Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2007

Ενηλικιωση

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα υπό συνθήκες ήττας, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλο τον ελληνικό λαό, από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά και τους πολλούς πολιτικά ανένταχτους και απολιτικούς.

Οι πολιτες μπορει να απορριπτουν την πολιτικη και τη θεωρια των πολιτικων σχηματισμων.Αλλα,αν θελουν να συμμετεχουν ακομα και με αντισταση και αρνηση των παλιων σχηματων,ωφειλουν να εχουν αποψη.Γνωμη.Επομενως,γνωση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που στεγάζει από το 1974 μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος που θέλει και προσδοκά να ζήσει σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δικαιοσύνης, σαφώς διαχωρισμένης και απέναντι από την αυταρχική διακυβέρνηση της προσκείμενης περισσότερο στο κεφάλαιο παρά στον άνθρωπο συντηρητικής παράταξης.

Παρά τις αλλοπρόσαλλες ιδεολογικά και κοινωνικά πολιτικές των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ από το 1985 μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού, που πιστεύει και θέλει αυτού του είδους τη διακυβέρνηση εξακολουθεί και βρίσκεται υπό τη σημαία του κόμματος και αυτό είναι που βαραίνει.

Γιατί το κομμάτι αυτό αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από τη λαϊκή λεγόμενη τάξη, τους μισθοσυντήρητους, τους μικροεπαγγελματίες και τους αγρότες. Από το κομμάτι του λαού, δηλαδή, που έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες. Το κομμάτι χάριν του οποίου όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις ξοδεύουν όλη τη ρητορεία τους σε υποσχέσεις, δεσμεύσεις, προγράμματα και λαϊκισμούς.

Το κομμάτι, όμως, αυτό του λαού, που μέσα από το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε μια κοινωνική δικαιοσύνη,ειναι το ιδιο που μέσα από τη Ν.Δ. ελπίζει σε μια σίγουρη συντηρητική επιβίωση και μέσα από τα κόμματα της κομμουνιστικής, σοσιαλιστικής, κινηματικής, οικολογικής Αριστεράς μάχεται για πιο επαναστατικές αλλαγές.

Ετσι, με τη σαφή πλειοψηφική παρουσία του στην κοινωνία, καθορίζει όχι μόνο την πολιτική των κυβερνήσεων και της αντιπολίτευσης, αλλά αποφασίζει και ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποια η αντιπολίτευση, παρά τις διαρκείς απόπειρες του κεφαλαίου για το αντίθετο.

Η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ προκλήθηκε από την εκλογική ήττα, που επεφύλαξε αυτό ακριβώς το κομμάτι στο, σήμερα μόνο κατ' όνομα, σοσιαλιστικό κίνημα. Ακριβώς επειδή εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από την ηγετική μεγάλη ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία, με τη βοήθεια της διαχείρισης της εξουσίας, ανήκει εδώ και καιρό όχι πια στο λαό, αλλά στην αστική άρχουσα τάξη. Αυτό πλήρωσε το κόμμα το 2004, αυτό πληρώνει και σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει και δεν μπορεί να κυβερνά χωρίς τη στήριξη από τους ασθενέστερους. Κάθε πρόεδρος θα πρέπει να έχει αυτό κατά νου, αυτό γνώμονα, αυτό πολιτική. Και κάθε οπαδός θα πρέπει να έχει αυτό κριτήριο για τον πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος.

Κάθε συντηρητική στροφή του ΠΑΣΟΚ έχει στρέψει πιο συντηρητικά τη διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί οι ψηφοφόροι προτιμούν συνήθως το πρωτότυπο από το αντίγραφο.Και τιμωρουν αυτον που τους προδινει. Αυτή, όμως, η απελπισμένη αντιδραστική και αυτοσυντηρητική κίνηση των ασθενέστερων αποβαίνει σχεδόν πάντα σε βάρος τους και σε βάρος του συνόλου της χώρας.

Η επωνυμία του κόμματος το καθορίζει ως σοσιαλιστικό. Η επιθυμία των ιδρυτών του, επίσης. Η επιθυμία της πλειοψηφιας των οπαδών του το επιβεβαιώνει. Δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί και από εκείνους που βρίσκονται στην ηγετική του ομάδα.

Το παρελθόν και το προφίλ των δύο επικρατεστερων απο τους τρεις υποψήφιους προέδρους πόρρω απέχουν από το σοσιαλισμό και την Αριστερά. Κάθε συντηρητική και άτολμη επιλογή της βασης θα αποβεί σε βάρος, όχι μόνο του κόμματος, αλλά, κυρίως, των μη προνομιούχων του λαού.Της ιδιας της βασης.

Κι αυτή είναι μια ευθύνη που δεν την επωμίζονται οι δύο υποψήφιοι.Την επωμιζεται η βαση.Και την επωμίζονται τα στελέχη, που εκφράζουν ακόμα την ανάγκη των μη προνομιούχων. Ακόμα κι αν την έχουν βλάψει με τη μέχρι τώρα ανοχή τους.

Κι αυτη,επισης,ειναι μια ευθυνη,που την επωμιζεται ολη η Αριστερα.που αγωνιζεται για τα συμφεροντα των ανθρωπων πρωτα και οχι των κεφαλαιουχων πρωτα.Και η οποια αρκειται μεχρι τωρα σε πολεμικη κριτικη χωρις να δινει στο λαο ενα μοντελο εναλλακτικης διακυβερνησης.Οδηγωντας τον ετσι στην αγκαλια των αιωνιων μονομαχων.

Η ευκαιρια της ενηλικιωσης ειναι εδω.Απο αυτην πασχει ο τοπος.Ενηλικιωση ανθρωπων και σχηματισμων.Αλλιως,η παιδικη χαρα θα του αξιζει.Και θα'ναι κριμα.


105 σχόλια:

michelan είπε...

Διαίρει και βασίλευε...

Όλοι θέλουν να γίνουν πρόεδροι...

Έλλειψη σκόπιμη(;) διορατικότητας...

Θυσιάζουν το κοινό καλό για το προσωπικό συμφέρον...

Όταν ανεβαίνει το ζάχαρο
[από το πολύ μέλι]
το μόνο που ενδιαφέρει είναι πώς να ξαναφάς...

DPurpler είπε...

Καιρέ, στην ανάλυση συμφωνώ, αλλά κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα. Η αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων είναι το βασικότερο θέμα; Ακόμα κι αν γίνει, (και μακάρι να γίνει) το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας, το "Ελληνικό σύστημα" διακυβέρνησης, θα ζει και θα βασιλεύει! Εκτός αν πραγματικά μπεί στο τραπέζι, συζητηθεί και παρθούν από όλους τα μέτρα που χρειάζονται χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας!
Κουράστηκα να είμαστε συνεχώς σε στάτους λιτότητας! Κουράστηκα να τρέχουμε ασθμαίνοντας να πετύχουμε την σύγκλιση και η διαφορά αντί να μειώνεται να αυξάνεται. Κουράστικα από 15οι στην ΕΕ των 15 να γινόμαστε 25οι στην ΕΕ των 25! Να κατεβαίνουμε την σκάλα στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του κράτους, στην ποιότητα ζωής, στην διαφθορά, στο περιβάλλον, σε όλα!
Και εμείς μιλάμε για σοσιαλισμό και στροφή προς τα αριστερά και για πρόσωπα! Για ποιον λόγο; Για να δώσουν στον ασθενέστερο λίγα ψίχουλα παραπάνω;
Και η χρηστή διαχείριση, και το κοινωνικό συμβόλαιο, στις καλένδες! Και βασιλεύει το κουκούλωμα, και κανείς δεν έχει την ευθύνη και κανείς δεν παραιτείται και ακούμε μεγαλοστομίες για οράματα και για το μέλλον της χώρας και αηδίες λές και βλέπουμε κάποια μαγική εικόνα...
Τρομερή απογοήτευση...

padrazo είπε...

Προσυπογράφω αγαπητέ με κόκκινο στυλό ειδικά την προτελευταία παράγραφο.

Zaphod είπε...

Αν είμασταν ενήλικοι θα τους είχαμε μαυρίσει προ πολλού.

Όπως λες και εσύ από το 1985 μέχρι σήμερα, και ειδικά από το '93 και μετά, ο σοσιαλισμός έχει μείνει μόνο στο όνομα. Ο πρέζας, π.χ. αν και κατεδαφιστικός δεν έχει και αδικο.

Κατά τα άλλα έχω καταθέσει επίσημη άποψη περί του θέματος μετά από ενδελεχή μελέτη :-)

Πάντως αυτό που λες
"Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει και δεν μπορεί να κυβερνά χωρίς τη στήριξη από τους ασθενέστερους."
δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τους πράσινοι αλλά για όλους αλλιώς την κάτσαμε.

Κατά τα άλλα συμφωνούμε, ειδικά στις διαπιστώσεις περί συντηρητικής στροφής

vrakas kostas είπε...

Με ξαφνιασες σημερα Γιωργη!!Οπως παντα,αλλα αυτη την φορα,μαλλον..αρνητικα!!
Εχεις το δικαιωμα φυσικα!!Οπως και τα επιχειρηματα σου για αυτα!!
Πρωτον, με το πολυ γρηγορο σε αλλαγη ποστ,οσο και με το θεμα!!!Την αναλυση καλυτερα!!
Εσυ ετσι οπως πας,οπως μας τα γραφεις εδω,τους...συσπειρωνεις!!Τους..καθοδηγεις!!
Δεν ..καταλαβα και συμπαθα με,λειπω ..ξερεις,για ποιο λογο μιλαμε ακομη σημερα για...κινημα!!!
Κινημα εναντιον ποιου;;Εχωμεν ακομην την ..επαρατον;;εχωμεν τους ..βασιλεις..η;;; την ..χουντα!!!
Ακου..ΠΑΣΟΚ;;;
Σχεδον εικοσι χρονια μας κυβερνουν!!Εε!!Βγηκαν και οι αλλοι..μαθητευομενοι..μαγοι για λιγο,στο διαλειμμα ..ωσπου οι..γνωστοι να κανουν κανα..τσιγαρο!!
Απο εδω ομως και ως προς την ..ιδεολογια και τις..προθεσεις τους,εχω καθετα αντιθετη γνωμη!!
Σημασια δεν εχει ο νεος..Αρχηγος;;
Σημασια εχει η..καταγραμενη τους πλεον ..ανικανοτητα!!Το οτι δηλαδη..επαψαν να ακουν τον λαο!!
Μια διασπαση και μια επανιδρυση,θα ηταν οτι το καλυτερο..θα εδιναν σε τουτο το πολιτικο τοπιο...και συναμα,το εναυσμα και το..αυτον για την Νεα ..Δεινοκρατια,ουτως οντως ετσι να εχουμε καλως εχοντων των πραγματων..ενα σωστο πολιτικο σκηνικο,αντε εστω και μετα απο 20 χρονια!!
Υγ γιατι ετσι θα αναγκασει και την..αριστερα,να ξεπερασει επιτελους τις παιδικες της...ασθενειες!!!Και ισως δουμε,αν..ζουμε ακομη καποια παραγαματικη..αλλαγη!!
Τα σεβη μου!!!

ketty-ph είπε...

Να μην πω τώρα τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στους ασθενέστερους.Εκτός από το να τους κάνει ασθενέστατους.Που θέλει και την υποστήριξή τους.Οι μόνοι που θέλουν πια ΠΑΣΟΚ πιστεύω είναι εκείνοι που έφαγαν μέχρι σκασμού τότε που ήταν κυβέρνηση και το αναπολούν.Τι να περιμένεις από κόμματα που ακόμα κι αν βγάλουν από πάνω τους την διαφθορά που έσπειραν παντού,θεωρούν ακόμα
το κατεστημένο μονόδρομο?Εχουμε χορτάσει από εκσυγχρονισμούς,αναδομήσεις,μεταρρυθμίσεις και ό,τι άλλο κατεβάσει η γκλάβα τους,όπως αυτοί τα εννοούν.
Με εκτίμηση
ketty-ph

Αθήναιος είπε...

Διαφωνώ με την ανάλυσή σας σχετικά με το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που αντιπροσωπεύεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση που ίσως θα ήταν καλύτερα να μην εμπλακεί κάποιος που είναι τόσο αντι-ΠΑΣΟΚ όσο εγώ.

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο, στα περί "συντριπτικής" 'ητταν που καταλογίζουν στον Γιώργο. Τί συντριπτική ήττα, ρε παιδιά. 31.000 ψήφους λιγότερες πήρε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Θεωρείται αυτό συντριπτική ήττα;

αθεόφοβος είπε...

Από τις πιο καίριες (και όχι καιρικές !) αναλύσεις που έχουν γραφτεί.
Η ενηλικίωση είναι πράγματι μια καθοριστική ηλικία.
Μπορεί να χάνεις την αρχική ορμή της νεότητας αλλά κερδίζεις από την πείρα και μαθαίνεις από τα μέχρι τότε λάθη σου.
Συμφωνώ και εγώ με τον Padrazo τόσο για το κείμενο όσο και για την τελευταία παράγραφο.

Σχολιαστής είπε...

"Το παρελθόν και το προφίλ των δύο επικρατεστερων απο τους τρεις υποψήφιους προέδρους πόρρω απέχουν από το σοσιαλισμό και την Αριστερά. Κάθε συντηρητική και άτολμη επιλογή της βασης θα αποβεί σε βάρος, όχι μόνο του κόμματος, αλλά, κυρίως, των μη προνομιούχων του λαού.Της ιδιας της βασης."

