Κυριακή, Φεβρουαρίου 03, 2008

Μμε ή Μπεε

Photobucket

Είναι καιρός που δίπλα στην πολιτική και την πλουτοκρατία πρωταγωνιστεί ένα κομμάτι της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας, της λεγόμενης δημοσιογραφίας, το οποίο όχι μόνο συναγελάζεται με τις δύο αυτές εξουσίες, αλλά και παίρνει μέρος είτε στη λήψη αποφάσεων της εξουσίας, είτε στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε στην υπηρεσία στενών κομματικών σκοπιμοτήτων।

Η ανάμειξη δημοσιογράφων στα πιο πάνω αλισβερίσια δεν είναι νέα. Ηδη από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Παπανδρέου επώνυμες πένες αναμείχθηκαν στα παιχνίδια της εξουσίας, παρασκηνιακά πάντα και συνήθως σαν τα μακριά χέρια εκδοτικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων ή φίλων. Ετσι, κύλησε ο εναγκαλισμός μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίυτευσης, μέχρι και την απελευθέρωση της αγοράς του χρήματος από τη στενή κάστα, που ως το 1981 μοίραζε το παιχνίδι, χωρίς κλυδωνισμούς, στα ολιγάριθμα μέλη της.

Είναι καιρός, όμως, που δίπλα στη νέα πολιτική και τη νέα πλουτοκρατία ανθεί ένα κομμάτι της τέταρτης εξουσίας, που ενώ εμφανίζεται σαν δημοσιογραφία, στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το προσωπείο της δημοσιογραφίας για να αντλεί χρήμα και εξουσία από τη συνύπαρξη της με την πλουτοκρατία και τη νέα, περιέργως, ανθηρή οικονομικά πολιτική ελίτ.

Περιέργως, γιατί άνθρωποι που μπήκαν στο Κοινοβούλιο είτε χρεωμένοι είτε μικρομεσαίοι, βρέθηκαν με περιουσία χωρίς ποτέ κανείς εισαγγελέας και καμία επιτροπή της Βουλής να ελέγξει το πόθεν, καλυπτόμενη πίσω από ένα κοροϊδευτικό έσχες, που βγάζει στον κάθε νοήμονα και στον λαό τη γλώσσα.

Η διαφορά της νέας αυτής τάξης των δημοσιογραφούντων με την παλαιότερη δεν είναι τόσο στο χρήμα ή στην εξουσία που αντλούν. Η διαφορά είναι ότι εργάζονται για την πολιτική και την πλουτοκρατία, και πρωταγωνιστούν. Ακριβώς όπως οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες.

Αυτή η διαφορά, όμως, είναι και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της δημοσιογραφίας και της ελεγχόμενης εξουσίας. Δηλαδή, μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών κόσμων.

Είναι σαφές ότι αυτή η νέα τάξη δημοσιογραφούντων, που συζεί και τρέφεται από τη συνύπαρξη με την πολιτική και το χρήμα, δεν ανήκει στη δημοσιογραφία. Δεν ασκεί δημοσιογραφία. Λερώνει το όνομα της δημοσιογραφίας στη συνείδηση του κόσμου. Και το χειρότερο: Δεν εργάζεται για τη δημοσιογραφία.

Η δημοσιογραφία μεταδίδει στον λαό γεγονότα, δεν παράγει γεγονότα.

Η δημοσιογραφία ερευνά την πολιτική και οικονομική εξουσία για να πληροφορεί τον λαό. Οχι για να του αποκρύπτει.

Η δημοσιογραφία δεν υπάρχει για τα συμφέροντα των δημοσιογράφων. Υπάρχει για τα συμφέροντα του λαού.

Η δημοσιογραφία δεν συνυπάρχει με την πολιτική και την οικονομία. Χρησιμοποιεί την πολιτική και την οικονομία για να συνυπάρχει με τον λαό.

Η δημοσιογραφία δεν έχει δική της φωνή, δικά της μάτια, δικά της αυτιά. Η δημοσιογραφία είναι η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή. Τα μάτια αυτών που δεν μπορούν να δουν. Τα αυτιά αυτών που δεν μπορούν να ακούσουν.

Η δημοσιογραφία δεν κρίνει και δεν σχολιάζει για να υπηρετεί τον ναρκισσισμό των σχολιαστών, τα συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας και τις δουλειές των επιχειρηματιών. Κρίνει και σχολιάζει για να υπηρετεί τον φωτισμό των γεγονότων, την προώθηση των ιδεών, τον εμπλουτισμό της σκέψης.

Η δημοσιογραφία δεν είναι είδηση. Διαχειρίζεται την είδηση. Δεν είναι διασημότητα. Διαχειρίζεται τη διασημότητα των άλλων. Δεν είναι εξουσία. Διαχειρίζεται τις πράξεις και τις επιδιώξεις της εξουσίας.

Η δημοσιογραφία δεν είναι εξουσία. Είναι δουλειά, σκληρή και μέλημα. Και έγνοια. Πέρα και πάνω από κάθε εξουσία. Κανέναν δεν ορίζει. Ορίζεται. Απ' τις ανάγκες του ανθρώπου. Δεν είναι αφέντης κανενός. Είναι υπηρέτης μόνο.

Και είναι μικρομεσαία η δημοσιογραφία σαν τον κοσμο. Δεν είναι μπίζνες και γκλαμουριά. Μπίζνες και γκλαμουριά είναι απάτη.

Τα τελευταία χρόνια, μαγνητισμένοι από τα φώτα της αναγνώρισης, της αίγλης, συχνά σπρωγμένοι από σύνδρομα σωτηριομανίας, ή και πλουτισμού, όλο και πιο πολλοί βλαστοί μπαίνουν στο επάγγελμα, όλο πιο αμόρφωτοι κι ακαλλιέργητοι, δημιουργήματα μιας παιδείας όλο και πιο φτωχής και μιας οικογένειας όλο και πιο κενόδοξης.

Μπαίνουν στο επάγγελμα, σπρωγμένοι από στελέχη όλο πιο ανεπαρκή και ανεκτικά στη μετριότητα. Τέτοια μετριότητα, που τα ίδια τα μέσα πουλάνε στον λαό, βυθίζοντάς τον ακόμα πιο πολύ σε απαιδεψιά.

Δεν είναι η αγραμματοσύνη, που σπέρνουν, το χειρότερο. Ούτε η επιδερμική προσέγγιση και η απουσία γνώσεων στα θέματα που πιάνουν. Είναι η ανεπάρκεια σε αξιοπρέπεια, που όλο και πληθαίνει. Είναι η απουσία προτύπων και η αναγνώριση της γελοιότητας ως αυθεντίας. Είναι το σόου, οι πηχυαίοι τίτλοι, ο εξυπνακισμός και ο φτηνός λαϊκισμός, που εξορίζουν την ουσία των πραγμάτων.

Είναι η απουσία δασκάλων να σηκώσουν τον δημοσιογράφο απ' το γονάτισμα στην κάθε εξουσία και να του εμφυσήσουν τη δύναμη που (θα 'πρεπε να) έχει:

Οταν τα κόμματα, οι αρχηγοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, επιχειρήσεις, βουλευτές, αξιωματούχοι, σύμβουλοι, παρατρεχάμενοι έρχονται και παρέρχονται, συχνά χωρίς να τους θυμάται ούτε η ίδια η μάνα τους, ο δημοσιογράφος μένει εκεί. Δουλεύει ακόμα. Υπάρχει. Ελέγχει. Κι αυτοί περνούν και χάνονται. Αυτή είν' η δύναμή του.

Αυτή είν' η δύναμη του Τύπου, που δεν την ξέρει. Χαμένος μέσ' τις κολεγιές με εφήμερους πρωθυπουργούς και υπουργούς και κόμματα κι επιχειρηματίες, απαξιώνει όχι μονάχα τ' όνομά του και την υπογραφή του, μα την ισχύ της δημοσιογραφίας της ίδιας. Αδυνατίζοντας έτσι την ισχύ ενός λαού να μάθει, να δει, να οδηγηθεί, να εκφραστεί, να προβληματιστεί, να μορφωθεί, να ακούσει. Να πιστέψει.

Δεν είναι εύκολη δουλειά η δημοσιογραφία. Και, κυρίως, δεν είναι υπαλληλίκι. Εχει να παλαίψει με πολλά θηρία για να γίνει δημοσιογραφία. Για να γεννηθεί κάθε μέρα και να αποδοθεί στο κοινό σαν δημοσιογραφία. Και όχι σαν φερέφωνο και σαν καρικατούρα. Σαν το καραγκιοζιλίκι, που πρωταγωνιστεί στο πλείστο της σημερινής της παρουσίας.

Εχει να παλαίψει με τους ιδιοκτήτες, εκδότες της και τις φιλοδοξίες τους. Με τις κυβερνήσεις και την προπαγάνδα τους. Με τα κόμματα και τις σειρήνες τους. Με τους επιχειρηματίες και τις εξαγορές συνειδήσεων. Με τις εργασιακές συντεχνίες και το λαϊκισμό τους. Με την απειλή της δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας.

Και πιο πολύ, έχει να παλαίψει με τον ίδιο της τον εαυτό και τις αδυναμίες του, για να μην υποκύψει σε όλα αυτά. Να παραμείνει ό,τι χρησιμότερο είναι:

Η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή. Τα μάτια αυτών που δεν μπορούν να δουν. Και τα αυτιά αυτών που δεν μπορούν να ακούσουν.

113 σχόλια:

ladybug είπε...

Αυτός ο ορισμός της δημοσιογραφίας θα έπρεπε να διδάσκεται και να μελετάται στις σχολές. Μη σου πω να ορκίζονται κιόλας ότι θα τα κάνουν όλα αυτά. :


Άσχετο: Το παλαίψει δε γράφεται με ε? :)
Φιλιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είπε...

Θεωρώ πως οι θέσεις που αναπτύξατε για τη δημοσιογραφία, είναι απολύ
τως σωστές. Ίσως φτάσαμε στο τελευ
ταίο σκαλοπάτι του κακού.

Κωστης Γκορτζής είπε...

Καπετάνιε μου, ποιός και πώς θα καθαρίσει τα πράγματα;
Τα ίδια ισχύουν στο 'πνευματικό κατεστημένο', τα ίδια ισχύουν στη Δημόσια Λειτουργία, τα ίδια ισχύουν στο 'καλλιτεχνικό κατεστημένο'...και, και,
έρχομαι για ...μούτσος στο σκαφάκι, την κάνουμε;;;

χαρίδημος είπε...

Να τους εκατοστίσεις τους μαθητές, εύχομαι! :)

Aggelos Spyrou είπε...

Δημοσιογραφία με Ειδικές Ανάγκες αντί Δημοσιογραφίας με Ειδικές Ικανότητες.

Σε αυτή την περίπτωση οι δύο έννοιες δεν ταυτίζονται.

o kairos είπε...

lady,το ρημα ειναι παλαιω και σημαινει σπρωχνω με την παλαμη.Παλαιστες,παλαιστρα κλπ.Να μην πω καμιά βαρεια κουβεντα για την απολυτως πολιτικη κακομεταχειρηση της γλωσσας απο ανθρωπους εμπαθεις,επομενως στουρναρια.

Γιωργο,υπαρχει και πιο χαμηλα απο το χαμηλα

Κωστη,για μουτσος απορριπτεσαι.Για συνταξειδιωτης μονο εισαι ευπροσδεκτος.Το ριχνω στο τελος του μηνα και θα τηλεφωνησω για καθελκυση με τσιπουρο.Θα ληφθουν απουσιες..

χαριδημε,κατσε να γινουν δυο πρωτα...

Αγγελε,ο καθενας και το ερμα του.

nik-athenian είπε...

Γιώργη, πολύ σωστά όσα γράφεις. Αλλά δυστυχώς το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω. Απλούστατα γιατί η ενέργεια που πρέπει να δαπανηθεί γι αυτό και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν είναι τεράστιες. Κανείς δεν διαθέτει τέτοια αποθέματα. Μόνο ο φόβος για μια προσωπική τιμωρία, ίσως θα μπορούσε να δημιουργήσει προσωρινά εμπόδια.

o kairos είπε...

nik-athenian,δεν γραφω για το πώς πρεπει να γινεται η δημοσιογραφια.Γραφω για το πώς γινεται η δημοσιογραφια στις εφημεριδες και τα ραδιοφωνα οπου γινεται.Με ιδρωτα και θυσια.Δεν μιλαω για την ουτοπια,αλλα για μια πραγματικοτητα αρκετων συναδερφων.Οι οποιοι εχουν αρχιδια,πώς να το κανουμε.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Γιώργο, όπως το λες είναι, οι μειοψηφίες, όπως κι εγώ πιστεύω, υπάρχουν παντού. Επίσης την ιστορία οι λίγοι τη γράφουν. Μόνο πως είναι απαραίτητο κάποια στιγμή, να συμμετάσχουν και οι πολλοί...
Καλό το ανέκδοτο! Χάλια ο Ολυμπιακός.

DIONYSOS είπε...

Το διάβασα από το Σάββατο και ευχήθηκα να τόβγαζες και στο διαδίκτυο. Ξέρω είσαι αρκετά περπατημένος και ρεαλιστής κάτι σαν Σοφοκλής και σωστά εδώ ξεπερνάς τον εαυτό σου και γίνεσαι "το δεον γενέσθαι" κάτι από Αισχύλο. Ναι ρε Γιώργο μετά τον Λέοντα και τον Λυκούργο κάποιος πρέπει να τα πεί αυτά τα λογάκια υπάρχουν και νέοι στο επάγγελμα σας που περιμένουν από εσάς.Μπορεί νάστε και οι πολλοί που ξέρεις,......
Προχτές πρόγγιξα ένα πιτσιρικά 15χρονο γιατί όταν του πέταξα στη μούρη ότι αυτό που μου ζήταγε "ήταν λαμογια" ο μικρός μου πέταξε το κοινότυπο θρασύτατο και "φυσικό" αθώο για την ηλικία του φυσικά και "την δουλειά μου " θέλω να κάνω γιατρέ...... Ας βάλουμε λοιπόν μέτρο και κριτήρια στη ζωή μας έχουμε χάσει την μπάλλα και συγχρόνως το μέλλον του τόπου...

