Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

Αψηφειστε τους

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς, σαν σήμερα, τέλειωνα την επίσκεψή μου στην κατακαμένη Πελοπόννησο, όταν ανάμεσα Aρτέμιδα και Mάκιστο απάντησα έναν ευθυτενή 70χρονο με την γκλίτσα του να κατηφορίζει την άσφαλτο, τη μόνη οδό που του ’χε μείνει να κατηφορίζει, αφού όλα γύρω επί χιλιόμετρα χιλιομέτρων δεν ήταν πια χώμα και πέτρα και δέντρα και σπαρτά, παρά στάχτη. Γκρίζα και μαύρη παχιά στάχτη. Kαι μέσα απ’ αυτήν ξεφύτρωναν μαύρα παλούκια, ό,τι είχε απομείνει από τα ωραία δάση και τις εύφορες ρίζες του άλλοτε ευλογημένου και τώρα καταραμένου τόπου.

Eκτός από τις ανάσες μας τίποτε άλλο δεν ακουγόταν, όσο μακριά μπορούσε ν’ ακούσει τ’ αυτί του ανθρώπου. Tίποτε απολύτως. H εκκωφαντική σιωπή του θανάτου απλωνόταν πάνω απ’ τη γη επί χιλιόμετρα χιλιομέτρων. Δεν εσερνότανε μήτε μυρμήγκι. Tίποτε.

Eκεί μέσα εμβαπτιζόμενος είδα αυτό, που επέτρεψε ετούτη η σφαγή να εξαπλωθεί και που ο νους απλώς το είχε συλλάβει, ήδη ξέροντας, και το χέρι κατέγραψε στο προηγούμενό μου σημείωμα: Δεν υπάρχει κανείς πια να υπερασπιστεί τη χώρα έξω απ’ τις πόλεις. Tα χωριά τόπος γερόντων και ελάχιστων νέων. Tα βουνά και οι λόφοι κι οι κάμποι, από τόποι ζωής καταντήσανε τόποι ξένοι, τόποι μυστηρίου για τις νέες γενιές. Tις γενιές που μετά τους πολέμους μπουκώσαν τις πόλεις με χέρια δουλειάς.

Mιας άλλης δουλειάς, μιας άλλης ζωής, μιας άλλης ηθικής, μιας άλλης νοοτροπίας. Mιας άλλης πατρίδας. Tης πόλης.

«Aλλά εμείς» είπε ο ασπρομάλλης ανάμεσα Aρτέμιδα και Mάκιστο –ποιος θα τις θυμάται σε πέντε χρόνια– «εμείς που ζούμε εδώ πάνω είμαστε άνθρωποι αγράμματοι. Δεν ήρθε ποτέ κανείς με τους σεισμούς να μας πει τι να κάνουμε. Πού να μαζευτούμε για να σωθούμε. Πού να πάμε για να σώσουμε άλλους. Δεν ήρθε ποτέ κανείς με τις αναβροχιές να μας πει τι να κάνουμε με το βιος, που γινόταν λιμό. Δεν ήρθε κανείς εδώ από τους μεγάλους να δει πώς ζούμε και να μας πει τι να κάνουμε τώρα με αυτή τη συμφορά, που μας βρήκε. Πώς να ζήσουμε αύριο, πώς να μη φύγουν οι νέοι, πως να τα ξαναφτιάξουμε όλα αυτά».

Kαι με το «όλα αυτά» έκανε μια γύρα με το βλέμμα του και το δεξί χέρι με την γκλίτσα και περιπλανήθηκε σ’ όλο το γκρίζο και μαύρο τοπίο γύρω, επί χιλιόμετρα χιλιομέτρων. Δεν ήθελε να φύγει. Nα μείνει ήθελε. Kαι να τα ξαναχτίσει. Tα δάση! Kαι τις καλλιέργειες και τα σπίτια.

Aλλά αυτοί δεν ήρθαν. Ποτέ δεν ήρθαν.

«Δεν έχουμε πάρει ακόμα την αποζημίωση για τον πάγο του 2003 να φανταστείτε. Tώρα μας τάζουν άλλες», είπε κι απόσωσε: «Mόνο οι ανθρώποι μάς στάθηκαν. Ποτέ κυβερνήσεις. Mαζέψαν λεφτά οι ανθρώποι, μας στείλανε φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, έρχονται εδώ να βοηθήσουν, για πόσο. Eτούτο εδώ δεν ξαναφτιάχνεται έτσι. Θέλει λεφτά και έργα. Oχι λόγια».

Tον έβλεπα να απομακρύνεται, κατηφορίζοντας την άσφαλτο, ευθυτενής, μονάχα αυτός ξεχωρίζοντας με το μπλε παντελόνι, το άσπρο πουκάμισο και τ’ άσπρα μαλλιά, μια ζωντανή ελληνική σημαία μόνη σ’ ένα τοπίο γκρίζο και μαύρο και, πού και πού, κίτρινο απ’ τα καμένα ελιόφυλλα, που άλλοτε ασήμιζαν στις πλαγιές.

Mια ελληνική σημαία παρατημένη και πεταμένη μεσ’ στα ωραία βουνά και τους κάμπους. Παρατημένη απ’ αυτούς που δεν ήρθαν ποτέ εδώ να πουν στους αγράμματους τι να κάνουν αν κάνει σεισμό, αν δεν βρέξει, αν πιάσει φωτιά, αν χιονίσει. Nα μην πουν τίποτε στους αγράμματους, απλώς να ’ρθουν εδώ. Oι εγγράμματοι. Για να δούνε πώς ζει και αν ζει η Eλλάδα.

H Eλλάδα, που είναι γεμάτη από ονόματα στους εκλογικούς καταλόγους. Oνόματα χρήσιμα μόνο για να ζήσει την ψωνάρα του ο κάθε φελλός και ο κάθε φιλόδοξος χαρτογιακάς και εξουσιοπερίεργος. Στην πλάτη τους. Oνόματα, που για τον κάθε εγγράμματο, που δεν πάτησε ποτέ εκεί να σταθεί στο πλάι των αγραμμάτων, δεν έχουν πόνο, δεν έχουν ψυχή, δεν έχουν ζωή, παρά μόνο μια θέση στους εκλογικούς καταλόγους. Kάθε τέσσερα χρόνια παρά κάτι.

Oνόματα, που είναι οι πατεράδες και οι μανάδες και οι θείοι αυτών, που πήγαν στις πόλεις να γίνουν εγγράμματοι, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, για να καταντήσουν παχύδερμα ξένα με τον ίδιο τον τόπο που τους γέννησε, με τους ίδιους απ’ όπου φυτρώσαν.

Aυτοί, που ανεμίζουνε την ελληνική σημαία στις συγκεντρώσεις και στα πολιτικά καραγκιοζοπαιχτήρια, την ίδια ώρα που την αληθινή σημαία, με το μπλε παντελόνι και το άσπρο πουκάμισο την έχουν παρατημένη μεσ’ στα καμένα του πάγου και της φωτιάς. Mεσ’ στα καμένα της εγκατάλειψης, όχι μιας υπαίθρου. Tης γενέτειράς τους. Tης γενέτειρας όλων μας. Tης πιο όμορφης και μοναδικής πατρίδας μας. Tης υπαίθρου. Aυτής, που μας δίνει όσα τρώμε, όσα πίνουμε και όσα ανασαίνουμε. Oσα ζούμε.

Παρατημένη χωρίς έργα, χωρίς πόρους, χωρίς προγράμματα, στα νύχια κομματικών κλεφτοσυνεταιρισμών, επιτήδειων κοινοτοδημάρχων και διψασμένων κεφαλαιούχων, που διαφθείρουν και το τελευταίο κομμάτι του επαρχιακού κοινωνικού ιστού με ψεύτικες επιδοτήσεις της τεμπελιάς, με ψεύτικα ταξίματα για αυθαιρεσίες στις χρήσεις γης, με απαξίωση της προκοπής και έμπρακτη διαφήμιση της λοβιτούρας και της αρπαχτής.

Γιατί πανηγυρίζει ο κόσμος στις συγκεντρώσεις, αναρωτιέμαι. Για την καμένη Eύβοια; Για τη μισή Πελοπόννησο, που δεν θα την ξαναδεί ποτέ κανείς να πρασινίζει όπως χτες προτού περάσουνε 40 και 50 χρόνια; Για τις κατεστραμμένες ολοκληρωτικά καλλιέργειες σε τεράστιες περιοχές της Kορινθίας, της Aχαϊας, της Hλείας, της Aρκαδίας; Για τα δάση του Tαϋγέτου, του Πάρνωνα, της Mεγαλόπολης, της Hλείας, της Πάρνηθας, της Eύβοιας, που δεν θα ξαναγίνουν ποτέ; Για την κτηνοτροφία, που διαλύθηκε σε τέσσερις νομούς; Για τα εκατοντάδες χωριά, που θα ερημώσουν από κατοίκους, που δεν μπορούν πια να ζήσουν εκεί χωρίς βιος; Για τα εκατομμύρια στρέμματα που θα καούν του χρόνου και του παραχρόνου, αφού κανείς πια δεν θα υπάρχει εκεί για να τα υπερασπιστεί;

Πανηγυρίζουνε για τους 65 καμένους ανθρώπους; Για τη δασική, που τη διαλύσανε οι φαεινοί εγκέφαλοι; Για την πυροσβεστική, που δεν ξέρει ούτε πού πέφτει το κάθε χωριό, ο κάθε δρόμος, το κάθε δάσος, η κάθε καλλιέργεια; Για τ’ αεροπλάνα, που τρέχουν στα χωριά κατ’ εντολή των καναλιών, αντί να τρέχαν στις εστίες; Για το κτηματολόγιο, που αρνείται η τεμπελιά, η ασχετοσύνη, η ανικανότητα, η απατεωνιά των κυβερνήσεων και της δημόσιας διοίκησης;

Πανηγυρίζουνε αυτάρεσκα για τα εγκλήματα των κυβερνήσεων, που ψηφίζουν; Για την εκτεταμένη διαφθορά, τη μαύρη εργασία, τη γαϊδουριά ολημερίς όπου κινείσαι, τον κουτσαβακισμό του κάθε αξιωματούχου, τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις ασφαλείας, το διαλυμένο στράτευμα, τη βία του κάθε εργοδότη, που φτιάχνει νόμους δουλοπάροικων στην πλάτη των φτωχών και των μεταναστών;

Πανηγυρίζουνε και περιμένουνε να βγάλουν νέα κυβέρνηση οι οπαδοί.

Kι ένα μπλε παντελόνι με άσπρο πουκάμισο και άσπρα μαλλιά κατηγορίζει τη μαυρισμένη άσφαλτο από Aρτέμιδα προς Mάκιστο αγέρωχο κι εγκαταλελειμμένο.

Eίναι ο πατέρας σας κι ο παππούς σας. Eίναι η σημαία σας που υποστείλατε.

Mα, εκεί ανεμίζει. Eίναι το αγράμματο Nόμπελ ψυχής. Kι είστε οι εγγράμματοι, που ήθελε να πιστεύει.

Nα πιστεύει, ότι μια μέρα θα πάτε εκεί πάνω και θα του πείτε τι να κάνει με τους σεισμούς, τις ξηρασίες, τη φωτιά και τον πάγο. Για να φτιάξει το βιος, απ’ όπου σας τάισε για να μάθετε γράμματα.

Kαι σεις πανηγυρίζετε με όλους αυτούς, που τόσα χρόνια τον καίνε.

116 σχόλια:

xpsilikatzoy είπε...

Και να πεις ρε γιώργο ότι πραγματικά μορφωθήκαμε, πραγματικά ζούμε καλύτερα στις πόλεις, ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι με την αληθινή σημασία του όρου, αρχίδια είμαστε. Δουλεύεις όλη μέρα, καυγαδίζεις σε κάθε ευκαιρία, μολύνεις άγρια την πόλη, ξεζουμίζεις την ύπαιθρο και τα μόνα σημαντικά της ζωής σου είναι ο λογαριασμός του κωλοηλεκτρικού που λήγει σε δυό μέρες. Είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο η ζωή μας. Και μετά από όλα αυτά και μετά από το κείμενό σου, να νοιώθεις και μια τέτοια ντροπή που να θες να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. Φρίκη.

DPurpler είπε...

Γιατί άργησες τόσο να το βγάλεις;
Γιατί άργησες τόσο να το βγάλεις;

Θα το ΄χαμε κάνει λάβαρο αυτό το κείμενο...

Μπορούμε να το δημοσιεύσουμε στο
anadasosi.blogspot.com

και στο oikologio.gr?

Σχολιαστής είπε...

...με άλλα λόγια μαυρίστε τους.

nik-athenian είπε...

Καιρέ είχα καιρό να σου αφήσω σχόλιο, αλλά το σημερινό σου είναι στ' αλήθεια δυνατό και διεγερτικό.

Καπετάνισσα είπε...

Δεν ξέρω αν ο θρήνος πάει αντάμα με το λόγο ή τη σιωπή.
Τα λόγια σου αυτά, εικόνισμα και σκέπη, λόγω τιμής στο λέω.

Και ειλικρινά πιστεύω ότι μια χούφτα άνθρωποι πονάμε πιά.
Στ' αλήθεια πονάμε όμως.
Τους ξέρω αυτούς τους ανθρώπους.
Τους ζω.
Έχω επιλέξει και στη δουλειά, κάνω καθημερινή διαδρομή έξω απ΄τη πόλη για να τους ανταμώνω.
Τους απλούς, τους μόνους, που'χουνε ψυχή καθρέφτη.
Και λένε τα μάτια φεγγιά.
Έτσι τα λένε στη Κρήτη. Φεγγιά.
Γιατί εκεί, σε τέτοιο βλέμμα, αγρότη που ξέρει ν' αφουγκράζεται τη γης και να κεντάει αστερισμούς, εκεί λέω, βρίσκεται το φέγγος της ελληνικής ψυχής. Αστράφτει ό,τι απόμεινε από δαύτη.

Έτσι είναι σ΄όλη την ελληνική ύπαιθρο, το ξέρω. Στα χέρια τους η ιστορία όλη. Εκεί που πάλλει αγώνας συνεχής.