Αν σκεφτούμε ότι και ο Σκανδαλίδης μπορεί να συγκινήσει μόνο τους συγγενείς του, η λύση είναι μια. Ενα τρίτο πρόσωπο, με ικανότητες, που δεν έχει φθαρεί απο τον κυβερνητισμό και την εξουσία, που να τον στηρίξουν όλοι. Αλλά αφου αυτό δε θα γίνει, το ΠΑΣΟΚ την έχει πατήσει. Ο Καραμανλής μπορεί να τους στείλει λουλούδια.

industrialdaisies είπε...

Καιρέ μου, διαβάζοντας το κείμενό σου σκέφτηκα πολλά. Τα οποία δεν ξέρω αν έχουν αξία -ίσως είμαι μικρή για να έχω καλή άποψη.

Ένα μου έμεινε που θέλω να πω. Πώς να ενηλικιωθεί κάτι που έχει πεθάνει; Να ενηλικιωθεί ο σοσιαλισμός μετά θάνατον; Ό, τι και να απογίνει ο καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση (ναι, είμαι αισιόδοξη ότι θα πάει στο φούντο) ο σοσιαλισμός έχει πεθάνει.

Έπνεε τα λοίσθια όταν εμείς εδώ ακόμη δεν είχαμε πάρει μυρωδιά. Και νομίζω πρωτίστως αυτό πληρώνουμε. Την αργοπορία μας. Η οποία μας κόστισε σε συνείδηση. Και μετά ήρθε η ραγδαία εξάπλωση του καπιταλισμού -η οποία δεν μασάει μπροστά σε καθυστερήσεις- και τον ενσωματώσαμε. Έτσι. Άκριτα. Και τις ελλείψεις μας, σε συνείδηση και βασικά αγαθά, αυτό το σύστημα ξέρει να τις εκμεταλλεύεται όσο κανένα άλλο.

Πώς να ενηλικιωθούν σχηματισμοί και άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να διαμορφώσουν απόψεις και συνειδήσεις; Μπάσταρδο βγαίνει όλο. Αδύνατον. Τα τείχη έχουν καταρρεύσει. Ανοχύρωτοι.

Καλημέρα Καιρέ! :)

Dralion είπε...

Καλημερα,
δεν με ενδιαφερει ουτε το ΠΑΣΟΚ ουτε ο αρχηγος του. Σιγα μην δωσω και συμβουλες, ποιον να βγαλουν αρχηγο. Με ενδιαφερει ομως ο τοπος, τα προβληματα του, οι λυσεις που χρειαζομαστε.

Ενα σωστο κομμα δεν "ψαχνει" την εκλογικη του βαση - δλδ. τα καταλληλα κοινωνικα στρωματα - προκειμενου να την κολακεψει. Αυτο ειναι λαικισμος.
Ενα σωστο κομμα αναλυει τα προβληματα της χωρας, κανει ιεραρχηση των προβληματων και προτεινει συγκεκριμενες και πραγματοποιησιμες λυσεις.

Με βαση αυτο το κριτηριο, το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι σωστο κομμα, δεν ηταν ποτέ του σωστο κομμα και δεν προκειται να γινει ποτέ σωστο κομμα - ανεξαρτητως αρχηγου. Οχι οτι η ΝΔ ειναι καλυτερη βεβαια.

Συμπαθατε με αν δεν νογαω τις υψηλες θεωριες περι σοσιαλισμου και καπιταλισμου. Αντι γι' αυτο νιωθω στο πετσι μου καθημερινα την αθλια γραφειοκρατια, το αθλιο κυκλοφοριακο, πνιγομαι απο τα σκουπιδια και το νεφος, η χωρα μου καιγεται συστηματικα ΚΑΘΕ καλοκαιρι και σε καθε βημα της ζωης μου βρισκω μπροστα μου το (ορθοδοξο) παπαδαριο.
Γι' αυτα τα προβληματα δεν εχω ακουσει ακομα καμμια συγκεκριμενη λυση. Για ποιον λογο να με ενδιαφερει, αν ο αρχηγος του ΠΑΣΟΚ λεγεται Μπλιξμπλιξ ειτε Μπλομμπλομ;

Aggelos Spyrou είπε...

θα ήταν πολύ εύκολο να πω ένα "συμφωνώ" και να μη χρειαστεί να σκεφτώ παραπέρα, το έκανες εσύ για μένα.

Όμως το θέμα είναι άκρως σοβαρό διότι μιλάμε για το ποιόν βάζουμε στο κεφάλι μας, διαχειριστή στα λεφτά μας, στα σπίτια μας, στις ζωές μας.

Πιστεύω ότι αρκετοί bloggers καταλαβαίνουν το νόημα αυτού που θέλεις να πεις, πολύ λιγότερο όμως έως καθόλου, καταλαβαίνουν οι μάζες των συνελλήνων που τρέχουν στους δρόμους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτοί υπακούνε μόνο σε αυτό που τους λέει ο "αρχηγός", με τον οποίο έχουν ταυτιστεί για αδιευκρίνηστους λόγους και πάντως όχι για την "πολιτική" που πρεσβεύει.

Ζούμε μια μετάβαση σε νέα συστήματα, στην αναθεώρηση "πολιτικών ιδεολογιών", στην εξέλιξη. Μια εξέλιξη όμως που δεν με βρίσκει αισιόδοξο απέναντί της. Ίσως ο μόνος τρόπος να αντισταθείς είναι να αγωνιστείς κάτω από τη σημαία της ιδεολογίας που σε εκφράζει, αν και τελικά το "χρήμα", το "κεφάλαιο", η "οικονομία" θα καταβροχθίσει ακόμα και τους πιο ρομαντικούς πολιτικούς.

Φίλτατε Καιρέ, το ποιός θα είναι αύριο αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει να κάνει με πολιτική, κι ας ακούγεται αυτό έντονα στους κύκλους του. Έχει να κάνει με το ποιό πρόσωπο μπορεί να κερδίσει αύριο την εξουσία. Τα κόμματα διψούν για εξουσία, είναι εμφανές από τις χωρίς αντίκρυσμα προεκλογικές υποσχέσεις. Ευελπιστώ απλά, ότι η μεταβατική περίοδος που διανύουμε θα οδηγήσει τελικά σε νέου τύπου κόμματα, που θα ασκούν σαφή πολιτική για το λαό και όχι για τα συμφέροντά τους.

Είμαι ρομαντικός, ε;

Κωστης Γκορτζης είπε...

Γιώργη, συμφωνώ με την τελευταία σου παράγραφο. Απολύτως.
Επειδή, όπως θα έχεις καταλάβει, δεν είμαι πολυδιαβασμένος στη θεωρία των πολιτικών συστημάτων, δεν μπόρεσα ποτέ μου να καταλάβω τις πολύπλοκες αναλύσεις. Γι αυτό και μ' αρέσουν οι δικές σου.
Σ' αυτήν ξεκινάς με μια παραδοχή, που φαίνεται ρομαντική, ως προς τους ποιούς εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνώ για το ποιούς θα έπρεπε να εκφράζει.
Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα, το Κόμμα, οι ηγέτες του, τα μεγαλοστελέχη του και οι μανδαρίνοι τους ζούν σ' έναν άλλον κόσμο από αυτόν στον οποίον θα έπρεπε για να αντιπροσωπεύουν αυτό που περιγράφεις. Στον κόσμο του ανεκδιήγητου τέταρτου υποψήφιου ηγέτη με την Πόρσε!
Μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη για να δείτε το 'lifestyle' των σοσιαλιστών μεγαλοπασόκων θα σας πείσει...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

προσυπογράφω το κείμενό σου από τη πρώτη έως τη τελευταία του λέξη. Ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μας αφορά όλους. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πρόσωπα φέρουν ιδεολογίες ή τουλάχιστον φέρουν συνειρμικά στο μυαλό μας συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις και κατά συνέπεια αναμενόμενες πολιτικές επιλογές. Δεν είμαι βέβαιος ότι κάποιος από τους τέσσερις συνολικά υποψηφίους, μέχρι στιγμής, μπορεί να εκφράσει αποτελεσματικά εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που ανήκουν στον λεγόμενο χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και που αποτελεί την δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος που το πιστεύω είναι ότι κανείς από αυτούς δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθύτατα πολιτικό.Με δύο λέξεις θα έλεγα ότι το κύριο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι η απώλεια ενός αυθεντικού πολιτικού στίγματος ως απόροια του πολύχρονου κρατισμού του και η ιδεολογική απομάκρυνση του από τις κοινωνικές δυνάμεις που το στηρίζουν. Το ξέρετε και το ξέρουν. Ο τρόπος που επέλεξαν, δηλαδή αντί να συζητήσουν πολιτικά για το αύριο να στήσουν απέναντι τους σκληρούς εκλογικούς μηχανισμούς τους, νομίζω ότι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε ρήξεις με ενδεχόμενη τη διάπσπαση, σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να δώσει απάντηση στο καίριο πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Με τιμή,

Πρώην blogger γνωστός με το όνομα ΣεΞπΥρ

χαρίδημος είπε...

Αναγνωρίζω στο Πασοκ του Α. Παπανδρέου πως συνέβαλε αποφασιστικά στο να φύγει ο φόβος του μπάτσου από την κοινωνία, πως έφερε στην εξουσία ανθρώπους ταπεινής καταγωγής άσχετους με την τότε πλουτοκρατία,πως εξομάλυνε τις μεταεμφυλιακές διαχωριστικές γράμμες και πως έφαγε ο λαός ψωμί εκείνη την εποχή..

Δε μπορώ να παραβλέψω όμως, πως αύξησε την αναξιοκρατία, διόρισε ανθρώπους άσχετους και ανίκανους σε θέσεις κλειδιά, ενίοτε δε και κατσαπλιάδες και διοικούσε με συνθύματα τύπου, Εοκ και Νατο το ίδιο συνδικάτο. Αυτά τα πληρώνουμε μέχρι σήμερα...

Μπορώ να δεχτώ πως αυτό ήταν το τίμημα και το μεταβατικό στάδιο που έπρεπε να περάσει ή χώρα μέχρι να γίνει σαφές στους νέους διαχειριστές της εξουσίας πως η κυβέρνηση της χώρας είναι πολλή σοβαρή ύπόθεση και όχι κουμάντο σε ταβέρνα...και έπρεπε να εξετάζεται και μακροπρόθεσμα...

Με τη διακυβέρνηση Σιμήτη το λαικό Πασοκ μας άφησε χρόνους και συνδέθηκε άμεσα με τη νέα (δημιούργημα του) και την παλιά πλουτοκρατία...

Την κοινωνική ευαισθισία δεν την χαρίζω σε κανέναν χώρο και πολιτικό σχηματισμό απλώς επειδή την επαγγέλεται. Αυτά φαίνονται στην πράξη....

Το Πασοκ πληρώνει την αδυναμία του να αντιληφθεί το μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Οι αντιδεξιές ρητορικές σήμερα είναι έπεα πτερόεντα, ίδίως δε από το μετάανδρεικό Πασοκ, φαίνονται γελοίες....

Ενηλικίωση = σοβαρότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο από όλες τις παρατάξεις αλλά και από την κοινωνία.

pascal είπε...

(αθήναιε, η διαφορά είναι 250.000 ψήφοι περίπου- 2,995,479 έναντι 2,727,853)

Κωστης Γκορτζης είπε...

Ναι, 31000 ψήφοι είναι αυτές που έδωσαν αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Αθήναιος είπε...

Οκ. Κι έτσι. 250.000 ψήφοι δεν είναι αριθμός που δηλοί συντριβή.

pascal είπε...

E, δεν έιναι και λίγοι. Τόσους περίπου πήρε το ΛΑΟΣ και άνοιξε σαμπάνιες.
Το θέμα με το ΠΑΣΟΚ είναι άλλο. Είναι το τι έκανε όσα χρόνια κυβέρνηση και πώς. Θυμίζω μερικά:

- H Eλλάδα το 81, μπήκε στην Ευρώπη με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%. Μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν το 0,9%.
- Από το ’82 έως το ’89 το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1,8% (μέσος όρος της ΕΟΚ το 2,7%).
- Τη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα δανείστηκε όσα δεν είχε δανειστεί από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους.
- Από το 1981 έως το 1998 το πραγματικό εισόδημα του έλληνα μειώθηκε στο μισό. (τα στοιχεία υπάρχουν, κάντε απλά μια αναγωγή του μέσου εισοδήματος το ’82, υπολογίζοντας τον μέσο πληθωρισμό κάθε έτους και λαμβάνοντας υπόψην και τις δύο υποτιμήσεις της δραχμής)

Κ.λπ κ.λπ

Η όποια κοινωνική και φιλολαική πολιτική ασκήθηκε ήταν σαν να πασπαλίζεις με χρυσόσκονη μια κουράδα, την οποία φροντίζεις να διογκώνεις.
Θα τη μυρίζουμε για πολλά χρόνια ακόμα.

Ωραία είναι να συζητάμε για ιδεολογικές κατευθύνσεις και πάρτο λίγο πιο αριστερά και λίγο πιο δεξιά καπετάνιο. Ποιο;
Το βουλιαγμένο;

R2-D2 είπε...

Θα συμφωνήσω με το πνεύμα, αλλά το περιεχόμενο νιώθω να μη με πολυ-αφορά. Εγώ νομίζω πως τα δύο μεγάλα κόμματα είναι καιρός να διαλυθούνε. Προσωπικά μου προξενούν αηδία, με λιγοστές εξαιρέσεις προσώπων. Με Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβγεί κυβέρνηση, τι όμως άραγε θα αλλάξει ως προς το ουσιαστικότερο; Τελικά ως πότε θα βαραίνει ως προτεραιότητα το να μη βγει πάλι η ΝΔ;

Haris είπε...

οι ψηφοφόροι προτιμούν συνήθως το πρωτότυπο από το αντίγραφο.