Kapetanios είπε...

"..Η δημοσιογραφία δεν είναι είδηση. Διαχειρίζεται την είδηση. Δεν είναι διασημότητα. Διαχειρίζεται τη διασημότητα των άλλων. Δεν είναι εξουσία. Διαχειρίζεται τις πράξεις και τις επιδιώξεις της εξουσίας..."

Ευχαριστούμε
αλλά δεν θα πάρουμε
Έχουμε γεμίσει από διαχειριστές
Και να σκεφτείς ότι ΟΛΟΙ για το καλό μας φροντίζουν!
Εξάλλου η ιδέα της "συνδιαχείρηση" του συστήματος και της εξουσίας είναι αυτή που συγκίνησε τους μεγαλέμπορους και μικροπωλητές ειδήσεων ( χωρίς αυτήν κανένας δεν θα ασχολιόταν )
Κατά τα άλλα, καλή η αυτοκριτική , συγκινητική δεν λέω, αλλά ακίνδυνη για τους φωστήρες των ΜΜΕ ή ΜΠΕΕ οι οποίοι θα συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους ανενόχλητοι.
Επιβάλλεται η απομυθοποίηση της δημοσιογραφίας (το ποσοστό αυτών που έχουν αρχίδια , όπως γράφεις , είναι αμελητέα ποσότητα και συνεπώς "ανύπαρκτοι") τάχιστα και το κείμενο συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση .
Η διαχείριση του συστήματος και της εξουσίας πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών.
Και καλό είναι αυτοί που δεν έχουν φωνή και μάτια να τα αποκτήσουν, αλλιώς είναι άξιοι της μοίρας τους.
Δεν έχω καμία διάθεση για χάρη τους να βάλω νταβατζή στο κεφάλι μου που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι θα τους εκπροσωπεί.
Γιατί αυτό γίνεται !
Φτάνει έως εδώ!
Καλημέρα

ΥΓ Είπα ότι δεν θα ξανασχολιάσω εδώ αλλά πάρτο ως εξαίρεση στον κανόνα

«Ο κακός»

αθεόφοβος είπε...

Δεν περιμένει κανείς από μισθωτούς ,όπως είναι οι δημοσιογράφοι, να μην σκεφτούν όπως άλλωστε και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, ότι δεν είναι εύκολο να πάνε κόντρα στην εργοδοσία τους και τα συμφέροντα που έχει σε πολλές μεριές.
Απλά περιμένει ότι μπορούν να μην ξεπερνούν μερικά όρια ΄προσωπικής αξιοπρέπειας για να υπηρετήσουν ανερυθρίαστα αυτά τα συμφέροντα.
Αυτό που έγινε στο παρελθόν με την αποχώρηση του μεγαλύτερου δυναμικού της Ελευθερίας όταν στήριξε την αποστασία δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να ξαναγίνει σήμερα.
Η αρχική δε και μοναδική προσπάθεια της Ελευθεροτυπίας για εφημερίδα των συντακτών ξέρεις πολύ καλά που κατέληξε.
Δυστυχώς η εποχή που υπήρχαν εφημερίδες των 4 ή 6 φύλλων που την έπαιρνες γιατί ήθελες να διαβάσει τι λένε αυτοί που έγραφαν εκεί έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.
Προχθές πήρα τα Νεα για το βιβλίο που είχε για την Καππαδοκία,την εφημερίδα δεν την διάβασα,που να προλάβεις άλλλωστε.

χαρίδημος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
χαρίδημος είπε...

Δει δη σχολείων...φανερών.:)

οι σκιές μιλάν είπε...

Πάλι καλά που υπάρχει το νετ και δεν χρειάζεται για να σταχυολογήσεις τα γραφτά 10 δημοσιογράφων από 5 εφημερίδες να δώσεις κοντά 20 ευρώ.

υγ. Ευκαιρίας δοθείσης, μια ερώτηση, πάντα καλοπροαίρετα: γιατί αλήθεια αυτό +30% στην τιμή της Ε;

υγ2. Καλό μπάρκο!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί σε μια κοινωνία που πνέει τα λοίσθια (στην χειρότερη περίπτωση ) ή είναι σε μεταίχμιο (πιο αισιόδοξα ) οι δημοσιογράφοι να παραμείνουν στο ύψος τους .
Οι πολιτικοί εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα ( γιατί μόνο τέτοια έχουμε στη χώρα μας )
Οι γιατροί εκβιάζουν πάνω από τα κρεβάτια των ασθενών ( άμα πεθάνουν κανονίζουν να πάρουν μίζα από τους νεκροθάφτες – Δεν πάει χαμένο τίποτα )
Οι δάσκαλοι κολλάν στα πιτσιρίκια για ιδιαίτερα μαθήματα .
Οι νομάρχιδες είναι στον Αυτιά .

Ο κόσμος είναι σε μια μόνιμη φοβία ( μετά το millenium –μια νέα απειλή για την ανθρωπότητα προβάλει …δεν έχουμε καταλήξει ακόμα πια ..θα δείξει )

Γιατί η δημοσιογραφία πρέπει να παραμείνει στο ύψος των περιστάσεων δεν το καταλαβαίνω αυτό .

Ανώνυμος είπε...

@ αθεόφοβο

Γράφεις:

"η εποχή που υπήρχαν εφημερίδες των 4 ή 6 φύλλων που την έπαιρνες γιατί ήθελες να διαβάσει τι λένε αυτοί που έγραφαν εκεί έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί."

Δεν είμαι καθόλου βέβαιη πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Προσωπικά, αγοράζω εφημερίδες για να διαβάζω "αυτούς που γράφουν εκεί".

Και όταν η εποχή του χάρτου τελειώσει - όταν η κυκλοφορία των εφημερίδων γίνεται (σχεδόν) αποκλειστικά on line - οι εραστές των λέξεων θα εξελιχθούν φυσικά σε συνδρομητές των δικτυακών εκδόσεων.

Η on line έκδοση υπολείπεται από πλευράς αισθητικής απόλαυσης και ... ιδιωτικής εμπειρίας αλλά είναι πιο λειτουργική, αρχειοθετείται ευκολότερα, είναι πιο οικολογική και περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά.

Η αξία της αρθρογραφίας δεν πρόκειται να χαθεί μαζί με το χαρτί.

Kapetanios είπε...

Αθεόφοβε , ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι τα βάζουν με την εργοδοσία τους εδώ και δεκάδες χρόνια!!
Όλοι, πλην «Λακεδαιμονίων»!(χα)
Αυτοί βλέπεις δεν θεωρούν τους εαυτούς τους εργαζόμενους( τώρα τελευταία με κάτι απεργίες για το ασφαλιστικό τους το θυμήθηκαν) αλλά
λειτουργούς!( με τον Σόμπολο πρωτοσύγκελο!!!)
Και πολύς κόσμος τους πίστεψε
Δυστυχώς!

( ας πει κάποιος κάτι σε αυτούς τους τίμιους πλην πτωχούς ,εργαζόμενους στο "Πρώτο θέμα" ότι γίνονται σούργελα με την στάση τους
ΟΕΟ !)
ΥΓ
2η εξαίρεση ( αλλά για το ίδιο θέμα , άρα δεν μετράει)

izabet@chem.uoa.gr είπε...

σχετικά με το κείμενο για την 4η εξουσία ...
πρέπει να σας εκμυστηρευτώ τούτο

http://environmentfood.blogspot.com/2008/02/blog-post_02.html

ΥΓ. μέχρι πότε θα τους ανεχόμαστε;;;

Ανώνυμος είπε...

Περιγράφετε κάτι που φαντάζει πλέον στις μέρες μας σαν την ουτοπία της καλής δημοσιογραφίας. Υποθέτω ότι για κάθε αργυρώνητο ημιαμόρφωτο δημοσιογράφο που συνωθείται από τα μεσημεριανά μέχρι τα μεταμεσονύχτια εξωτικά πάνελ, θα υπάρχουν σίγουρα και δέκα άλλοι ανώνυμοι που παλεύουν για ένα αξιοπρεπές ρεπορτάζ με 700 ευρώ. Αλλά ποιοι επιβραβεύονται και προβάλλονται; Ποιοι τους επιλέγουν; Εδώ και καιρό έπαψα να διαβάζω εφημερίδες γιατί δεν διαβάζω πλέον καλά ελληνικά, δεν βλέπω κριτική ματιά σε τίποτε, τα περισσότερα άρθρα επιπλέουν μέσα σε μια σούπα αμάθειας ή χειραγωγημένης πολιτικής άποψης. Νομίζω ότι μετά απ' όλα τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, το επάγγελμά σας περνάει μια σοβαρή κρίση. Να ξεφύγουν οι συνάδελφοί σας από τα πολιτικά συμφέροντα που προωθούν οι εκδοτικοί κολοσσοί, το βρίσκω κομμάτι δύσκολο για την επιβίωσή τους. Ο εναγκαλισμός της τέταρτης εξουσίας με την αιρετή είναι πλέον οριστικός. Η μόνη λύση αυτή την περίοδο: κλείνω τις εφημερίδες, κλείνω την τηλεόραση και περιδιαβαίνω στο ίντερνετ. Μπορεί κι αυτό να έχει τα δικά του διαμόνια, αλλά κρατάει ακόμη κάτι από τη φρεσκάδα της νιότης του και της ουτοπίας του.

υγ. Σκεφτήκατε ότι το μπόλιασμα των εφημερίδων και των μέσων με νέες φωνές που έχουν μια πιο αιρετική άποψη ίσως να είναι σωτήριο για το μέλλον τους; Προς το παρόν, και το εκδοτικό, όπως και το τηλεοπτικό, το ακαδημαϊκό κλπ, κατεστημένο μου φαίνεται ότι κρατά σφαλιστές τις πόρτες του.

Meropi είπε...

Καλέ μου Καιρέ,
δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι σήμερα μπαίνουν στο επάγγελμα για αναγνωρισιμότητα και χρήματα. Και μπαίνουν στον πειρασμό του εύκολου εντυπωσιασμού...Τους ενδιαφέρει πιο πολύ να εντυπωσιάσουν, παρά να ενημερώσουν και να προφυλάξουν

Jason είπε...

Άμα το διάβαζα πριν από 2 χρόνια, Καιρέ, θα έλεγα πως είναι ένα πολύ σπουδαίο άρθρο.
Όσο μεγαλώνω όμως, με καταλαμβάνει έντονα η αίσθηση ότι δεν έχουν και τόση σημασία τέτοια κείμενα. Γιατί οι λίγοι που τα έχουν υπόψη τους, τα έχουν υπόψη τους. Οι πολλοί που δεν τα έχουν, είναι επειδή δε θέλουν να τα δουν, δε θέλουν να ξέρουν.
Όσο κάνουν θεαματικότηες τρελές τα μεγαλύτερα λαμόγια, όσο πουλάνε φύλλα οι κοινοί εκβιαστές, όσο οι τραμπούκοι είναι σταρ στα δελτία, κλπ. κλπ., δεν είναι επειδή τους έκανε το σύστημα. Τους έκανε και τους κάνει ο κόσμος. Το σύστημα είναι λέξη που εφηύρε το σύστημα για να ξεχνάει ο κόσμος τις ευθύνες του και να συνητρεί αδιάφορα τη σήψη των μικρών και των μεγάλων της καθημερινότητας.
Θα ήμουν έτοιμος να σου πω λοιπόν ότι δεν έχει τόση αξία το κείμενο, ότι δεν έχουν αξία αυτά τα κείμενα, αφού εμείς οι ίδιοι φτιάχνουμε περίπου συνειδητά αυτόν τον κόσμο της διαφθοράς, σε ποιον τα λέμε ύστερα αυτά; Στους 5-10 ηθικούς, που ήδη τα ξέρουν; Ή στους υπόλοιπους που δεν τους νοιάζει;
Αλλά ούτε κι αυτό θα το πω. Γιατί τελικά πιστεύοντας ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα από τα παραπάνω, επιστρέφεις στη συστημική προσέγγιση. Και είμαι μικρός για να ξεκινήσω την ηττοπάθεια.
Είναι ένα πολύ σπουδαίο άρθρο, Καιρέ.

o kairos είπε...

νικο,οι πολλοι δεν θα συμμετασχουν ποτε σε τιποτε,που δεν ειναι ευκολο και γρηγορο και με το ελαχιστο κοστος.

Διονυσε,ο καθενας με τον τροπο που ζει δειχνει και το δρομο που πιστευει.

καπετανιε,χτιζεις με το παραδειγμα σου τον κοσμο,για την απουσια του οποίου δειχνεις τοσο θυμωμενος;

αθεοφοβε,εχασες στα Νεα που δεν διαβασες ενα θαυμασιο κειμενο του Ρουσσου Βρανα,ενα του Μιχαλη Μητσού,ενα του Γεωργουσοπουλου,ενα του Μανου Ελευθεριου,ενα του Λευτερη Παπαδοπουλου,ενα του Κωστα Μουρσελα,ενα του Πετρου Τατσοπουλου,ενα του Δημοσθενη Κουρτοβικ,ενα του νομπελιστα Joseph Stiglitz,ενα του Τακη Θεοδωροπουλου,ενα της Πηγης Δημητρακοπουλου.
Με ολη την εκτιμηση που σου εχω δεν ακουω λεξη απο τα παραμυθια,που ξεφουρνιζονται,οτι δηθεν δεν εχει κανεις να διαβασει τιποτε στις εφημεριδες γιαυτο και δεν τις αγοραζει.Απλως ο κοσμος βαριεται να μορφωνεται και να διαβαζει.Θελει κοπο και φαια ουσια.Εχει πολλα αλλα ανωδυνα και ευκολα πραγματα για να περασει την ωρα του.