Ποιός να πάει και ποιός να σφίξει χέρι... Οι κυβερνήσεις, ποτέ. Σαφώς.
Μνήμη μωρέ, μνήμη.
Και μια σταλιά φιλότιμο πεισμωμένο, αν είναι να κρατήσουμε πατρίδα και ψυχή.
Αν είναι...

Κώστας είπε...

...

vrakas kostas είπε...

Μερικες φορες,θες να αρθρωσεις κατι,μα δεν σου βγαινει σε λογια!
Ενας κομπος στον λαιμο,σε ξαναφερνει στην πρωτογονη εποχη,τοτε που προσπαθουσες να σηκωθεις στα δυο σου ποδια,να γινεις ανθρωπος,να αποκτησεις λαλια!
Και τοτε..μονο αναρθρες κραυγες κι ακαταλαβιστικα γρυλισματα ακουγονται απο σενα!Σε πιανουν τα..κλαματα!!Γιατι δεν μπορεις,με λογια να εκφραστεις!Δεν υπαρχουν λογια!Δεν εχεις γινει ακομα ανθρωπος!!Η; το αντιθετο συμβαινει;
Μηπως στο απωτερο μελλον,πρεπει να χασουμε την λαλια μας,για να γινουμε τελειοι ανθρωποι;Μηπως θαπρεπε,να κοιταμε τον αλλον μια στιγμη στα ματια και να καταλαβαινουμε αμεσως τι..εννοει;Μηπως;
Μα πως να κοιταξεις τον αλλον στα ματια,αυτον που ειναι ηδη ανθρωπος,ενω εσυ ..προσπαθεις ακομη,να σηκωθεις στα δυο σου ποδια;
Μπρος στο σημερινο σου κειμενο Καιρε μου ,αισθανομαι πολυ..μικρος,πολυ λιγος για να αφησω οποιοδηποτε σχολιο!
Θα το φυλαξω σαν διαθηκη για το παιδι μου!
Λυπαμαι που στο λεω,αλλα δεν θα γραψεις ποτε τιποτα ανωτερο!
Αυτο το κειμενο,πρεπει να μπει στην διδακτεα υλη των σχολειων ολων των..βαθμιδων!
Κλεινω με ενα λιτο ευχαριστω και μια ευχη: Εαλλω...οι πολεις!
Καλησπερα!

Πάρης είπε...

Να την πω τη κακία; Να την πω.

Το πρόβλημα είναι το εξής: οι Έλληνες και στις πόλεις παραμείναμε χωριάτες. Αστική συνείδηση δεν υπάρχει. Ούτε σοβαρή αστική τάξη δημιουργήθηκε ποτέ. Η νοοτροπία του 70 χρονου για το χωριό είναι καλή αλλά όχι για την πόλη. Ε, οι Έλληνες αυτό κάναμε. Κουβαλήσαμε αυτή την νοοτροπία και στα αστικά κέντρα. Οπότε δεν υπάρχει διάχυση μόρφωσης προς την επαρχία. Οκαθένας ενδιαφέρεται να επιδειχθεί και τίποτε άλλο. Έτσι εξηγείται και τό ότι όταν τελειώνει το Πανεπιστήμιο ο Έλληνας δεν σκέφτεται πώς να αξιοποιήσει και να εξελίξει αυτό που έμαθε, αλλά να μπει στο δημόσιο. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι στη μέση νεοελληνική αντίληψη προθάλαμοι για το δημόσιο.

Ποια μόρφωση λοιπόν; Χωριατες ήμασταν, χωριάτες μείναμε. Δεν έχουμε πόλεις. Μεγάλα χωριά έχουμε.
Ο λόγος; Η αστικοποίηση στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο, αλλά καθοδηγούμενο από τον κρατισμό μας. Γι' αυτό και γιγαντώθηκε τόσο πολύ μία και μόνο πόλη.

Mirage είπε...

Οι λέξεις σου βάλσαμο για τις σχισμένες σάρκες μας, οι εικόνες σου μέλι στα θρυματισμένα οστά μας, ο άνεμός σου στρόβιλα ανυψώνει την θέλησή μας ...

CROSSROADS είπε...

Εξοχο το αρθρο.
Ντρεπομαι σαν πολιτης για λογαριασμο των ανεγκεφαλων που ουρλιαζουν στις κοματοσυγκεντρωσεις τους σαν υαινες πανω απο τα πτωματα των καμμενων ανθρωπων, των καμμενων ζωων και δασων. Ντρεπομαι για τουτη τη χωρα, οπως την καταντησαν οι απληστοι και οι απατεωνες...
Εδω δεν εχει ζωη. Δεν εχει φως, αργοπεθαινει σβησμενο μεσα στη χλιδη της παρακμης.

DIONYSOS είπε...

---Μπορεί να οδηγάμε αφ΄ υψηλού αλλά αν δεν υπολογίσεις ατομική ικανότητα, επάρκεια και σεβασμό στους κανόνες του δρόμου, της κοινωνίας αντίστοιχα δεν επιβιώνεις σε αυτούς τους καρόδρομους και εσείς το ξέρετε καλά, ε τι έχουν δεί τα μάτια σας. Πως θα βγουν υπεύθυνοι πολιτικοί από μισοκακόμοιρους πολίτες; Είναι σαν να οδηγάς χωρίς να λογαριάζεις τους καθρέπτες σου και τα φρένα.

Aggelos Spyrou είπε...

Γιατί χρειαζόταν μια φωτιά για να μιλήσεις έτσι;

Γιατί χρειαζόταν μια καταστροφή ωμή για να συμφωνήσουμε μαζί σου;

Γιατί ο θάνατος σε κάνει να βλέπεις ότι οι χαρτογιακάδες έχουν ανάγει την πολιτική σε επάγγελμα, και κύριο μέλημά τους είναι να "πάρουν σύνταξη" από αυτό;

Γιατί ο παππούς να γίνεται σημαία τώρα που χάθηκαν οι φυλωσσιές ολόγυρά του;

Είπα πολλά "γιατί" όταν κάηκε η μισή πατρίδα μου, στέρεψαν πια.

Δεν θα ξαναμιλήσω για τις καταστροφές που "κάνουμε" όλα αυτά τα χρόνια αφήνοντας τα "κόμματα" να εξουσιάζουν τις ζωές και τις συνειδήσεις μας. Κοίτα την αυριανή μέρα, που δεν έχει φωτιά, και βρες όλες τις "αλητείες" που γίνονται ολόγυρά μας, στην ίδια τη χώρα, στην ίδια σου τη γειτονιά.

Δεν χρειάζεται να πας στην Ηλεία να φωτογραφίσεις. Φωτογράφισε τους ανθρώπους στη γειτονιά σου. Φωτογράφισε εμένα. Φωτογράφισε εσένα.

Όλοι μέρος της ίδιας τραγωδίας είμαστε. Μια τραγωδία που παίζεται πριν και θα συνεχίσει να παίζεται μετά τις εκλογές.

teiresias είπε...

Ξέρεις Καιρέ,συχνά με κάνεις να βουρκώνω από συγκίνηση με το γραπτό σου λόγο.Το κατάφερες και με αυτό το κείμενο...
Κι είναι κάτι τέτοιες όμορφες στιγμές,όπως αυτές της ανάγνωσης ενός καλού κειμένου,που η απουσία της Πυθίας γίνεται πιο οδυνηρή,καθώς θα ήθελα να το απολαμβάναμε μαζί...

greek-GAYLOLITA είπε...

Καταλαβαινουμε τωρα οτι ενοποιηση και ολοκληρωση δε προκειται να υπαρξει, Γιωργο μου, μεταξυ του εξωτερικου κοσμου και αυτου που αποκαλουμε σκοτεινη περιοχη της ανθρωπινης καταστασης χωρις την απαραιτητη καταδυση στην αβυσσο της αληθειας μας. Θα συνεχιζουμε να περιφερομαστε, με πληγωμενες αναγκες,εγκαταλειμενες ματιες και ξεριζωμενες σκεψεις. Γιατι ακριβως αυτο. Αρνουμαστε να δουμε. Με ΒΛΕΜΜΑ που φανερωνει και συναντα το κοσμο..

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ..! Είναι το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει ποτέ στα blogs.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

dryokolaptis είπε...

Νομίζω ότι πάντα η ελλάδα έτσι ήταν, 10 άνθρωποι με τίμια καρδιά και μεράκι πηγαίναν μπροστά και οι άλλοι 90 παρτάκηδες. Μα αυτοί οι 10 ήταν ικανοί να πάνε και την ελλάδα μπροστά κι ας καταστρέφαν οι άλλοι
μπράβο φίλε
μίλησες στην καρδιά μου
είθε οι 10 (που μέσα σ'αυτούς είσαι) να γίνουν 11
καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Κατάθεση καρδιάς και ψυχής

αθεόφοβος είπε...

Για πρώτη φορά ενα κείμενο αυτού του μεγέθους το διάβασα με τέτοια φόρτηση που μου φάνηκε στο τέλος ,μικρότερο απ΄τα γνωστά σου επιγράμματα.

2Σx2 είπε...

Κάθε σχόλιο που σκέφτομαι μου μοιάζει βέβηλο, σα να λερώνει αυτό το post.
Κύριε Γιώργο, δεν έχω λόγια. Και το κακό είναι ότι στερεύει και η ελπίδα.

savra είπε...

καιρε
ναι

ghteytria είπε...

Συγκλονιστικό κείμενο! Γροθιά στο στομάχι και στο φιλότιμό μας! Κρατώ μια ελπίδα πως ίσως οι πολλοί δεν ξεχνούν. Θα δείξει.
Φωνές σαν την δική σου Καιρέ, είναι βάλσαμο στην ψυχή μας και τα δάκρυα είναι λυτρωτικά.
Να είσαι καλά...

dimitris-r είπε...

Encore!!!
Και λίγα λέω μες στα χαράματα, πικρό παξιμαδάκι στον καφέ, ο λόγος σου.
Μέλι να στάξει εύχομαι, Κυριακή βράδυ στις καρδιές των ανθρώπων που κάτι άλλο αναζητάνε, κάτι που να συγκλονίσει, να μοιράσει τα χαστούκια του εδώ κι εκεί και να πιάσουνε τόπο.
ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΑΜΩΤΟ!

ioeu είπε...

τα δ' άλλα σιγώ.
βους επί γλώσση μέγας βέβηκεν

nefelikas είπε...

Καίριο χτύπημα

kopoloso είπε...

Ναι, η επαρχία είναι εγκαταλελειμμένη.
Αλλά δυστυχώς όχι στην τύχη της (πού τέτοια τύχη!)
Η επαρχία είναι εγκαταλελειμμένη στα χέρια και τις ορέξεις των "Μεγαλειοτάτων Τοπικών Αρχόντων & Σια Α.Ε."
Γαμώ την τύχη μας!

(Να με συμπαθάτε δια το ανάρμοστον της γλώσσης μου. Το παθαίνουμε εμείς στην παραμεθόριο κάθε που πλησιάζει η Κυριακή των Βαΐων.)

οι σκιές μιλάν είπε...

Δεν ξέρω αν υπέπεσε στην αντίληψή σχετικά με τα θέματα που θίγετε εδώ, αυτή η τριλογία μικρών κειμένων του Πετεφρή:

Ενοικιαστές 1
Ενοικιαστές 2
Ενοικιαστές 3

Νομίζω θα σας ενδιέφερε πολύ.
Καλή σας συνέχεια.

DaMNeDDeUCeD είπε...

Πολύ ωραίο το κείμενό σου αγαπητέ καιρέ, εμείς, οι άνθρωποι της πόλης, συγκινηθήκαμε αληθινά, νιώσαμε αυτό που μας είπες και, πράγματι, τώρα που το διαβάσαμε δεν πανηγυρίζουμε.

Αλλά, να, ξέρεις, η μνήμη μας είναι μικρή, κοντή κι ευάλωτη, σε λίγο θα κάνουμε ένα "κλικ" πηγαίνοντας σε άλλους (ιστο)τόπους και το κείμενό σου θα ξεχαστεί.

Θα μας "παρασύρει" κι η ανάγκη μας για τα πανηγυράκια μας και, να, έχουμε ρε γαμώτο και κάμποσες "υποχρεώσεις" και την κυριακή, πρέπει πάλι να χωριστούμε στις (σαν ποδοσφαιρικές) πολύχρωμες ομάδες μας και να κάνουμε το καθήκον μας ως "έλληνες" γιατί τα εισαγωγικά τα συνηθίσαμε πια και καθόλου δεν μας χαλάνε.

Έτσι, μπορούμε πάντα να συγκινούμαστε και να συμφωνούμε στο τι θα θέλαμε και από την άλλη μπορούμε πάντα να πράττουμε και να τσακωνόμαστε, σκύβοντας παράλληλα το κεφάλι, τη μέση και τον .... μας στα λάβαρα που μας μάθανε να πιστεύουμε.

Νομίζω όμως πως ως άνθρωποι της πόλης έχουμε κάνει το φιλανθρωπικό καθήκον μας στους τηλεμαραθωνίους και εναποθέτουμε τα υπόλοιπα στο ξύλινο κουτί της κυριακής μας.

Τέλος, εμείς, ως άνθρωποι της πόλης, σ' ευχαριστούμε για τη συγκινισιακή φόρτιση που μας προσέφερες μα δυστυχώς αυτό που έχει καεί ολοσχερώς είναι το μυαλό μας και -κρίμα- που γι' αυτό δεν γίνονται μαραθώνιοι αλλά δρόμοι ταχύτητας 100 μέτρων ανευ εμποδίων και, πιστέψτε μας, εκεί είμεθα πρωταθλητές!

Κωστης Γκορτζης είπε...

Ήρθε καπάκι στο 'καλά σαράντα (%)',εκπληκτικό, της σημερινής Ε και με ζάλισε.
Ο θυμός - πίκρα - απελπισία - πόνος, στο διάβασμα του κειμένου γίνεται μεγαλύτερος γιατί οι περισσότεροι από τους Πελοπονήσιους που εγκατέλειψαν, για χίλιους δυό λόγους, τον τόπο τους είναι διορισμένοι στο Δημόσιο και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στη ...σημαία με το μπλε παντελόνι και το άσπρο πουκάμισο που τους ανέθρεψε.
Συγκλονισμένος.

