Πέμπτη, Μαΐου 29, 2008

Ο Μάης του '08

Photobucket
APE

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι ένα πανεπιστήμιο, με την ελεύθερη θεώρηση της λειτουργίας του;

Είναι ένας οργανισμός, που μεταδίδει γνώση σ' αυτούς που δεν την έχουν. Οχι απλώς γνώση. Γνώση για να γίνουν επιστήμονες, έτσι, που να μπορούν να κάνουν κτήμα τους το αντικείμενο σπουδών. Οχι απλώς να το κατανοήσουν.

Είναι ένας οργανισμός, που δίνει τις προϋποθέσεις, ώστε κάθε επιστήμη του να μπορεί να μετατρέπεται από γνώση σε βαθύτερη γνώση και εξειδίκευση, είτε μέσα στους κόλπους του, είτε έξω απ' αυτούς. Είναι μια γέφυρα μεταξύ γνώσης, παραγωγής, καλλιέργειας.

Είναι ένας οργανισμός, που κάνει έρευνα πάνω στα αντικείμενα των επιστημών του και εισάγει, προωθεί, παράγει έρευνα με και για τους σπουδαστές του. Ακόμα σημαντικότερο, κάνει έρευνα για τους ίδιους τους δασκάλους του και μέσα απ' αυτούς για την κάθε επιστήμη.

Είναι ένας οργανισμός, που συγκεντρώνει σκέψεις και ιδέες από το απώτερο ανθρώπινο παρελθόν, τις μεταδίδει, και ταυτόχρονα αφήνει τις σκέψεις και τις ιδέες των σπουδαστών να εκφραστούν, να ζυμωθούν, να συζητήσουν με το παρελθόν και να ανταλλαγούν με τους παρόντες. Είτε οι παρόντες είναι δάσκαλοι, είτε συμφοιτητές, είτε ερευνητές, είτε προσκαλεσμένοι.

Είναι το πανεπιστήμιο ένας οργανισμός για να συζήσουν οι ενηλικιωμένοι για πρώτη φορά με τους άλλους ενηλικιωμένους και τους ενήλικες, απαλλαγμένοι από τη μητρική και πατρική εξουσία, αυτεξούσιοι οι ίδιοι. Απόλυτα υπεύθυνοι για τις πράξεις, τις σκέψεις, τη στάση, ο καθένας του εαυτού του.

Είναι το πανεπιστήμιο ένας οργανισμός, για να καλλιεργήσουν στον ανώτατο βαθμό οι σπουδαστές με τους δασκάλους και μεταξύ τους τη σχέση συνεργασίας και συμβίωσης, που απαιτεί η συνύπαρξη στην κοινωνία της επιστήμης, της έρευνας, της εφαρμογής, της μάθησης, της ανταλλαγής. Της ζωής της ίδιας μέσα σε ένα ανθρώπινο σύνολο.

Είναι ένα ανώτατο σχολείο για να μάθει κανείς να βαδίζει τον δρόμο του, ξέροντας, ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι ο μοναδικός. Οι δρόμοι των άλλων είναι διαφορετικοί ίσως, αντίθετοι ίσως, αντίπαλοι ίσως, αλλά ακόμα κι αν είναι συγκρουόμενοι είναι σεβαστοί.

Είναι το πανεπιστήμιο ένας οργανισμός όπου όλα κρίνονται και είναι υπό κρίση. Επειδή ό,τι για την επιστήμη είναι σήμερα νόμος, αύριο είναι καταρριφθέν. Και ό,τι για τα ήθη είναι αποδεκτό, αύριο είναι απαράδεκτο.

Είναι το πανεπιστήμιο ένας οργανισμός, που παρέχει ακριβώς ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι έχουν τις μαθησιακές προϋποθέσεις και τη θέληση να το παρακολουθήσουν. Γι' αυτό, η κοινωνία των πολιτών φροντίζει να μπορεί να παρέχει το πανεπιστήμιο για τους αυριανούς επιστήμονες και καλλιεργημένους της κτηριακή υποδομή, εργαστηριακή επάρκεια, αξιόλογη επιστημονική επάνδρωση, συγγράμματα, βιβλιοθήκες, αρχεία και πρόσβαση σε κάθε πηγή γνώσης, διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σπουδαστών και δασκάλων, συντήρηση όλων των οικονομικά ανήμπορων και πόρους από κάθε κατονομαζόμενη και ελεγχόμενη πηγή.