χαριδημε,δει δει ο τυφλος.

σκιες,το δεντρο δεν εχει ομορφια χωρις το δασος.

ανωνυμε,δεν υπαρχει πρεπει.

ανωνυμε,αν δεν αγοραζεις,εμεις δεν θα πληρωνομαστε και επομενως δεν θα υπαρχουμε για να διαβαζεις...

izabet,παντα..

Δωρα μου,η δημοσιογραφια ποτε δεν ηταν καλυτερη απο σημερα.Τουλαχιστον των εφημεριδων.Αν ανοιξεις παλιες εφημεριδες θα φριξεις απο τον υπερφιαλισμο,τα φανερα ψεμματα,την υποταγη της γραφιδας σε καθωσπρεπισμους και τον αποκλεισμο καθε φρεσκιας φωνης.Ειμαι στο χωρο απο το 1969.Εχω μετρο συγκρισης.
Οι ελληνικουρες τους ηταν κατα το ημισυ καλες,αλλα δεν ειχαν καμια σχεση με τη ζωντανη γλωσσα.Κατα το αλλο ημισυ ηταν για γελια,με την κακοποιηση της γλωσσας απο την προσπαθεια να γινει ντε και καλα ειτε δημοτικια της δημοκρατιας ή καθαρευουσα της πατριδος.
Στην πιο πανω απαντηση μου στον Αθεοφοβο εχω κατι να πω και σε σενα.
Οι νεες φωνες και οι αιρετικες αποψεις δεν διασφαλιζουν ντε και καλα την καλλιεργεια και τη μαθηση και,κυριως,την αξιοπρεπεια της στασης και τη γενναιοτητα,που χρειαζεται η δουλεια.Τις περισσοτερες φορες μαλιστα κρυβουν απο πισω την αμετροεπεια,το θρασσος και ενα καβαλημενο καλαμι.Η δημοσιογραφια πασχει απο νεους με σεμνοτητα και καλλιεργεια,δεν πασχει απο νεους.Το διαδικτυο εχει μερικες εξαιρετικες φωνες,που μπορουν να μπολιασουν την γραπτη δημοσιογραφια.Αρκει αυτες οι φωνες να μην εχουν τη χυδαιοτητα μερικων,που επειδη ξεχωρισαν μεσα απο τα φτωχα ελληνικα των περισσοτερων μπλογκερς,νομισαν οτι ειναι και αστερες των γραμματων και της σχολιογραφιας.Απο τετοιους δεν εχει αναγκη η δημοσιογραφια.Αλλα και καμμια αλλη δουλεια.

μεροπη,εχεις δικιο.Αλλα,ενας φωτιζει.Δεν φωτιζουν πολλοι.

o kairos είπε...

σκιες,οι εφημεριδες οι καθημερινες εχουν την ιδια τιμη εδω και 6 χρονια,απο καταβολης ευρω,την ωρα που τα παντα εχουν παει στου διαολου τη μανα απο 500% και πανω.Σ αυτα να βαλουμε και ο,τι εχει σχεση με τις πρωτες υλες και τα μεταφορικα των εφημεριδων.Δεν θα σου βαλω τις αμοιβες των εργαζομενων απο 6-8% το χρονο.Ειλικρινα δεν καταλαβαινω την ευκολια,με την οποια ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ σ αυτη τη χωρα,μεχρι και οι πακιστανοι στα φαναρια, πεταει τα εικοσαλεπτα περιφρονητικα,για να μη μιλησω για την απαξιωτικη πανελληνια φραση "ελα μωρε ενα ευρω ειναι".Και δεν την καταλαβαινω αυτη την ευκολια εδω και χρονια.Γιαυτο μου φαινεται απο εξωφρενικο μεχρι ματζιρικο και εξυπνακιστικο να γογγιζει κανεις,που οι καθημερινες εφημεριδες αυξησαν την τιμη τους μετα απο 6 χρονια 30 λεπτα.Αντι να θεωρειται απολυτα φυσικο.Και φυσικα δεν απευθυνονται σε σενα οι χαρακτηρισμοι.Απλως ρωτησες οπως εχεις δικαιωμα.Αλλα,εχω ακουσει και ...αγανακτηση για την ακριβεια!

emfortos είπε...

καιρέ,
επίκαιρε,
καίριε,
ΚΥΡΙΕ!

Εύγε.

Είθε και σε άλλα λειτουργήματα η ως άνω αυτονόητη,αλλά σπανίως επιβεβαιούμενη βαρβάτη θέση,
άλλως δεν μιλάμε για δημοσιογράφους ή λειτουργούς με αρχίδια,αλλά για αρχίδια δημοσιογράφους

o kairos είπε...

jason,στη ζωη υπαρχουν μονο τα πραγματα που εχουν υπερασπιστες.

εμφορτε,δεν ειναι το ιδιο με ολες τις δουλειες ή λειτουργηματα,σαν των δασκαλων και των γιατρων ας πουμε.Τα τελευταια αρκετα χρονια,οι πρωθυπουργοι κυβερνανε συμβουλευομενοι εναν εσμο δημοσιογραφων,που τους εχουν χρισει για συμβουλους,ενω εξαρτουν τις πολιτικες τους κινησεις αναλογα με την απηχηση,που θα εχουν στο λαο τα τηλεοπτικα σωου,που ονομαζονται δελτια ειδησεων και οι φτιαχτες δημοσκοπησεις τους.
Επομενως,οι δημοσιογραφοι μπορει να αποδειχτουν επικινδυνοι για την ευημερια του κοινωνικου συνολου σε καθημερινη βαση,εξ ισου με τους πολιτικους.Καμμια αλλη ταξη εργαζομενων δεν εχει τετοια δυνατοτητα.Δεν ειναι απλα τα πραγματα.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Και 'γω κάπως έτσι υποψιάζομαι πως είναι. Φοβάμαι όμως πως η σκέψη αυτή οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

χαρίδημος είπε...

Μπα..., καλλιά με μοιροκουμπάσο, να κουμπασάρει τον καιρό.

Kapetanios είπε...

Λες : "..καπετανιε,χτιζεις με το παραδειγμα σου τον κοσμο,για την απουσια του οποίου δειχνεις τοσο θυμωμενος;.."

Εάν ρωτήσεις τα παιδιά μου και τους πάνω από 30 νοματαίους που τους δίνω ψωμί να φάνε εδώ και κάποια χρόνια θα σου πουν!( δεν θα μπω στον πειρασμό να σε ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου ,για σένα γιατι θα μπλέξουμε)
Από εκεί και πέρα μην ξεχνάς ότι γι αυτό το χτίσιμο διαφωνήσαμε πριν καιρό.
Εδώ βέβαια δεν «πουλάμε την πραμάτεια του καθενός μας» ( δική σου έκφραση) αλλά μιλάμε για την ενημέρωση του κόσμου.
Ενημέρωση πάνω στην οποία έχετε στήσει ένα ολόκληρο εμπόριο
Αλλά ακόμη και το εμπόριο ( γι αυτούς που ξέρουν) στηρίζεται σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό, στην "καλή πίστη"
Ε, για την απουσία αυτής της "καλής πίστης" στο δικό σας εμπόριο μιλώ γιατί με το εμπόριο αυτό κάθε αυτό δεν έχω πρόβλημα.

"Ο κακός"

ΥΓ.1 Δεν είμαι θυμωμένος μαζί σας, εξάλλου την δουλειά σας κάνετε.
Με τον κόσμο που ακόμη σας πιστεύει είμαι.
ΥΓ.2 Για τους τυχόν ανόητους που θα διαβάσουν τα σχόλια και ποιος ξέρει που θα τρέξει ο λογισμός τους, να διευκρινίσω ότι δεν μιλώ για σένα προσωπικά αλλά με σένα σαν εκπρόσωπο του κλάδου σου.
Εκτος πια εαν είναι τόσο απαξιωμένος και απο σας τους ίδιους που δεν θέλει κανένας σας να μιλά εκ μέρους του (εκτός απο τον Σόμπολο :)

οι σκιές μιλάν είπε...

Στα της τιμής με καλύψατε
(να 'στε καλά που δεν διακρίνατε κακή προαίρεση στην ερώτηση)

Στο σχόλιο όμως περί δέντρου και δάσους, θα μπορούσε λ.χ. κάποιος να αντιπαραθέσει την ομορφιά των μοναχικών δέντρων όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις στο βουνό. Αλλά φοβούμαι πως έτσι θα πάμε την κουβέντα αλλού κι εδώ μιλάμε για τις "δερματικές ασθένειες" της δημοσιογραφίας. Διάβασα λοιπόν παραπάνω το σχόλιο που αφήσατε στον αθεόφοβο με τα κείμενα των Νέων που έχασε πετώντας την εφημερίδα. Είναι ωστόσο όλοι όσοι αναφέρετε δημοσιογράφοι; Ο Γεωργουσόπουλος, π.χ., ο Ελευθερίου, ο Παπαδόπουλος ή ο Stiglitz είναι δημοσιογράφοι; Την προπερασμένη εβδομάδα, τα Νέα εξέδοσαν σε βιβλίο τα κείμενα 4 γραφιάδων που φιλοξενούν στις σελίδες τους. Ένας ήταν κι ο Σταμάτης ο Φασουλής. Είναι δημοσιογράφος ο κος Φασουλής; Με την ευρεία έννοια της δημοσιογραφίας ως λόγου περί των δημοσίων, ναι, είναι. Αλλά έχω την αίσθηση πως το πρόβλημα της δημοσιογραφίας δεν είναι οι δημοσιολογούντες και πως ο αθεόφοβος δεν πέταξε την εφημερίδα απαξιώνοντας αυτούς αλλά εκείνους που τα κείμενα τους κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ανακοινώσεις στο επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τα ξερά έκαψε και τα χλωρά, ένα πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Καιρέ μου, στην απάντησή σας σε μένα με παραπέμψατε σε αυτή που δώσατε στον Αθεόφοβο. Το σχόλιο του "σκιές" με κάλυψε απόλυτα. Αναφέρετε ονόματα ανθρώπων που απλώς αρθρώνουν έναν δημόσιο λόγο. Μιλώντας για το σήμερα, δεν αναφερόμουν συγκριτικά στο χθες. ούτε ποτέ θεώρησα ότι παλαιότερα οι εφημερίδες ήταν ένας "παράδεισος λόγου και ενημέρωσης". Το κακό είναι συχνά στην Ελλάδα ότι κοιτάμε το παρελθόν και την αθωότητα ή ενοχή του και δεν βλέπουμε πώς θα σώσουμε κάτι στο μέλλον.
Μιλώντας για τις αιρετικές φωνές αναφερόμουν σε ανθρώπους με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε και όχι απλώς σε νάρκισσους γραφιάδες. Μίλησα, ωστόσο, για τη δυνατότητα να ανθίσει οποιαδήποτε αυθεντική φωνή σε ένα χώρο όπου το παιχνίδι είναι μοιρασμένο και οι σφαίρες επιρροής δεδομένες. Επίσης, στη σημερινή εποχή, βλέπω περισσότερο σχολιαστές της πραγματικότητας, κάτι σαν τους παλιούς γραμματικούς της ελληνιστικής εποχής (στην καλύτερη περίπτωση) και όχι οξυδερκείς και ευαίσθητους αναγνώστες της που βλέπουν και κάτω από τις γραμμές της.
Συγχωρέστε με για το σεντόνι. Εξάλλου κι εγώ δεν είμαι ειδική, δεν ανήκω στο χώρο σας, αλλά γεννήθηκα σχεδόν με μια εφημερίδα στο χέρι και τώρα πια δεν παίρνω ούτε free press.

gerasimos είπε...

Noμίζω ότι ένα λάθος που γίνεται από πολιτικούς και δημοσιογράφους μεταξύ άλλων είναι ότι αντιμετωπίζουν με μια αχρείαστη αμυντική στάση ακόμα και τα πιο καλοπροαίρετα σχόλια πάνω στη δουλειά ή το λειτούργημά τους. Έτσι, όταν κάποιοι πολιτικοί ερωτηθούν για τα πεπραγμένα τους θα απαντήσουν ότι 'ναι, ίσως κάναμε αυτό το λάθος αλλά οι άλλοι, τότε, ήταν χειρότεροι και έκαναν μεγαλύτερο κακό στον τόπο'. Αντίστοιχα, αρκετοί δημοσιογράφοι θα απαντήσουν αμυνόμενοι ότι κάποιοι παλαιότεροι δημοσιογράφοι ίσως ήταν χειρότεροι από τους ίδιους. Σημασία όμως δεν έχει ποιος ήταν χειρότερος και πότε. Αλλά πώς θα γίνουμε, όλοι μας, καλύτεροι. Πώς θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Με το βλέμμα μας προσηλωμένο στο παρόν και την εποχή μας. Δεν χρειαζόμαστε σε τίποτα τους 'χειρότερους'. Οι καλύτεροι είναι που μας λείπουν.

αθεόφοβος είπε...