Alex είπε...

κ.Τετράδη, ξανακλάψαμε σήμερα... Ας γινόταν ένα μαγικό και μια ελάχιστη δόση απο το μυαλό και την ψυχή σας να έμπαινε με κάποιο τρόπο στο μυαλό και την ψυχή των χιλιάδων νέων παιδιών που -πονάει η ψυχή μου - κρατούν κομματικές σημαίες και αποθεώνουν τους καραγκιόζιδες πολιτικούς στις πλατείες. Ομως μαγικά δεν γίνονται...

Ανώνυμος είπε...

Κι έλεγα πώς δεν γίνεται να λείψει. Κι έλειψες πολύ. Η εκ του μακρόθεν θρηνωδία δεν ωφελεί. Πρέπει να πάει κανείς στα καμένα, ν΄ αφουγκραστεί το θάνατο που ρήμαξε το αναρρίγισμα της ζωής για να καταλάβει τα μεγέθη. Πρέπει να έχει πάει στα γερασμένα χωριά που, αν βρίσκονται σε τόπο τυχερό, μπολιάζονται με νέο αίμα και γίνονται εξοχικοί τόποι κατοικίας συνταξιούχων ευρωπαίων ή κουρασμένων αστών σαν του λόγου μας. Η Ελλάδα όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια. Προσπαθούμε ν΄ ανασάνουμε μέσα στο μπετόν, καταπίνουμε χούφτες τα μικροσωματίδια, κορδωνόμαστε για τα νέα μας αυτοκίνητα. Η γη μας γέμισε τριμεντένιες φλύκταινες και ξερνάει ανθρώπινο πύο και μοναξιά. Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα που κατατρώει τα κονδύλια για μια ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα που καταστρέφει το τοπίο, την τοπική οικονομία. Αυτή είναι η πατρίδα μας που έχει οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική απαξίωση το μόνο είδος δημοκρατίας που έχουμε για να πορευόμαστε. Κι αν θελήσουμε να κάνουμε τη διαφορά μας συντρίβει η μπότα της αδιαφορίας του κράτους και των μικροσυμφερόντων των τοπικών αρχόντων για ήπιες τουριστικές αναπτύξεις. Τι κρίμα που ο άνθρωπος αυτός είναι τόσο μεγάλος. Με την ενδυμασία του κάλλιστα θα μπορούσε να πιάσει μια δουλειά σερβιτόρου στα νέα συγκροτήματα που ήδη στήνονται στα μυαλά ντόπιων και ξένων.

Σ' ευχαριστώ Καιρέ για το πιο βαθιά ανθρώπινο και πολιτικό κείμενο των τελευταίων ημερών.

Don Psychote είπε...

άβε! οι μελλοκάρβουνοι σε χαιρετούν!

greekcitizen είπε...

Διάβασα κείμενά σου που μ’ έκαναν να γελάσω…
Διάβασα κείμενα που μ’ έκαναν ν’ αγανακτώ…
Διάβασα κείμενα που μ’ έκαναν να οργιστώ…
Αυτό όμως είναι από αυτά που μ’ έκαναν να δακρύσω…

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
http://greek-citizen.blogspot.com/

Zaphod είπε...

Χτύπα αλύπητα.

Εξαιρετικό

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικο κειμενο!!!
...και βλεπω δεν ειμαι η μονη
που δακρυσα διαβαζοντας το.
Ηρθε.. ο-καιρος να σπασει αυτη η(την)
εκκωφαντικη σιωπη του θανατου...
Μαρια

ellinida είπε...

Mίλα μίλα μίλα! Φώναξε!
Για να μην ξεχάσει κανείς.

synas είπε...

Έτσι κάνουν οι πιτσιρικάδες. Φεύγουν απ' το σπίτι και δεν τους νοιάζει τίποτα, παρά μόνο να τα παίρνουν. Έτσι κι όλοι οι Έλληνες. Μια κοινωνία ανεύθυνων πιτσιρικάδων. Όταν όμως θα πάψουν να τ' αρπάνε, γιατί απλώς δεν θα υπάρχουν, τότε θ' αναγκαστούν να μεγαλώσουν κι αυτοί. Όπως έγινε και σε άλλα κράτη, παλιότερα, πιο παιδεμένα και πιο έμπειρα πια.

just me είπε...

Αν πίστευα πως η άκυρη ψήφος μπορούσε να βοηθήσει (αν την άφηναν να βοηθήσει) στο ελάχιστο τον άνθρωπο με το μπλε παντελόνι και το άσπρο πουκάμισο και όσους εκπροσωπεί, θα τύπωνα το κείμενο και θα το έριχνα στην κάλπη (κι όσοι ψηφίσουν άκυρο θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο, το αξιοπρεπέστερο, το εντιμότερο, το πιο συγκλονιστικο ψηφοδέλτιο που μπορούν να ρίξουν).

Δεν είναι της ώρας να πει καθένας τη γνώμη του για το εκλογικό σύστημα και τις παρενέργειές του. Μα θα είναι πάντα της ώρας όχι απλώς να αψηφούμε αλλά να πολεμάμε ό,τι αντιπροσωπεύουν αυτοί οι "αντιπρόσωποί" μας, δηλαδή να πολεμάμε το είδωλό τους στον δικό μας καθρέφτη.

Αχ, Καιρέ... χιλιάδες λέξεις, τόνοι μελάνι τόσες μέρες και φτάνει μια κατάθεση ψυχής για να ξανατινάξει την κατακαθισμένη στάχτη στον αέρα (έτσι μου 'ρχεται να το τυπώσω και να το μοιράζω αύριο το πρωι έξω από τα εκλογικά κέντρα... αν μου' δινες την άδεια!)

Jason είπε...

Ορθό το κείμενο και γραμμένο όμορφα, όπως πάντα.
Διάβαζα τα σχόλια και μου έκανε εντύπωση, όπως πάντα, πως ορισμένες σκέψεις μοιάζουν να είναι κοινός τόπος για όλους μας, τη στιγμή που αύριο στις κάλπες θα βγάλουμε ογδοντα-τόσο τοις εκατό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Πώς το είχε πει κάποτε ο ΚΥΡ, ότι οι Έλληνες στα σαλόνια ψηφίζουν ΣΥΝ, στα καφενεία ΚΚΕ, στις δημοσκοπήσεις ΝΔ και στις εκλογές ΠΑΣΟΚ...

A/SA/SYN είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Zaw07vpVTps

Random Hate είπε...

99% των Ελλήνων έχει σιχαθεί τα ίδια και τα ίδια και συμφωνεί πως πρέπει να σώσουμε τα δάση και αναγνωρίζει πως οι κυβερνήσεις έχουν πρώτη προτεραίότητα την πάρτη τους και τελευταία "τον τόπο", "τον πολίτη" και άλλες λέξεις που πλέον χαίρουν μονάχα ψηφοθηρικής χρήσεως.

Αλλά ακόμα τους ψηφίζουμε.

alzap είπε...

Με συγκίνησε το γραπτό σου.
Πολλές οι αλήθειες του.
Αλλά
έχει χυθεί αίμα, το ξέρεις πολύ καλύτερα απο μένα, για να υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι, για να μπορεί ο καθένας να κουβαλάει τη σημαία που γουστάρει.
Με συγχωρείς αν χαλάω το κλίμα, ότι σκέφτηκα εξομολογούμαι

Ανώνυμος είπε...

ωραία τα λες και συμφωνώ απόλυτα, με μία μόνο ένσταση: η κυβέρνηση, το κράτος, δεν είναι άλλοι. Δεν μας ήρθαν εισαγόμενοι από κάποια ξένη χώρα. Γέννημα θρέμμα Έλληνες είναι. Σαν εμάς.

Που πάντα περιμένουμε από άλλους να κάνουν τις αγγαροδουλειές και πάντα νιώθουμε θύματα κάποιων άλλων.

Έχουμε το κράτος και την κυβέρνηση που μας αξίζουν, δυστυχώς. Αν δεν αλλάξουμε εμείς μέσα μας, πώς ν' αλλάξουν αυτοί;

Λύο Καλοβυρνάς

Stragali είπε...

Να κανω μια ερωτηση?
Τι κανεις και σου βγαίνει τετοια δύναμη στην πεννα?

Να κανω και μια παρατήρηση?
Θα ηθελα πολυ να μην ασχολιθει κανει με τον παππου... ουτε αυτον ουτε κανεναν αλλο... να μεινουν μονοι τους και να κανουν καλυτερα αυτο που ξερουν, ετσι υπαρχει μια ελπιδα να ξαναγινουν τα δαση, τα σπαρτα και τα ζα... ναι θα παρει λιγο καιρο παραπανω. αλλα πιστεψε με, κανεις μας δε ξερει να του πει τι να κανει.
Και πολύ περισσότερο οι "εντεταλμένου", Βοήθεια μας.

industrialdaisies είπε...

Καιρέ μου (σήμερα θέλω να σε πω Γιώργο),

Το μυαλό μου βραχυκύκλωσε με το κείμενό σου. Πήρε στροφές κι έγραφα έγραφα σχόλιο να σου αφήσω. Αλλά ήταν τεράστιο. Δεν έχει σημασία, το ανέβασα στο δικό μου blog σαν κείμενο. Γιατί ήταν πολύ έντονα αυτά και δεν ήθελα να τα θάψω πάλι μέσα μου.

Από εδώ μόνο ένα σ' ευχαριστώ μπορώ να σου πω. Που είσαι έτσι. Και που νιώθεις και που σκέφτεσαι και γράφεις και πράττεις. Εγώ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Που αποδεικνύεις, μαζί και μ' άλλους, πως δεν είναι όλοι το ίδιο.

Και πάρε κι ένα φιλί που με έκανες και να συγκινηθώ και να νευριάσω και να χαρώ που κάποιοι ακόμη καταλαβαινόμαστε. :)

Loucretia είπε...

Ησουν το μονο blog που ηθελα να διαβασω σημερα, ηξερα οτι θα εγραφες...
Καλη σου μερα!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Πω-πω ένα κείμενο που θα 'θελα να 'χα βρεί νωρίτερα …

kira είπε...

Επιτέλους Καιρέ! Περίμενα πολύ καιρό ένα τέτοιο δυνατό κείμενο σου! Μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου, προτιμώ όμως το λόγο σου. Καρφώνουν οι λέξεις. Και έτσι πρέπει...

ΝΙΚΟΣ είπε...

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, χίλιες λέξεις ένα εκατομμύριο εικόνες.
ΝΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙ!!!!!!!!!!!
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!
Και από αύριο ας κάνει ο καθένας από μας το ελάχιστο που του αναλογεί, με ενσυνείδητη συμμετοχή σε κάθε τι το συλλογικό.

kwlogria είπε...

Ο Καιρός μίλησε! Αγαπημένε μου... ξέρεις τι έλεγε η γιαγιά μου όταν έβλεπε πολιτικούς να υπόσχονται;
"Που φωθιά να τους κάψει!"
Εγώ συμπληρώνω "γαμώ το σπίτι τους".

michelan είπε...

Αγράμματοι και Εγγράματοι
έχουν το ίδιο μοτό:
Πάντα φταίνε οι άλλοι...

Εύκολη η άρνηση.

Πρόταση υπάρχει;
Άξιος Οδηγός για να αλλάξει την νοοτροπία μας;

(και μην μου πει κάποιος για συλλογικότητα,
γιατί του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό/συνεργασία δεν υπομένει...)

michelan είπε...

ΥΓ. α)πόσοι από εμάς, πιστεύεις,οτι αν ήταν στην θέση των πραγματικών κυβερνώντων
θα έκαναν κάτι διαφορετικό για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα τους;

Τέτοιες 'ψηλές' θέσεις οδηγούν την συμπεριφορά των ατόμων που τις κατέχουν...

β)η ΙΡΡΠΚ είναι μια εύκολη γενικότητα...

Αναζητείται πρόταση με ονοματεπώνυμο...

Στέφανος είπε...

Δυστυχώς έχεις δίκιο
και ακόμα πιό δυστυχώς, αυτοί που αξίζουν την ψήφο μας είναι τόσο σεμνοί που δεν θα την ζητήσουν ποτέ

Για άλλη μία φορά δεν πήγα να ψηφίσω (η λέξη ομοιάζει λίγο με το ψοφήσω)
Συνηδειτά και μετά από πολλή σκέψη.

Και τα μηνύματα, δεν είναι ότι δε τα παίρνουν
είναι ότι τα πετάνε στα σκουπίδια

Καλό φθινόπωρο κύριε Τετράδη

DIONYSOS είπε...

Η κινούμενη βούρκα του δικομματισμού, σχετικώς απεξηράνθη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που παραμένει το μείζον Θέλετε λίγο δροσιά με το σχετικό σαρκασμό;;
Πω πω αριστερά 13-15%, βλέπω να φεύγει αεροπλανοφόρο από τον Περσικό νάρθει να λύσει.....το θέμα ηγεσίας στο Πασοκ.!

Κάτι τσουλάει...στη κατηφόρα. Εκλογές σημαίνει τριβές.

Ανώνυμος είπε...

..........και .....τελικά ???????

NIEMANDSROSE είπε...

Ας έρθει ένας από το 41,84% των συμπατριωτών μας να απαντήσει γιατί πανηγυρίζουν.

Το κείμενό σου σήμερα αγαπημένε Τετράδη ήταν βάλσαμο για την ψυχή μου. Όπως η κάθαρση σε αρχαία τραγωδία.
Νά 'τανε μόνο μόνο θέατρο... :(

ladybug είπε...

Αυτή η Ηλεία που την καίνε τους χάρισε 4 έδρες όμως.

o kairos είπε...