...τότε γιατί ψηφίζουν ΝΔ και συντήρηση αφού θέλουν δικαιοσύνη και αξιοκρατία, αλλά πάνω απ΄'όλα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ...?

vrakas kostas είπε...

Ανοιχτο για ...ωρα το κλειστρο,και η φωτογραφια..φλου!!
.....................................

Flying Libido With A Ukulele είπε...

Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνήσει κανείς και σε πιο βαθμό με την αξιόλογη θεωρητική ανάλυση του σημειώματος.
Γιατί το πρόβλημα είναι στο σημείο αναφοράς! Άλλη η προσέγγιση με σημείο αναφοράς την εικόνα κάποιου ιδεατού ΠΑ.ΣΟ.Κ, σε κάποιο νοητό κόσμο όπου ο σοσιαλισμός είναι ιδέα όχι πλατωνική και άλλη με σημείο αναφοράς την εικόνα του γνωστού ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στη δεύτερη περίπτωση η εμμονή στον καταλογισμό κυβερνητικών ευθυνών ή παραλείψεων ή ανθρώπινων λαθών για την περίοδο που το «κίνημα» ήταν στην εξουσία, εξυπηρετεί άριστα το σύστημα του δικομματισμού.
Δηλαδή αφήνουμε απ’ έξω από τη σούπα το ζουμί (ως αυτονόητο; ως ευκόλως εννοούμενο;): Το περί ου ο λόγος ΠΑ.ΣΟ.Κ αναρριχήθηκε στην εξουσία στο όνομα ενός οράματος στο οποίο είχε πιστέψει μια ολόκληρη πολύπαθη γενιά. Και ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι το ψήφισαν άνθρωποι (τον πρώτο καιρό τουλάχιστον) που πίστεψαν ότι με τον Ανδρέα μπορεί να μην είναι ουτοπία μια ουσιαστική αλλαγή της κοινωνίας.
Κι αυτό το όραμα μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μπήκε συστηματικά (με στρατηγική και με πρόγραμμα) στο χρονοντούλαπο. Στο όνομά αυτού του ΟΡΑΜΑΤΟΣ πέρασαν «ανέξοδα» πολιτικές αντιλαϊκές και (εξ)υπηρετήθηκαν συμφέροντα με πιο αποτελεσματικό τρόπο κτλ, κτλ (γνωστή σε όλους η συνέχεια)
Μ’ ένα μόνο λόγο: η σημερινή μίζερη (για να χρησιμοποιήσω την πιο ήπια έκφραση) πολιτική κατάσταση και η γενικότερη ιδεολογική σύγχυση είναι το ορατό δια γυμνού οφθαλμού αποτέλεσμα του ξεπουλήματος του οράματος. Για την πανθομολογούμενη αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος (όλοι το ίδιο είναι) το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης την έχει το ΠΑΣΟΚ της μαϊμού αλλαγής!!!
Και σήμερα πάλι μία από τα ίδια: εδώ ο κόσμος καίγεται και το ΠΑΣΟΚ βγάζει καινούργιο αρχηγό (ν’ αλλάξει ο Μανωλιός…)

DIONYSOS είπε...

Vote Patsa-ntzoglou for President.
Αν και την καλή κουβέντα την έχω πεί, και βέβαια είναι θέμα σοσιαλδημοκρατικής σύγχυσης και απροσδιοριστίας στο κόσμο στη βάση,ακριβώς όπως το δείχνει η φωτό σας. Η ελπίδα φαίνεται στο βλέμμα της μισοκοιμισμένης ΜΙΚΡΟΥΛΑΣ που προβάλλει σε πρώτο φόντο κουρνιαγμένη στην ιδεατή της αγγαλιά. Εχω έτοιμο σενάριο για τη μεταφορά με τη μικρή ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΑ αλλά ποιός νοιάζεται;;

KitsosMitsos είπε...

Υπάρχουν όμως αυτοί οι διαχωρισμοί πλέον; Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο; Η κοινωνία είναι γνωστό ότι κάνει μια πιο συντηρητική στροφή. Μήπως αυτό επιφέρει και άλλες επιπτώσεις; Αυτοί είναι οι προβληματισμοί μου.

o kairos είπε...

michelan,αυτο ειναι τι θελουν αυτοι.Στα τετοια μας.Τι θελουμε εμεις ειναι το ζητουμενο.

dpurpler,η αναδιανομη δεν ειναι αποτελεσμα οικονομικης πολιτικης.Ειναι αποτελεσμα αλλαγης νοοτροπιας και νομολογιας.Ειναι αποτελεσμα ανατροπης ενος ολοκληρου πολιτικου συστηματος λουφας και παραλλαγης.

padrazo,αλλα παλι θα απογοητευτουμε και θα απογοητευσουμε.Γιατι η ελπιδα δεν περναει μεσα απο τα κομματα.Περναει μεσα απο τους αλτρουιστικους αγωνες.

zaphod,την κατσαμε αν οι ασθενεστεροι υποστηριζουν τα κομματα των κεφαλαιουχων.Γινουν δηλαδη παλι ζητιανοι,οπως επι ΕΡΕ.

Κωστα,δεν βλεπω να διαφωνεις πουθενα.

Καιτη,ενα μεγαλο κομματι ειναι ετσι οπως το περιγραφεις.Και βεβαια ειναι αυτο που διεφθειρε και διεφθαρη αμφιδρομα.Και που βεβαια περιμενει να ξαναρπαξει.Εμενα με ενδιαφερουν οι πεινοντες και διψοντες.Ειτε εμπρακτα ειτε ιδεολογικα.Γιαυτους γραφω,αλλωστε.

αθηναιε,ναι,250.000 ψηφοι οταν εισαι αξιωματικη αντιπολιτευση σε τετοια κυβερνηση ειναι συντριπτικη ηττα.Του Γιωργακη και του κομματος.

αθεοφοβε,μονο,που η ενηλικιωση ερχεται παντα βιαιως.

σχολιαστη,ο Σκανδαλιδης ειναι ο μονος πασοκος απο τους υποψηφιους.Και ο μονος που εχει παρει χαμπαρει τι εχει γινει με τους ψηφοφορους.Δεν εχει ελπιδα βεβαια,παρολο,που το μεγαλυτερο μερος του κομματικου μηχανισμου ειναι μαζυ του.Του μηχανισμου που ευθυνεται για τον πρασινοφρουρισμο στη χωρα,ομως.

industrial,δεν πεθανε ο σοσιαλισμος.Οι εμποροι του πεθαναν.

δρακολεοντα,να σε ενδιαφερει,γιατι αυτοι καθοριζουν τους ορους υπο τους οποιους θα ζησεις.Και δεν εισαι ουτε αβουλος ουτε απων.Να σε ενδιαφερει,γιατι ολες αυτες οι καθημερινες συνθηκες ειναι αποτελεσματα πολιτικων.Συμμετεχουμε.Ειτε συμμετεχοντας,ειτε απεχοντας.

Αγγελε,δεν εισαι ρομαντικος.Εισι αισιοδοξος.Αν δεν ησουν δεν θα ειχε πού να πατησει η επομενη ουμανιστικη ιδεα και πραξη.Εισαι ενας χρησιμος ανθρωπος.Γιατους συνανθρωπους του.

Κωστα μου,γιαυτο ακριβως εχασε πανηγυρικα.Γιατι οι ψηφοφοροι του δεν ανεχονται να μην εχουν ολοι Πορσε.

Σεξπυρ,συμφωνω μαζυ σου μεχρι και την τελευταια τελεια.Και μας λειπεις.

χαριδημε,μου μοιαζουν ολα αυτα τα σχηματα σαβανωμενα πτωματα,που κανεις δεν τους εχει πει οτι εχουν πεθανει.

pascal,ο τροπος ναυπηγησης ενος σκαφους προκαθοριζει και τα χρονια που θα ζησει.

r2-d2,ειναι θεμα χρονου.Η ΝΔ πιο δυσκολα,γιατι διεθνως το μοντελο της κεφαλαιοκρατιας εξαπλωνεται.Εχει να ελιχθει σε πιο μεγαλο χωρο.Δεν δεσμευεται απο μεγαλοστομες υποσχεσεις και επαναστατικες αλλαγες.Η δεξια δεν εχει να υποσχεθει τοσα οσα ειναι υποχρεωμενη να υποσχεθει ο αντιποδας της.

hari,βαζουν πανω απ'ολα την πιο συντηρητικη τους αναγκη.Την ασφαλεια.Ολα τα αλλα ειναι υποκρισιες.Αμα θελανε αξιοπρεπεια θα ειχαν μπει στη Βουλη με βουρδουλες.

Κωστα,Το καθαρο παιδι ειναι το θεμα.

flying,ενω υπογραφω τη διαπιστωση σου με δυο χερια δεν μπορω να μη συμπληρωσω και τη δικη μου:Αυτος ο λαος,που συμμετειχε οχι μονο στην αναδιανομη του πλουτου απο το '81 μεχρι το '86,αλλα και στη μεγαλυτερη αρπαχτικη διαφθορα,που ειδε ο δημοσιος κορβανας,μετα το 1989 δεν ειδε;Δεν καταλαβε;Για ποσο θα εκλεβε και θα αραζε χωρις τιμημα.Για ποσο θα επαιρνε χωρις λυπητερη.Ως ποτε θα παριστανε το ανηλικο ανευθυνο και ανηξερο θυμα.Μεχρι που ηρθε ο Σημιτης και τον παρεδωσε στη νομενκλατουρα και τον ΣΕΒ.Ο οποιος ορκιζεται ακομα και σημερα στο ονομα του.

Διονυσε.Ποιος ξερει τι θα τραβηξει η κακομοιρα.

michelan είπε...

Όταν υπάρχουν 2-3 επιλογές στις κομματικές
και 3-4 στις εθνικές εκλογές,
ΑΥΤΟΙ γράφουν στα τέτοια τους το τι θέλουμε εμεις
και μας πηγαίνουν σαν πρόβατα στη σφαγή...

Το να κατέβεις να φωνάξεις και να διεκδικήσεις συνδικαλιζόμενος,
το μόνο που μπορείς να επιτύχεις είναι να υπουργοποιήσεις ή να "εξυπηρετήσεις" τα εκάστοτε συνδικαλιστικά προεδρεία...

Μόνο όταν όλοι οι κλάδοι καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή, υπάρχει πιθανότητα [βεβαιότητα κατά την γνώμη μου] επιτυχίας...

χαρίδημος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
χαρίδημος είπε...

Καλη μέρα σου!

Πως ελπίζεις καιρέ μου πως το πτώμα πασοκ θα κάνει, πραγματική, όχι ρητορική στροφή στο σοσιαλισμό, χωρίς σοσιαλιστές? Εν τέλει η θέση αρκετών σχολιαστών εδω, περί διάλυσης του, ίσως είναι πιο συμφέρουσα για τη χώρα. Από τις στάχτες μπορεί να υπάρξει αναγέννηση...Ότι θα μεταλλαχτεί αυτή η ηγετική ομάδα σε γνήσιους σοσιαλιστές μου φαίνεται αδύνατον...

o kairos είπε...

χαριδημε,για σαβανωμενα πτωματα μιλησα.Οχι για προς ανασταση.

ladybug είπε...

Και δεν πουλάνε και πουθενά ιδεολογίες να αγοράσουν μερικές...

χαρίδημος είπε...

Μπερδεύτηκα αλλά ξεμπερδεύτηκα...
Με έχουν φάει οι παράδρομοι...;)

σαλτάρω στον καιρό είπε...

ψυχανάλυση της διαχείρισης
και αυτό το κείμενο
άρα παρανοϊκό
το παρανοϊκό είναι η "πέμπτη πέννα" να γράφει ακροβατώντας με σκοπό να αποφύγει την πραγματικότητα
την ανθρώπινη
αυτό είναι σφάλμα
μόνο ένας αγχωμένος προσπαθεί την πολιτική να την οξειδώσει προς όραμα και Σωτηρία και μόνο αυτός ως κακοήθης παραδέχεται ότι έτσι πρέπει να είναι
δεν είναι

παράδειγμα:
η εκλογή του προέδρου του πασοκ δεν αφορά κανέναν. αφορά όμως τον δημοσιογραφούλη που θα ξεπουλήσει ολίγον τα υψηλά γραπτά του δηλαδή τον εαυτό του για να αγοράσει το κομμάτι της ελευθερίας του που μπερδεύεται με τη ζωή όπως την έχουν στήσει χιλιάδες χρόνια τώρα. αυτό το απαιτούμενο ξεπούλημα θα προκύψει αν με ενημερώσει ότι με αφορά το τίποτα. επιχείρημα για το ότι πρέπει να υπάρχει η αηδία είναι εμφανώς η ιδεολογία της υποταγής. αν αυτή εφαρμοστεί πάνω του τότε ο άνθρωπος γίνεται πολίτης και όλα αυτά. δυστυχώς.

δεν πρέπει να σκέφτομαι όπως "ο καιρός" (δεν είμαι δημοσιογράφος στη φυλλάδα) όπως ο αλαβάνος (δεν πιστεύω ότι πρέπει να δοξαστώ). η αλήθεια υπάρχει απομονωμένη, η φήμη σωρρεύεται πάνω στη φήμη, μας παίρνει η λήθη και γινόμαστε θύματα των Διδασκάλων που πιστεύουν διάφορα μα τίποτε δεν εξηγούν.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
σαλτάρω στο καιρό είπε...

ο/η dpuprer λέει:

"Κουράστηκα να είμαστε συνεχώς σε στάτους λιτότητας! Κουράστηκα να τρέχουμε ασθμαίνοντας να πετύχουμε την σύγκλιση και η διαφορά αντί να μειώνεται να αυξάνεται. Κουράστικα από 15οι στην ΕΕ των 15 να γινόμαστε 25οι στην ΕΕ των 25! Να κατεβαίνουμε την σκάλα στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του κράτους, στην ποιότητα ζωής, στην διαφθορά, στο περιβάλλον, σε όλα!"