Προφανώς η κακή διατύπωση που είχα στο σχόλιο μου γράφοντας βιαστικά, δημιούργησε 3 παρανοήσεις.
1-Οταν μίλαγα για εφημερίδες των 4 ή 6 φύλλων εννοούσα τις εφημερίδες που έβγαιναν με τον προσωπικό μόχθο και το μεράκι μερικών ανθρώπων που είχαν βάλει την ψυχή τους ακόμα και το σπίτι τους σε αυτές.
2-Ύστερα δόθηκε η εντύπωση ότι απαξιώνω τον σημερινό τύπο.
Όποιος παρακολουθεί το μπλογκ μου θα έχει διαβάσει στο παρελθόν ότι είμαι αρρωστημένος εφημεριδοφάγος από παιδικής ηλικίας.
3-το πρόβλημα όμως σήμερα είναι ότι ενώ παλιότερα προλάβαινα και διάβαζα μιά πρωινή και μία μεσημεριανή εφημερίδα σήμερα αυτό είναι αδύνατο με τον όγκο του έντυπου υλικού που σου προσφέρουν οι εφημερίδες.
Προφανώς δε επειδή το ξέρουν έχουν καταφύγει στην προσέλκυση αγοραστών και όχι αναγνωστών με τις προσφορές που κάνουν.
Αναγκαστικά λοιπόν περιορίζεσαι να διαβάζεις την εφημερίδα που έχεις συνηθίσει, και αν την προλάβεις και αυτήν ολόκληρη και να παίρνεις όταν σε ενδιαφέρουν οι προσφορές τις άλλες που δεν διαβάζεις.
Έτσι λοιπόν που να προλάβω να διαβάσω εκτός από αυτήν που παίρνω ΚΑΙ τα Νέα ΚΑΙ την Ημερησία που είχα πάρει για το βιβλία που είχαν;
Για να ξεφυλλίσεις μονάχα 3 Σαββατιάτικες εφημερίδες με όλα τα συμπράγκαλα που έχουν θα πρέπει να είναι κανείς αργόσχολος,να μην διαβάζει κανένα βιβλίο,να μην πηγαίνει κινηματογράφο ή θέατρο, να μην ανοίγει τηλεόραση να μην γράφει ή να διαβάζει ποστ,να μην απαντάει στα σχόλια σου ή να είναι δημοσιογράφος που είναι η δουλειά του και τον ενδιαφέρει τι γράφουν οι άλλοι!
Και εγώ δεν είμαι!

o kairos είπε...

καπετανιε,ρωτωντας δεν μπλεκεις ποτε.Ισα ισα,φωτιζεσαι.Αν λοιπον εισαι ενα ζωντανο παραδειγμα του κοσμου οπως θα ηθελες να ειναι,εχεις δωσει στους γυρω σου την ευκαιρια που επιθυμεις.Αυτο σχεδον ποτε δε φτανει για να γινει εστω και κατ ελαχιστο ο κοσμος οπως τον θελεις.Αλλα,αυτη ειναι η μοιρα ολων των,ας το πω απλοϊκα,καλων ανθρωπων σε εναν κοσμο οπου απο παντα οριζουν το δεον εσται οι,ας το πω απλοϊκα,κακοι ανθρωποι.
Αυτο,ομως,οπως δεν θα βαρεθω να γραφω ,δεν ειναι λογος για να σταματησει κανεις να ειναι και να ζει οπως εκεινος θα ηθελε να ειναι ο κοσμος.Πρωτα πρωτα για τον εαυτο του και μετα γιατι δεν υπαρχει αλλος τροπος να αναπαραγαγει τα πιστευω του.
Το αμεσως σημαντικοτερο,ομως για μενα,ειναι να μπορει να αναγνωριζει τους ομοιους του γυρω και να καταλαβαινει ποιοι ειναι συνοδοιποροι του και πώς μπορει μ αυτους να πολλαπλασιαστει η σταση ζωης τους και να μεγαλωσει η εκταση ενος πολιτισμενου (μικρο)κοσμου.Με την ελπιδα οτι ετσι μπορει να γινει και μεγακοσμος μια μερα.
Απο το ποστ που εχω ανεβασει ειναι φανερο,οτι δεν εκπροσωπω παρα μονο τη δημοσιογραφια.Οχι τους δημοσιογραφους.Και φυσικα οχι τους τηλεοπτικους,που εγω και οι κανονες της δημοσιογραφιας δεν θεωρουμε δημοσιογραφους.Επομενως,δεν ειμαι αποδεκτης παραπονων,για πραγματα που πρωτος εγω καταδικαζω.Αν εχεις να σχολιασεις κατι πανω σ αυτα που εχω γραψει και συμφωνα με τα οποια εργαζομαι ευχαριστως να το διαβασω.
Για την καλη πιστη,οχι τη δικη σου,αλλα των αναγνωστων να μου επιτρεψεις να αμφιβαλω.Αντιθετως,μπορω να σε διαβεβαιωσω,γιατι ειναι η δουλεια μου να το ξερω αυτο,οτι οι αναγνωστες τιμωρουν,εξανιστανται,απειλουν και βριζουν καθε εφημεριδα και καθε δημοσιογραφο,που δεν γραφει τα πραγματα ετσι οπως τα θελουν εκεινοι.Κομματικα,ιδεολογικα,κοινωνικα,πολιτιστικα και παει λεγοντας.Η ελληνικη κοινωνια εχει τη δημοσιογραφια που η ιδια αντεχει.Και η οποια παρεμπιπτοντως ειναι πολυ καλυτερη απο πολλες της Εσπεριας,οπου ο κιτρινισμος και το ψεμμα ειναι σε ημερησια διαταξη στον υπερθετικο βαθμο.Το γεγονος οτι υπαρχουν 10 σοβαρες εφημεριδες στην Ευρωπη ολοκληρη και αλλες τρεις στην Αμερικη τα λεει ολα.
Αλλα,αγαπητε μου καπετανιε,και ο ελληνας πρεπει να κοιταξει καμια μερα τη μουρη του στον καθρεφτη ειλικρινα.Και να μας πει με ποιο δικαιωμα ζηταει τον τελειο κοσμο την ιδια ωρα που ο ιδιος απο τελειοτητα ειναι χεσε μεσα.Και σ αυτο δεν εξαιρουμαι ουτε εγω.Δεν ξερω εσυ.Να σαι καλα.

σκιες,ο Γεωργουσοπουλος και ο Παπαδοπουλος φυσικα και ειναι δημοσιογραφοι.Και φυσικα ειναι δημοσιογραφοι εκεινοι που αποφασιζουν ποιος θα γραφει σε μια εφημεριδα.Και ειναι δημοσιογραφια μια ολοκληρη εφημεριδα.Οπως ειναι τα φαρμακεια της και τα εφημερευοντα νοσοκομεια,τα σινεμα και τα θεατρα,το προγραμμα της τηλεορασης,οι κριτικοι της,οι λογοτεχνες της και οι αρθρογραφοι της και παει λεγοντας.Πετωντας την εφημεριδα πετας εναν κοσμο.Η απαντηση μου στον αθεοφοβο ειχε και αλλο ενα σκελος ομως.Που ειναι η πικρη αληθεια.Ο λαος βαριεται να διαβασει.Βαριεται να μορφωθει.Βαριεται να το κουρασει και να σκεφτει.Αυτο ειναι ολο.Εχει βρει πιο πασαλειματεξ λυσεις για να ξερει τι γινεται γυρω του.Ή να νομιζει οτι ξερει.Δεν του κανει διαφορα.Τα βολευει κι ετσι.Και μετα,κατα την αγαπητη του κουλτουρα αρχιζει και βριζει και κατηγορει τη δημοσιογραφια,ή οποια αλλη αιτια βρει προχειρη,οτι ταχα αυτη φταιει που δεν μπορει να τη διαβασει.Πεταξε την Ελευθεροτυπια,με το προσχημα ας πουμε,οτι γραφανε τρεις λιβανωτους για το Σημιτη,αλλα δεν διαβαζε τον Σταθη,τον Τριαντη,τον Ρουμελιωτη,τον Καλαϊτζη,τον Σταματοπουλο,τον Μανταιο,τον Βοτση,την αφεντια μου,την Πετρουτσου,τον Παρασκευοπουλο,την Μπακομαρου,τον Ξανθουλη,την Αδαμ,τον Συριγο,τον Κιαο,την Πεπη Ρηγοπουλου,που την ειχανε κανει την κυβερνηση του και αυτον τον ιδιον σκατα.Να σου πω,οπως εγραψα και στον καπετανιο παρα πανω εχω βαρεθει τον μεσο ελληνα με τις ευκολες δικαιολογιες του και τη φυγοπονια του και τη διαρκη του ανευθυνη γκρινια και μουρμουρα.Κυριως,γιατι οι 99% απο αυτους που κανουν κριτικη δεν κανουν τιποτε στην προσωπικη τους ζωη.Πουλανε θεωρια εξυπναδα.Και φυσικα δεν αφορα τους παροντες,παρα μονο οσους αφορα.

Δωρα μου,ισα ισα.Η απαντηση μου δοθηκε γιατι εγραψες:" Εδώ και καιρό έπαψα να διαβάζω εφημερίδες γιατί δεν διαβάζω πλέον καλά ελληνικά, δεν βλέπω κριτική ματιά σε τίποτε, τα περισσότερα άρθρα επιπλέουν μέσα σε μια σούπα αμάθειας ή χειραγωγημένης πολιτικής άποψης."
Δεν θα σου απαντουσα λοιπον συγκριτικα,γιατι δεν με ενδιαφερει τι καναν οι αλλοι.Με ενδιαφερει τι γινεται τωρα.Οταν ομως τιθεται θεμα συγκρισης,απαντω στη συγκριση.
Κατ αρχην τα σεντονια σου ειναι πολυ ευπροσδεκτα,γιατι γραφονται σε ωραια στρωτα ελληνικα,που ευχαριστουν τις αισθησεις.Μετα,θα μοιραστω μαζυ σου την επιθυμια μου εδω και λιγα χρονια να βρω εναν τολμηρο χρηματοδοτη,που να μου εμπιστευτει 5 δισεκατομμυρια δραχμουλες (15.000.000 ευρω,οσες και οι οικονομιες,που λεει οτι εχει απο την τιμια δουλεια του αλλος επωνυμος εκδοτης,πρωην δημοσιογραφος)για να βγαλω μια εντελως καινουργια εφημεριδα,που θα δημιουργησει αλλες καινουργιες.Γιατι,οπως εχω πει και στον ιδιο τον εκδοτη μου,οι σημερινες εφημεριδες ειναι απολιθωματα της μεταπολιτευσης.Η γλωσσα τους ειναι ξυλινη,δεν εχουν συναισθημα,δεν εχουν παθος και,το κυριωτερο,δεν απηχουν τη σημερινη εποχη.Ειναι παληες.Πνεουν τα λοισθια.Μπορει να ειναι διαμαντια και οασεις πολιτισμου μεσα στη βρωμα των καναλιων και στην τιποτοφροσυνη του μεσου ελληνα.Μπορει να ειναι παρασαγγας καλυτερες απο τις παλαιοτερες .Δεν φτανει.Χρειαζονται ριζικη ανανεωση.Δεν αφορουν τις νεες γενιες.Επομενως,νομιζω οτι ξεκαθαριζω και αυτο το ανησυχημα σου.

γερασιμε,δεν θα κουραστω να λεω,οτι για να συζηταμε πρεπει να διαβαζουμε τι εχει ειπωθει απο ολους τους παραπανω διαλογους.Καλα.Η προσεκτικη αναγνωση του πρωτου σχολιου της Δωρας μαζυ με την απαντηση μου κανει φανερο,οτι το σχολιο σου δεν με αφορα.Και το κανει ακομα φανεροτερο και η δευτερη μου πιο πανω απαντηση στη Δωρα.Χανουμε χρονο και φαια ουσια τζαμπα και βερεσε παιδια με την πυροτεχνηματικη ρωμαιϊκη αναγνωση.Και μπλεκουμε μετα στο σου ειπα,οχι δεν μου ειπες,το ειπα ετσι,δεν εννοουσα αυτο,κυκεωνας.Συγνωμη γερασιμε.

Αλεπού είπε...

Αυτή η επιστροφή της δημοσιογραφίας στον αρχικό της ορισμό θα συμβεί ποτέ ή η κατρακύλα θα συνεχίζεται;
(νομίζω θα συνεχίζεται...)
Τελικά ούτε το χρήμα, ούτε τη δόξα δεν εμίσησαν οι πολλοί...

Ανώνυμος είπε...

@αθεόφοβο

Γράφεις: "-Οταν μίλαγα για εφημερίδες των 4 ή 6 φύλλων εννοούσα τις εφημερίδες που έβγαιναν με τον προσωπικό μόχθο και το μεράκι μερικών ανθρώπων που είχαν βάλει την ψυχή τους ακόμα και το σπίτι τους σε αυτές."

Και σήμερα βγαίνουν έντυπα με το προσωπικό μόχθο και το μεράκι λιγοστών ανθρώπων. Δεν τα λένε πια εφημερίδες, τα αποκαλούν εφημεριδάκια ή φανζιν. Τα μέσα γερνούν, αλλάζουν και πεθαίνουν πιο εύκολα από τον ζήλο.

Ανώνυμος είπε...

Καιρέ, το σχόλιο προς τον αθεόφοβο είναι μια έμμεση ερώτηση προς εσένα. Τι περιθώρια υπάρχουν σήμερα για καινοτόμες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας;

gerasimos είπε...

Μα αναφερόμενος στους δημοσιογράφους δεν είχα στο μυαλό μου εσας. Γενικά μιλούσα. Αλλά δυστυχώς αυτές είναι οι αγκυλώσεις του ίντερνετ. Άλλα γράφουμε, άλλα εννοούσαμε, άλλα διαβάζει ο άλλος, άλλα θα καταλάβει κι ακόμα πιο αλλότρια - και βεβιασμένα -συμπεράσματα βγαίνουν. Καλό σας βράδυ.

Σχολιαστής είπε...