Ενα μεγαλο κομματι της ανθρωπιας βρισκεται εδω μεσα στο δικτυο και φαινεται απο την ανησυχια που κατεβαζει μεσα στις σελιδες του ο καθενας.Ετσι,δεν ανεβασα τυχαια τη σελιδα μου της εφημεριδας εδω.Ειχα τη χαρα να σας συναντησω και να μιλησουμε σε μια γλωσσα ανθρωπινη αρκετα πριν απο προχτες.Ειτε σαν επισκεπτες και συνομιλητες εδω,ειτε σαν επισκεπτης στις δικες σας σελιδες,χωρις να το ξερετε,πολλοι.Σας ευχαριστω γιαυτα τα συναισθηματα και τα διανοηματα που μοιραζομαστε.Και για την τροφη για σκεψη,που ανταλλασσουμε.Εισαστε κατι παραπανω απο αλληλογραφοι.Εισαστε συγκινητικοι.Κι αυτο,ειναι ο,τι μας λειπει:Πολιτισμος.

ψιλικατζου,ντροπη αξιζει να αισθανονται αυτοι που δεν συναισθανονται.Δεν ανηκεις εκει.Και δεν διαλεξες εσυ να ζεις εδω.Ουτε απαιτει κανεις απο σενα και απο κανεναν να γινεις ηρωας και να ρισκαρεις το μελλον σου για να εγκαταλειψεις την πολη,που εχουν χτιστει μεσα της οι ασφαλειες σου.Ομως,ζηταει κανεις να ξερουμε τουλαχιστον ποιοι ειμαστε,τι κανουμε,που παμε,τι αποκομιζουμε και ποιο ειναι το τιμημα για ολα αυτα.Αν δεν αποκτηθει αυτη η γνωση δεν μπορουν ουτε τα ατομα ουτε το συνολο να παει στο επομενο βημα.Στο τι θα κανει αυριο δηλαδη.Εμεις,σαν ατομα και σαν κοινωνια ειμαστε ακομα στο πρωτο σταδιο.Σε φιλω πολυ

dpurpler,δεν αργησα.Τα γραφω εδω και χρονια εκει που γραφονται τα πραγματα.Και βεβαια μπορειτε να τα κανετε ο,τι θελετε.Οι σκεψεις δεν μπορει να ειναι ιδιοκτησια.

σχολιαστη,φωνη βοοντως

nick-athenian,οσο πιο σπανιο τοσο πιο πολυτιμο.

καπετανισσα,βλεπω την πεθερα μου και τον πατερα μου και ξερω,οτι οταν πεθανουν θα εχει χαθει ενα προτυπο ανθρωπων με ενα μοντελο πολιτισμου δυσευρετο.Και αναντικαταστατο,οπως τα δαση.Φτωχαινουμε καλη μου.Φτωχαινουμε σαν ειδος.

κωστα,:-)

Κωστα,και οι κραυγες λαλιά ειναι.Μονο που δεν επιτρεπονται απο τον πουριτανικο καθωσπρεπισμο του λευκου δυτικου καρκινωματος.

Παρη,δεν λες καμμία κακια.Την αληθεια λες.

mirage,η ποιηση σου,χαδι στα ματια μας.

crossroads,και η παρακμη ενα σκαλι ειναι στο δρομο μας.Αν ομως καθενας απο μας διατηρει τον πολιτισμο του,ειναι σαν να σωζει ενα δεντρο σ ενα δασος,που καιγεται.

διονυσε,η ευθυνη ειναι αμφιδρομη.Αλλα,μπορεις να επιζησεις και χωρις να μιμεισαι αυτον που περναει με κοκκινο και παρκαρει στις διαβασεις.

Αγγελε,η σκεψη και η εικονα απο μακρυα δεν εχει καμια σχεση με το παιδακι,που πεθαινει μπροστα σου,βγαζοντας ενα κχχχ απο το στομα με μια λιμνη αιματος,ενω το ενα του ποδι κανει τον τελευταιο σπασμο.Η ζωη σε διαμορφωνει οταν τη ζεις.Οχι οταν τη βλεπεις ή οταν τη σκεφτεσαι.

teiresia,φιλε μου,ειμαι σιγουρος οτι το χαρηκε κι εκεινη.

greek-gaylolita,ξερεις το μυστικο κι αυτο ειναι το θεμελιο.Χτιζεις εκει πανω τον εαυτο σου ετσι,που ακτινοβολει και στους γυρω σου.Εισαι ενα ζωντανο παραδειγμα.Που εξελισσεται.Δεν ειναι λιγο.Ειναι Ολο.

ανωνυμε,καλως ορισες.

δρυοκολαπτη,ισως πριν την επελαση της αφθονιας να ηταν 20.Κι αυτο εκανε τη διαφορα πιο δυναμικη.Σ ευχαριστω,αλλα πασχιζω απλως να γινω ο 11.

ανωνυμε,με τοκο την ευαισθησια σας.

αθεοφοβε,μας καιει το θεμα,γιαυτο

2σχ2,κυριος Γιωργος ειναι ενας στην πιατσα.Ο Μπομπολας:-)

σαυρα,το Γραμματικο και τα ματια σας.

ghteytria,οι πολλοι δεν ξεχνουν,πραγματι.Αλλα,ειναι θαμμενοι κατω απο τους φοβους και τις ανασφαλειες της καθημερινοτητας και μιας αγωγης,που δεν εχουν ισως.Απομενει σ αυτους,που αισθανονται αλλιως να φαινονται και αλλιως.Για να χουν οι πολλοι να βλεπουν.

dimitri-r,κυριαρχος ειναι ο λαος που κυβερνα,οχι που κυβερνιεται.Κυβερνα αυτος που θελει την ευθυνη,οχι αυτος που μεγαλωνει με την εντολη των γονιων του να μην ανακατευεται για να μη μπλεξει.Ειναι μακρυς ο δρομος απογαλακτισμου απο τον κοτσαμπασισμο και την κρατικη τρομοκρατια.Τρυγανε στη Μαου ή ακομα;

Γιαννη,μελι εσταξες.

nefelika,εισπραχθεν απο εκεινους που δεν χρειαζονται χτυπημα..

kopoloso,η ανωτερη μορφη διαφθορας.Ψηφισμενη μαλιστα.

σκιες,τα διαβασα στην καταπληκτικη βερσιον τουης greek-gaylolita πριν καιρο.Πολυ δυνατα.

damneddeuced,αληθεια ολα αυτα που λες.Αλλα,καθε δεντρο που θελει να παραμενει ζωντανο κουβαλαει την ευθυνη να το κανει κι ολας.Με ο,τι κοστος αυτο συνεπαγεται.

Κωστα,σημερα ειναι οι Πελοποννησιοι και οι Ευβοεις και αυριο οι Αιτωλοακαρνανες και οι Ευρυτανες.Κι αν δε σταματησει αυτη η αθλιοτητα της μονιμοτητας των δημοσιων υπαλληλων,μια και το' θιξες,δεν θα δει χαϊρι και προκοπη ο τοπος.Το δημοσιο (οφειλει να) δουλευει για το δημο.Δεν υπαρχει δημοσιο,δεν υπαρχει δημος.Δεν υπαρχει δημος,δεν υπαρχει προνοια.Δεν υπαρχει προνοια,δεν υπαρχει υγεια,παιδεια,περιβαλλον,
δημοσια εργα,αγροτια,ασφαλιση.Δεν υπαρχει εννοια κοινωνιας,αλλα εννοια ζουγκλας αρπακτικων και επιβιωσης για το σημερα.Τα ξερεις,αλλα κι εγω καπου πρεπει να τα λεω..:-)

alex,δεν ειναι ολα τα δαχτυλα ιδια.Και υπαρχουν,ευτυχως αρκετα,που δεν ειναι πανηγυριωτικα.

Δωρα μου,εγω σ ευχαριστω για το ευηκοον ους.Και το μοιρασμα.

don psychote,ave.

greekcitizen,εγω σ ευχαριστω.

zaphod,λυπημενα χτυπω.

Μαρια,ειναι πολυ περισσοτεροι απο οσοι νομιζουμε οι ευαισθητοι.Μονο,που δεν κυβερνανε ποτε.Αγαπανε και αγαπιωνται.Κι αυτη ειναι ανωτερη μορφη ζωης.

ellinida,εχεις κανει εξαιρετικη δουλεια προσφορας.Να εισαι καλα.

synas,δεν ειμαι τοσο αισιοδοξος.Υπαρχει μια αθεραπευτη παιδολατρεια εδω,μεταπολεμικη.Μεχρι πληρους ευνουχισμου.Εχω σιχαθει να ακουω να αποκαλουν παιδια μαντραχαλους 18 και 20 χρονων και να σκιζονται να τα κρατησουν υπερπροστατευμενα στην αποστειρωση.Οχι μονο οι γονεις.Σχεδον ολη η κοινωνια.

just you,δεν υπαρχουν χαμενες ψηφοι.Υπαρχουν χαμενες συνειδησεις.Η δημοκρατια λειτουργει 365 μερες το χρονο,αλλιως δεν ειναι δημοκρατια.Ειναι ραγιαδισμος.Επομενως,θα τα ξαναπουμε στους δρομους:-)

jason,με τη συλλογιστικη ΚΥΡ,αυτη τη φορα μας εξεπληξαν...

a/sa/syn,!!!

random hate,για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολλη.

alzap,δεν χαλας τιποτε,μπολιαζεις με σκεψεις.Ειμαι ο πρωτος που θα υπερασπιστει το δικαιωμα του καθενος να ανεμιζει τη σημαια που του αρεσει.Αλλα,και ο πρωτος που θα φωναξει οταν ο σημαιοφορος απαξιωνει τη σημαια που ανεμιζει,με την αντικοινωνικοτητα στην καθημερινη του ζωη.Γιατι αυτο γινεται καλε μου alzap.Οι ανθρωποι απαξιωνουν τις ιδεες.Οχι οι ιδεες τους ανθρωπους.Κι αυτο εχει γινει εδω και καιρο στον τοπο μας.Να το αλλαξουμε,θα συμφωνεις.

Λυο,ετσι ακριβως.

stragali,απλως γραφω αυτα που σκεφτομαι και αισθανομαι.Αλλα,σε διαβεβαιω,η καταστροφη ειναι τοσο απολυτη,που μονο μια τεραστια κρατικη μηχανη μπορει να την επουλωσει με ξαναχτισιμο του αγροτοκτηνοτροφικου περιβαλλοντος.Αλλα,αυτο πρεπει να το δεις για να το καταλαβεις.

industrial,φιλη μου παρορμητικη,πες τα οπως τα νοιωθεις.Να εισαι παντα καλα να μοιραζομαστε.

loukretia,με συγκινεις.

δε μασαμε ρε,ποτε δεν ειναι νωρις:-)

kira,tutto arriva a chi sa aspettare..

νικο,αυτο το τελευταιο ειναι η μονη ελπιδα για να γινουμε κοινωνια ανθρωπινη.

kvlogria,αμα γαμεις το σπιτι τους αναπαραγονται..

michelan,το ελαχιστο:να εισαι παρων την ωρα που θα σημανουν οι καμπανες.Το μειζον:να βαλεις ενα πετραδακι για να ερθει εκεινη η ωρα.Οσον αφορα στη δευτερη ερωτηση σου:Αρχη ανδρα δεικνυσι.

Στεφανε,ο,τι ειναι συνειδητο ειναι βασανισμενο απο σκεψη.Καλο Φθινοπωρο.

Διονυσε,Απεξηρανθη με 80% ο δικομματισμος;Αν η ΝΔ δεν επαιρνε αυτοδυναμια και γινοντουσαν εκλογες τον Οκτωβριο ξερεις ποσο θα επαιρνε ο Καραμανλης και ποσο η Αριστερα;

Alexandros είπε...

Θεωρώ το άρθρο σου άκρως λαικίστικο και μηδενιστικό. Σέβομαι όμως τις απόψεις σου και το πάθος με το οποίο τις υποστηρίζεις.Το άρθρο αποπνέει μία αδικαιολόγητη μαυρίλα και απαισιοδοξία η οποία δεν συνάδει με την πρόοδο και την δυναμική της κοινωνίας. Έρχονται καλύτερες μέρες. Τα δάση θα αναννεωθούν. Οι άνθρωποι σιγά σιγά θα διαπιστώσουν ότι η ζωή στην επαρχία έχει πολλά πλεονεκτήματα και θα αποκεντρωθούν. Τα περισσότερα χρήματα άλλωστε θα δωθούν στην περιφέρεια. Έχουν ήδη ανακαλυφθεί νέες μορφές ενέργειας οι οποίες σε 20-30 χρόνια θα χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Μορφές ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον. Ο άνθρωπος , όπως και όλα τα ζώα δεν είναι αυτοκαταστροφικός. Προσαρμόζεται στις συνθήκες και στο περιβάλλον. Ο υπερπληθυσμός μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε νέες πηγές ενέργειας και διατροφής. Οι μεταλλαγμένες τροφές είναι μία λύση. Το ίδιο και η πυρηνική ενέργεια που θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο. Το ορυκτό αυτό υπάρχει και χρησιμοποιεται για καθαρά οικονομικούς λόγους. Όταν αυτοί εκλείψουν έρχονται καλύτερες μέρες. Και νερό θα έχουμε για πάντα. Να μην ακούω χαζές κινδυνολογίες ότι θα σωθεί το νερό...

paraxeno είπε...

απαντώ στον ανώνυμο που ρωτά και... τελικά τι;

να κάτι για μετά.... http://www.oikologio.gr

ποτέ δεν ξέρεις που θα φυτρώσει ο επόμενος πεισματάρης σπόρος ....

Haris είπε...

Πολύ μαύρα, τα βλέπω τα πράγματα για τα επόμενα χρόνια...
Η αλαζονεία και η έπαρση, θα κάνουν καθημερινά παρέλαση...φορώντας κάθε είδους ενδυμασία...

michelan είπε...

Για να δείξει ο Άνδρας,
πρέπει να θέλει κατ'αρχήν,
και να έχει πρόσβαση και ευκαιρίες κατά δεύτερον...
Εδώ λειτουργούν ασφαλιστικές δικλείδες για να ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι...
Ικανοί μεν,
αδιάφοροι όμως για το κοινό καλό...
Το οξύμωρο ότι τους ξαναψηφίζουμε...
Άν ζούσε σήμερα ο Πιττακός,
θα εξαιρούσε την Πολιτική Εξουσία από τον κανόνα του...

michelan είπε...