ο dpulpler προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι πρέπει να ζήσει την αηδία. το ρήμα "κουράστηκα" που χρησιμοποιεί μας το φανερώνει τούτο. ο κος Τετράδης δεν έχει τίποτα να απαντήσει - μόνο βλακείες για οργανωτικές υποθέσεις.

Διάβασε dpulpler. Το μόνο που μπορεί να σε κουράσει είναι η σωματική άσκηση. Τα υπόλοιπα μπορείς απλώς να τα βαριέσαι, να τα σιχαίνεσαι κλπ. Και προκύπτει το ερώτημα: γιατί τα υπομένεις ενώ δεν τα γουστάρεις. Δεν έχεις απάντηση. Άρα δεν υπάρχουν. Είναι φήμες. Άρα κάνε ό,τι θέλεις εκτός από το να ζήσεις τις φήμες. Αν επιμένεις να τις ζήσεις τότε και το μυαλό θα φυράνει και ράκος θα γίνει το σώμα. Δι΄ευχών...

o kairos είπε...

σαλταρισμενε,φωναζεις απο χιλιομετρα,οτι εισαι εξω απο καθε παραγωγη.Κατι χρησιμου.

o kairos είπε...

lady,πουλανε,αλλα ο κοσμος,και κυριως οι νεοι δε μασανε πια.

σαλτάρω στον καιρό είπε...

συγνώμη καιρέ...δεν ήξερα...

skta είπε...

alelougia

pasaris είπε...

γεια σας παιδιά.
υπάρχει κανείς εδώ πέρα που πιστεύει στην ανθρώπινη συμπεριφορά; μπορεί να μας αποδείξει μιας και αναφέρεται σε αυτή ότι είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο; να μας πει για πιστεύω , για συνδιασμό συναισθημάτων και εμπειριών.

Mirage είπε...

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ενηλικιωθεί, αποτελεί ένα πολύ ώριμο αλλά χείριστο δημιούργημα.

Πήραν ό,τι χειρότερο είχε η Αριστερά (το ΚΟΜΜΑ) και ό,τι χειρότερο είχε η Δεξιά (το Χρήμα) και εγένετο ΠΑΣΟΚ.

Η μόνη του δυνατότητα είναι η μετάλαξη ή η αποσύνθεση ... αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ΝΕΑ ΒΡΕΦΗ!!

Εμπρός για γεννητούρια ...!

o kairos είπε...

pasaris,μεγαλη συζητηση ανοιγεις.Αλλη η ατομικη συμπεριφορα και αλλη η κοινωνικη.Για καθε ανθρωπο η συμπεριφορα του ειναι μοναδικη.Και η διαφορα της με των αλλων ανθρωπων ειναι τεραστια,γιατι η λεπτομερεια στις διαφορές ειναι ουσιωδης,δεν ειναι λεπτομερειακη.Η ατομικοτητα συχνα υποτασσεται στην κοινωνικοτητα.Στη συμμετοχη με τους παραδιπλα.Γινομαστε ομοσταυλοι με αλλους,που τα πιστευω μας συγγενευουν.Γινομαστε ιδιοι;Οχι,λεω εγω.Γινομαστε συγγενεις.Παιζει ρολο;Εξαρταται απο την αναγκη που εχει καθενας να εχει συγγενεις ή οχι.Ειναι συναισθηματικες ή λογικες αυτες οι συγγενειες;Συνηθως συναισθηματικες λεω εγω.Καλο αυτο.Γιατι αμα δεν εχεις αναγκη τους αλλους δεν αγαπας.Και αμα δεν αγαπας συμμετεχεις παραμυθι στο ενδιαφερον για τα κοινα και τους ανθρωπους.

mirage,νεα βρεφη θα γεννηθουν για να ενηλικιωθουν και να γινουν νεοι εξουσιαστες ή επαναστατες,που θα γινουν νεοι εξουσιαστες ή επαναστατες και θα ρολλαρει η ζωη οπως εδω και χιλιαδες χρονια απαραλλαχτα.Και μονο ο λογος που εχει να δωσει κανεις στον καθρεφτη του το βραδυ θα αξιζει τον κοπο.Αλλα, αυτη ειναι μια διαδικασια,που την ξερει καθενας μονος του.Και μονος του αυτοκρινεται αν ειναι σοβαρος ή νουμερο.

σαλταρισμενε,κατι καλο μου εστειλες,αλλα χαθηκε.

manosantonaros είπε...

Ρε συ Γιώργο, δεν ακούς τον επιθανάτιο ρόγχο του συστήματος που μέχρι χθες (σήμερα;) ξέραμε; Εχεις δίκιο στην ανάλυση σου, αλλά εγώ συνεχίζω να συμφωνώ με την industrialdaisies.
Δεν γίνονται πια επααστάσεις, αλλά προσαρμογή στα δεδομένα. Ή είσαι με τα δεδομένα της εποχής ή δεν είσαι καθόλου.
Και ας μην ξεχνάμε ότι το κουβεντιάζουμε το πράγμα σε ένα μέσον που τα data, είναι το κλειδί του.
Εσύ Γιώργο μου μιλάς για την ποίηση της πολιτικής.Γι' αυτο βγαίνεις σαν χείμαρος στο σημερινό σου ποστ... σκέψεις...σκέψεις... σκέψεις... έχοντας αφήσει στην άκρη (επίτηδες;) το ανεπανάληπτο στυλ σου.
Να σας μεταφέρω μια φράση που μου είπε ένας παππούς Πασόκος: Η λύση δεν έρχεται απ' αυτούς που ξέρουμε, αλλά απ' αυτον που δεν ξέρουμε. Πάντα έτσι γίνεται...
Νομίζω ότι έχει δίκιο.

Zaphod είπε...

....μόνο η Εύα μπορεί να σώσει το ΠΑΣΟΚ Γιώργο.....ή έστω την διάθεσή μας :-)

πάντως χειρότερη από τούτους δεν είναι....και είναι και πιο ωραία!

o kairos είπε...

mano,εχω βαρεθει σ αυτη τη χωρα,και να με συμπαθας,να απανταω σε ανθρωπους που αντι να διαβαζουν αυτα που γραφονται,διαβαζουν αυτα που θελουν ή μπορουν να καταλαβουν.Μην το κανεις κι εσυ σε παρακαλω.Ξαναδιαβασε τα κειμενα και τη Δευτερα με τον κηδεμονα σου..:-)
Οσο για το στυλ,δεν κανουμε πλακιτσα μονιμως με τα σοβαρα θεματα.Εμεις εδω σ αυτο το μπουρδελο χωρα,προτιμαμε την πλακιτσα,γιατι δεν σε υποχρεωνει να εισαι σοβαρος.Βολικο πραγμα να ναι κανεις ανηλικο.Δεν εχει ευθυνες.

zaphod,ψυχρη και ξενερωτη τη βρισκω.Προτιμω την Καφανταρη,που αποπνεει Γυναικα κι οχι μπιμπο..

Zaphod είπε...

Ναι αλλα δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ :-)


Από το ολότελα, καλή και η... Ευαγιώταινα!

industrialdaisies είπε...

Μακάρι να πέθαναν οι έμποροι μόνο Καιρέ. Τι θα προκύψει όμως από ανθρώπους που δεν έχουν διαμορφώσει συνείδηση -ουσιαστικά εγώ αυτό αναρωτιέμαι. Ό,τι ταμπέλα κι αν λάβει, αυτό είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι οι συνειδήσεις διαμορφώνονται από μέσα κι εξουσίες που απαρτίζονται από ανθρώπους ματαιόδοξους, αδαείς, διεφθαρμένους και κομπλεξικούς. Και απευθύνονται σε ανθρώπους που ζυμώνονται σε τέτοιες συνθήκες.

Α!, κι όσο κι αν φαντάζομαι που συμφώνησες Μάνο εγώ διαφωνώ (τώρα μπερδεύτηκα, με εμένα ή εσένα ;) ). Πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν επαναστάσεις -όταν πάψουν θα είναι απλά γιατί θα έχει τελειώσει ο άνθρωπος. Ίσως μιλάμε για μια εποχή που δεν μπορεί να βρει την επανάστασή της αφού η εξουσία έχει επιμελώς μεταλλαχθεί σε κάτι άπιαστο για το μάτι και την αντίληψη, ίσως τα νέα μέσα παίζουν το δικό τους ρόλο. Όμως... Το πιστεύω. Vive la revolution και hasta la victoria siempre και τα λοιπά -η επανάσταση θα πεθάνει με τον άνθρωπο.

Καλησπέρα και πάλι Καιρέ! Και καλό Σαββατοκύριακο! :)

Χαρίδημος είπε...

Πολύ άγχος και βιασύνη βγήκε με το θέμα του πασοκ, ρε Γιώργο...σε πήρε ή μπάλα, ενώ άλλα έγραφες...και γω έβαλα δευτέρα και πήρα χαμπάρια...Με την πρώτη περί άλλων τύρβαζα...

Όντως βαρετό να βλέπεις κάποιους να συμφωνούν με μορφή διαφωνίας...Σουρεαλιστικό μεν αλλά βαρετό...

o kairos είπε...

zaphod,ακομα καλυτερα,που δεν ειναι ΠΑΣΟΚ...

industrial,δεν ανησυχω ποτε για τους νεους.Οι νεοι ειναι αδολοι και δεν χρειαζονται καθοδηγητες για να αποκτησουν πολιτικη συνειδηση και κατευθυνση.Ακομα κι οσοι-οι πιο πολλοι-ακολουθανε τις πεποιθησεις του μπαμπα και της μαμας,αδολα τις ακολουθανε.Χαλανε μετα,οταν μπαινουν στην παραγωγη και στα προσωπικα συμφεροντα απο τους εκβιασμους της ζωης.

Εκει,ομως,δοκιμαζεται κανεις αν πιστευει αυτα που λεει.Γιατι,αν θες τη γνωμη μου,τα 9,5 απο τα δεκα εκατομμυρια στη χωρα ειναι δεξιουρες του κερατα.Στην καθημερινη τους ζωη,στην καθημερινη τους νοοτροπια και συμφωνα με τις πραξεις τους,οχι με το τι δηλωνει ο καθενας παραμυθι θεωρια.Για το αλλο που λες,ολες οι γενιες σε συνθηκες διεφθαρμενες ζημωνονται.Δε μου λεει τιποτε αυτο.Δεν ειναι εξαιρεση η τωρινη περιοδος.Και φυσικα θα υπαρχουν επαναστασεις οσο υπαρχει ανθρωπινο ειδος.

Αλλα,καλο ειναι να διαβαζει κανεις ολους τους διαλογους σε ενα ποστ.Πραγμα,που σπανια κανουν οι περισσοτεροι ελληνες μπλογκερς,που δειχνουν να νοιαζονται πιο πολυ μονο για τη δικη τους παρουσια σε ενα ποστ και οχι για τους αλλους.Εσυ συνηθως διαβαζεις,αλλα εγω παιρνω την ευκαιρια εδω να το πω το θεμα.Γιατι εχω βαρεθει να διαβαζω βαθυστοχαστες αναλυσεις και σχολια και κρισεις και αποψεις και καταγγελιες πολιτικου και κοινωνικου και ανθρωπιστικου χαρακτηρα σε ενα σωρο blogs απο ανθρωπους,που εκτος απο τις δικες τους αποψεις και τις απαντησεις στα σχολια τους δεν διαβαζουν τιποτε αλλο.Ειναι ο γνωστος νεοελληνικος πολιτισμος της παρτης.

Στον mirage απαντησα αυτο που πιστευω για το θεμα.Θα γινονται επαναστασεις οσο θα υπαρχουν ανθρωποι.Και οσο θα υπαρχουν ανθρωποι αυτοι που σηκωνουν την επανασταση στους ωμους τους θα προδινονται απο τους συντροφους τους,που θα γινονται το ιδιο εξουσιαστες με εκεινους που υποτιθεται οτι εχθρευονταν.Αυτος,ομως,για το δικο μου σκεπτικο,δεν ειναι λογος για να μη γινει κανεις επαναστατης.Την επανασταση δεν την κανει κανεις με τη μεζουρα.Την κανει επειδη την πιστευει.

Και για να το πω πιο μπακαλικα,επαναστατης δεν ειναι αυτος,που το διαλαλει ή που ζει στη φτωχεια ή που παριστανει τον τετοιο.Ειναι αυτος,που ειναι διατεθημενος να τα θυσιασει ολα για τη συγκρουση.Και,κυριως,να τα θυσιασει ολα τη μερα της επαναστασης.Για κοιτα γυρω σου και μετρα φυσιογνωμιες.

χαριδημε,δε βλεπω κανενα αγχος.Εμενα με ενδιαφερουν ολα τα θεματα και ολα τα συζηταω.Κι εσενα τα ιδιο.Αρα,μια χαρα.Το αλλο που λες δεν το ειπα για τον Μανο ειδικα,που κατ εξαιρεση στραβοπατησε.Ειναι ενα πανελληνιο φαινομενο σε καθημερινη βαση.

industrialdaisies είπε...

"Και οσο θα υπαρχουν ανθρωποι αυτοι που σηκωνουν την επανασταση στους ωμους τους θα προδινονται απο τους συντροφους τους,που θα γινονται το ιδιο εξουσιαστες με εκεινους που υποτιθεται οτι εχθρευονταν.Αυτος,ομως,για το δικο μου σκεπτικο,δεν ειναι λογος για να μη γινει κανεις επαναστατης.Την επανασταση δεν την κανει κανεις με τη μεζουρα.Την κανει επειδη την πιστευει."