Καιρέ, ποτέ δε βλάφτει μια γερή πρόγκα, σ' αυτό τον εσμό των μεγαλο-τέτοιων.

Υ.Γ. απο 1ευρώ, ξεκούδουνα στο 1.30; Δικαίως οι μεγαλόσχημοι θα ζητήσουν ...αύξηση. Θα κλαίει και ο Μάκης που αφήνει τέτοιο πάρτυ.

K. Onisenko είπε...

Αγαπημένη μου Δουλτσινέα,

Επαφίεμαι στην ειλικρίνεια όσων διαβάζω και ο Θεός να μας δώσει τη δύναμη να αντέξουμε μια μέρα ακόμα.

Δούλος σου

Rodia είπε...

RESPECT πρωτα πρωτα. Καποιος πρεπει να τα λεει αυτα. Μερικοι τα σκεφτονται -ευτυχως. Οι περισσοτεροι πραττουν/επιδιωκουν τα αντιθετα.
Προχτες λεγαμε για το κενο που υπαρχει στα ΜΜΕ. Λειπει ενα περιοδικο εβδομαδιαιο που να συγκεντρωνει την πολιτκη υλη, να τη παρουσιαζει συνοπτικα, με αρθρα υψηλων προδιαγραφων, ενα ελληνικο Times π.χ. οπως παλια ηταν περιπου οι ΕΙΚΟΝΕΣ. Να ξερουμε τι μας γινεται, να προσπαθουμε να μαθουμε μαλλον...
Ο πολιτης ειναι απροστατευτος, χωρις ενημερωση μεσα στην υπερπληροφορηση, ακριβως επειδη πληροφορειται για ανουσια θεματα και δεν λαβαινει καμια πληροφορια για τα σημαντικα πολιτικα+επιστημονικα+διαφορα αλλα επιτευγματα.
κλπ, κλπ, και... !:-)

o kairos είπε...

παλιοαθεοφοβε,αν επαιρνες καθε μερα εφημεριδα δεν θα πνιγοσουν το Σαββατο να τα μαθεις ολα fast food.Μιση ωριτσα την ημερα ειναι,μην το διεκτραγωδεις.Επισης,οι καθημερινες εφημεριδες δεν εχουν προσφορες για να σου βαραινουν τα χερια,εκτος απο το Βημα,που θελει να διαφθειρει το λαο με μουσικη και βιβλια.Δεν θα γινουμε εμεις κλεφτες επειδη εσυ πρεπει να πας σινεμα το βραδυ.Να πηγαινεις σινεμα τα Σαββατα.Και τις Κυριακες στο Μοναστηρακι πουλανε τις προσφορες των εφημεριδων στο ενα τριτο της τιμης.Χωρις τη φυλλαδα στη μεση.Κι εχει και κατι καλα τσιπουραδικα:-)

Μπιζου μου,αυτη η δημοσιογραφια ασκειται σε καποιες εφημεριδες και σε μερικα ραδιοφωνα σ ενα μεγαλο κομματι τους.Δεν ασκειτο και ποτε σε μεγαλυτερη εκταση.Αλλα,δεν υπηρχε το σκουπιδαριο της τηλεορασης,για να παιρνει η μπαλα ολο τον Τυπο.

ανωνυμε,η απαντηση μου στη Δωρα ειναι απολυτως διαφωτιστικη.Μα,γιατι σχεδον κανεις δεν διαβαζει το διαλογο που γινεται σ ενα ποστ;Ξερω την απαντηση,αλλα λεω να μη ριχνω λαδι στη φωτια.

γερασιμε,η γραφη ειναι ο πιο σαφηςκαι ακριβης τροπος εκφρασης.

σχολιαστη,και συ δεν διαβαζεις τους διαλογους σε ενα μπλογκ;Με ρωτησαν οι σκιες και απαντησα.

onisenko,ευτυχως,δεν επαφιεμαστε στο θεο,αλλα στους εαυτους μας και την τυχη...

ροδια,κατα τη γνωμη μου δεν φταιει η υπερπληροφορηση,αλλα η ανικανοτητα-δηλαδη η αμορφωσια-να δει κανεις τι ειναι σημαντικο και πραγματικο και τι ειναι παπαριά και παραμυθι.Αμα το ποσοστο των μορφωμενων εχει πεσει στο 5% του πληθυσμου σε ποιους να απευθυνθει ενα περιοδικο σαν το Ταϊμ.Δεν ειναι τυχαιο,που οι Εικονες δεν αντεξαν.Εδω εκλεισε η Γυναικα!Κακα τα ψεμματα.Εγω δεν χαϊδευω τα αυτια κανενος.Ο λαος γινεται ολο και πιο αμορφωτος.Ανεκπαιδευτος και ακαλλιεργητος.Πουλπα.Χυλος.Το πιο επικινδυνο δεν ειναι,που η κεντρικη εξουσια ευθυνεται για αυτη την απαξιωση της παιδειας.Το πιο επικινδυνο ειναι,οτι συμπρατουν σ αυτο οι δηθεν προοδευτικοι δασκαλοι,οι δηθεν προοδευτικοι γονεις και οι δηθεν προοδευτικοι μαθητες.Που εξανιστανται μετα για τα χαλια των ανθρωπινων αξιων και σχεσεων!!
Παρ ολα αυτα,πιστευω,οτι μια καθημερινη εφημεριδα,που δεν θα προσβαλει τη νοημοσυνη των ανθρωπων και που θα μιλαει τη γλωσσα τους,χωρις να κοιμαται με τον καθε πολιτικαντη και τον καθε επιχειρηματια θα επαιρνε τα σωβρακα ολων των σημερινων εφημεριδων.Αλλα,μια τετοια εφημεριδα θελει τουλαχιστον 20.000.000 ευρω για να εκδοθει.Και δεν ειμαι μπιζνεσμαν.

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχεται η απρόσεκτη ανώνυμη με νέο ερώτημα: Το πείραμα της Ελευθεροτυπίας της δεκαετίας του '70 θα είχε περισσότερες πιαθνότητες επιτυχίας στην εποχή μας; Τι μας διδάσκει το εγχείρημα της Le Monde;

Haris είπε...

...τα αυτιά αυτών που δεν μπορούν να ακούσουν.

...και το σάλιο για το φτύσιμο που πρ΄πει να ρίχνουν οι πολίτες!

o kairos είπε...

ανωνυμη,κατα τη γνωμη μου δεν θα ειχε καμμια πιθανοτητα.Η εποχη τοτε ηταν απολυτως πολιτικοποιημενη,ο λαος επισης,ο κοσμος διψουσε για ξεσπασμα μετα απο μια 7ετια απαγορευσης του λογου και επομενως οποιος του εδινε αυτη την τροφη κερδιζε.Σημερα ο κοσμος πειναει για αλλα πραγματα και θα κερδισει οποιος βρει το φαϊ,που ζηταει.Δηλαδη,τηλεοραση...
Το εγχειρημα της Monde μας διδασκει,οτι η Γαλλια εχει μια μεγαλη αστικη ταξη με παιδεια,που αναπαραγεται και μπολιαζεται με ανερχομενους μικροαστους,και η οποια εχει αναγκη απο τροφη για να μπορει να ζει.Η Ελλαδα δεν εχει αστικη ταξη,παρα μονο σπαραγματα μιας ολιγαριθμης,που διαλυθηκε απο την κατοχη και τον εμφυλιο.Η Ελλαδα αποτελειται στη συντριπτικη της πλειονοτητα απο μια μικροαστικη ταξη,εξελιξη της αγροτικης και πολυ λιγοτερο της ολιγαριθμοτερης εργατικης,που απο τη μια δεν θελει ουτε να ξερει τις καταβολες της,θεωρωντας τες κατι σαν προσβολη και απο την αλλη δεν θελει να εξελιχθει σε τιποτε αλλο παρα σε πλουσια.Ετσι απλα.Πλουσια.Τιποτε αλλο.Με ο,τι αυτο συνεπαγεται.
Μεσα σ αυτην την πουλπα και μεσα στους αγροτες και στους ελαχιστους αστους υπαρχουν ανθρωποι,που θελουν να μεινουν ή να γινουν ανθρωποι.Λιγοι,αλλα υπαρχουν.Δεν ειναι διανοουμενοι ή ελιτιζοντες ντε και καλα.Εχουν αυτο το κατι.Και ειναι αρκετοι ωστε να ανταμοιψουν με τον αριθμο τους και με το παραπανω μια εφημεριδα,που θα γραφεται γιαυτους και οχι για τις κολεγιές των στελεχων της και των συντακτων της με τις καθε μορφης εξουσιες.Οχι μια εφημεριδα με παραμυθια δηθεν των συντακτων και τετοιες βερμπαλιστικες αηδιες.Μια Εφημεριδα με Ε κεφαλαιο.

o kairos είπε...

haris,ο πολιτισμος ειναι το καλυτερο φτυσιμο των αξεστων.

mikros fokion είπε...

Μικρα
Μεγαλα
Εγκληματα

δημοσιογραφοι- βουλευτες - υπουργοι που καλυπτουν κρατικα στελεχη- δικηγοροι

η αρμονικη σχεση της διαπλοκης των 4 εξουσιων
γινεσαι μετα αντιεξουσιαστης ή οχι;

o kairos είπε...

mikre fokiona,γινεσαι.Αλλα,εκτος απο την αυταρχικη εξουσια υπαρχει και η γεννητωρ εξουσια.Η ωφελιμη μανα,ας πουμε,και ο ωφελιμος πατερας,ή ο καλος γιατρος,ή ο καλος δασκαλος,ή ο αλτρουιστης μπροσταρης,που δεν ασκουν εξουσια αυταρχισμου και υποταγης,αλλα εξουσια καθοδηγησης-οχι με την κουκουεδιστικη εννοια.Υπαρχει η ωφελιμη εξουσια και η επιβλαβης εξουσια.Και δεν υπαρχει αντιεξουσιαστης στον κοσμο.Ουτε ο Γκαντι,ουτε ο Μπααντερ.Ολοι ασκουμε μια εξουσια και υποκειμαστε σε μια αλλη.Το θεμα ειναι να επιλεξεις τι ρολο θα παιξεις εσυ στη ζωη.Που συχνα ειναι και ζωη αλλων.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Το πρόβλημα της χειραγώγησης των μαζών είναι πανάρχαιο και έχει σχέση με τα μέσα της κάθε εποχής. Προφανώς στις μέρες μας, που μιλάμε πια για "κατασκευή συναίνεσης" τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα.
Ο μοναδικός τρόπος άμυνας πιστεύω πως είναι η άντληση πληροφόρησης από όσα δυνατόν περισσότερα ΜΜΕ, ένα εκ των οποίων τουλάχιστον έντυπο.
Για μένα είναι σαφής η τοποθέτηση του Καιρού, που ασφαλώς δεν έχει πρόθεση να δικαιολογήσει τις παθογένειες και τα φαινόμενα που πολύ σωστά επισημαίνουν οι άλλοι φίλοι. Πιστεύω όμως πως λειτούργημα ασκούν σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη στενή ή την ευρεία έννοια, ακόμη και οι πιο απίθανοι επιτηδευματίες.

αθεόφοβος είπε...

Από παιδί διαβάζω καθημερινά εφημερίδα και υπήρχε και μία ιεραρχία στην ανάγνωση.
Πρώτος ο πατέρας μου ,δεύτερος εγώ και μετά η μάνα μου.
Η συνήθεια και η ιεραρχία αυτή διατηρήθηκε και στο δικό μου σπίτι μόνο που η κόρη μου διάβαζε μόνο το προγραμμα της τηλεόρασης.
Τώρα αν εσύ έχεις κάνει μαθήματα ταχυανάγνωσης και μπορείς να διαβάσεις σε 1/2 ώρα 64 σελίδες εύγε!
Έγώ την άλλη μέρα το πρωί τελειώνω,δεν χρειάζεται να σου πω που, την εφημερίδα έχοντας αφήσει για επιδόρπιον τον Ρουμελιώτη. Ευτυχώς δε που έχει και αρκετές σελίδες με αθλητικά που δεν διαβάζω.

οι σκιές μιλάν είπε...

Για τον όρο "δημοσιογραφία" είχα κατα νου ένα πολύ στενότερο σημασιολογικα πεδίο απ' αυτό που αναφέρετε στο σχόλιο. Είχα την αίσθηση πως δημοσιογράφος είναι εκείνος που κάνει έρευνα, ρεπορτάζ, που ψάχνει την πρωτογενή είδηση κι όχι, ας το πούμε χοντρικά-χοντρικά, εκείνος που γράφει ένα άρθρο-σχόλιο-αναπτυξη στην επικαιρότητα, κι όχι μόνο. Λ.χ. τον Πλωρίτη στις επιφυλλίδες του δεν τον είχα ποτε για δημοσιογράφο αντίθετα π.χ. με τον Τέλογλου.

Τώρα νομίζω καταλαβαίνω καλύτερα την αγωνία του κειμένου αλλά την ίδια στιγμή, φαντάζομαι πως και κάποιοι μπλογκεράδες είναι για σας δημοσιογράφοι. Είναι έτσι;

υγ. 15-20 -μύρια;
Ε, να τσοντάρουμε όλοι από κάτι να παρουμε τα μελάνια που χρειάζονται για μία σελίδα.

Πολλές καλημέρες.

o kairos είπε...

niko,και συ Βρουττε;:-)Απαντησα επ αυτου ακριβεστατα πιο πανω στον εμφορτο.Ειπαμε:Τα διαβαζουμε ολα..

παλιοαθεοφοβε,να βαλουμε το αγαλμα σου στην εισοδο της εφημεριδας!Θα εισαι ο μονος που διαβαζει πανω απο 6-7 σελιδες συνολικα σε μια εφημεριδα.Αλλα,θα προτεινω να το βαλουμε και για να τη σπασουμε στον Τριαντη.Νομιζει,οτι μ αυτον χεζουν οι αναγνωστες.Φιλια.