Όσο για τις καμπάνες,
πρέπει να σου έχει αποκαλυφτεί ο σκοπός,
αλλιώς ούτε κτίζεις
ούτε αφήνεις σπόρο...

s_pablo είπε...

Εμείς καθόμαστε και τα λέμε και στην Αρχαία Ολυμπία και τη Ζαχάρω 14000 από τους 22000 ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Είναι περίπου το 66%. Μικρό θα μου πείτε. Εγώ περίμενα να είναι 3...

o kairos είπε...

alexandros,ας αρχισουμε απο τα ελληνικα.Λαϊκιστικο ειναι κατι τις,που γραφεται ή λεγεται ΕΠΙΤΗΔΕΣ διαστρευλωμενο για να χαϊδεψει τα αυτια του λαου.Ειναι τετοιο το αρθρο μου;Αγαπητε μου Αλεξανδρε δεν γραφω ποτε τιποτε που δεν εχω τεκμηριωσει,ειτε μεσα απο την πειρα των χρονων ειτε απο τη συγχρονη γνωση και,προπαντων,με την παρατηρηση,και τη διδαχη απο την ανθρωπινη συμπεριφορα μεσα στην ιστορια.Στα γεγονοτα δηλαδη.Τα γεγονοτα μας λενε,οτι τα δαση δεν ανανεωνονται ποτε,αλλα αντιθετα φθινουν υπερ των βοσκοτοπων και των οικιστικων και πολεοδομικων αναγκων του ανθρωπου.Και αυτοι οι χαρτες της υπηρεσιας στρατου τα τελευταια 50 χρονια δεν αμφισβητουνται.Ουτε αμφισβητειται,οτι καθε χρονο πανω απο 100.000 νοικοκυρια ανταλλασσουν τη φυσικη αναπνοη και το φυσικο κλιμα με τεχνητο με την διαρκως αυξανομενη εξαρτηση απο τα κλιματιστικα χειμωνα καλοκαιρι.Κι αυτο,δεν θα ηταν σοβαρο,αν δεν καλλιεργειτο και νοοτροπια εχθρικη προς τη φυση μ αυτο τον τροπο.Γιατι η σταθερη θερμοκρασια 22 βαθμων χειμωνα καλοκαιρι σε κανει να δυσανασχετεις και να μη θελεις,να μην αντεχεις καμια αλλη φυσικη συνθηκη κλιματος.Ενα παραδειγμα σου φερνω για να δουμε ποσο πολυπλοκη ειναι η πραγματικοτητα.Και βεβαιως ο ανθρωπος ειναι αυτοκαταστροφικος.Το δειχνει περα απο καθε αμφιβολια η ιστορια του και αν θελεις το αναλυουμε μεχρι μυελου οστων.Δεν ειναι αυτο το δυστυχημα.Γιατι η φυση αδιαφορει αν υπαρχει ανθρωπος ή δεν υπαρχει.Το δυστυχημα ειναι που ο ανθρωπος διαρκως επεκτεινεται αποκτεινοντας,οποιον οργανισμο βρισκει στο διαβα του.Κι αυτο ειναι fact δεν ειναι υποθεση.Στο τελος,το εχω γραψει,θα ζησει-αν δεν αυτοκτονησει πολεμικα-κατω απο εναν τεχνητο θολο σταθερης πιεσης και θερμοκρασιας,με φυτα φυτεμενα σαν στρατιωτακια και υποταγμενα και με οσα ζωα,υποταγμενα κι αυτα,του γλειφουν τα ποδια και δεν τον ενοχλουν.Και με χαπια ευτυχιας βεβαια.Τα κανει ηδη ολα αυτα και κατα εκει πηγαινει εκων ακων και μονο οσοι δεν κανουν συνδυαστικες σκεψεις και παρατηρησεις δεν το βλεπουν.Αλλα,δεν υπαρχει μηχανισμος που να εγκαθιστα ματιά στα μάτια των ανθρωπων.Μονο η αγαπη εχει εφευρεθει.Κι οποιος δεν εχει δεν βλεπει.Και φυσικα δεν θα τελειωσει το νερο και θα κινουμαστε με αλλες μορφες ενεργειας.Οχι παντως με τα βλακωδη φωτοβολταϊκα,που οι ημιμαθεις εχουν ξεσαλωσει να φυτεψουν στα χωραφια τους για να παραγουν ρευμα και να το πουλανε!Η ηλιακη ενεργεια δεν φτανει για να κουνησει ουτε σερπαντινα σοβαρου τσαγκαραδικου.Αυτο το παραμυθι εχει τελειωσει και στα σχετικα αμερικανικα πανεπιστημια και στο πανεπιστημιο της Κρητης,που ασχοληθηκε με τρομερη σοβαροτητα επι δεκαετιες.Για τα μεταλλαγμενα να μη μιλησουμε.Ρωτα πρωτα τους αμερικανους και τους Καναδους αγροτες για τις καταστροφες που αντιμετωπιζουν απο αγνωστες και ανθεκτικοτατες νεες μορφες ζιζανιων και ασθενειων,που γεννηθηκαν απο τη γεννετικη τροποποιηση και που δεν υπαρχει φυσικο αντιδοτο-οπως υπαρχει στα φυσικα ζιζανεια-και μετα τα λεμε.Μακαρι τα πραγματα να ηταν οπως τα θελαμε και οπως μας συμφερει να τα ονειρευομαστε.Δεν ειναι και πρεπει να βλεπουμε τι πραγματικα συμβαινει με γνωση και ευστροφια.Καμια καταστροφη δεν θα μας βρει.Τιποτε πιο σιγουρο απο τον θανατο δεν υπαρχει.Σιγα τα λαχανα.Σημασια εχει να ζησουμε με αξιοπρεπεια και με επιγνωση των συνθηκων ζωης.Και να ξερουμε τι εχουμε και τι τιμημα εχει το καθε τι που εχουμε.

o kairos είπε...

hari,δεν ειναι μαυρα.Απλως ενδιαφεροντα ειναι.

michelan,ο αντρας δεν δειχνει τιποτε.Ξαναδιαβαζουμε το αρχαιο κειμενο και αυριο θα επανεξεταστεις:-)

s_pablo,ολοι οι λαοι ειναι συντηρητικοι στο μεγαλυτερο κομματι της ιστοριας τους.Ειναι θεμα πρωτογονης και κατωτερης μορφης αυτοσυντηρησης,που δεν χρησιμοποιει μακροπροθεσμες σκεψεις και τακτικες.Ειπαμε,ενω ο ατομικος ανθρωπος ειναι ενα ευφυεστατο ον,ο κοινωνικος ανθρωπος ειναι ακομα στα σπηλαια.Κι αυτοι οι δυο συνυπαρχουν στα ιδια προσωπα!Γιαυτο πληθαινουν οι ψυχιατροι.

sitofkris είπε...

Κυριακή βράδυ ο έλληνας-πανυγητζής είχε κανονίσει να πανηγυρίσει για την εθνική αλλά δεν του έκατσε και βγήκε για τα κώματα.Γιατί δεν είναι κόμματα είναι κώματα.

Alexandros είπε...

@ο kairos

Αυτά παθαίνει κανείς όταν δεν έχει ακολουθήσει φιλολογική κατεύθυνση (για μένα μιλάω). Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να σου προσάψω πρόθεση.Θεωρώ ότι οι απόψεις σου είναι ειλικρινείς και πραγματικά εντυπωσιάζομαι από την επιχειρηματολογία στήριξης τους. Χωρίς να είναι διαστρεβλωτικές πάντως , θεωρώ ότι χαιδεύουν τα αυτιά του λαού. Δεν χαιδέυουν τα αυτιά των βιομηχάνων και των ξενοδόχων. Π.χ. πόσες φορές οι άνθρωποι γύρω μας δεν δυσανασχετούν με τον καιρό; Οι 9 στους 10 θα σου πούνε ότι ο καιρός έχει ''τρελαθεί''. Εγώ γιατί τον βλέπω να είναι όπως και πριν 20 χρόνια;
Όσον αφορά την ανανέωση των δασών. Η μελετημένη και σωστή αναδάσωση , με περίφραξη, που θα εμποδίσει την βοσκή, είναι εφικτή. Με βασική προυπόθεση τον μη αποχαρακτηρισμό. Είναι λοιπόν θέμα ανθρώπινης βούλησης.
Η χρήση του κλιματιστικού. Κάθε νέα ανακάλυψη , έχει τα καλά και τα άσχημα. Θα ήθελες σε περίοδο κάυσωνα να έχουμε χιλιάδες νεκρούς όπως το 1987;
Φυσικά και η φύση αδιαφορεί αν υπάρχουν άνθρωποι. Αν δεν αδιαφορούσε σήμερα δεν θα υπήρχαμε. Οφείλουμε την ύπαρξη μας στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων , που την προκάλεσε η φύση. Χωρίς οι δεινόσαυροι να ευθύνονται για αυτό. Εγώ δεν φαντάζομαι τον άνθρωπο σε μία γυάλα. Τον φαντάζομαι να γηοποιεί άλλους πλανήτες , να εγκαθίσταται έκει, και να ζει 500 χρόνια. Για τα μεταλλαγμένα , είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Είναι η μόνη λύση καταπολέμησης της πείνας. Τι να κάνουμε; Είμαστε σε έναν πλανήτη 6 δις άνθρωποι. Σε λίγο δεν θα μπορεί να μας θρέψει άλλο. Από το να πολεμήσουμε για την επιβίωση προτιμώ τα μεταλλαγμένα!
Η πυρηνική ενέργεια που θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο θα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Θα λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Θα προκύψουν όμως άλλα... Καλή δύναμη.

michelan είπε...

"...η άσκηση της εξουσίας (από τον άνδρα),
δείχνει τις ικανότητες αυτού που την ασκεί..."

-ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ, ΛΟΙΠΟΝ, Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...

Καιρούλη μου,
έχεις γίνει σαν την Πυθία
υπεκφεύγεις μονίμως δια της πλαγίας οδού τις άμεσες απαντήσεις...

Τί να κάνουμε όμως!
Είναι και αυτός ένας τρόπος συμπεριφοράς του σύμπαντος...;)

michelan είπε...

ΥΓ.και για να λέμε και του στραβού το δίκιο,
δεν οφείλεις να απαντάς σε όλους...

αν κάποια σκέψη δεν σου ταιριάζει,
είναι προτιμότερο να μην απαντάς καθόλου
(όπως πολύ σωστά κάνουν κάποιοι συν-bloggers),
παρά να απαντάς περίπου...

[Δεν υποδεικνύω _-_ Κουβεντιάζω]

Σχολιαστής είπε...

"Οχι παντως με τα βλακωδη φωτοβολταϊκα,που οι ημιμαθεις εχουν ξεσαλωσει να φυτεψουν στα χωραφια τους για να παραγουν ρευμα και να το πουλανε!Η ηλιακη ενεργεια δεν φτανει για να κουνησει ουτε σερπαντινα σοβαρου τσαγκαραδικου". Ενδιαφέρουσα άποψη. Ελπίζω να είναι λανθασμένη.

Για παράδειγμα, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα έχουν φρενάρει για λόγους συμφερόντων. Δεν θα με εξέπλητε και η "επιστημονική τεκμηρίωση" του φρεναρίσματος.

lo-li είπε...

....Tι να πω...τα χεις πει όλα καλύτερα από μας...αυτό το ποστάκι(ναι θα μπορούσε να γίνει λάβαρο) μ έκανε και βούρκωσα...

...να τους χαιρόμαστε αυτούς που τους εποτρέπουμε να μας κυβερνάνε...γιατί πάνω απ όλα έχουμε εμείς ευθύνη που όλοι αυτοί είναι στους θρόνους τους...αλλά αυτό είναι μι άλλη ιστορία...

Mirage είπε...

Μια και δεν άλλαξε το Πολιτικό Κλίμα ας δούμε πως αλλάζει το Πραγματικό Κλίμα!

vatraxokoritso είπε...

Γιώργο μου τελικά τους ψηφίσαμε...και με το παραπάνω!

Κατερίνα είπε...

Γιώργο γειά σου εδώ Κατερίνα από θεσσαλονίκη, ελπίζω να με θυμάσαι.
Λοιπόν πραγματικά θέλω να σου πω ότι το κείμενο σου με εκφράζει απόλυτα και χαίρομαι που άρχισες και εσύ να εκφράζεσαι....γιατί έχεις πολλά να πεις
μπράβο σου

michelan είπε...

@ vatraxokoritso

Στην χαλλλαρή Ελλάδα του σήμερα
οι εκλογές κερδίζονται από την προσωπικότητα του αρχηγού.
Ο Καραμανλής υπερισχύει
οπότε το αποτέλεσμα φυσιολογικό.

Όσο για τον δικκοματισμό,
τα ποσοστά δεν πρόκειται να αλλάξουν για όσο καιρό παραμένουμε στην νοοτροπία της "οικογενειακής ψήφου"___ επιρροή αρχηγού και εδώ...

Χρήστος Φασούλας είπε...

Εμείς τους αψηφίσαμε, φίλε. Κι εκείνοι το ίδιο...

Anna είπε...

Όχι παιδιά όχι μαυρίστε τους. Μην αφήνετε στους αλλους την τύχη μας. Όσο και αν περιμένουμε δεν θα αλλάξει τίποτα. Επαναστατήστε, τώρα, λάβετε δράση, απαιτήστε αυτά που μας αξίζουν. Παντού. Μπορεί οι εκλογές να τέλείωσαν αλλά νομίζω ότι φάνεικε καθαρά ότι η αδιαφορία δεν βοηθάει. Αν είχε ψηφίσει το 30% που απήχε η διαμαρτηρία θα ήταν ξεκάθαρη, τώρα μόνο να διεκδηκούμε τα δικαιώματά μας μπορούμε στις υπηρεσίες, στις δουλειές σε όλα, αν κοιμόμαστε δεν θα αλλάξει τίποτα μόνο η ζωή μας θα περάσει.

Περιπετών είπε...