Είναι το πανεπιστήμιο το Ιερό της αμφισβήτησης, γιατί μόνο η αμφισβήτηση κάθε ανάγκης μετατρέπει την ουρά σε πόδια, τα λέπια σε δέρμα, το γρύλισμα σε λέξη. Και, το κυριότερο: Η αμφισβήτηση μαθαίνει, ότι τα πόδια δεν είναι ανώτερα της ουράς, ούτε η λέξη ανώτερη του γρυλίσματος. Είναι απλώς πιο χρήσιμα, για να αναγνωρίζουμε και να συνεννοούμαστε.

Είναι, λοιπόν, το πανεπιστήμιο ένα Ιερό άντρο επανάστασης. Του διαρκώς νέου κατά του παληού. Της αναζήτησης κατά της επανάπαυσης. Της αξιοσύνης κατά της απατεωνιάς. Της γνώσης κατά της εξουσίας. Της κοινωνικότητας κατά της εξαγρίωσης.

Τι σχέση έχει το ελληνικό πανεπιστήμιο με το πανεπιστήμιο;

89 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλώς τονε κι ας άργησε! Κυριολεκτικώς.
"Και ένας χώρος -ίσως ο μόνος- κριτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των γενεών, ένας χώρος πολλαπλών, απόλυτα δυσαναπλήρωτων, βιωματικών, πολιτικών και καλλιτεχνικών εμπειριών, μια μοναδική ευκαιρία για πολλούς νεαρούς και νεαρές να ζήσουν για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα, όπως ζει ένας διανοούμενος, πριν εισχωρήσουν μια για πάντα στους ορμούς της κοινωνικής τάξης".

o kairos είπε...

Διανοουμενος;Παρτην αυτη τη βρισια πισω...Αλιμονο αν οι 18χρονοι και 20χρονοι,που ειναι στα ερωτικα και αμφισβησιακα τους ντουζενια μπλεχτουν μεσα στον ιστο της διανοησης,που απο τη φυση της- το λεει κι η λεξη- εχει σαν πρωτευον τη διανοια.
Η συνταγη ειναι μια,αν και οι δρομοι πολλοι:Να βυθισεις το κεφαλι σου μεσα στο στηθος και στα σπλαχνα σου για να αφουγκραστει τη σουπα της ζωης.Να αφουγκραστει κι η σουπα το κεφαλι.Χωρις κρισεις.Με σεβασμο.Ετσι μαθαινεις τον εαυτο σου και τον κοσμο.Ακου διανοουμενος!!!:-)))

αθεόφοβος είπε...

Τι σχέση έχει το ελληνικό πανεπιστήμιο με το πανεπιστήμιο;

Καμία.
Μακάρι τα Πανεπιστήμια να γίνουν σαν τα μπουρδέλα.
Στα μπουρδέλα καμία πουτάνα δεν κάνει ότι θέλει,υπάρχει τάξη!

industrialdaisies είπε...

Καιρέ, η απάντηση είναι προφανής. Και την έχεις προσφέρει μόνος σου. Κρύβεται στον προσδιορισμό. "ελληνικό".

Τι θα πει, λοιπόν, "ελληνικό";

Ελληνικό: α) δήμος του νομού Αττικής, πρώην έδρα κεντρικού αερολιμένα της πρωτεύουσας, νυν μήλον της έριδος ανάμεσα σε δημάρχους, υπουργεία, μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεταιρίες και μικρολαμόγια που διαφωνούν ως προς την εκμετάλλευσή του. Στο μεταξύ μαγαζάτορες εκμεταλλεύονται την παραλία που ανήκει στον λαό, διοργανωτές συναυλιών στοιβάζουν κόσμο σε εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις αδειάζοντας τις τσέπες του και το τραμ αναβαθμίζει την περιοχή.Ο στρατός λειτουργεί ινκόγκνιτο.