σκιες,το πιο δυσκολο πραγμα ειναι να αρθρογραφεις χωρις να λες μαλακιες.Πρεπει να συνδυαζεις γνωση,κριση,οξυδερκεια,μορφωση.Καλο ειναι να εχεις και ηθικη.Ολα αυτα,ομως,σε κανουν σχολιογραφο αν αρθρογραφεις για την επικαιροτητα σε ενα εντυπο.Και μαλιστα υπο την εποπτεια της δημοσιογραφικης ιεραρχιας του εντυπου.Αλλιως,εισαι απλως συγγραφεας καπου.
Οσοι αρθρογραφουν σε εντυπα χωρις να ασχολουνται με την επικαιροτητα δεν ασκουν αρθρογραφια,αλλα επιφυλιδογραφια.Ειναι επιφυλιδογραφοι.Ο Μπαμπινιωτης ας πουμε.Ο Μαρωνιτης.Ο Γιανναρας.
Και φυσικα δεν ειναι δημοσιογραφοι οι καθε λογης πολιτικοι,που τις αερολογιες τους φιλοξενουμε στις σελιδες μας γιατι ολο και καποιου φιλοι ειναι και,δημοκρατια εχουμε,εχουν δικαιωμα να εκφραστουν.Αν και εμενα η θεση μου ειναι οτι οι αποψεις και τα σχολια των αναγνωστων ειναι πολυ πιο ενδιαφεροντα και αναγκαια.Και θα επρεπε να επιλεγονται για δημοσιευση και περα απο τις στηλες των αναγνωστων.Αλλα,αυτα στη δικη μου εφημεριδα,μολις τσονταριστουν τα 20 εκατομμυρια.Τι ειναι.Ο αλλος τα εχει για οικονομιες απο τη δουλεια του...

o kairos είπε...

Α!παλιοαθεοφοβε,με συγχωρεις που σε αδικησα πιο νωρις.

mikros fokion είπε...

δεν θα διαφωνησω με το τροπο που διαχωριζεις τις εξουσιες. και σιγουρα υπαρχουν οι ανθρωποι που χρησιμοποιουν την εξουσια καθοδηγησης (συμφωνω με την παρατηρηση - οχι κουκουεδικης εννοιας-). αυτοι ειναι οι ανθρωποι που προσφερουν μια ελπιδα στην ανθρωποτητα αλλα δυστυχως καιρε μου η πλειοψηφια είτε χρησιμοποιει την αυταρχικη εξουσια είτε αποδεχεται τα αποτελεσματα της.
καλο ειναι να επισημαινουμε την μειοψηφια (ισως και εγω εκει να ανηκω) αλλα πρεπει να προσεχουμε μηπως η επισημανση μας γινει το αλλοθι της πλειοψηφιας -)

o kairos είπε...

mikre fokiona,πιστευω,οτι πρεπει κανεις να λεει τα πραγματα με το ονομα τους,χωρις να νοιαζεται ποιον θα ωφελησουν και ποιον θα βλαψουν.Αν η αληθεια βλαπτει παει να πει,οτι καποιος δεν αντεχει την πραγματικοτητα.Αυτο δεν ειναι προβλημα της πραγματικοτητας.Ειναι του καποιου.Ακουω κατα καιρους "να μην πουμε αυτο γιατι θα φανει οτι βοηθαμε εκεινον".Ετσι,το μονο που καταφερνουμε ειναι να κρυβουμε αληθειες,με αποτελεσμα να κρυβουμε τον ιδιο μας τον εαυτο.Γιατι,τι εισαι αν οχι αυτα που λες.

mikros fokion είπε...

φυσικα και πρεπει να λεμε την αληθεια... ωστε πραγματι να ειμαστε και οι ιδιοι ως οντοτητες αληθινοι. αυτο που ηθελα να πω, αυτο που με ενοχλει ειναι οτι κατα καιρους βγαινουν καποιοι πολιτικοι για παραδειγμα και λενε οτι δεν ειναι ολοι οι πολιτικοι ιδιοι, δεν κοιτάζουν ολοι το προσωπικο τους συμφερον.
το ξερουμε οτι δεν ειναι ολοι ιδιοι, το θεωρω αυτονοητο και ως νοημων το καταλαβαινω. ομως η πλειοψηφια τι κανει; και συνηθως αυτοι που φωναζουν ειναι αυτοι που εχουν περισσοτερο λερωμενη την φωλια τους. δεν ξερω αν ειναι ευστοχο το παραδειγμα αλλα κατι τετοιο εννουσα οταν ελεγα οτι "πρεπει να προσεχουμε μηπως η επισημανση μας γινει το αλλοθι της πλειοψηφιας"
κατα τα αλλα η αληθεια τρομάζει μονο τους ψευτες!
υγ: σε διαβαζω καιρο (αναγνωστης της "Ε" απο το 1985)γιατι πραγματι λες τις αληθειες και την αποψη σου
χωρις περιττα φτιαξιδια... χωρις αυτο να σημαινει οτι συμφωνω παντα (αλιμονο αν συνεβαινε κατι τετοιο... θα χρειαζομουν ψυχιατρο για τις τασεις ιδεατης συμφωνιας που θα ειχα)

χαρίδημος είπε...

Θέλεις 15 μύρια αν είναι σε χαρτί. Αν δεν είναι?

ΝΙΚΟΣ είπε...

Γιώργο, Φυσικά και αντιλαμβάνομαι την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας σε σχέση με τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο. Μου έρχονται στο μυαλό όμως και άλλες περιπτώσεις.
Δεν είμαι πολιτικάντης, όπως και συ άλλωστε, για να έχω πρόθεση να δικαιολογήσω τη κουλτούρα και τη συμπεριφορά του λαού. Όντως όπως το λες είναι: «Ο λαός βαριέται να διαβάσει. Βαριέται να μορφωθεί. Βαριέται να το κουράσει και να σκεφτεί...». Αλλά όπως και πιο πάνω σου είπα, η προέκταση της σκέψης αυτής με ανησυχεί.
Συμφωνώ επίσης πως η πραγματική ενημέρωση θέλει μυαλό προβληματισμό και κυρίως δυσπιστία. Γιατί τίποτα δεν είναι προφανές ούτε αυτονόητο...
Η πρόταση μου δεν αφορά κάποιους απ’ τη γενιά μας που εξακολουθούν να έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά είναι το ελάχιστο γι’ αυτούς που ή δεν έχουν διαθέσιμο χρόνο ή επιζητούν μια πιο «γρήγορη» ενημέρωση!

vrakas kostas είπε...

Λοιπον αγαπητε Καιρε,πρωτη φορα δυσκολευομαι τοσο, να αφησω σχολιο σε δικο σου (ετσι κι αλλοιως)δυσκολο ποστ!
Το διαβασα οπως ηταν αναμενομενο,Σαββατο βραδυ στην εφημεριδα!Το διαβαζω καθημερινα κι εδω μαζι με την αναλυση και επεξηγηση και ακομα δυσκολευομαι!
Βρηκα κατι ομως,που κατα την ταπεινη μου γνωμη επρεπε να εστιασω!
Μια απαντηση στις σκιες:"το πιο δυσκολο πραγμα ειναι να αρθρογραφεις χωρις να λες μαλακιες.Πρεπει να συνδυαζεις γνωση,κριση,οξυδερκεια,μορφωση.Καλο ειναι να εχεις και ηθικη.Ολα αυτα,ομως,σε κανουν σχολιογραφο αν αρθρογραφεις για την επικαιροτητα σε ενα εντυπο.Και μαλιστα υπο την εποπτεια της δημοσιογραφικης ιεραρχιας του εντυπου.Αλλιως,εισαι απλως συγγραφεας καπου".
Μαλιστα!Και ρωταω;Που αποκτας ολα αυτα...τα παραπανω;Που και ποιος σου δινει την ευκαιρια,σε ενα τοσο σαπιο συστημα που περιγραφεις;Καλοπροαιρετα ρωταω!
Ποιο ειναι το πραγματικο υποβαθρο για μια αξιοπρεπη εξελιξη και καριερα;Ποσο σου παρεχει την ευκαιρια το κατεστημενο και με ποιο αντιτιμο;
Μηπως παλι στα ΜΜΕ εχουν βρει αρκετοι παλι εναν αλλο..τυπο δημοσιου;Μηπως παραειναι αρκετοι και θαπρεπε τα αντικειμενικα κριτηρια,απο την ιδια την ΕΣΗΕΑ να ειναι λιγο πιο δυσκολα για να γινεις δημοσιογραφος με κυρος;

Βγηκα πιθανον απο το θεμα της αναρτησης σου Καιρε,αλλα για φωτισε και αυτην την παραμετρο σε παρακαλω!
Τα σεβη μου!

ladybug είπε...

Αντί να περιμένεις να μαζέψεις 15 εκατομμύρια από τις οικονομίες σου κι εσυ ή να στα δώσει κάποιος καλός άνθρωπος γιατί δε φτιάχνεις μια ηλεκτρονική εφημερίδα δηλαδήΣ? :))

Σχολιαστής είπε...

Καιρέ, είχες δίκιο, είχα περάσει γρήγορα μερικά σχόλια. Αν θεωρείς ότι η αύξηση, ειναι επιβεβλημένη, το αποδέχομαι. Ποτέ δε βρήκα καλή την ιδέα, ότι μια εφημερίδα μπορεί να διαβαστεί στο διαδίκτυο.

Πιο πολύ απο τους "δημοσιογράφους" που αναφέρεις, με απασχολεί η αποσιώπηση μεγάλων οικολογικών καταστροφών που γίνονται στη χώρα, όπου εργολάβοι-μεγαλοεκδότες επιβάλουν μια σιωπή που μου φαίνεται ανατριχιαστική. Αν επιχειρούσε να λυθεί αυτό το θέμα απο τους θαρραλέους (ιδανική θα ήταν μια εφημερίδα των συντακτών χωρίς αφεντικό), θα διαπίστωνες ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό που θα υποστήριζε τέτοιες προσπάθειες.

o kairos είπε...

Στα γρηγορα θα πω σε ολους,οτι δεν με εκπλησσει,που υπαρχει μια κοινη επιθυμια.Τη μυριζομαι εδω και λιγα χρονια αυτη την αναγκη της εποχης.Εχω σαφη απαντηση και σκεψεις να πω για μια εφημεριδα.Υπομονη λιγες ωρες παρακαλω,γιατι δουλευω με χιλια.

φωστηρας είπε...

Πιο πολύ δίκιο δεν μπορούσατε να έχετε. Εγώ σπουδάζω δημοσιογραφία και έχω αηδιάσει με αυτά που γίνονται, με τρομάζουν, με απωθούν, δεν θέλω να γίνω σαν και αυτούς. Θέλω να παλέψω για την αληθινή δημοσιογραφία και για αυτά που πρέπει να υπηρετεί. Νομίζω ότι μου δώσατε δύναμη για να μπορέσω, κι εγώ που θέλω να μπω σε αυτόν το χώρο, να ονειρευτώ ότι μπορώ να υπηρετήσω την σωστή δημοσιογραφία και να μείνω ακέραιη και σωστή επαγγελματίας. Όχι υποχείριο για τα συμφέροντα του κάθε πολιτικού και εξουσίας... Τα σέβη μου

DIONYSOS είπε...

Χμ, καλό είναι στη τουαλέτα να μην παίρνουμε ανάγνωσμα, διαπιστωμένη επιστημονικά η τοιαύτη γεννεσιουργός προυπόθεση των ....αιμορροϊδων. Αν στο ΙΚΑ φτάσω μέχρι την 10 σελίδα η μέρα κοίλησε αργά και ράθημα.... Βλέπω τους Μήδους να διαβαίνουν, τσάμπα κοτσαμ μάχη του Μαραθώνα.
Και αν αναλογισθώ εκείνο τον ανεκδιήγητο αμερικανό διπλωμάτη πάλι θα αναφωνήσω."Ωστε οι Ελληνες σταμάτησαν τους Μήδους ε, καλά οι Ισραηλιτες που ήταν τότε;;;"

κατουρημένη ποδιά.. είπε...

-mpee men!!
-yo bro..

spy είπε...

ΓΡΑΦΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ

industrialdaisies είπε...

Καιρέ μου,

σε διαβάζω εδώ και μέσα μου χαίρομαι. Χαίρομαι που άνθρωποι όπως εσύ ή ο Μάνος (ή η καθηγήτριά μου η Πέπη, που ποτέ δεν το έπαιξε δημοσιογράφος) ξέρετε πού πατάτε και τα έχετε πάρει κρανίο με όλα αυτά. Πιστεύω ότι από εσάς -κι από άλλους σαν εσάς- μπορεί να βγουν (να συνεχίσουν να βγαίνουν για την ακρίβεια) πολλά καλά.

Και βλέπω κι εμένα, στην αρχή που βρίσκομαι ακόμη. Να προσπαθώ, να προσπαθώ να καταλαβαίνω, να προσπαθώ να περάσω τον λόγο μου. Τα νέα παιδιά που μπαίνουμε τώρα νομίζω την έχουμε βάψει. Γιατί ή θα πρέπει να γίνουμε από τα νιάτα μας ούνα φάτσα ούνα ράτσα με αυτούς που δεκαετίες τώρα έμαθαν να τα αρπάζουν και να συντηρούν το σύστημα που τους βολεύει ή να βγούμε από όλο αυτό όσο ακόμη σωζόμαστε. Δεν με βλέπω να πηγαίνω στον πρώτο δρόμο. Κι αρχίζω να ψάχνω τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος που θέλει να βγάζει το ψωμί του από την δημοσιογραφία και να συνεχίζει να γουστάρει αυτό που κάνει την ίδια στιγμή.