Εδώ θα μείνω Καιρέ. Γιατί, σε όποιον άσχημο ή όμορφο καιρό τυχαίνει στον καθένα να γεννιέται, αυτός αυτοπροσδιορίζεται από το τι βλέπει. Κι εμένα αυτό που έγραψες με βρίσκει πιο σύμφωνη από σχεδόν ό,τι έχω διαβάσει δικό σου.

Κι ας κάνουν το λάθος πολλοί να βλέπουν σε όποιους εκφράζουν τις σκέψεις τους ή τις αγωνίες τους όπως εσύ -ή κάποιοι άλλοι- πεσιμισμό ή δογματισμό ή ό,τι άλλο θένε. Στο βάθος κηνυγάμε φως -για αυτό λογαριάζουμε το τούνελ.

Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Με πολλή αγάπη πάρε κι ένα φιλί -για καλά εισόδια στο Σαββατοκύριακο. :)

χαρίδημος είπε...

Το κατάλαβα πως δεν το είπες για το Μάνο..

Μωρέ ας βγαίνει συνεννόηση και χαλάλι όσα κύματα και αν περάσουμε...

σαλτάρω στον καιρό είπε...

εσύ χαρίδημε φωναζεις απο χιλιομετρα, οτι εισαι εξω απο καθε παραγωγη. Κατι χρησιμου.

Σχολιαστής είπε...

Αν ξεκαθαρίσουμε ότι απο το ΠΑΣΟΚ δεν περιμένουμε ούτε σοσιαλισμούς (με το συμπάθειο) ούτε επαναστάσεις, αλλά το μόνο που ζητάμε είναι όταν έρθει η ώρα του να τα κάνει λιγότερο σκατά απο τη ΝΔ, μήπως γλιτώνουμε μπόλικη φασαρία (για το τίποτα);

χαρίδημος είπε...

Σαλταρισμένε, δε μας το γυρίζεις σε κάνα ζεμπεκάκι μωρ'αδερφέ μου...Ρίχτα..

ΨουΞ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΨουΞ είπε...

industrialdaisies
νομιζω πως ο ορος -σοσιαλιστικό-εχει πια συμβολικό χαρακτήρα,περισσότερο δηλώνει οτι αυτό το κομμα που τον χρησιμοποιει εχει αυξημένη κοινωνικη ευαισθησία απο ενα αλλο που δεν το κανει.
pascal
μην μπλέκεις με αριθμους ολοι εκει την πατήσανε...τα δανεικά τοτε που λες οσα και ναταν δεν ειχαν τους συνηθισμένους παραλήπτες (δεν ειχε συνταξιουχους στην γειτονια σου)οι μισθοι αυξηθηκαν τοσο που οι εργατομεσαιοι νομιζαν οτι εγινε λαθος-
ενοειται οτι υπηρξαν στη συνεχεια ο κοσκωτας,τα δωρακια,η αρωστια,οι καφετζούδες,ο ακης,...και τελικα... ο εκσυχρονισμος του σημιτη, εννοειται οτι ουδολως με αφορα το μελλον του πασοκ απλα επειδη πιστευω, οτι ειναι καλο σημείο συνάντησης για τους ΠΟΛΙΤΕΣ μια καποια συνδεση της σκεψης με την πολιτικη ιστορία της χωρας, ειδικα εκεινης που ζούμε εμεις και μας διηγηθηκαν οιπαπουδες μας
λεω οτι,
μια διακυβέρνηση που εχει ψηλα στη λιστα προτεραιοτήτων της, την κοινωνικη ευαισθησια, την οποια φωτογραφίζει και δεσμεύεται για την επιδειξή της στην πρωτη ευκαιρια,
ΘΑ ΗΤΑΝ μια διακυβερνηση για την οποια -πας μη κομματόσκυλος-θα μπορουσε να βλέπει με συμπάθεια
ακομη και τις προσπάθειες για την υπαρξη της

υγ ελπιζω να μην ξαναγράψω τοσο μεγάλο σχόλιο.-ωραιο ποστ-ωραια σχολια.

σαλτάρω στον καιρό είπε...

ρε φίλε ψουξ, έχεις το εξής πρόβλημα να επιλύσεις:
ένας άνθρωπος δεν συγκρίνεται με τον όρο "σοσιαλιστικός" ώστε να καθίσει να πούμε να τον κατασκεφτεί
άσε που εσύ συγκρίνεις το εθνικοσοσιαλιστικό πασοκ με τον όρο σοσιαλισμός, και μετά πιστεύεις ότι η ψυχή σου ταυτίζεται με την "κοινωνική ευαισθησία" εκείνων που το κάνουν.
ό,τι νάναι δηλαδή. γιατί επιμένεις ω ψουξ εις την αλλοτρίωση; γιατί δεν την παρατάς;

michelan είπε...

-Το να είσαι καυστικός και όχι διαλεκτικός στην αρνητική κριτική είναι σημάδι διαδικτυακής ενηλικίωσης;
Είναι υποχρεωμένοι να αντιλαμβάνονται όλοι τον τρόπο σκέψης του γράφοντα;
Το οτι τα σχόλια είναι ακόμα ανοικτά
[διαδικτυακή δημοκρατία;]
οφείλεται στο οτι δεν έχεις αντιμετωπίσει ακόμη πραγματικά δύσκολους σχολιαστές...

-Σ' αυτή τη χώρα το ρίχνουμε στην "πλακίτσα" για να ξεπερνάμε τα προβλήματα.
Έτσι έχουμε επιβιώσει τόσες χιλιάδες χρόνια με τόσες χιλιάδες δυσκολίες...

Σοβαρότητα και θεωρία έχουμε χορτάσει...

Τα χρησιμοποιούνε για να κάνουνε πλακίτσα μετά,
στην πλάτη μας...

Πρακτικές λύσεις (ενηλικίωσης)μπορεί κάποιος να προτείνει;

-Την επανάσταση που προτείνεις,
την έχει ζητήσει από τον καθένα μας πριν 2000 χρόνια ο Χριστός...
Αξία θα έχει να μπορούσαμε να το κάνουμε κάθε μέρα
και όχι μόνο την κατάλληλη στιγμή
(που μας βολεύει)...
Προυποθέτει κατάργηση ιδιοκτησίας
[υλικής και συναισθηματικής]...
Για μένα δεν είναι εύκολο να το κάνω,
εσύ το εφαρμόζεις;

o kairos είπε...

σχολιαστη,η αφεντια μου δεν περιμενει τιποτε απο κανενα κομμα.Μετρο μου ειναι,οτι οι ανθρωποι φτιαχνουν και πανε τα κομματα και οχι τα κομματα τους ανθρωπους.Μεχρι να το καταλαβουν αυτο οι ανθρωποι και να γινουν αφεντικα στο σπιτι τους,αντι να διοριζουν αλλους για αφεντικα,θα ειναι φορου υποτελεις,με το δικαιωμα απλως να βγαινουν στους δρομους και να λενε τη μαλακια τους δηθεν ελευθερα.Γιατι,αμα λενε και καμια μεγαλη αληθεια μεσα στις μαλακιες επεμβαινει ο νομος και τους μπουζουριαζει.Μπορει να μοιαζει ακραιο το μετρο μου.Αλλα,η δημοκρατια ειναι ενα ακραιο συστημα.Εξουσιας του λαου.Χωρις λαο,λοιπον,αυτεξουσιο δεν γινεται.

ψουξ,η σκεψη σου ειναι τετραγωνη και συμφωνω για το σημειο συναντησης των πολιτων.Ακομα πιο πολυ συμφωνω,οτι καθε προσπαθεια δημιουργιας μιας διακυβερνησης με πρωταγωνιστη τον ανθρωπο και οχι τα κεφαλαια αξιζει συμπαθειας,για να μην πω και συμμετοχης.Ασχετο,που το δικο μου μετρο ειναι αυτο που ειπα παραπανω στον σχολιαστη.
Γιατι,τα συστηματα τα φτιαχνουν οι ανθρωποι.Και δεν μπορεις να εχεις δικαια συστηματα απο αυταρχικους,θρασυδειλους ή εξουσιομανεις ανθρωπους.Οπως ειναι οι 9 στους 10 ελληνες στο σπιτι τους και στη δουλεια τους.Δηλαδη στην πραγματικοτητα.Το προβλημα της πολιτικης παγκοσμιως ειναι προβλημα πολιτισμου για μενα.Ατομικου και κοινωνικου.Κι αυτο δε λυνεται με κλανιές με το συμπαθειο,οπως ειναι οι κομματικοι σχηματισμοι.

Και γραφε οσο θελεις.Τα γραφεις ωραια στο χωρο σου.Χωρις εχεμυθεια..

o kairos είπε...

michelan,τα σχολια μου ειναι ανοιχτα επειδη ετσι εχω επιλεξει.Και δεν υπαρχουν δυσκολοι και ευκολοι σχολιαστες.Υπαρχουν ανθρωποι με επιχειρηματα,ειτε συμφωνεις ειτε διαφωνεις, και ανθρωποι αναρθροι.
Σοβαροτητα δεν εχεις χορτασει.Η σοβαροτητα δεν χορταινεται.Εχεις χορτασει σοβαροφανεια.Σοβαροτητα σπανιζει.Και δεν προτεινω καμια επανασταση.Η επανασταση ειναι προσωπικη επιλογη,δεν ειναι μαρουλι που πουλιεται στο καλαθι.Ειναι μαρουλι που αναπαραγεται με ιδρωτα και οχι με φουμαρα.Ειναι θεμα πολιτισμου,δεν ειναι θεμα ποσους θα μαζεψουμε για να κανουμε το ντου.Και σ αφηνω να μαντεψεις τι εφαρμοζω καθε μερα στη ζωη μου.

σαλτάρω στον καιρό είπε...

η αφεντιά σου περιμένει από κάθε κόμμα πολλά. π.χ. να μην αιτηθεί στην διεύθυνση όπως απολυθείς - αν απολυθείς θα χάσεις τη δουλειά...
άρα η αφεντιά σου περιμένει ω καιρέ. μπορώ λοιπόν να σου πω ότι μέτρο δικό σου είναι το να έχεις εσύ να φας φαγητά και να πιεις νερά και ποτά.

σαλτάρω στον καιρό είπε...

άρα η μέθοδος να μιλήσεις για την πραγματικότητα καιρέ αυτή που χρησιμοποιείς δεν είναι η κατάλληλη

εσύ απολογείσαι δια το ότι υπάρχεις
πρώτα αυτό αποφάσισες ότι πρέπει να κάνεις και μετά να εργασθείς στον εργοδότη

εσύ λες μηδενική παραγωγικότητα την άρνηση στο άγχος
με το οποίον σχέση ουδείς έχει εργοδότης

αφού δεν χρησιμοποιείς σωστά τη λογική όταν προσπαθείς να την κατεργαστείς με πυκνό και θερμό σπέρμα

ψυχαναλυτής...

ΨουΞ είπε...

σαλταρω στο καιρο

εθνικοσοσιαλιστικο πασοκ ;Σιγά μην μιλησουμε και για τριγωνομετρία.

οσο για το "κοινωνικη ευαισθησία"
αλλαξε το σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
και μενα με εκφράζει περισσότερο.


καιρε
σ ,ευχαριστω πολυ χωρις εχεμύθεια

σαλτάρω στον καιρό είπε...

εσύ λοιπόν ψουξ για να επικοινωνήσεις χρησιμοποιείς τας εκφράσεις που δεν σε εκφράττουν και όταν σου το καταδεικνύουμε το λογικό σου το αδιέξοδο τις αλλάζεις αυτές τις φράσεις με άλλες φράσεις πλέον καταλληλότατες οι οποίες όμως πρωτύτερον δεν σε εξέφραζαν λίαν ας πούμε καταλλήλως μόνο αν εμείς ευαρεστηθούμε να κάνουμε δια πάρτη σου αυτή την αλλαγή. δηλαδή ψουξ όπως είπαμε: ότιδήποτε από το σωρό. πολύ ακοινώνητη αυτή η λεκτική σου συμπεριφορά ψουξ. εξάλλου εσύ ψουξ φωνάζεις από χιλιόμετρα ότι είσαι έξω από κάθε παραγωγή τελεία Κατι χρησιμου

η μάνα του πάσαρη είπε...

το πασόκ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. μου χτυπάει την πόρτα αλλά εγώ προτιμώ να μην ανοίξω. αφού όλο το καλοκαίρι έχουν επαναλήψεις από σειρές, γιατί να μην έχουν και επαναλήψεις από τα δελτία ειδήσεων; αφού μας λένε τα νέα για να τα μάθουμε, και η επανάληψη είναι η μητήρ της μαθήσεως και της νατάσσας.

τα χάδια μου τα πέταξα είπε...

της παπαρούνας τον ανθό να μην τον μυρίσεις γιατί γιωργάκη μάτι μου μια μέρα θα ψηφίσεις

η μάνα του πάσαρη είπε...

δύσκολα τα χρόνια που έρχονται και ο καφές του ρέλλου είχε 2 κουταλιές ζάχαρη και λίγο κανέλλα. η διαφορά με τη νδ είναι ότι ο καφές θα ήταν καπουτσίνο ,με αφρό και μπισκοτάκια.θα του πετούσε και μπισκοτάκια, ναι.

πεθαμένα ψηφοδέλτια είπε...

αν γαμίσομε μία φιλόλογο
και αυτή θα μας γαμίση
ύστερα χύνουμε
γίνεται μελάτη η φύση
μόνο μπορεί κατόπι μας
να μείνουνε οι στίχοι
δέκα μονάχα στίχοι μας να μείνουνε καθώς
τα νευρικά ερεθίσματα που μεταδίδουνε
οι κόρακες εν στύσει
κι όταν φέρνουνε τη Δίκαιη Κοινωνία
δεν είναι πια καιρός

pasaris metaniose pou psifise pasok είπε...