β) επιθετικός προσδιορισμός που μπαίνει μπροστά από ονόματα για να δείξει:
- χώρα προελεύσεως
- απαξίωση για τον προσδιοριζόμενο όρο
- την συνήθεια τα πράγματα να κανονίζονται μέσω περίεργων κυκλωμάτων, "οικογενειακών" δεσμών, νταβατζηλίδικων μεθόδων καταλύοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας
- κάτι το οποίο είναι φτωχομπινεδιάρικο, "ψωροκωστέικο" ελληνιστί, δηλαδή στερείται της απαραίτητης οικονομικής επένδυσης
- κάτι το οποίο στερείται του αναγκαίου σχεδιασμού, έχει οργανωθεί/κατασκευαστεί χωρίς την αναγκαία μελέτη και σχεδιασμό για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το πρόχειρο
- κάτι το οποίο για να καλύψει τα μειονεκτήματά του και τις ελλείψεις του βρίσκει πάντα δικαιολογία στην αρχαία ιστορία του και προβάλλει το επιχείρημα "όταν οι άλλοι κοιμόνταν στα δέντρα εμείς χτίζαμε Ακρόπολη"
- κάτι το οποίο είναι ουραγός στις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά για να καταπολεμήσει τα σύνδρομα κατωτερότητας που του γεννώνται τους βγάζει όλους "φλώρους" και "μαλάκες" (βλ. λήμμα "μαλάκας")
- κάτι το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερη κλιση στην γκρίνια, την μιζέρια, την κουτοπονηριά και την απαξίωση απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των κακώς κειμένων προτιμώντας την ασφάλεια του "μόνιμου θύματος"
- κάτι το οποίο εναντιώνεται απέναντι σε κάθε προοδευτική/ανεξάρτητη πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων ιδέα επικαλούμενο την παράδοση και τα "ιερά κεκτημένα" (βλ. λήμματα Άνθιμος, Ψωμιάδης, Γεωργιάδης)
- κάτι το οποίο γκρινιάζει 4 χρόνια για την πολιτική, τους πολιτικούς και την οικονομία και κάθε 4 χρόνια τρέχει στις κάλπες για να βγάλει τους ίδιους
- κάτι το οποίο έχει μεγάλη ιδέα για τις ικανότητές του
- κάτι το οποίο τιμά τις επαναστάσεις, δεν πιστεύει ό,τι του λανσάρουν οι πολιτικοί, κοκορεύεται για τον αντιαμερικανισμό του αλλά όλα αυτά εφόσον δεν περιλαμβάνουν την υποχρέωση να υπερασπιστεί τις θέσεις του στον δρόμο ή στα κέντρα λήψης αποφάσεων
- κάτι το οποίο δημιούργησε την λέξη "φιλότιμο" (βλ. λήμμα φιλότιμο) ως θετική έννοια και στην καθημερινότητά του, όποιον συναντά με τέτοιο, τον αποκαλεί μαλάκα (με την αρνητική χροιά του όρου)

γ) συναντάται και ως ΕΛ-ληνικό: αυτό που θα έρθει από το διάστημα και θα πάρει εκδίκηση για όλα τα δεινά του ΕΛ-ληνικού λαού εδώ και χιλιάδες χρόνια (βλ. λήμμα Λιακόπουλος)

Να, Καιρέ, ποια είναι η σχέση. Ο Έλληνας έχει αναγάγει την λαμογιά, την μιζέρια, την οπισθοδρόμηση, τις παρωπίδες, την δειλία, την αδιαφορία, το βόλεμα, την ευκολία σε επιστήμη. Και την σπουδάζει καθημερινά στο μεγάλο Πανεπιστήμιο που λέγεται Ελλάδα.

Σε φιλώ, πολύ χαίρομαι που είσαι ακόμη εδώ. :)

Υ.Γ.: Επειδή, παρόλα όσα έγραψα, δεν μου αρέσει να τα ισοπεδώνω όλα, δηλώνω ευτυχισμένη που στον ακαδημαϊκό χώρο γνώρισα καθηγητές και παιδιά που όλον αυτόν τον άρτιο ορισμό του Πανεπιστημίου που έδωσες τον έκαναν καθημερινά πραγματικότητα με τις πράξεις τους. Δεν με νοιάζει αν ήταν λίγοι ή πολλοί. Με νοιάζει ότι όλη η ασχήμια δεν μπορεί να εξαφανίσει την ομορφιά που ξεχωρίζει ανάμεσά της.

gerasimos είπε...