Ετσι ακριβώς Αννα...με την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα τους αφήνουμε να συνεχίζουν το "θεάρεστο" έργο τους ανενόχλητοι. Αν ψάχνουμε για τον υπαίτιο της σήψης του κόσμου ας κοιτάξουμε καλύτερα μέσα μας...

Narita είπε...

Τα λόγια του κειμένου σου υπήρχαν και στα δικη μου ψυχή και σε ευχαριστώ που εσύ τα γράφεις και τα διαβάζω. Πλέον κατοικούν και στα κύττρα του εγκεφάλου μου και σε όσων το διάβασαν . Μακάρι κάποια μέρα να περάσουν (ακόμα και κατα σύμπτωση) και στο dna μας.
Ευχαριστώ Kαιρέ και respect.

KitsosMitsos είπε...

Οπαδική πολιτική. Ό,τι χειρότερο αλλά γίνεται από μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων. Ούτως ή άλλως, ο συνήθης χαμός για αυτές τις έρμες 300-400 χιλιάδες ψήφους των αναποφάσιστων δε γίνεται;

Θεοδόσης Βολκώφ είπε...

Γιώργη, αναρωτιέμαι - πόσοι σε άκουσαν; Φωνή βοώντος...

Βολκώφ

o kairos είπε...

sitofcris,η φυση ευνοει την ποικιλια των ειδων...

aleχandros,η αληθεια ειναι,οτι καθε καλοκαιρι η ζεστη ειναι λιγο μεγαλυτερη και η ανομβρια εντονοτερη.Οχι στις πολεις,παντου.Βεβαια,εγω πιστευω,οτι ειναι μια περιοδος της γης,που θα περασει,οπως ολες οι περιοδοι,κι οι ανθρωποι υστεριζονται,οπως παντα οταν χανουν τις σταθερες τους.Δεν εχουν διδαχτει απο τα γενοφασκια τους οτι δεν υπαρχουν σταθερες στη ζωη.Για τα δαση,που λες αυτο ειναι εφιαλτικο.Να μαντρωσουμε τα δαση;Τι δαση θα ειναι τοτε.Για ποιον.εΝΑς ΦΙΛΟς ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΗ γΑΛΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ-λαθος πληκτρολογιο-με τιποτε ναφυτρωνει φυσικα και αναρχα οπως στη δικη μας υπαιθρο.Αμα σου λεω οτι στο τελος θα ζουμε με ολα τα ειδη γυρω μας σε παρελαση το εννοω.Δεν με ενοχλει η χρηση του κλιματιστικου.Με ενοχλει η μοιραια ΕΞΑΡΤΗΣΗ.Και οι 1000,που πεθαναν το 1987 ηταν αρρωστοι και γεροι στα νοσοκομεια,που δεν ειχαν ουτε ανεμιστηρες.Αν ειχαν ανεμιστηρες θα ζουσαν.
Στον πλανητη δεν υπαρχει πεινα επειδη ειμαστε 6 δις.Υπαρχει γιατι τον πλουτο και την παραγωγη της Γης,που φτανει για να ταϊσει και 60 δις τον κλεβουν 600 εκατομμμυρια για να πετανε στα σκουπιδια μισο δις τοννους τροφιμα περισσευμα καθε μερα!Η πολιτικη φταιει για την πεινα ,δε φταιει η γη.Και,μεχρι να τελειωσει το πετρελαιο θα τελειωσουμε κι εμεις απο τους πολεμους για το ποιος θα παρει το τελευταιο πετρελαιο.Μας εχεις δει ποτε για καλυτερους σαν ειδος;Κουραγιο σου ευχομαι,με αγαπη.

michelan,λαθροχειρα,αυτη τη λεξη ικανοτητα που την ειδες στο αρχαιο κειμενο!Η φραση λεει "η αναληψη μιας εξουσιας δειχνει ποιος στ αληθεια ειναι αυτος που την ανελαβε".Και σε πιστη μεταφραση "η αναληψη μιας εξουσιας μαρτυραει ποιος πραγματικα ειναι ο ανδρας",ο ανθρωπος δηλαδη.Δε λεει πουθενα για ικανοτητες.Για το ποιόν μιλαει η φραση.Την ποιοτητα.Αυριο με τον κηδεμονα σου.

σχολιαστη,δυστυχως δεν ειναι αποψη και δεν ειναι λανθασμενη.Η ηλιακη ενεργεια εχει περιορισμενες ικανοτητες κυριως ατομικης ισχυος,οχι λογω τεχνολογιας και τεχνογνωσιας,αλλα λογω της ισχυος και της φυσης της ηλιακης ενεργειας που αντλουμε.Επισης,η αιολικη ενεργεια ειναι περιορισμενης ισχυος αποδοσης.Ασε που δεν βλεπονται αυτοι οι ανεμιστηρες,που γαμανε το βλεμα στο περιβαλλον των νησιων,ας πουμε.Η μονη πραγματικα ισχυρη πηγη ειναι η πυρηνικη και φυσικα τα καυσιμα καθε ειδους.Ισως καταληξουμε σε πιο ασφαλεις πυρηνικες εφαρμογες στο μελλον.Το βλεπω πιο εφικτο επιστημονικα.

lo-li,οχι εμεις.Αυτοι που τους ψηφιζουν..

βατραχω,ειμαστε εθνος φιλαδελφον..

κατερινα,οσο πιο πολλα θελω να πω τοσο πιο πολυ βαριεμαι,με τις τοσες φορες που τα χω ξαναπει..

Χρηστο,πατσι..

anna,περιπετωντα,αυτος ειναι ο μονος δρομος κατα την αποψη μου.

narita,τα γραφεις τοσο καιρο φιλε μου με αλλα λογια.

κιτσομιτσο,οι κακομοιροι οι οπαδοι δεν βγαζουν ποτε κυβερνηση.Οι 3% μετακινουμενοι τις βγαζουν!!

Θεοδοση,ειναι πολλοι που ακουνε και συμμετεχουν και καταλαβαινουν.Για μενα σημασια εχει να κρατας τη φωτια αναμενη.Ετσι δεν ειναι;

michelan είπε...

Πάμε πάλι:
"η ανάληψη μιας εξουσίας μαρτυράει ποιός πραγματικά είναι ο άνδρας"

Και λέω εγώ:
...Για να δείξει ο άνδρας,

[ποιός πραγματικά είναι
(_συμπεριλαμβάνονται και οι ικανότητες_)
αναλαμβάνοντας μια εξουσία]

πρέπει να θέλει κατ'αρχήν
και μπλα,μπλα,...

Δες το λίγο σφαιρικά,απλώσου,
μη στριμώχνεσαι... ;)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙΡΕ, χαιρομαι ιδιαίτερα που βλεπω τέτοια εξαιρετικά κείμενα στα μπογκ. Δεν θα σχολιάσω το συγκεκριμένο γιατί νομίζω ότι εχω καλυφθεί από τα προηγουμενα σχόλια. Θα επαναλάβω στερεοτυπα, πάντως, ότι όντως δεν υπάρχει αστική συνειδηση, με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ενα γεγονός με το οποίο κανένα κομμα δεν σκέφτηκε ποτέ να ασχοληθεί, έστω να το αναλύσει και να το ενταξει στην τρέχουσα πραγματικότητα.
Η Αρτέμιδα εχει ενσωματωθεί στο κορμί μας και ελπίζω να μπορούμε αύριο να μιλάμε με τον γέροντα χωρίς ντροπή, χωρίς φόβο και χωρίς τις σημερινές τύψεις.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ρίτσα Μασουρα

Σχολιαστής είπε...

O ήλιος είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, και είναι θέμα χρόνου να αξιοποιηθεί. Αρκεί να γίνονται σοβαρές επενδύσεις στην ερευνα. Γιατί, μας χαλάει να έχουμε αποτελέσματα σε 50, 100 χρόνια;

Η Ελλάδα έχει θαυμάσιο αιολικό δυναμικό. Αν δε θέλουμε αιολικά πάρκα, ας πουμε που στη σεισμογενή χώρα μας θα κάνουμε πυρηνικό εργοστάσιο. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ορυκτά κάυσιμα, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμένο. Είναι να μην τους ανοίξει η όρεξη, έχεις ακούσει για τις τέσσερεις μονάδες λιθάνθρακα. Και όσο στέλνουμε τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών στα αντικαρκινικά κέντρα, δεν έχει θέση η πολεμική για την αισθητική των αιολικών πάρκων.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Φίλε μου Γιώργο, θα διαφωνήσω κατηγορηματικά μαζί σου για μια ακόμη φορά. Το πρόβλημα δεν είναι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν είναι ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες αυτής της χώρας. Το πρόβλημα είναι η καθ’ ολοκληρία εξάρτηση του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα καθώς επίσης και η, ως ένα βαθμό έμφυτη αλλά συστηματικά καλλιεργούμενη, αντίληψη υποταγής στην εξουσία των εκεί εργαζομένων.
Κατ’ αρχήν δεν είναι στη φύση του ανθρώπου, γενικώς, το να μην θέλει τη δουλειά. Το γεγονός ότι πολλοί από τους εργαζομένους στο δημόσιο καταλήγουν σε εργασίες που δεν τους είναι ευχάριστες ούτε επιθυμούσαν, δεν αίρει το προηγούμενο. Όπως επίσης δεν το αίρει το γεγονός πως κάποιοι άλλοι επιλέγουν συνειδητά το δημόσιο για να λουφάρουν, να λαδωθούν, να δημιουργήσουν γνωριμίες για άλλες δραστηριότητες κ.λ.π. Αυτοί όμως είναι η μειοψηφία και σε τελική ανάλυση δεν εξαρτάται απ’ αυτούς το πως θα δραστηριοποιηθούν στους χώρους της δουλειάς τους. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, οι οποίοι χτίζουν πάντα την πυραμίδα της ιεραρχίας με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, που καθιστά επικίνδυνη, κατά τη γνώμη μου, την άποψη άρσης της μονιμότητας, που προβάλλεται όλο και περισσότερο ακόμα και από αριστερούς, είναι το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον, τα στελέχη που προωθούνται στις ηγεσίες των δημ. Υπηρεσιών των Οργανισμών κ.λ.π. δεν επιλέγονται με αυστηρά κομματικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα τη συμμόρφωση στη «νομιμότητα» των διοικούντων. Η πρακτική της τοποθέτησης μεμονωμένων ικανών και εντίμων, για την έξωθεν καλή μαρτυρία, που ίσχυε μέχρι τις αρχές της δεκαετία του 90, δεν εφαρμόζεται πια.
Συμφωνώ πως ούτε η μονιμότητα ούτε η επετηρίδα αποτελούν διαδικασίες που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της δημόσιας διοίκησης. Αποτελούν όμως δυστυχώς, στις σημερινές κύρια συνθήκες, το μοναδικό ανάχωμα προστασίας των, ολίγων επίσης, εντίμων που δεν επιθυμούν να συνταχθούν ούτε κάτω από κομματικές σημαίες, ούτε πίσω από οικονομικά συμφέροντα. Έτσι το βασικό ερώτημα που προκύπτει, είναι: Ποιοι τελικά θα κρίνουν και με ποιες προϋποθέσεις, για να αποφασίσουν ποιοι είναι κατάλληλοι να παραμείνουν και ποιοι να οδηγηθούν στην ανεργία;
(Όπως βλέπεις το πρόβλημα της ηγεσίας προκύπτει όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως θέμα προς συζήτηση στη στήλη, όπως είπαμε πριν λίγους μήνες!)

Rodia είπε...

"Πανηγυρίζουνε αυτάρεσκα για τα εγκλήματα των κυβερνήσεων, που ψηφίζουν; Για την εκτεταμένη διαφθορά, τη μαύρη εργασία, τη γαϊδουριά ολημερίς όπου κινείσαι, τον κουτσαβακισμό του κάθε αξιωματούχου..."
Πάντα επίκαιρος ο Καιρός :-)

greek-GAYLOLITA είπε...

Αγαπητε Γιωργο, θα μπορουσες να μου στειλεις το mail σου?
(greekgaylolita@gmail.com ειναι το δικο μου).Σ'ευχαριστώ.

o kairos είπε...

michelan,η ζωη ειναι δυσκολη.Και η επανασταση ακομα δυσκολοτερη.Δεν ειναι ουτε για μοιρολατρες,ουτε για μεμψιμοιρους.Οι δρομοι υπαρχουν.Οι διαβατες τους λειπουν.

Ριτσα μου,εκτιμω απο καιρο την πεννα σου και την λεπτοτητα της ευστροφιας σου.Καταλαβαινεις με τι χαρα σε υποδεχομαι.

σχολιαστη,μονο η αναζητηση των ερευνων στο πανεπιστημιο του Νιου Τζερσεϊ μπορει να σε πεισουν οτι η ηλιακη ενεργεια ειναι για θερμοσιφωνες και μηχανακια.Οσο για τα αιολικα παρκα,προτιμω την πυρηνικη ενεργεια που ειναι ασφαλεστατη.Οι γιαπωνεζοι ζουν με αυτην και εχουν καθε τρεις μηνες και απο εναν σεισμο 8 ριχτερ.Μη μου πεις,οτι αυτοι ειναι γιαπωνεζοι και εμεις ρωμιοι.Οι ρωμιοι ας εχουν τη μοιρα που τους αξιζει.