Αλλά εγώ έχω μέινει με μια υπεύθυνη δήλωση ότι ζω και εργάζομαι και δεν έχω πρώτη κατοικία, και κάθομαι στα σκαλιά του δημαρχείου και κοιτάω το πεζοδρόμιο. Θέλω να περνάνε από μπροστά πολλοί πασόκοι και να λένε ― μα αντί να δουλεύει για το κόμμα , κάθεται και αναρωτιέται. Δια ποιόν δουλεύει ο κόσμος; Για αυτόν που ψηφίζει, και θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό. Εγώ κοιτάω την υπεύθυνη δήλωση και αναρωτιέμαι πόσες θερμίδες έχει πραγματικά μια καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή ;

υδραυλικός είπε...

εμείς δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι πασοκ είναι αυτό το ναζιστικό πράγμα επειδή είμαστε των ιατρών υιοί και θυγατέρες και πιστεύουμε ότι είναι καλό να είμαστε πασόκοι και ότι θα πρέπει να έχουμε μισθό ανώτερο της εργατικής αποζημίωσης του εργάτου στην οικοδομή και του υδραυλικού εργάτου που οξυγονοκολλάει τους σωλήνας
οι πεποιθήσεις μας όλες ιογενείς κατά βαρβάρων και είμαστε ου ου και πιστεύουμε και είμαστε πολύ παρά πολύ είμαστε έχουμε ταυτότητα ανθρώπου
τα δύσκολα όλα τα ξέρουμε και τα εξηγούμε πως ο υδραυλικός θα απαυτώσει στο σπίτι της τη νατάσσσα ράγιου που δολοφόνησε τον άτυχο πατέρα, τον αυτοκτόνησε και μετά έγινε βουλευτίνα, αύριο θα ανοίξει ένα μπλογκ για να σώσει τον άτυχο υδραυλικό από τη τσαντιά που θα του ρίξει αν της πει: δεν θέλετε δεσποινίς, δεσποινίς βουλευτίνα, εσείς να απαυτωθείτε; και τι θα κάνει τότε η φόνισσα ράγιου νατάσα. θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό με συνείδηση λάιτ, αυτό θα κάνει. θάνατος.

θρυαλλίδα είπε...

ο michelan πιστεύει ότι η ιδιοκτησία χωρίζεται σε υλική και συναισθηματική. υλική είναι η ιδιοκτησία που η προβολή της στον υλικό κόσμο είναι υλικό αντικείμενο: βάζο, τραπέζι, χαλί. συναισθηματική είναι η ιδιοκτησία όταν η προβολή της στο συναισθηματική πεδίο μετατοπίζει τον τρικύλινδρο αμφορέα που τελετουργεί ως εκρεμμές πακτωμένος στο ιδανικό νήμα και εκτελεί ταλάντωση έχοντας όταν t=0 εκτραπεί κατά μία μικρή γωνία. σχεδίασε μία γωνία 5 μοίρες στο χαρτί michelan και προέκτεινε τις πλευρές της να δεις πόσο μεγάλη είναι.

σεχίδης και ο δαγκλής στο πάνθεον της πολιτκής ζωής είπε...

η νατάσσα έκανε τη δουλειά της. βοήθησε τον κόσμο να αυτοκτονήσει δείχνοντάς του ότι όσο και να προσπαθήσει στη ζωή μάταια είναι όλα. κάποια στιγμή θα επέλθει το μοιραίο. θα ξαναέχουμε παπανδρέου , για πρωθυπουργό

χαρίδημος είπε...

Επίπονη διαδικασία η ενηλικίωση και η ωριμότητα. Απαιτούν την διευθέτηση των ιδίων κακώς κειμένων που με τη σειρά του, προυποθέτει την παραδοχή των περιορισμών του καθενός και την οριοθέτηση της δράσης πέρα από φαντασιακά κριτήρια. Αυτά εμπεριέχουν ουσία τέλους και το τέλος φοβίζει, ενώ η αρχή είναι γεμάτη υποσχέσεις...

Η αρχή ξέρει να παίρνει, το τέλος ξέρει να δίνει και αυτό φοβίζει και ξεβολεύει γιατί απαιτεί ευθύνη και ρεαλισμό, έννοια που συγχαίεται με ανελευθερία.

Η κοινωνική δικαιοσύνη όμως απαιτεί ,τα άτομα να έχουν την ικανότητα της αναγωγής στη θέση του άλλου καθώς έχουν συνειδητοποιήσει την αλληλεξάρτηση που συνιστά την κοινωνία και το εν δυνάμει κοινόν της μοίρας της.

Είναι ξενέρωμα να συνειδητοποιείς πως δεν είσαι το κέντρο του σύμπαντος και ότι''είσαι'' προς τα εκτός εαυτού κυρίως.Πρέπει να βγεις από το καβούκι για αυτά τα πράγματα και τέτοια ζεστασιά δεν αφήνεται εύκολα..

Ξεκούραστο σκ....

vrakas kostas είπε...

Ευστοχα απαντησες Καιρε μου σε καποιο σχολιο,πως το καθαρο παιδι ειναι το θεμα.
Συμφωνω και επαυξανω!!
Νομιζεις ομως εσυ;πως με την μεθοδο..του δοκιμαστικου σωληνα,της Χαριλαου..να εχουμε το αποτελεσμα που πρεπει;;

just..living!!! είπε...

Πόσο μα πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου..!!!

Όντως πρόκειται για μια ευκαιρία ενηλικίωσης που όμως την έχουμε όλοι μας ανάγκη..

πάσαρης με σκληρή αγάπη από την μπανανία είπε...

τα απλά πράγματα καλό θα ήταν να μην γίνονται περίπλοκα―
ελ. βενιζελ.―την είδε πατέρας του έθνους και νομίζει ότι επειδή τα παιδιά ,δηλαδή ο λαός, έκαναν κάτι κακό , αυτός τσακώνεται με τον άλλο κηδεμόνα του έθνους γιατί έτσι γίνεται συνήθως στις οικογένειες.
γενικά υπάρχει μια οιδιπόδοια θέωρηση της πολιτικής στο πασόκ , όπως αυτή του γιώργου πράγμα που παρακίνησε τον ελ. βενιζελ. να δημιουργήσει μια σχετική αναταραχή στο λαό(που είναι τα παιδιά που είναι κηδεμόνες) έτσι ώστε να νομίσουν τα παιδιά ότι αυτά φταίνε για κάτι και να διορθώσουν το λάθος τους στις επόμενες εκλογές. είναι ψυχολογικός πόλεμος σε όλους τους καταναλωτές. δεν ξέρω ποια μαμά θέλω.

david santos είπε...

Hello, may friend!
I passed to desire a good week to you.
Until always

o kairos είπε...

αγαπημενε μου σαλταρισμενε πασαρη,ενιοτε υδραυλικε,για κακη τυχη της αναλυτικης σου δεινοτητας τα κομματα αιτουνται στην αφεντια μου,που ειναι και η διευθυνση,να τους βαλω καμια ειδησουλα μηπως και ψαρεψουν κανεναν ψηφοφορο.Κι αυτο ειναι το αμαρτημα μου.Γιατι τα εχω γραμμενα επαγγελματικα εκει που δεν πιανει μελανη και το ξερουν,εδω και πολλα χρονια.Γιαυτο με σεβονται οι αχαϊρευτοι.Αλλα,θα εχεις συνηθισει απο αυτα που ξερεις εξ ιδιων.Ετσι κρινουν οι ανθρωποι.Ο τροπος που κρινει κανεις τους αλλους μαρτυραει και ποιος ειναι ο ιδιος.
Επ ευκαιρια,και για να μη μπερδευονται οι επισκεπτες,αλλα και γιατι λες και καμια σωστη κουβεντα για τη γενικη καφριλα,που χανεται μεσα στο παραληρημμα,βαλε λιγο φρενο στη λογοδιαρροια και σταθεροποιησου σε μια ταυτοτητα.Να ξερουμε κι εμεις ποιος εισαι.Αν ξερεις εσυ.Να εισαι καλα και να στιχουργεις.

χδαριδημε,το λεω εκ πειρας οτι δεν υπαρχει πιο ζεστο και λυτρωτικο πραγμα απο το να ξερεις οτι δεν εισαι το κεντρο του συμπαντος.Πολυ περισσοτερο που δεν εισαι ουτε μια τριχα απο τα τετοια του συμπαντος.Εισαι,ομως ενας αξιοσεβαστος ανθρωπος αναμεσα στους ανθρωπους.Που αυριο το πρωι θα πεθανει.Κι αυτη η συνειδητοποιηση ειναι ακομα πιο λυτρωτικη και σε στελνει κατ ευθειαν στην αρχη της γνωσης.Και της ζεστασιας.

Κωστα,νομιζεις,οτι μπορει οι ανθρωποι που εμαθαν στη λαμογια να ευαισθητοποιηθουν για το λαο;Για την επιστροφη στο μελι σκιζονται.

just living,αμην και ποτε..

γεια σου ρε σαντος,μηχανη υποδοχης αφελων για να κονομας διαφημιση.

nefelikas είπε...

Τον κακό τους τον καιρό που θέλουν να μας το παίξουν και αριστεροί. Ας διαλυθούνε κι ας μοιραστούνε τα κομμάτια τους εκεί που ανήκει το καθένα (όπως έγινε π.χ. με τον Παπαθεμελή), μπας και σιγά-σιγά προκύψει ξανά κάποιο σοβαρό αριστερό κόμμα εξουσίας (ή έστω συνασπισμός κομμάτων).

Όχι ότι αυτό βέβαια θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα μας. Απλά θα επιβεβαιώσει το νόμο της εξέλιξης (ο οποίος δε φαίνεται να επηρεάζει τη δεξιά σ' αυτή τη χώρα, παρά μόνο στην αντίστροφη εκδοχή του).

Narita είπε...

θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά και με τον David Santos.
ενηλικίωση: Δύσκολο πράμα. δε το περάσαμε και δε ξέρουμε!

να σαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

άλλο το να σε σέβονται και να σε τιμούν στις πρόβες και στα παρασκήνια όπου περνάτε καλά, πολύ καλύτερα στην εποχή που διευθυντής ήταν ο κούρκουλος, και άλλο να ξέρεις ως εργαζόμενος σε μίαν επιχειρησιακή φυλλάδα ότι μπορούν να σε απολύσουν έτσι για πλάκα...αν επιθυμήσουν το μπορούν...άρα περιμένεις από αυτούς να μην το διαπράξουν...
εγώ λοιπόν δεν εκατάκρισα ανθρώπους. εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, το να κατακρίνω, τουτέστι να αξιολογήσω τους ανθρώπους. δεν μετριούνται οι άνθρωποι όπως συγκρίνουμε μία απόσταση με το μέτρο του μήκους. αν εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι σε κατάκρισα έχεις κάποιο σκοπό: να συγκρίνεσαι με τα πλάσματα. εγώ δεν ξέρω το πως κατακρίνουν οι άνθρωποι, εγώ ξέρω ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν κατακρίνουν. εσύ όμως προτιμάς την κρίση από την κατάκριση επειδή φοβάσαι να αναφέρεις τη δεύτερη. κι αυτό επειδή εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρχει κατάκριση, αφού μου ισχυρίστηκες ότι την διέπραξα απανωθέ σου. λυπηρό. εξάλλου εγώ έχω πεισθεί από αυτά τα πολλά που διάβασα ότι εσύ προσπαθείς να νικήσεις το άγχος σου, με μέθοδο που δεν προσφέρεται. δικαίωμα σου. βαρέθηκα να σκέφτομαι και για σένα - τώρα σε απαρατάω πλέον.

ο πασαρης είναι άλλος σύντροφος.

γιαγιά του πάσαρη. είπε...

ο δημήτρης ρέλλος με την πράξη να ρίξει καφέ στο ελ. βενιζελ. έκανε καταρχήν κάτι το οποίο ήθελαν πολλοί να κάνουν. και η βατίδου ήθελε να ρίξει καφέ στον κούγια αλλά την πρόλαβε και της πέταξε το φτυάρι από το τζάκι.
όλοι θα πρέπει για προσωπική απελευθέρωση να φτιάξουμε ένα γλυκό φραπέ και να τον πετάξουμε σε όλα τα νούμερα που μας τη σπάνε με τις ξύλινες δηλώσεις τους.
η λίστα μου εμένα είναι ― μίκης, χριστόδουλος (ζωή σε εμάς), σούρας, ασκητής, καφετζόπουλος, πλιάτσικας,μάλαμας.και κανένας απολύτως πολιτικός.αυτοί δεν ξέρουν τι λένε, σαν το βελόπουλο.

o kairos είπε...

nefelika,καθε οργανισμος εχει τη μοιρα του.Κι αυτοι τη δικη τους.Αριστεροι;Μην τρελλαθουμε κι ολας.Δυσκολο πραγμα να εισαι αριστερος,γενικα.

ρε narita,πού χαθηκες γαμω την ανατρεπτικη σου σκεψη.Περιμενουμε ακομα να φλιπαρει ο ηρωας σου ωραια, και το καθυστερεις σαν επαγγελματιας πουτανα ρε γμτ...

arroyo,τωρα συνεννογιωμαστε επιτελους.Ρε arroyo,παρτο αποφαση δεν πουλαω τη δουλεια μου για κανεναν πουστη,δεν πα να χτυπιεσαι.Αστο καλυτερα το θεμα,δεν ξερεις με τι εχεις μπλεξει.Δε θελω να σε κατακρινω για τιποτε,δεν στην επεσα πρωτος για τιποτε.Εισαι καλο μυαλο,ξοδεψε το σ αυτους που ειναι απεναντι μας.Γαμησε με με τη γαμημενη την αδερφοφαγια της αριστερας επιτελους.Ξεκολλα και βρες κανεναν απεναντι.Αντε με το καλο.