Νομίζω ότι για τα ελληνικά πανεπιστήμια το πράγμα άρχισε να στραβώνει από τότε που τα πολιτικά μας κόμματα ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν - και μάλιστα όχι μόνο αυτά αλλά ακόμη και τα σχολεία, παράδειγμα αυτού ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε ως σχολικός εκπρόσωπος κομματικής νεολαίας - ως φυτώρια μελλοντικών στελεχών. Κι αυτό γιατί; Διότι, παρά το ότι έχουν πλέον περάσει 34 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να επικρατούν κάποιες παλαιοαριστεριστικές νοοτροπίες (ειρήσθω εν παρόδω, ποτέ μου δεν υπήρξα 'δεξιός', αντίθετα ανέκαθεν κινούμουν αριστερά της 'αριστεράς') περί των πανεπιστημίων ως προπυργίων 'αντίστασης'. Αντίστασης σε τι; Μάλλον στο μέλλον. Με θύματα αυτής της παρατεταμένης κομματικής εισβολής στα πανεπιστήμια πριν απ' όλους τους ίδιους τους φοιτητές. Αν λοιπόν οι πρωταίτιοι αυτής της κατάστασης, δηλαδή τα κόμματα και οι φοιτητικές παρατάξεις τους ενδιαφέρονται, όπως λένε, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ας αρχίσουν να το αποδεικνύουν απαλλάσσοντάς την από την παρουσία τους. Διότι όσο κι αν αδυνατούν μερικοί εντός ή εκτός κομμάτων και πανεπιστημίων να το αντιληφθούν, τα πανεπιστήμια ανήκουν στο χώρο της εκπαίδευσης, των επιστημών, της μάθησης και της έρευνας και όχι σ’ αυτόν της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων.

ΑΠΕΙΡΩΤΑς είπε...

Δεν έχουν καμία σχέση. Δεν είναι τουλάχιστον παράξενο πως οι φοιτητές που διαδηλώνουν υπερασπίζονται αυτό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

industrialdaisies είπε...

Απειρωτα, καλησπέρα.

Αν μου επιτρέπεις, υπάρχουν πολλοί φοιτητές που διαδηλώνουν για να υπερασπιστούν ένα όραμα. Που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρεσβεύει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Όσο κι αν οι εκφράσεις "όραμα" ή "φοιτητές άνευ πολιτικών σκοπιμοτήτων" φαντάζουν δεινοσαυρικές σήμερα.

Το ξέρω από πρώτο χέρι δηλαδή... :)

o kairos είπε...

Βλεπω εγω και ακουω,μην κοιτατε που δεν μιλαω για λογους ασχετους με τη σχεση μας,αλλα αφηνω τα πραγματα να εξελιχθουν και θα απαντησω την καταλληλη στιγμη.
Γερασιμε,πολυ κοντα ειμαστε εκτος απο κατι πολυ σημαντικο.Η πολιτικη ειναι προταρχικο στοιχειο της κοινωνικης και κοινοβιακης σχεσης.Επομενως,ενας απολιτικ σπουδαστης ειναι ενα λειψο στοιχειο για την κοινωνια.Θα συμφωνησουμε ομως στο "τι πολιτικη".Γιατι εδω δεν παραγεται πολιτικη.Παραγεται κομματικη.Και μαλιστα απολιτικη κομματικη ατομικων και συντεχνιακων μικροσυμφεροντων.
Industrial,θυελλωδης οπως παντα.Σε βλεπω μια συνεπη νοικοκυρα μητερα και συζυγο,που δεν θα θελει να ξανακουσει για πολιτικη...:-)))

o kairos είπε...

αθεοφοβε,οχι μονο αυτο,αλλα σκεψου οτι τα περισσοτερα προβληματα προερχονται απο την αγαμια.

απειρωτα,καθολου παραξενο.Το πρωτο διεφθερμενο πανεπιστημιο που βγαζουν (οχι ολοι οι φοιτητες) ειναι το σπιτι τους.

Industrial,καλο ειναι το οραμα,αμα δεν ειναι απολυτως προιον μαστουρας και εχει και λιγο νιονιο μεσα του.Θελω να πω,καλο ειναι να θελεις να αλλαξεις τον κοσμο και να χτισεις εναν πιο καθαρο εδω και τωρα.Κακο ειναι να θελεις να γκρεμισεις τον κοσμο,επειδη στο λεει το μαγαζακι σου και να μην εχεις ιδεα τι θες να χτισεις απο πανω.

industrialdaisies είπε...