νικο μου,λυπαμαι που θα σε στενοχωρησω,αλλα κανεις δημοσιος υπαλληλος δεν θα απολυθει για κομματικα κριτηρια.Δεν ειμαστε στην εποχη του Παγκαλου.Οπως ξερεις,οι συντεχνιες και τα συνδικατα κυβερνανε τον δημοσιο τομεα.Ολοκληρο.Αυτοι επιβαλλουν μεχρι και τους διευθυντες και επιθεωρητες.Δεν τους επιβαλλουν οι κυβερνησεις.Η μονιμοτητα ειναι το πιο αδικο,διεφθαρμενο και αγκυλωμενο συστημα για να λειτουργησει ο μονος τομεας,που δεν αρκει απλως να δουλευει.Πρεπει να προσφερει.Σαν υπαλληλος,υπηρετης του δημοσιου συμφεροντος.Δεν ειναι ενας τομεας,που μπορει να του επιτρεψουμε οι πολιτες αλλο την πολυτελεια της διασπαθησης του δημοσιου χρηματος και των δικαιωματων μας στο ονομα του δικαιωματος των λαμογιων συμπολιτων να εχουν μια αργομισθια για να ξινουν τα τετοια τους.Γιατι η μεγαλη -πλειοψηφια γιαυτο μπαινει και αυτο κανει.Τους βλεπω,τους ζω.Δεν καθομαι στο γραφειο μου.
Και φυσικα,το εχει επιβεβαιωσει και η επιστημη και μπορει να το δει κανεις και απο τον εαυτο του,ο ανθρωπινος εγκεφαλος εχει την ταση στην ευκολια,τη ραθυμια,την τεμπελια και την ηδονη.Αυτες ειναι οι προτεραιοτητες του και θα ηταν μαλακας αν ηταν αλλες.Οταν ζεις σε ενα κοινωνικο συνολο,ομως,που πρωτη αναγκη ειναι εκ των πραγματων η προσφορα,τον παιρνεις τον εγκεφαλο σου και τον εκπαιδευεις.Τον καλλιεργεις.Αλλιως,καθεσαι στα Λέβιθα και ξυυυυνεσαι.Μην ανησυχεις για τους λιγους εντιμους στο δημοσιο.Δεν κινδυνευουν γιατι ειναι και οι μονοι που δουλευουν.Ειναι "τα κοροϊδα" για τους συναδερφους τους.

rodia μου,τα ιδια υποφερουμε καλη μου.

greek-gaylolita,το μεηλ μου ειναι το μεηλ μου...

iro* είπε...

Hταν το blog σου η πρωτη σελιδα που ανοιξα καιρε μου μετα απο πολυ πολυ καιρο μακρια απο την τεχνολογια...
Σ'ευχαριστω, γιατι με επαναφερεις στην πραγματικοτητα με τον καλυτερο κ ουσιαστικοτερο (δεν ξερω πως αλλιως να το πω) τροπο..
Τα σεβη μου!!!!
***

ΝΙΚΟΣ είπε...

Δυστυχώς Γιώργο μου. Η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που παρέδωσε η «επάρατη» δεξιά το 1981, στους «σοσιαλιστές»! Και γι’ αυτό, κύρια, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις από τότε, που φρόντισαν συστηματικά να εκμαυλίσουν τους υπαλλήλους τόσα χρόνια. Οι συνδικαλιστές δεν έκαναν τίποτ’ άλλο από το να χειραγωγούν τις κομματικές πελατείες στους χώρους εργασίας, διαφθείροντας τις παράλληλα. Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι δυστυχώς οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι «εργατικοί» προς όφελος αλλότριων συμφερόντων. Γιατί απ’ αυτούς συντελείται το έγκλημα της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στα έργα και τις προμήθειες, απ’ αυτούς προέρχονται οι κατευθυνόμενες εισηγήσεις και απ’ αυτούς παίρνονται οι αποφάσεις για να ευνοήσουν τους, κατά καιρούς, ημέτερους. Όταν μιλάμε για κακούς δημόσιους υπαλλήλους φαντάζομαι πως δεν εννοούμε τον κλητήρα και τη δακτυλογράφο, αλλά τον προϊστάμενο και τον διευθυντή, που υποχρέωση έχουν αφ’ ενός να ελέγχουν τους υφισταμένους και αφ’ εταίρου να εισηγούνται και να αποφασίζουν στους τομείς ευθύνης τους. Ε, λοιπόν όλοι αυτοί επιλέγονται με κριτήρια αποκλειστικά και μόνο κομματικά ή καλύτερα όπως προανέφερα διάθεσης «συνεργασίας». Το χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι ραγιάδες! Αυτοί που ενσυνείδητα επιλέγουν προκειμένου να επιπλεύσουν, την υποταγή και τη συμμόρφωση στην ανομία. Και που φυσικά αναπαράγουν την αντίληψη αυτή στους υφισταμένους τους. Είναι αυτό που στην προηγούμενη συζήτησή μας σου ανέφερα σαν έλλειψη ηγετών. Γιατί «οι οργανισμοί και οι θεσμοί που αντέχουν στο χρόνο, δεν εξαρτώνται από έναν χαρισματικό αρχηγό, αλλά επιδιώκουν να καλλιεργούν ηγετικές ικανότητες σε όλο το σύστημα». Ξέρεις εσύ καμιά περίπτωση που να ζητήθηκαν και να αποδόθηκαν ευθύνες σε κανέναν κακό ή διεφθαρμένο υπάλληλο ή δεν υπάρχουν λεόντειες διατάξεις σε όλους τους κανονισμούς εργασίας για να εφαρμοστούν;
Δεν μπορώ ακόμα να χωνέψω το πρόσφατο εθνικό έγκλημα της διαρροής όλου του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας μας στους Τούρκους. Άκουσες μήπως να υπήρξε συνέχεια στο όλο ζήτημα ή κυρώσεις σε κανέναν υπεύθυνο, ή μήπως υπήρξε και επιβράβευση;
Η άρση της μονιμότητας το μόνο που θα προσφέρει είναι μερικές χιλιάδες ακόμα ανέργους για φτηνή αγορά εργασίας....

Dralion είπε...

Γυρω απο τα αιολικα παρκα, τα φωτοβολταικα και την πυρηνικη ενεργεια εχουν γραφτει εκατονταδες επιστημονικα συγγραμματα. Υπερ και κατα στην καθε μορφη ενεργειας.

Οποιος "θελει" να πειστει οτι τα πυρηνικα ειναι επικινδυνα (ειτε ακινδυνα), θα βρει πολλα συγγραμματα που το αποδεικνυουν. Οποιος "θελει" να πειστει οτι τα φωτοβολταικα ειναι η απολυτη λυση στο ενεργειακο προβλημα (ειτε οτι δεν προσφερουν τιποτα), θα βρει τα καταλληλα γραφτά επισης.

Η Ελλαδα θα επρεπε να αναπτυξει την φωτοβολταικη + αιολικη τεχνολογια οχι γιατι αυτες ειναι "καλυτερες" απο τα πυρηνικα αλλα γιατι αυτες οι τεχνολογιες ειναι η πιο εξυπνη επιλογη για την χωρα. Μικρη χωρα, χρεωμενη, φτυσμενη στην διεθνη πολιτικη ΔΕΝ μπορει να αναπτυξει πυρηνικα (ακομα κι αν δεχτουμε οτι επιστημονικα θα ηταν η καλυτερη λυση).
Το να αναπτυξουμε ομως φωτοβολταικη και αιολικη τεχνολογια ειναι το πιο ευκολο για τα δικα μας δεδομενα. Και σφοδρα προσοδοφορο, οπως δειχνουν παμπολλα παραδειγματα.

Για να γυρισω στο αρχικο θεμα: οι φετινες φωτιες ηταν απλα λιγο πιο μεγαλης εκτασης απο τις περυσινες (και τις προπερσινες, και εκεινες που θα ξεσπασουν του χρονου, του παραχρονου....). Γιατι τοσος θρηνος και οδυρμος φετος; Σε τι διαφερουν - ποιοτικα, οχι ποσοτικα - οι φετινες φωτιες απο τις προηγουμενες και τις επομενες;
Οι αιτιες των πυρκαγιων ειναι γνωστες εδω και 20-30 χρονια, σημερα θα τις (ξανα- ματα-) αναλυσουμε;

nyktipolos είπε...

ήθελα από την κυριακή να σου σφίξω το χέρι για αυτό το κείμενο

greek-GAYLOLITA είπε...

Υπαρχει καποιος αλλος τροπος να επικοινωνησω μαζι σου τοτε?

Σχολιαστής είπε...

Καιρέ, η συζήτηση για την ενέργεια, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αν κάποια στιγμή ασχοληθείς σε κάποιο ποστ, επανερχόμαστε. Το ότι διαφωνούμε, προεξοφλεί μια ζωντανή ανταλλαγή απόψεων.

Σχολιαστής είπε...

Kαι μέχρι να το ξανασυζητήσουμε, προτείνω για προβληματισμό στους συνσχολιαστές το ακόλουθο άρθρο

http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=291&page=1

The Torch είπε...

Έλεγα να μην σχολιάσω σε αυτό το κείμενο. Το είχα διαβάσει προεκλογικά, το διάβασα και μετεκλογικά και πάλι την ίδια πικρα μου δημιούργησε.
Δεν την ξέρω την ύπαιθρο και αισθανόμαι ότι το να σχολιάσω είναι σαν να μπαινω σε χωράφια που δεν είναι δικά μου. Δεν έχω χώματα έξω από την Αθήνα πουθενά στην σημερινή Ελλάδα.
Θα σχολιάσω λοιπόν αυτό που ξέρω. Το γεγονός ότι τόσες ημέρες μετά την καταστροφή το πρόβλημά μας είναι ο φραπές στην φαρδιά βάτα του σακακιού του Βενιζέλου. Δεν λέω και αυτό σημαντικό είναι, έχει και ίντριγκα, έχει και χαβαλέ, αλλά πάλι χάνουμε την ουσία μας. Έτσι είναι όμως η ζωή. Δυστυχώς. Απλά η Μάκιστος είναι μακριά ενώ η πλάτη του Βενιζέλου τόσο κοντά. Πού να τρέχεις τώρα;...

ΝΙΚΟΣ είπε...

Και για να το πάω λίγο παραπέρα. Ποιοι νομίζεις εσύ πως θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για την επάρκεια ή όχι των υπαλλήλων; Αυτοί που σήμερα κατέχουν τις θέσεις των επικεφαλής στα Υπουργεία, στους Δημόσιους Οργανισμούς, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κ.λ.π. και εκείνοι που αυτοί θα διορίσουν στις θέσεις κλειδιά της παρακάτω ιεραρχίας. Άραγε ζητήθηκε σε κάποιον απ’ αυτούς ποτέ ευθύνη για τα πεπραγμένα του, απ’όσο θυμόμαστε κι οι δυο, δηλαδή μετά τη μεταπολίτευση; Και αν δεν ζητήθηκε απ’ αυτούς που και καλύτερα αμειβόμενοι ήταν, και είναι πάντα, και περισσότερο υπεύθυνοι (θα έπρεπε να είναι), γιατί να ζητηθεί από τον τελευταίο τροχό της άμαξας; Όπως είχα και πιο παλιά γράψει, δεν θεωρώ κανέναν ανεύθυνο, απλά πιστεύω πως η ευθύνη επιμερίζεται αναλογικά και φυσικά την μεγαλύτερη την έχουν, πάντα, οι επικεφαλής.
Αναφέρθηκα αρχικά στην τελευταία δεκαετία, γιατί στο χρονικό αυτό διάστημα έφτασε στο αποκορύφωμα της μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης και απαξίωσης του δημόσιου τομέα γενικά. Ο σκοπός όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, δεν ήταν άλλος παρά η εκχώρηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του στον ιδιωτικό τομέα. Ε στο διάστημα αυτό κριτήριο για τον καλό υπάλληλο έγινε η απόλυτη υποταγή στο δοβλέτι. Μην είσαι λοιπόν τόσο σίγουρος για τους έντιμους και τους εργατικούς...
Επειδή λοιπόν τα κριτήρια δεν είναι καθαρά, για τους δε κριτές ούτε λόγος να γίνεται, νομίζω πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιων προτάσεων.
Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου (και του χρόνου σου).

ΑΠΕΙΡΩΤΑς είπε...

Κι όμως τους ψήφισαν και μάλιστα μπουλουκηδόν

savra είπε...

αγαπητέ καιρέ
έβλεπα τις σημαίες με τους πυρσούς να πανηγυρίζουν φάτσα κάρτα και ξεδιάντροπα και με έπιανε η ψυχή μου
θυμόμουν και τούτο το κείμενο που το είχα πάρει μαζί, να το έχω στην τσέπη την ώρα που ψηφίζω
πρώτη φορά ψήφισα μελαγχολικά.
όμως φέτος μετά από χρόνια που μένω εδώ στο Γραμματικό κατάλαβα για τα καλά ότι και τούτοι δω δεν αγαπάνε τον τόπο
αυτοί που τον πονάνε στ αλήθεια είναι 10- 15, άντε το πολύ είκοσι και μπορώ να στους δείξω έναν έναν άμα έρθεις καμιά φορά
και από αυτούς 90% είναι "ξένοι"
όσοι διάλεξαν το μέρος αυτό για να ζήσουν ή παντρεύτηκαν ντόπιους
παίζονται απίστευτα παιχνίδια και η "αφέλεια" του αγρότη είναι μύθος.
και το χειρότερο είναι ότι η ψυχολογία του θύματος καλλιεργείται συστηματικά, εκ των εσω, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο δηλαδή
"είμαστε παρατημένοι από το κράτος, δεν ενδιαφέρονται"κλπ κλπ κλπ
δημιουργεί την ψυχολογία του κακοποιημένου παιδιού
που νιαουρίζει, κλαίγεται, δεν κάνει τίποτε, αντιδράει βίαια όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, αλλά έχει χάσει εκ των προτέρων γιατί ποτέ δεν πίστεψε ότι μπορεί και να κερδίσει
εσύ δεν έγραψες στην εφημερίδα για τους τρόπους που μπορεί μία κοινότητα να οργανωθεί για να προστατευθεί, όσο γίνεται, από τις φωτιές;
έχουμε κοντα 2χιλ κατοίκους. γι εθελοντική πυροπροστασία εμφανίστηκαν 20
να μην αρχίσω μα τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές.
τώρα λοιπόν ξαναδιαβάζοντας το κείμενο βλέπω έναν ελαφρά πατροναλιστικό τόνο
(συναισθηματικά πετυχημένο, βέβαια, χειρίζεται τα αισθήματα ενοχής των κατοίκων των πόλεων)
αλλά σκέφτομαι ότι ίσως δεν κάνει καλό να βάζουμε τους κατοίκους της επαρχίας στη θέση του ανίσχυρου κακόμοιρου
να σαι καλα πάντως. προκαλεί πολλές σκέψεις, όχι μόνο συναισθήματα αυτό το κείμενο
ευχαριστούμε

o kairos είπε...