γιαγια,εμπρος για τα δικαιωματα της χαροκαμενης βατιδου εναντια στο φαλοκρατικο γουρουνι.

Ανώνυμος είπε...

την ψυχη σου θελεις να πεις δεν πουλας και οχι τη δουλεια σου την οποια προσφερεις και σου δινουν το χρημα

αυτο θα ηθελες να πεις ω καιρε αν δεν ειχες σκοπο να λες κακα πραγματα και ανυπαρκτα και να τα πιστεψεις υστερα

η αριστερα χαρισμα σου εγω ανηκω στις κοπελες θηλυκες και αρσενικες

εγω αγαπω
και θεεεεελωωωωω

o kairos είπε...

αχ,καημενε arroyo,την ψυχη μου δεν πουλαω κι ουτε τη δουλεια μου πουλαω.Δεν πληρωνεται η δουλεια μου,και την κανω επειδη τη γουσταρω.Δεν εχει λεφτα να μου την πληρωσει καμια επιχειρηση.Και η αριστερα,ενα γιλεκακι στενο ειναι για οσους σκεφτονται με τα ολα τους.Αντε,να ζησουν οι κοπελες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπέροχο κέιμενο. Βέβαια, δε θέτειες πολιτιεακό ζήτημα και υφαρπαγή της ψήφου μέσα από τον ψεύτικο τίτλο της δμηοκρατίας και της πλειοψηφίας, αλλά και πάλι με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

μαραδό είπε...

Την διακύρηξη της 3ης του Σεπτέμβρη πρέπει να ξαναθυμηθούν και μερικοί να πρωτοδιαβάσουν.

Μπίλλης είπε...

To ΠΑΣΟΚ (διάβαζε οι ΠΑΣΟΚοι) νομίζει οτι είναι το σοσιαλιστικό/δημοκρατικό/πατριωτικό/πρωτοείδωτο παιδαρέλι του 1974 μέχρι και το 1981...Ή μάλλον θα ήθελε να το νομίζει γιατί κρυώσανε τα κάστανα και πια δεν αγοράζει ο ψηφοφόρος...

Κατάλαβες φίλε (γενικά , όχι εσύ καιρέ μου ) κρυφοφανεροπασόκε 40αρη και 50αρη που τοχεις καημό και τάμα μαζι να ξαναγίνει το κόμμα , κείνο το συνοθύλευμα του 1981 , που βγαινες , φώναζες ΠΑΣΟΚ(ή Αντρέας το ίδιο σου έκανε..)και γίομαγε το στόμα σου λουλούδια και ρετσίνες μη σου πω , γιατί λεφτα δεν είχες για ουίσκια.

Εγνωσμένη η αξία σου καιρέ μου σε διαβάζω από τα 15 μου,να σε καλά να μας θυμίζεις τι θα πει αριστερός /αριστερά/ ανθρωπιά.

Εγώ θα ψηφίσω Σκανδαλίδη που χει και τη νεολαία μαζί του.(χε χε χε!!)

Herinna είπε...

Διάβασα το κειμενό σου με προσοχή...ενήλικα. Τα κείμενά σου μη εξαιρουμένου το παρόντος είναι σκέτη πρόκληση για περισυλλογή. Όμως Καιρέ μου, κάποια σημεία στο συγκεκριμένο, ίσως εγώ να μην είμαι συγκεντρωμένη αρκετά, μου άφησαν απορίες.
"Το κομμάτι, όμως, αυτό του λαού, που μέσα από το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε μια κοινωνική δικαιοσύνη,ειναι το ιδιο που μέσα από τη Ν.Δ. ελπίζει σε μια σίγουρη συντηρητική επιβίωση και μέσα από τα κόμματα της κομμουνιστικής, σοσιαλιστικής, κινηματικής, οικολογικής Αριστεράς μάχεται για πιο επαναστατικές αλλαγές" Δηλαδή πως εννοείς το ίδιο κομμάτι λαού να ελπίζει σε συντηρητική επιβίωση, και παράλληλα να μάχεται για πιο επαναστατικές αλλαγές; Μπερδεύτηκα. Ή το ένα θα είναι η το άλλο;
2,"Κι αυτή είναι μια ευθύνη που δεν την επωμίζονται οι δύο υποψήφιοι.Την επωμιζεται η βαση.Και την επωμίζονται τα στελέχη, που εκφράζουν ακόμα την ανάγκη των μη προνομιούχων. Ακόμα κι αν την έχουν βλάψει με τη μέχρι τώρα ανοχή τους.

Κι αυτη,επισης,ειναι μια ευθυνη,που την επωμιζεται ολη η Αριστερα.που αγωνιζεται για τα συμφεροντα των ανθρωπων πρωτα και οχι των κεφαλαιουχων πρωτα.Και η οποια αρκειται μεχρι τωρα σε πολεμικη κριτικη χωρις να δινει στο λαο ενα μοντελο εναλλακτικης διακυβερνησης.Οδηγωντας τον ετσι στην αγκαλια των αιωνιων μονομαχων"
Είναι και μακρύ αλλά δε γινόταν να το κόψω. Μιλάς για μοντέλο εναλλακτικής διακυβέρνησης. Ένα κομμάτι της αριστεράς θέλει τον τρίτο πόλο κι ένα άλλο κομμάτι τον αποφεύγει με διάφορες δικαιολογίες. Το μοντέλο της εναλλακτικής διακυβέρνησης βεβαίως υπάρχει και δεν είναι υποχρεωτικά αυτό του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά ποιος μη αριστερός έφυγε πέρα από τον υπαρκτό σοσιαλισμό μιλώντας για αριστερά; Από την άλλη, σαφώς έχει τις ευθύνες της κι αυτή για τη διαρροή κάθε δυνητικά επαναστατικής σκέψης, προς άλλες, συντηρητικότερες παρατάξεις. Δεν έχει όμως το Πασοκ, που ξεκινώντας από αυτή τη φιλολαϊκή βάση, καπηλεύτηκε τις αρχές της παραδοσιακής και όχι μόνο αριστεράς, για να εμφανίσει αυτό το συντηρητικό μοντέλο που κατέληξε στο τέλος να επιδεικνύει; Πάμε από την αρχή. Ο Καθένας πρέπει να μένει σταθερός και αμετάβλητος, σε κείνα τα μοντέλα με τα οποία κερδίζει την εμπιστοσύνη και την έγκριση των ψηφοφόρων. Κι όχι μπετόν αρμέ χωρίς επανεξέταση και αναθεώρηση, Σε ότι αφορά το θέμα των χειρισμών,αλλά όσο για το θέμα της ιδεολογικής ταυτότητας, η προσαρμογή έρχεται μέσα από τις διαμορφούμενες κοινωνικές αναγκαιότητες με γνώμονα πάντα αυτές και όχι το κέρδος, ή την ανελαστικότητα της κομματικής ταυτότητας. Μπορεί υπ' αυτή την έννοια, να μην είναι καν το μοντέλο ζητούμενο, εάν ένα τέτοιο από τα όσα έχουν υπάρξει και υπάρχουν, δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα. Τώρα αν εννοείς να σχηματιστεί μια συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς αριστεράς που να έχει σαφής κατευθυντήριες γραμμές και στόχους, πάντα με γνώμονα τις διαμορφούμενες κοινωνικές απαιτήσεις, αυτό νομίζω ότι υπάρχει. Είναι πιο σαφές και πιο ξεκάθαρο, από όλα όσα έχουμε δει μέσα στην αποτυχία της εκτέλεσεης και της παραποίησης, από τα δυο μεγάλα κόμματα.
Θέμα αρχηγου ΠΑΣΟΚ. Σαφώς μας αφορά όλους αλλά είναι θαρρείς ο αρχηγός αυτός που μας νοιάζει; Αν δεν υπάρχει Γιώργο πολιτική δύναμη από κάτω, αν δεν υπάρχουν κεφάλια να σκέφτονται αν δεν υπάρχουν οι ιδεολογικές και οργανωτικές συντεταγμένες που καθορίζουν την πολιτική υπόσταση ενός κόματος, ο αρχηγός είναι το θέμα; Τι να τον κάνεις τον αργηγό χωρίς κόμμα; Τι να το κανεις το κόμμα χωρίς τους παράγοντες που το συνθέτουν και εκπληρούν τους λόγους της υπαρξής του; Λέω τώρα εγώ η αφελής και αμετανόητη ρομαντική. Μη με παίρνεις και σοβαρά. Γιατί μπορεί να δηλώνω ενήλικας αναγνώστης, αλλά ως Ελένη, χαιρετίσματα στην εξουσία.

πάσαρης απέδρασε και αγνοείται είπε...

το πασόκ σαν κόμμα θα πρέπει να αναδημιουργείται συνεχώς. δεν μπορεί να λέμε ότι το 81 ήταν καλά και τώρα είναι χάλια. θα πρέπει ένα τρόπο για παροχές στον κόσμο χωρίς να τις αξίζει. και το πασόκ γα να αναγεννηθεί χρειάζεται ένα ηγέτη σαν τον κυριάκο μητσοτάκη.

o kairos είπε...

Δειμο,αμα μπουμε στη βαθεια ουσια των πραγματων πρεπει να παρουμε τα βουνα και τα οπλα.Γιατι ολα υπαρχουν και εξελισσονται σε ενα μεγαλο θεατρο.

μαραδο,δε διαφωνω.Αλλα,αντε και τη διαβασαν.Με βιλλα δεν μπορεις να εφαρμοσεις τιποτε.

Μπιλλη,μια μερα θα γραψω για το φαινομενο ΠΑΣΟΚ,που δεν θα αρεσει σε παρα πολλους.Γιατι ειναι νοοτροπια,δεν ειναι κομμα ή κινημα.

herinna μου,αγαπημενη μου αυθεντικη λαϊκη μορφη και αγωνιστρια,σ ευχαριστω για τα ακρως πολιτικα ερωτηματα.Παμε στο πρωτο:Η λαϊκη ταξη δεν ειναι ολη με το ΠΑΣΟΚ.Ενα μεγαλο κομματι της ειναι με τη ΝΔ και ενα αλλο με την Αριστερα.Ενα κομματι ειναι αυτο που λεμε προοδευτικο και ενα κομματι ειναι συντηρητικο.
Παμε στο επομενο.Δεν προτεινω πραγματικα κανενα μοντελο διακυβερνησης σ αυτο το σχολιο,παρ ολο που εχω ενα μεσα στο κεφαλι μου.Εδω λεω κριμα,που εκεινο το κομματι,που πραγματικα υποφερει απο το παρον μοντελο διακυβερνησης δεν παιρνει την τυχη του στα χερια του.Βεβαια,οπως λες,μοντελα διακυβερνησης υπαρχουν και μαλιστα πολυ συγκεκριμενα.Ο κοσμος μπορει να καταφυγει σ αυτα.Αλλα,ξερεις εμενα με ποναει,που πληθη απο τη λαϊκη ταξη,τα οποια πραγματικα πληττονται παραμενουν εγκλωβισμενα στο ΠΑΣΟΚ χωρις να μπορουν να εκπροσωπηθουν και να εκφρασουν μια εναλλακτικη πιο ανθρωπινη προταση.Ας την εκφρασουν εκει αν δεν θελουν να εκφραστουν απο την Αριστερα.Και βλεπουμε.Αλλα,δεν μπορω να τους βλεπω να ζητωκραυγαζουν τον Σημιτη και τον Γιωργακη και τον Βενιζελο.Νισαφι πια με τη δεξια.
Οσο γιαυτα που λες για τον αρχηγο τα υπογραφω με χιλια χερια.Αλλα,κομματια του λαου,οπως βλεπεις και μονη σου εχουν τις εμμονες τους.Ας προσδοκαμε απο αυτα το εφικτο και οχι εκεινο που εμεις καταλαβαινουμε για εφικτο.
Σε παιρνω στα πολυ σοβαρα,γιατιο πολυ σοβαρα πραγματα γραφεις.Και ως Ελενη και ως Herinna.Και ως φιλη.

just me είπε...

Καιρέ μου, νομίζω ότι αυτοί από τις παιδικές αρρώστειες περάσανε στη γεροντική άνοια παραμερίζοντας τη ρώμη της ενηλικίωσης, μήπως λοιπόν (με όλο το θάρρος που μπορώ να συγκεντρώσω) λέω μήπως να σας απολαμβάναμε σε κανένα καινούργιο ποστ;
:))))
(δεν είναι που δεν το παίρνω στα σοβαρά όλο αυτό _και την ανάλυσή σας ακόμη σοβαρότερα_αλλά αυτό μόνο έχω τη χρονική και ψυχολογική δυνατότητα να συνεισφέρω)

Καλό και κατά το δυνατόν ξεκούραστο σαββατοκύριακο!

o kairos είπε...

πασαρομανα,ο Κυριακος ειναι τροτσκιστης μπροστα στο Γιωργο.

just you,μωρε κι εγω εχω βαρεθει να το βλεπω αυτο το ποστ,αλλα δεν εχω χρονο να τ αλλαξω ο αχαϊρευτος.

πάσαρης θα έκανε και γαμώ τις κυβερνήσεις είπε...