Ναι, εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Ότι αν οι παλιότεροι που όντως ξέρουν τι θα πει να είσαι δημοσιογράφος δεν δώσουν ευκαιρίες στους νεότερους και δεν τους βοηθήσουν, τελικά θα επιβιώσουν μόνο τα κακέκτυπα των κακών δημοσιογράφων...

Προς το παρόν, με όσα συμβαίνουν σκέφτομαι ότι κάθε κοινωνία έχει το θέαμα που της αξίζει. Τόσο απλά.

Σε φιλώ Καιρέ μου

ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ... είπε...

Οι καιροί είναι χαλεποί αλλά ευτυχώς ο καιρός καλοοοος

Πάνος είπε...

Άσχετο:

ο δρόμος για την Κόλαση, είναι στρωμένος με καλές προθέσεις!

(άσχετο;) ;-)

gerasimos είπε...

industrialdaisies φοβάμαι ότι οι νεότεροι σ' αυτήν την συγκεκριμένη χώρα (ναι, για την Ελλάδα μιλάω) θα πρέπει σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργήσουν μόνοι τους τις ευκαιρίες τους, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Και να να μην περιμένουν απ' τους παλαιότερους. Μπορούν μάλιστα να ξεκινήσουν να δημιουργούν αυτές τις ευκαιρίες δηλώνοντας τις προθέσεις τους. Διότι στην Ελλάδα δυστυχώς είσαι ό, τι δηλώσεις. Κι αν δεν δηλώσεις κάτι, ο, τιδήποτε, απλώς ΔΕΝ υπάρχεις. Πάντα βέβαια με σημείο αναφοράς τη σεμνότητα που μας διακρίνει. Αλλά και με εσωτερική κινητήριο δύναμη τη δημιουργική απόγνωση.

industrialdaisies είπε...

Γεράσιμέ μου, ναι... Το ξέρω. Ο άνθρωπος πάντα πρέπει να το παλεύει και να μην περιμένει έτοιμα από άλλους. Δεν μιλάω για αυτό. Μιλάω για το "κλειστό κύκλωμα" απαγόρευσης εισόδου νέων, άνευ γνωριμιών, παιδιών. Και την εκμετάλλευση τους οικονομικά, ωραριακά χωρίς να βλέπουν στο βάθος το μέλλον τους.

Όσοι τα βρίσκουν έτοιμα συνήθως απλά μεγαλώνουν τον βούρκο. Αυτοί που θέλουν να το παλέψουν ψάχνουν και ψάχνονται -αλλά όπως είναι τα πράγματα νομίζω ότι χρειάζεται σωστούς δασκάλους κάποιος για να ξεκινήσει...

Σε φιλώ!

gerasimos είπε...

industrialdaisies ανάλογα από που το βλέπει κανείς: στους 'από μέσα' φαίνεται ανοιχτό το κύκλωμα. Ενώ στους 'απ' έξω' κλειστό. Μέχρι να γίνουν κι αυτοί 'από μέσα'. Απλό δεν είναι;

Φιλιά!

industrialdaisies είπε...

Πάντως εγώ, που είμαι με ένα πόδι μέσα κι ένα έξω (ξεκινώντας με όλη την καλή θέληση να μπω και με τα δύο και βλέποντας ότι όσο περνάει ο καιρός ξενερώνω) το αναγνωρίζω ότι είναι κλειστό. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω τους μέσα που το βλέπουν ανοιχτό υπό την έννοια ότι είναι όλοι μία μεγααααααααααααλη οικογένεια...

Σε φιλώ Γεράσιμε, οι παρατηρήσεις σου εύστοχες και διαφωτιστικές.

Σχολιαστής είπε...

Μακάριοι οι κατέχοντες.

'Η όπως έλεγε ο Βουτσάς "το θέμα είναι να τρουπώσεις".

sophie_jamaica είπε...

μπεεεεεε.....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ καιρέ μου,
υποκλίνομαι στην πένα σου.
Δωρεάν σεμινάρια δημοσιογραφίας κάνεις.
Ευχαριστούμε πολύ.
Στάθης Διομήδης

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

...δυστυχώς, Γιώργο, όλοι αυτοί που περιγράφεις, είναι "συνάδελφοί" μας...
Πολλές φορές ακόμη θα κληθούμε να συνεργαστούμε μαζί τους...

Κώστας είπε...

Δεν έχω να πω τίποτα. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα. Με ανθρώπους σαν εσάς, νιώθω λιγότερο μόνος.
Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Για το σημερινό άρθρο σας στην Ελευθεροτυπία, ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον Ιό της Κυριακής.
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=27130072,41176664,49076184,55000408,71271128,76998744

Τελικά φταίει όποιος δεν γίνεται συμπαθής στους φιλήσυχους τηλεθεατές (στο πλήθος του κόσμου δηλαδή)?

Και ένα ωραίο τραγουδάκι από τους Radiohead

2+2=5

Are you such a dreamer
To put the world to rights
I'll stay home forever
Where two and two always makes up five
I'll lay down the tracks
Sandbag and hide
January has April's showers
And two and two always makes up five

It's the devil's way now
There is no way out
You can scream and you can shout
It is too late now

Because

YOU HAVE NOT BEEN
PAYING ATTENTION!
http://www.youtube.com/watch?v=lstDdzedgcE

o kairos είπε...

mikre fokiona,ειχα παντα τρεις αραδες γραμμενες πισω απο το γραφειο μου:Οταν δυο ανθρωποι συμφωνουν σε ολα ο ενας ειναι αχρηστος.

χαριδημε,αν δεν ειναι σε χαρτι θελω ενα συστημα ασφαλειας απο εξωτερικες προσβολες τετοιο,που θα στοιχισει εναν σκασμο.Επισης,θελω να πληρωνονται οι ανθρωποι που θε τρεχουν για δουλεια.Αυτο σημαινει αμοιβολογιο.Ακομα,πρεπει να πληρωνονται οι συνεργασιες με πρακτορεια και πηγες μεσα κι εξω απο τη χωρα,οπως επισης και οι συνεργασιες και τα δικαιωματα χρησης πληροφοριων,βιντεο,κειμενων,φωτογρα
φιων,ανταποκρισεων και λοιπων συγγενων.Χώρια η μηχανοργανωση και τα συστηματα παραγωγης και αναπαραγωγης,συντηρησης,αναβαθμισης,
διαφημισης,προωθησης.Γιατι,απο καπου πρεπει να τα βγαζεις για να τα δινεις.Αν μιλαμε για σοβαρη δουλεια και οχι για αρπα κολα.Σοβαρη δουλεια σημαινει,εκτος των αλλων και οτι εισαι σοβαρος απεναντι στον αναγνωστη και τον ερευνητη,που θα σε διαβαζει.Γιατι αλλιως,απο σκουπιδια ειναι γεματο το δικτυο.Δεν θελει αλλο ενα ο κοσμος.Επομενως,σ αυτο το πλαισιο και σε οποιο αλλο ειναι σοβαρο,απο αποψη χρησιμοτητας και φερεγγυοτητας ειμαι ανοιχτος να ακουσω.

νικο,σε περιλαμβανει η απαντηση μου στον Χαριδημο.

Κωστα,τα ερωτηματα σου ειναι καιρια και θα προσπαθησω να ειμαι κατανοητος στη συντομια του χωρου.Ευτυχως ή δυστυχως η δημοσιογραφια κρινεται μονο απο τους πελατες της.Οπως καθε καταστημα.Στα πλαισια του νομου.Η αποδοχη του καθενος ως καλου ή κακου δημοσιογραφου εναποκειται στην κριση του αναγνωστη-θεατη-ακροατη,του ιδιοκτητη και του διευθυντη.Οπως και η αποδοχη της εφημεριδας,του ραδιοσταθμου,του τηλεοπτικου σταθμου.Η πληροφορια ειναι προϊον.Η καλη πληροφορια ειναι επιστημη.Στον ιδιοκτητα εναποκειται να αποφασισει αν πουλαει ο,τι να ναι ή επιστημη.Και στο λαο να ξερει να τα ξεχωριζει.Ελπιζω κατι να εκανα.

ladybug,προς το παρον προσπαθω να πεισω την εφημεριδα μου να φτιαξει μια της προκοπης.Αλλα,οπως ειπα και στον σχολιαστη πιο πανω,ειμαι ολος αυτια για καθε ιδεα,που μπορει να φτιαξει κατι αξιολογο.

σχολιαστη,οπως εχω ξαναπει,πιστευω οτι η αξιολογη δημοσιογραφια,που εχει σαν γνωμωνα να ασχολειται με τον κοσμο για τον κοσμο και οχι για την τσεπη και τα συμφεροντα αλλων παραγοντων,εχει κοινο και μαλιστα μεγαλο.Επομεως δεν θα με εκπληξει τιποτε.

φωστηρα,αυτο το μοντελο,για το οποιο εγραψα,και που προσπαθω να υπηρετω,δεν θα το βρεις αλλου παρα μονο μεσα σου.Θα καταπατιεται γυρω σου κι εσυ πρεπει να το πιστευεις.

Διονυσε,με εκπλησσεις.Νομιζα,οτι το γρηγορο και βιαιο δημιουργει τις αιμορροϊδες και πως το διαβαστερο απαλαινει τα πραγματα.Ουτε για το χεσιμο δεν ξερουμε τελικα...

κατρουλη,εισαι παλιος και καλος:-))

spy,οπως οι αντιστοιχες γυναικες

industrial,θα περασουν χρονια μεχρι να μπορεις να γραφεις αυτα που πιστευεις.Αν το κατακτησεις,γιατι ειναι πολυ λιγοι οσοι εχουν το προνομιο.Αυτο,που εχει μεγαλυτερη σημασια ειναι να μη χασεις ποτε αυτα που πιστευεις στη διαδρομη μεχρι να σου δωθει η ευκαιρια να τα γραψεις.

τρεχα γυρευε,κι αυτος χαλεπος ειναι...

πανο,ο επωνυμος εξυπνακιας που το ειπε δεν μας πληροφορησε με τι ειναι στρωμενος ο δρομος για τον Παραδεισο...

γερασιμε,εχεις απολυτο δικιο.Εχω βαρεθει να ακουω αυτο το σχιζοφρενικο για τους γονεις,που δεν δημιουργουν,λεει,το σωστο δρομο για τα παιδια τους!!Ή για τις προηγουμενες γενιες,που δεν εβαλαν,λεει,τα σωστα θεμελια!!Αυτο ακουγεται σαν αυξηση στο χαρτζιλικι ή σαν αιτηση για αποζημιωση και επιδομα αραξοβολη.Ρε παρτε το μελλον σας στα χερια σας και προχωρατε.Ποια γενια νοιαζεται για τις επομενες γενιες βρεεεε.

soπηia jamaica,επι σφαγην;

Σταθη,δωρεαν δεν κανω τιποτε.Θα τα πληρωσεις με ιδρωτα και αιμα..

Σπυρο,συνυπαρχουμε μαζυ τους καθε μερα,γιατι εκτος απο συναδερφοι ειναι και φιλοι και συζυγοι και γονεις,συνεργατες και συγγενεις,χωρις απαραιτητα να ειναι δημοσιογραφοι...

κωστα,και οι αλλιως δεν ειναι λιγοτερο μονοι.

ανωνυμε,τα πραγματα εγιναν ακριβως οπως τα εγραψα και οι Ιοι γραφουν λαθος την ωρα.Τελικα φταιει,οποιος δεν ειναι συνεπης μ αυτο που πιστευει.Αμα διαλαλουμε δημοκρατια,να ζουμε δημοκρατικα.Δεν μπορεις να απαιτεις απο κανεναν αυτο που εσυ ο ιδιος δεν δινεις.Δεν εχω απαιτησεις απο τον αγριο να ειναι ανθρωπος.Απο τον ανθρωπο εχω απαιτηση να μην ειναι αγριος.Πολυ καλο το βιντεακι και φυσικα αυτο που διαλαλει.Αλλα,πολυ φοβαμαι,οτι αν δειχναμε στον δημιουργο την ελληνικη κοινωνια και τον καλουσαμε να μας δειξει με τη σειρα του τον εχθρο,απο τους τελευταιους που θα μας εδειχνε ειναι αυτο το λουμπεν περιθωριο.Ο εχθρος ειναι βαθεια μεσα στην κοινωνια.Ειναι η κορυφη της κι ενα μεγαλο κομματι της.Κι αυτος ειναι ο δυσκολοτερος αγωνας.Να εισαι καλα και παντα μαχητικος-ή.

kerasia είπε...

Η δημοσιογραφία είναι μια γαμάτη δουλειά που την κάνουν γάμησέ τα άτομα. Εξαιρούνται όσοι εξαιρούνται από μόνοι τους.

DIONYSOS είπε...

Εχεις συμμετάσχει στη μάχη του Μαραθώνα (ως Αισχύλος) είδες τον ηρωικό φόνο του Κυναίγειρου κάθεσαι τώρα στη ραστώνη του αλσους Κυνοσάργους αναπωλώντας τη ρευστότητα της Δηλίου αμφικτυονίας και άν οι Μήδοι θα διαβούνε. 5 μύρια χελώνες είναι πολλά λεφτά Γιώργο και φαντάζομαι ο ορισμός συμβολικός απέναντι στο γέρας.Σαν σήμερα ο μικρός μίμης ιμιτασιόν λένιν, ζήταγε πριν 4 χρόνια στη εξώπορτα του ΠΑΣΟΚ "δουλιές, δουλιές, δουλιές" Και σήμερα στήνει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που σε λίγο ο Χρυσοχοϊδης θα βγεί αντάρτης ...στο Λιτόχωρο. Και τάχα μου δεν ξέρεις τη θυμόσοφη μα και πρωκτοφθόρο βλαβερή επίδραση του ερυθρού άκρατου οίνου.....εκτός των άλλων

Zaphod είπε...