iro* μου,που βρισκεσαι μετα τη Νιο;

νικο,ολα αυτα ειναι ετσι οπως τα λες και χειροτερα.Και η λυση ειναι αυτη που προτεινεις.Θα ναυαγησει το επομενο λεπτο απο τη μονιμοτητα.Αυτη ειναι το μονο κινητρο που κανει το 95% να πηγαινει στο δημοσιο.Και μην ανησυχεις για την ανεργια.Αν εξαιρεσεις ενα ποσοστο εργαζομενων,κυριως στη βιομηχανια και ενα αλλο που απολυεται απο τον ιδιωτικο τομεα παλι,το μεγαλυτερο ποσοστο ανεργων ειναι αραχτο στα σπιτια του μπαμπα και της μαμας,με τα χωραφια να περιμενουν να μαζευτουν τα φρουτα τα καλαμποκια οι ελιες τα γεννηματα και τα ιατρεια της επαρχιας να ειναι ανεπανδρωτα,οπως και ολες σχεδον οι λεγομενες βαρειες δουλειες.Παρτο χαμπαρι.Ειμαστε λαος σ ενα μεγαλο ποσοστο τεμπεληδων, και ανευθυνων κακομαθημενων τα τελευταια πολλα χρονια.Κι αυτο το μοντελο αναπαραγεται απο ολο και περισσοτερες μαμαδες και μπαμπαδες,που μεγαλωνουν τα παιδακια τους λες κι ειναι οι ηλιοι του συμπαντος.Απο κει ξεκινανε τα δεινα.Το γραμμα της σαυρας παρακατω τα λεει ολα σαν αυτοπτης μαρτυρας.Αλλα,εδω ζουμε,τα βλεπουμε κι εσυ κι εγω και οι υπολοιποι.Και δεν υπαρχει κανενα σατανικο σχεδιο απαξιωσης του δημοσιου τομεα τα τελευταια χρονια.Δεν μπορεις να απαξιωσεις κατι που ειναι απαξιωμενο απο τα γενοφασκια του.Δουλεψε ποτε το δημοσιο,εκτος απο τη ΜΟΜΑ;Κι αυτη του στρατου!Μια ντροπη ειμαστε και θελουμε και χαλαροτητα;Σκληρη δουλεια χρειαζεται και προσφορα και υπευθυνοτητα και σοβαροτητα.Με χαρισματα και ταξιματα το μονο που γινεται ειναι η αναπαραγωγη αυτου του μπουρδελου.Και να με συμπαθανε τα μπουρδελα.Αυτο το μπουρδελο το εχει στησει ο ιδιος ο λαος μεσα απο τα ιδια του τα σπιτια.Ενας λαος που θελει μονο δικαιωματα,αλλα ποτέ υποχρεωσεις.Για να γαμιεται ολος ο ιδιωτικος τομεας στα εργοστασια και στη ναυτιλια και στα υπαλληλικα γκουλαγκ και η κυρα Μαρια αντι να ειναι στο γραφειο της για να υπηρετησει τους συνταξιουχους και τους μεροκαματιαρηδες,να εχει βγει στην αγορα για ψωνια δυο ωρες!Ασε με να χαρεις,λες και μιλαμε για αλλη χωρα.Σε φιλω.

Δρακολεοντα,στην επιστημη δεν υπαρχει θελω να πειστω.Υπαρχουν facts.Υπαρχουν υπερ και κατα.Σταθμισεις.Οταν μιλαμε για ανθρωπους χωρις προκαταληψεις και εμμονες.Η συζητηση δεν ξεκινησε απο την Ελλαδα,αλλα απο την παγκοσμια ενεργειακη αναγκη και για το μελλον της.Σ αυτο απαντησα και επεκταθηκα παρεμπιπτωντος και στα της χωρας.Δυστυχως,οι πηγες που αναφερεις δεν μπορουν να σηκωσουν βαρεια βιομηχανια και ρευμα ισχυος που χρειαζεται μια χωρα.Για σπιτια ειναι ο,τι πρεπει.Η πυρηνικη ενεργεια δεν ειναι δυσβασταχτη στο στησιμο.Το εργοστασιο της Μεγαλοπολης κοστιζει περισσοτερα ετσι οπως ειναι.
Αλλα,για τις φωτιες δεν μπορω να σου απαντησω.Ειναι φανερο απο αυτα που γραφεις οτι δεν εχεις ιδεα τι εχει συμβει φετος.Αν εβλεπες,και ευχαριστως να σε παω,θα εσβυνες ο,τι μου εγραψες.Και ειμαι ενας πολυ ψυχραιμος ανθρωπος που εχει δει καταστροφες στον πλανητη.Θα κλαψεις.

vromie,θα τα πουμε στο μεηλ,σ ευχαριστω.

greek-gaylolita,μα,σου ειπα οτι το μεηλ μου ειναι το μεηλ,που γραφεται στο blog μου..

σχολιαστη,ολο και θα μας δοθει η ευκαιρια να το ξαναβαλουμε στο τραπεζι ευχαριστως και μονο του.Εχει φαϊ και πολλες αγνωστες πτυχες.Καλο το αρθρακι της Γαλερας,αλλα πολυ περιορισμενο.Για οσους δεν ξερουν,πολυ χρησιμο για γευση.Ευχαριστουμε.

the torch,εισαι καιριος,ως συνηθως.Τα ΜΜΕ χτυπανε το ντεφι και η αρκουδα χορευει.

απειρωτα,δεν αλλαξαν ποτε οι πολλοι τον κοσμο.

savra,σε δυο αρθρα μου συνεχομενα πριν απο αυτο τα εγραφα εξω απο τα δοντια για τους χωριατες που καθονται στα καφενεια και περιμενουν καποιον αλλον να σβησει τη φωτια στα πευκα τους.Τα εχω ζησει ο ιδιος.Και μετα,ηρθε η καταστροφη.Οταν εισαι μ αυτους τους ανθρωπους εκει τωρα,που εχουν διαλυθει για παντα σχεδον,δεν μπορεις να τους κατηγορησεις για αυτα που τους εχεις σουρει προσφατα.Γιατι υπαρχουν και αλλοι υπευθυνοι.Αλλα,δεν μπορω-ή μαλλον δεν θελω-να αναπαραγω εδω αυτα που γραφω στην εφημεριδα.Το εκανα αυτη τη φορα κατ εξαιρεση.Και σ ευχαριστω πολυ για την τιμη της συνοδοιποριας και του μοιρασματος.Εχετε καλο κρασι εκει.Ελπιζω να το δοκιμασω μια μερα.

Arkin είπε...

Καιρέ, μια που μίλησες για δεδομένα στον Δρακολέοντα, να παραθέσω κι εγώ εν συντομία μερικά.
Η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή στην παραγωγή, αλλά η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων πανάκριβη. Επίσης κάθε πυρηνικό εργοστάσιο μετά από ένα σύντομο χρόνο λειτουργίας οφείλει να κλείσει και να μείνει ανενεργό για πολλές δεκαετίες μέχρι να διαλυθεί η συσσωρευμένη ραδιενέργεια. Η περιοχή γύρω από αυτό σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων "σφραγίζεται".
Οι πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική έχουν όντως χαμηλή απόδοση εκ φύσεως, η οποία δεν μπορεί να βελτιωθεί παρά μόνο αν ανακαλυφθούν νέοι τρόποι παραγωγής ή αν βρεθεί ένας νέος Αρχιμήδης.
Ωστόσο, τα χρήματα που δίνονται για την έρευνα είναι ελάχιστα (σε σχέση πάντα με το τι παίρνουν άλλες μορφές ενέργειας, όπως η πυρηνική). Επίσης, την έρευνα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την χρηματοδοτούν κατά 90% οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες στα τέλη του προηγούμενου αιώνα μετατράπηκαν σε εταιρίες ενέργειας (θυμήσου την αλλαγή στο σήμα της ΒΡ). Αυτό συμβαίνει όχι μόνο για να ακολουθούν τις εξελίξεις ώστε να είναι έτοιμες όταν (αν) γίνει η αλλαγή, αλλά και για να ελέγχουν το ρυθμό των εξελίξεων, ώστε η αλλαγή να γίνει όταν θα τις συμφέρει. Και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι.
Επομένως ως επιστήμονας είμαι εξαιρετικά δύσπιστος όταν ακούω πως οι πηγές αυτές δεν αποτελούν λύση, γιατί ξέρω ότι η σχετική έρευνα υποχρηματοδοτείται.
Θα συμφωνήσω πάντως ότι η οπτική μόλυνση των αιολικών γεννητριών είναι πραγματικά σοκαριστική.

greek-GAYLOLITA είπε...

Καλημέρα αγαπητε Γιώργο.Κοιταξα προσεκτικα νομιζω και δεν εχω καταφερει να τη δω:-)
Που ειναι ακριβως?
Στο προφιλ δεν υπαρχει.Αν εννοεις τη διευθυνση που οταν ειμαστε συνδεδεμενοι με το gmail,εμφανιζεται στη navbar του blogger στη κορυφη του μπλογκ,αυτη δεν ειναι ορατη για μας τους επισκεπτες του μπλογκ.

la luna είπε...

Πόσο ποσοστό πηραν τα δυο κόμματα στις καμμένες περιοχές, ρε παιδιά;

o kairos είπε...

arkin,οσον αφορα στη χρηματοδοτηση ειναι ετσι οπως τα λες.Η υποχρηματοδοτηση,ομως,σε σοβαρες ερευνητικες χωρες,οπως οι ΗΠΑ,η Βρετανια,η Γερμανια,η Ιαπωνια,η Σουηδια ειναι αποτελεσμα της απογοητευσης των ερευνητων απο τα ευρηματα και οχι απο τον πολεμο των συμφεροντων,που οντως γινεται.Οι χωρες αυτες αγωνιουν να απεμπλακουν απο τον βραχνα του πετρελαιου,ασχετα αν κυβερνησεις τους εκμεταλλευονται το πετρελαιο στα διεθνη παιχνιδια τους.Θελουν να ειναι αυτονομες και οχι εξαρτωμενες απο την αραβια και τη λατινικη αμερικη,δεν ειναι ηλιθιοι.Τα προβληματα της πυρηνικης ενεργειας ειναι βεβαιως οπως τα λες και ακομα πιο συνθετα.Αλλα,οπως ειπα και στον δρακολεοντα,η συζητηση μα τον Νικο ξεκινησε απο το παγκοσμιο ενεργειακο μελλον.Σ αυτο,λοιπον το πλαισιο,που συζηταω τα συνορα των πυρηνικων αποβλητων δεν ειναι τα εθνικα συνορα.Αν εχουν απομεινει συνορα και ανθρωποι μεχρι τοτε...

greek-gaylolita,tetradis@enet.gr.

la luna,80%...

ΑΠΕΙΡΩΤΑς είπε...

Oι πολλοί δεν αλλάζουν τον κόσμο...τον καίνε όμως εύκολα!

sailormoon είπε...

απλα respect γιώργο. πα ολα αυτά θέλω να είμαι λίγο αισιόδοξη. και με αυτό, δεν εννοώ να κάθομαι στον καναπέ του σπιτιού μου αλλά να κάνω κάτι

Captain Harbour είπε...

Οι συνεταιρισμοί και η αυτοδίοικηση λειτουργούν όπως αναφέρεις κομματικά και ψηφοθηρικά. Αυτοι οι δύο θα μπορούσαν να σώσουν την ύπαιθρο την ώρα που το κράτος κοιμόταν. Δυστυχώς όμως και αυτοί τον είχαν γλυκοπάρει. Και δεν φτάνει αυτό βγαίνουν μετά να καταγγείλουν. Ποιον; Ο κάθε δήμαρχος θα έπρεπε να φιλά το σπίτι του για να μην πέσει και τον πλακώσει αλλά....αλλά. Το θέμα είναι αν θα αλλάξουν μυαλά και εμείς βοηθήσουμε ουσιαστικά στην αναγέννηση της περιοχής. Μην μας πιασει και εδώ ο εθνικός ωχαδελφισμός μας.

Σχολιαστής είπε...

http://ecology-salonika.org/lib/?p=1032

σαλτάρω στον καιρό είπε...

δεν μου απαιτήθηκε να μελετήσω την παραδοχή ότι είσαι ψυχαναλυτής καιρέ για να το συλλήψω, το συνέλληψα από μόνος μου. είμαι πολύ...

η πραγματικότητα έχει ως εξής: η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει σκοπό, άρα η μόνη "διδαχή" από αυτήν θα είναι ο σκοπός της. το σκοπό της μπορώ να τον υποπτευθώ πολύ πριν γίνει φανερή. άρα δεν έχω να διδαχθώ από αυτήν. άρα όταν καταδηλώ ότι πρέπει να διδαχθώ λέω ανοησίες. αν πιστεύω ανοησίες η ψυχή μου νεκρώνεται. τότε γίνομαι παραγωγικός και μυρίζω τους άλλους από χιλιόμετρα ότι δεν είναι παραγωγικοί...να ανακαλύπτουν δηλαδή ότι το σκότος από σκότος αποτελείται, ως εσύ καιρέ τελεία

Ο/Η o kairos είπε...

alexandros,ας αρχισουμε απο τα ελληνικα.Λαϊκιστικο ειναι κατι τις,που γραφεται ή λεγεται ΕΠΙΤΗΔΕΣ διαστρευλωμενο για να χαϊδεψει τα αυτια του λαου.Ειναι τετοιο το αρθρο μου;Αγαπητε μου Αλεξανδρε δεν γραφω ποτε τιποτε που δεν εχω τεκμηριωσει,ειτε μεσα απο την πειρα των χρονων ειτε απο τη συγχρονη γνωση και,προπαντων,με την παρατηρηση,και τη διδαχη απο την ανθρωπινη συμπεριφορα μεσα στην ιστορια.

Καφετζής είπε...

Ένιωσα διαβάζοντας να σφίγγω τα δόντια...τόσο που πόνεσα..!

Ανώνυμος είπε...

成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社