αυτό που λείπει στο πασόκ είναι το εξής. παπάρια. δηλαδή να δουν τι κάνει η νδ και να έχει τα ούμπαλα να πει εγώ θα κάνω κάτι ριζικό. να τα αλλάξω όλα. οχι να λέμε η νέα αλλαγή και το μήνυμα που να υποδηλώνεται να είναι μία από τα ίδια.
υπάρχουν θέματα που άλλες ευρωπαικές χώρες τα έχουν λύσει εδώ και χίλια χρόνια.κτηματολογιο(η αγγλία έχει από το 1000 μχ), μετανάστευση (οι αλβανοί έβγαλαν εφημερίδα. ένα πρωτοσέλιδο στυλ , μας σκοτώνουν , και θα δεις 600 χιλιάδες αλβανούς όλους μαζεμένους σε μια πλατεία), διαχείριση δημοσίων δαπανών, υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό. ο εργαζόμενος του ίκα οικοδομής έχει 800 ευρώ το μήνα εισφορές. αυτά αν τα έδινε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το ερώτημα είναι το εξής.στα νοσοκομεία πόσες νοσοκόμες θα του παίρναν πίπα καθώς θα περιμένει.)
αλλά το πασόκ γιατί και πάλι δεν θα ξαναβγεί; γιατί δεν έχει τα παπάρια να βγει και να τα δει κατάματα αυτά. και είναι θέματα χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό κόστος και πιθανόν ούτε οικονομικό.
μετά το 80 όλο ασχολούνται με τα πολύ ψιλά θέματα . πόσα είναι το εκάς, πόσο είναι το πετρέλαιο, το ψωμί και δίνουν ο ένας λίγο περισσότερα ψίχουλα από τον άλλο. και σου λέει αυτός είναι ο πολιτικός μας πλούτος. το 25 % που απείχε διαφωνεί.

ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Στην μακρινή Ζουαζιλάνδη το κόμμα της αντιπολίτευσης καταποντίζεται στις εθνικές εκλογές. Ο αρχηγός-φύλαρχος πιστεύει ότι για το κακό φταίει, κατά κύριο λόγο, ο υποφύλαρχος και οι παρατρεχάμενοι του, που αντί να τρέχουν για το κόμμα, ετοίμαζαν πραξικόπημα για να τον φάνε. Βγαίνει, λοιπόν, και δηλώνει μετανιωμένος που δεν τους σούβλισε όταν έπρεπε.
Ο χοντρός, wanabe, φύλαρχος άρχισε να ουρλιάζει λέγοντας ότι τον κατηγορούν άδικα. Παρ' όλα αυτά έδειξε σαν μοναδικό υπαίτιο της ήττας τον φύλαρχο. Δήλωσε ότι πρέπει να τον βράσουν και φύσηξε την φωτιά που έχει, εδώ και καιρό, ανάψει κάτω απ' το καζάνι.
Οι δυο στρατοί συναντήθηκαν στο πεδίο της μάχης. Ιππείς, στρατιώτες, τοξότες και σημαιοφόροι ούρλιαζαν, διψώντας για αίμα. Θα υπεράσπιζαν μέχρι τελικής πτώσεως τον ηγέτη τους και την άποψη τους για τα αίτια της ήττας. Το πολεμικό σάλπισμα έδωσε το έναυσμα και οι δυο στρατοί εφόρμησαν με μανία.
Την ίδια ώρα, μερικά μέτρα παρακάτω το συμβούλιο των σοφών, που είχε κρατήσει στάση ουδετερότητας, έστηνε μια σούβλα και ένα καζάνι. Όποιος και να χάσει, είπαν, εμείς θα φάμε.
Στην κοντινή Ελλάδα ένα κόμμα που λέγεται ΠΑ.ΣΟ.Κ ακόμα ψάχνει να βρει τα αντικειμενικά αίτια της ήττας. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, πολύ απλά, η αντικειμενικότητα μοιράζετε στα τρία. Όσοι, ακριβώς, είναι και οι υποψήφιοι...

o kairos είπε...

πασαρη,προσυπογραφω

Παναγιωτη,αλλα το φτυσιμο των ψηφοφορων μοιραζεται σε οσες χιλιαδες χοντροκονομησαν αφηνοντας τους υπολοιπους απ εξω.Αυτα ειναι τα πραγματικα αιτια της ηττας.Σιγα μην τους επιασε ο πονος τους ψηφοφορους για την ηθικη.Πολυ καλο το φωτογραφικο σου ερωτημα για το βαρβαρουργημα της Ακροπολης.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Γιώργο μου, Πολλά τα θέματα που βάζεις και περισσότερα αυτά που αναδεικνύονται από τα σχόλια των φίλων. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις απόψεις σου για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ είναι ποια μπορεί να είναι η ευθύνη της βάσης, των στελεχών του και της Αριστεράς τελικά, σε ένα παιχνίδι με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Αλλά επειδή είναι αργά θα συνεχίσω αύριο.

Ανώνυμος είπε...

όχι μόνο γιατί το επιβάλλει η ημέρα,BLOG ACTION DAY TODAY

Χωρίς προλόγους, ας δούμε ποιοι είναι οι τρόποι κατά τη γνώμη μου, για να προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε εμείς και τα παιδιά μας από την λαίλαπα της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ας ξεκινήσουμε από τα κράτη και το ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους.
Οι χώρες θα πρέπει να κάνουν πολύ πιο αυστηρούς νόμους χωρίς παραθυράκια και πιο αυστηρούς ελέγχους στις ρυπογόνους βιομηχανίες, και στη ναυσιπλοϊα, αλλά και σε όσους ρυπαίνουν θάλασσα, γη και αέρα.
Απαγόρευση δημιουργίας ρυπογόνων εταιρειών. Πλήρη νομική προστασία των θαλασσών και του αιγιαλού. Και φυσικά απαγόρευση της δυνατότητας αγοράς των λεγόμενων «πράσινων ομολόγων».
Επιχορήγηση και προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας, και των βιομηχανιών οικολογικής λειτουργίας με παράλληλη αποκέντρωση.
Τα κρατικά κτίρια θα πρέπει να είναι όλα κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον καθώς και η ενέργεια που θα χρειάζονται να παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Οι δημόσιοι φωτισμοί σε δρόμους, πλατείες, διακόσμηση κρατικών κτιρίων και φανάρια από ΑΠΕ. Χρήση μόνο υβριδικών αυτοκινήτων ή υδρογόνου για όλα τα κρατικά αυτοκίνητα.
Στη δημιουργία μεγάλων έργων και οδών να υπάρχουν τούνελ για την απρόσκοπτη προσπέλαση των ζώων σε κάθε πλευρά καθώς και ηχοπετάσματα για την προστασία ζώων και πτηνών. Προστασία συνολικά του ζωικού βασιλείου με πραγματικά μέτρα.
Μείωση του συντελεστή δόμησης σε πόλεις σαν την Αθήνα και άνοιγμα του σχεδίου πόλης σε περιοχές που δεν επηρεάζεται η πανίδα και η χλωρίδα. Βοήθεια σε νέους από το κράτος για να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση. Να λήξει η ομηρία των δασών από την εκκλησία. Με νόμο παράδοση των δασικών εκτάσεων στον ελληνικό λαό. Άμεση αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
ΑΜΕΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ
Προστασία των δασών και πρόληψη από πυρκαγιές από τους ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού καθώς και από τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, οικοπέδων κ.τ.λ., καθώς και υποχρέωσή τους για δημιουργία πυροσβεστικών σταθμών στα όρια τους. Άνοιγμα όλων των ρεμάτων και των προσβάσεων στη θάλασσα.
Δημιουργία εθελοντικών ομάδων προστασίας και διάσωσης του περιβάλλοντος αλλά και πυρόσβεσης και διάσωσης από καταστροφές.
Ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος.
Απαγόρευση των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως και υποχρεωτική αντικατάσταση τους από λάμπες φθορισμού ή οικονομικές. Πλήρες σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης σκουπιδιών, (διαχωρισμός και επεξεργασία ή κομποστοποίηση γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου, τροφίμων κ.τ.λ.). Υποχρεωτική δημιουργία πράσινων ταρατσών με επιστημονικό τρόπο. Καύση νεκρών και όχι θάψιμο.
Όλοι οι ελεύθεροι χώροι στις μεγάλες πόλεις να γίνουν πάρκα με οικιστική ανάπτυξη μικρότερη του 2%.
Αλλά ο μεγαλύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία οικολογικής συνείδησης μέσω των σχολείων και της παιδείας, μέσω της οικογένειας και της κοινωνίας, χωρίς τρομοϋστερίες αλλά με επίγνωση του σοβαρού κινδύνου που μας κατατρέχει. Άρα πρώτα γνώση και μετά δημιουργία συνείδησης. Εδώ είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του διαδικτύου και των bloggers ώστε να μεταφέρουν και τη γνώση αλλά και τη συνείδηση αλλά και να γίνουν οι άγρυπνοι φρουροί του περιβάλλοντος που απλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και πρέπει να το παραδώσουμε τουλάχιστον καλύτερο και όχι κατεστραμμένο.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από μόνοι μας, και είναι πολλά.
Μπορούμε να ανακυκλώνουμε το 80% των σκουπιδιών μας χωρίς κόστος, να αγοράζουμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, να μην αγοράζουμε προϊόντα από επεξεργασία μεταλλαγμένων, να αγοράζουμε αυτοκίνητα υβριδικά η με χρήση ΑΠΕ, να χρησιμοποιούμε και ανεμιστήρες οροφής, να κτίζουμε τα σπίτια μας με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, να χρησιμοποιούμε λάμπες οικονομικές και φθορισμού και όχι κοινές, να αγοράζουμε συσκευές με χαμηλή κατανάλωση και να τις κλείνουμε αντί να τις έχουμε στο stand by, να δημιουργήσουμε πράσινες ταράτσες και μπαλκόνια, επίσης μπορούμε να μποϋκοτάρουμε προϊόντα, καταστήματα και εταιρείες που παραβαίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Μπορούμε εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε τα δάση καθαρίζοντας τα όπως και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ή τα οικόπεδα, να προστατεύσουμε τη θάλασσα, τον αιγιαλό, τις λίμνες, τα ποτάμια και τις πηγές από μόλυνση και σκουπίδια, μπορούμε να συντηρήσουμε και να προστατεύσουμε τους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, καθώς και να ποτίσουμε τα δέντρα και να καθαρίσουμε τους χώρους που παίζουν τα παιδιά μας.
Θα πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε τον υπερκαταναλωτικό εαυτό μας καθώς και την παχυσαρκία ειδικά στους νέους και τους έφηβους.
Και μην ξεχνάμε: ότι έχουμε να κάνουμε σε ακτίνα 1500 μέτρων από το σπίτι μας, τη δουλειά μας, ή την στάση του μετρό ας πάμε με τα πόδια!!!
Και βέβαια θα πρέπει να κάνουμε συνείδηση αλλά και πράξη όλοι μας την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τον εθελοντισμό, δυο στοιχεία που θα μας βοηθήσουν και εμάς δίνοντας μας τη χαρά ότι βοηθήσαμε και συμμετείχαμε και εμείς σε κάτι. Δεν παραδοθήκαμε αμαχητί.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι μπορούμε επίσης να αντιδράσουμε, να καταγγείλουμε, να δημιουργήσουμε κοινωνική κατακραυγή, να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο, να δημιουργήσουμε χιονοστιβάδα κοινωνικών εξελίξεων αρκεί να έχουμε νοοτροπία ανθρώπων με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς προσωπικά, οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Όταν θα μπορέσουμε να απεμπλακούμε και από αυτό τότε κάποιοι θα μας πάρουν πολύ στα σοβαρά γιατί δεν θα μπορούν να μας ελέγξουν.
Υ.Γ. Όλα όσα περιγράφω δεν σημαίνει ότι και ο ίδιος τα κάνω πράξη, είναι όμως μια ευκαιρία να προσπαθήσω να τα καταφέρω, για μένα πρώτα από όλα, με αφορμή αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία.
Είμαι σίγουρος επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλές εφικτές σκέψεις και προτάσεις ακόμη από όλους, ας τις καταθέσουμε και ας τις κάνουμε εμείς πράξη για να μην χρειαστεί τα παιδιά μας να ξεπληρώσουν το δικό μας δάνειο στο περιβάλλον που θα τους κληροδοτήσουμε.
Aς βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι μπας και γίνει καμιά κατολίσθηση.

Διομήδης Στάθης
15-10-2007
stathisd@otenet.gr

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Θαυμάσια, ψύχραιμη και αναλυτική άποψη. Χαίρομαι να διαβάζω τέτοια κείμενα Μπράβο.
Φαίδων Θεοφίλου
http://theofilou.blogspot.com
http://fedon.aeolos.net

Ανώνυμος είπε...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓 姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信

慢慢來 είπε...

晚情徵信協會全國網
大愛徵信社
三立徵信社
離婚|離婚證人有限公司
離婚|離婚證人-高雄徵信同業工會
離婚|婚姻挽回專區
一品蒐證尋人器材網
全國女子徵信社
晚晴徵信
八大徵信社
離婚│華納徵信社
徵信社品質保障關懷協會
晚晴徵信協會全國網
溫馨法律諮詢
劈腿大剖析
全國優良婚姻挽回
法律諮詢|免費諮詢華陀
亞洲徵信總部
感情挽回全國徵信
鴻海徵信尋人免費諮詢法律諮詢
大陸抓姦二奶-法律諮詢社
三立徵信有限公司
大愛徵信社
離婚|離婚證人非凡有限公司
女人國際徵信社
中區嚴選聯合徵信網
女人國際徵信
大愛徵信有限公司-台中
婦幼徵信有限公司
女子偵探徵信團隊
離婚|外遇觀測站
法律諮詢|免費諮詢網
外遇抓猴徵信偵探社
離婚-感情挽回Q&A諮詢網
新浪私家偵探社
離婚|女人徵信社
離婚|女人私家偵探社
婚姻挽回│國際聯盟社
法律諮詢所
外遇抓姦|女人國際徵信
女子徵信社
外遇|抓姦-女子偵探全國入口網
全國優良女人徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社