Κατ αρχάς respect, έστω και καθυστερημένα :)

Παραπέρα τι να πω; Βεβαίως και δεν είπε κανείς οι δημοσιογράφοι να πεινάνε (γιατί τότε γίνονται υποχείρια) αλλά και αυτή η εξάρτηση που βλέπω από εταιρείες, πολιτικούς, κόμματα και τα λοιπά, δεν είναι και ότι πιο υγιές. Και δεν νομίζω να νομίζεις πως αυτά που βγήκαν τώρα στον αέρα είναι οι μοναδικές περιπτώσεις.
Δουλειά με λιγότερα από 15-20 χαρτιά δεν γντ; :(

(Συγνώμη εάν επανέλαβα την άποψη κάποιου, αλλά είναι από τις λίγες φορές που δεν διάβασα όλα τα σχόλια)

o kairos είπε...

kerasia,οι δημοσιογραφοι ειναι παιδια της κοινωνιας.

διονυσε,τις συνεπειες του κοκκινου κρασιου τις ξερω,αλλα δεν διαβαζω κρασι.Εφημεριδα διαβαζω..

zaphod,δεν ειναι θεμα αμοιβης.Δηλαδη,αν δε μου δωσεις το μισθο που θελω θα λαδωθω;Δηλαδη,η εντιμοτητα ειναι παραμετρος της φτωχειας;Δηλαδη,οποιος εχει λεφτα δεν λαδωνεται και ειναι εντιμος;!!!Αυτη η ανεγκεφαλη αποψη,που τη σπερνουν οι κλεφταραδες και ολοι οι απατεωνες στη χωρα δεν εχει φαει ακομα το γιαουρτι που της αξιζει,για να ξεφτυλιστει μαζυ τους.Και δεν εννοω,οτι εσυ εισαι κοινωνος της αποψης αυτης,αλλα μια και το αναφερεις ειπα να ξεκαπνισω λιγο,γιατι μας εχει πνιξει η μαλακια σ αυτη τη χωρα.

Zaphod είπε...

Αυτός που πεινάει δεν έχει αξιοπρέπεια αλλά στομάχι :)
Αλλά εδώ φτάσαμε στο άλλο άκρο.

"οποιος εχει λεφτα δεν λαδωνεται και ειναι εντιμος;"
Σαφέστατα συμφωνώ μαζί σου. Περί μαλακίας κτλ συμφωνούμε.

o kairos είπε...

zaphod,να σου πω,μα την αληθεια,γιατι την εχω ζησει,πολυ περισσοτερη αξιοπρπεια ειχαν οι ανθρωποι στις φτωχογειτονιες του '50 απο τους ξεπουλημενους στην καταναλλωση μικροαστους σημερα.Ασε,που οσους ανθρωπους αξιοπρεπεις εχω συναντησει στη ζωη μου ηταν αληθινα φτωχοι.Ειτε εδω,ειτε στο Αφγανισταν,ειτε στο Μαλαουι,ειτε στο Παρισι.

Σχολιαστής είπε...

Ευτυχώς, συναντάμε και κανέναν αξιοπρεπή με μέσο εισόδημα. Αλλιώς η εικόνα θα ήταν εντελώς μαύρη.

Zaphod είπε...

E τότε κάποιοι δεν έχουν καμία μα καμία δικαιολογία :)

Zaphod είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
iro* είπε...

θα ελεγα μπεεε...
για να μην πω ο'ι'νκ - ο'ι'νκ!!!
:)
***

Giannis Kafatos είπε...

όταν ξεκινούσαμε τη δουλειά μας, κάποιοι τουλάχιστον, ήθελαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Τελικά ο ‘κόσμος‘ άλλαξε πολλούς από το συνάφι μας και τους έκανε έτσι όπως τους περιγράφεις στο ποστ σου. ΓΙα μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ξεχνάμε. Ξεχνάμε ποιος ήταν ποιος κι όπως περνάνε τα χρόνια και συνεχίζουμε να ξεχνάμε και - το χειρότερο - συνηθίζουμε!
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Τα είπες όλα. Απλά θ'αφήσω ένα χαμογελάκι.

ελληνίς

cartoon είπε...

+5 εύγε!

Marina είπε...

Χθές άκουσα στο ραδιόφωνο ότι το CNN βάζει λογοκρισία στους δημοσιογράφους του που θέλουν να διατηρούν και blog. Πρώτα θα κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν μπλόγκ, μετά φαντάζομαι θα ορκίζονται ότι θα ακολουθούν την πεπατημένη που θα τους ορίζουν, θα παίρνουν το πράσινο φώς και μετά θα γράφουν αυτά που τους λένε.

Και μετά έρχεται το άρθρο σου! Αλλα λόγια ν' αγαπιώμαστε αγαπητέ μου. Η εξουσία φοβάται τη δημοσιογραφία.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Ασφαλώς εσύ Γιώργο, ξέρεις καλύτερα και μπορείς να σταθμίσεις τις δυσχέρειες του εγχειρήματος για το νέο, όπως επίσης και το γεγονός πως 9 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% της παγκόσμιας πληροφόρησης...
Καθυστερημένο, αλλά σχετικό: Ο Σήφης Πολυμελής στο φύλο της 6/2/2008 σχολίασε την αποστροφή του Λαζόπουλου πως «...Ολοι οι δημοσιογράφοι, είναι κομπιναδόροι, διαχειρίζονται τις πληροφορίες που διαθέτουν δι' ίδιον όφελος...».
Τυχαίνει να γνωρίζω πως το έναυσμα προέρχεται από πληροφορία φίλης, που άκουσε τον Τριανταφυλλόπουλο να λέει με θράσος σε εκπομπή του στην τηλεόραση, ότι «..είναι γνωστό σε όλους μας (εννοώντας τους παρευρισκόμενους στο πάνελ δημοσιογράφους) πως τα χρήματα τα βγάζουμε όχι απ' τις εκπομπές που παίζουμε, αλλά από τις εκπομπές που δεν παίζουμε!» και κατέληγε ότι ενώ έχει κάνει έρευνα για κάποιο θέμα, δεν το παίζει γιατί από αυτό βγάζει χρήματα!
Δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ το Λαζόπουλο, για τον οποίο έχω την άποψη πως είναι τιμητής των πάντων, σχολιαστής χωρίς αντίλογο, ισοπεδωτικός και απόλυτος, όμως έχω την αίσθηση πως αναφερόταν στο συγκεκριμένο γεγονός. Όπως λέει άλλωστε και Ρουμελιώτης:
«Η πληροφορία είναι ακριβή. «Μπορεί να κοστίζει όσο μια ράβδος χρυσού», διδάσκουν κάτι επικοινωνιολόγοι κυνικοί. Αυτό μπορεί να μετατρέψει ένα νεαρό-φιλόδοξο ρεπόρτερ σε εκβιαστή. Μεροκάματο παίρνει κι αν τη δώσει την πληροφορία στο «μέσο» όπου δουλεύει μπορεί και να μη μεταδοθεί. Ενώ άμα έχει πληροφορία... ακριβή, μπορεί να την πουλήσει, είναι μια άλλη... επιλογή. Ή να τη διαπραγματευτεί και πλούσιος να γενεί.»

Meropi είπε...

Καιρέ μου καλέ,
σήμερα που τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία, λέω ας πάω από τη γειτονιά του Καιρού να δούμε τι λέει.
Βλέπω ότι ακόμα βελάζεις. Χα χα χα!
Νομίζω ότι είναι καιρός για καινούργια ανάρτηση.

david santos είπε...

Excellent posting, Kairos.
Thank you

ΝΙΚΟΣ είπε...

Πολυμίλης φυσικά... Η αυτόματη διόρθωση γαρ.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Όταν ο κατακτητής σου χαίρεται με το αποτέλεσμα των εκλογών σου, δεν πρέπει να ανησυχείς;

david santos είπε...

Γειάσου,
ο μανδύας χιονιού Α έχει καλύψει την Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι τόσο όμορφη.
Έχετε την καλή ημέρα, αλλά με το χιόνϊ

Δαβίδ Cahtoc

Είναι τα πουλιά για να καλέσουν την άνοιξη!

x-ray είπε...

eh, beh!

ΝΙΚΟΣ είπε...

Αν θυμάμαι καλά ο κ. Γκαργκάνας είναι αυτός, που στη δεκαετία του '80 περιλαμβανόταν στο οικονομικό επιτελείο των σοσιαλιστών ( με ι ή και η) και δήλωνε όλο μετριοφροσύνη πως τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδος ασχολούνται με την οικονομία της χώρας, την οποία εν τέλει οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση...

o kairos είπε...

iro,οινκ ειναι πιο ευστοχο..

Γιαννη,απο τη μνημη του κρινεται ο καθενας.

ελληνιδα,:-))

cartoon,σε σενα.

μαρινα,και ο μονος τροπος για να μην τη φοβαται ειναι να την προσεταιριζεται.

νικο,και μονο αυτες οι δηλωσεις αρκουσαν για να σου παρουν δια βιου την ταυτοτητα και να μην ξαναδουλεψεις ποτε στην Αγγλια,ας πουμε.Εδω ο πολιτισμος ειναι ακομα σε επιπεδο Τονγκο.Και φυσικα οι Κυπριοι σκεφτοντουσαν ετσι οταν δεν πηγαιναν για ψωνια στην Οξφορντ.

μεροπη,εχω και το θεμα ετοιμο.Χρονο δεν εχω.Υπομονη δυο τρεις μερες.

x-ray,πολυ ωραια ποστ.Πολυ εμπνευσμενα πραγματικα.

Νικο,ο κ Γκαργκανας ειναι αυτος που περυσι εδωσε 20% αυξηση μισθου στον εαυτο του.

Nefestoras είπε...

Κείμνο πικραμένο, ενοχικό και αηδιασμένο, ντροπής και ελπίδας.
Φωνάζει κάτω από τον καταράκτη, ΄΄δεν είμαι εκεί΄΄.
Ζητάει, χωρίς να το πάρουν είδηση οι άλλοι.
Χαίρουμε για την προσπάθειά του.
Εύχομαι να τα καταφέρει.

Φιλικά Νεφεστορας

ΝΙΚΟΣ είπε...

Ποιες δηλώσεις εννοείς; Του Μάκη ή του Λάκη;

o kairos είπε...

nefestoras,η αναλυση,ως απο ενθουσιωδη νεο,ειναι πετυχημενη για το φαινεσθαι.Θελει λιγο περισσοτερο κοπο για να γινει πετυχημενη και για το ειναι.Αλλα,αυτο κερδιζεται με τη γνωση,που δινει η ωριμοτητα.Αν δωσει,που το ευχομαι.

Ανώνυμος είπε...

πασόκος μου ενεφάνει εμένα όταν επί σημίτη τον εδιάβασα "τον τριάντη"

και "ο στάθης" και τα πρεζάκια του ΚΚΕ εν γένει (μέλη, βουλευταί, γυμνασταί, πλην Ρούση α ο Ρούσης μου αρέσει διότι στο μπάνιο μελετώ "σοσιαλισμός και περεστρόικα") πασοκάκια μου ενεφανίσθησαν

ίσως όμως να λέω πασοκάκια για να μην πω φασίστες

φασίστες πρέπει να πω. βεβαίως εγώ εννοώ ως φασίστα τον έναν που ασκεί τον ψυχολογικό έλεγχο και εκείνον που τον δέχεται...άρα δεν μπορεί παρά να μιλάει φασιστικά

βεβαίως επειδή είναι αγράμματοι και αδιάφοροι και θύματα και επειδή έχουν μεγαλώσει μέσα στην κοινωνία (πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν γονείς δηλαδή δεν επέρασαν από την καθαρή λογική) αν τους πεις "ψυχολογικός έλεγχος" θα καταλάβουν ότι έβρισες το ψυγείο τους και αν πεις πια και φασίστας θα καταλάβουν κάτι σαν καρατζαφέρης

ο καρατζαφέρης δεν μου φαίνεται για φασίστας. δεν είπε ποτέ ο καρατζαφέρης: εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω το σύστημα και δεν θα επιβιώσω. δεν είπε ο καρατζαφέρης: η Γη στους χωρικούς, κάτω η καπιταλιστική ρώσικη κυβέρνηση. ιδέες δε ο καρατζαφέρης δεν έχει ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει...

τα πρεζάκια όμως της αριστεράς είναι πολύ φασιστικά επειδή αν τα ρωτήσεις "γιατί πρέπει να κάνουμε την επανάσταση" θα σου απαντήσουν και το νόημα θα είναι "μα για να σωθούμε"

όχι δεν θα σωθούμε - η σωτηρία είναι άγχος. και το άγχος είναι τρόπος ελέγχου

π.χ. εκείνος που θέλει το καινούριο κινητό δεν ζητά τεχνολογία...δεν αγοράζει τεχνολογία...αγοράζει την ιδέα ότι "δεν θα πεθάνω αν αγοράσω το καινούριο κινητό" και είναι ψυχολογικώς κτυπημένος βαθύτατα

είναι άρρωστος. χρειάζεται περίθαλψη, δεν χρειάζεται Ελληνική Αριστερά και Αρθρογραφία...

ας υποθέσουμε ότι λέμε "στον τριάντη": είσαι φασίστας.
θα ξέρει και θα έχει καταλάβει ότι πρέπει να παραδεχθεί τούτο: ο φασισμός είναι γύρω μας παντού, ίσως και εγώ να μιλάω κάποιες φορές φασιστικά; πολύ αμφιβάλλω

Ανώνυμος είπε...

免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,a片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,a片,A片,a片,A片,A片,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,正妹牆,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社