Με τα "μαγαζιά" έχω και εγώ θέμα Καιρέ. Δεν μιλάω για τέτοιες καταστάσεις. Και προφανώς δεν αιθεροβατώ. Λέω, απλά, ότι μέσα στην ασχήμια υπάρχουν άνθρωποι με όραμα που κάνουν ό,τι μπορούν για να αρχίσουν να το κάνουν πράξη...

Νοικοκυρά και σύζυγος; Όχι ρε πούστη μου, πρέπει δηλαδή να μάθω να μαγειρεύω και κάτι άλλο εκτός από μακαρόνια; :P

Καλό Σαββατοκύριακο! :)

genever είπε...

Καλησπέρα καιρε.
Είμαι ένας -κατά Μαριέττα- αιώνιος φοιτητής και νυν στρατιώτης υπηρετών την πατρίδα του.
Σε διαβάζω αρκετό καιρό και εδώ και στην εφημερίδα. Η πρώτη φορά που σκέφτηκα να γράψω κάτι εδώ ήταν πέρσι τον Αύγουστο όταν ανάρτησες το κείμενο για την περιήγησή σου στα αποκαϊδια της Πελοποννήσου τα οποία είχα την "τύχη" να αντικρίσω από κοντά αφού σαν νεοσύλλεκτος στην Καλαμάτα κλήθηκα να "βοηθήσω" -όχι στην κατάσβεση- στην επιτήρηση όσων περιουσιών άξιζαν ακόμα κάτι και στην επιφυλακή για τυχον αναζωπυρώσεις σε όσον από τον θησαυρό είχε μείνει ζωντανός. Τότε, λοιπον, δεν έγραψα γιατι εσυ και οι σχολιαστές σου εδώ με είχαν καλύψει και με το παραπάνω.
Σήμερα, ωστόσο, θίγεις ένα ζήτημα που με είχε απασχολήσει σχεδόν αμέσως μόλις απέκτησα την ιδιότητα του φοιτητή και άρχισα να αντιλαμβάνομαι, αδρά στην αρχή και με αμφιβολία, τι είδους ακριβώς είναι η κοινότητα στην οποία βρέθηκα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο σίγουρα δεν είναι το πανεπιστήμιο που περιγράφεις. Δεν είναι το πανεπιστήμιο που περίμενα να γνωρίσω και να γίνω μέλος του. Οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις ,στις οποίες αναφέρεται και η Μαργαρίτα, δεν αρκουν για να του αλλάξουν όψη ούτε φυσικά οι από "θρησκευτικό" (βλέπε ιδεολογικά ορθόδοξο) ζήλο εκκινούσες εναντιώσεις στις ελάχιστες προτάσεις που έχουν ακουστεί και που στόχο είχαν να το σπρώξουν προς την όψη που εσύ του δίνεις.
Αναρωτιέμαι, όμως, αν φταίει μόνο -ή κυρίως- το επίθετο "ελληνικό" για την κατάσταση των πανεπιστημίων. Δεν γράφω "δημόσιων" γιατί αφ' ενός δεν υπάρχουν ιδιωτικά ώστε να χρειάζεται η αντιδιαστολή και αφ' ετέρου διότι αν υπάρξουν ,όπως το θέλει η κυβέρνηση και οι συν αυτη, δε θα είναι πανεπιστήμια όπως ορίζεις το θεσμο και όπως θα θέλαμε να είναι.
Καταλήγωντας έρχομαι να ρωτήσω αν τελικά αυτό που φταίει είναι η -όχι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια πλέον- νοοτροπία που θέλει οτιδήποτε πράττουμε να το έχουμε προσχεδιάσει και να το εκτελούμε ως επένδυση στο -οικονομικό, επαγγελματικό, αποδοτικό κτλ- μέλλον μας και όχι στη διεύρυνση του νου και της κοινωνικότητας μας. Που μπορεί να μη μας εξασφαλίσουν ένα πλουσιοπάροχο ζην αλλα τουλάχιστον θα μας εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε, να εκτιμήσουμε και να απολαύσουμε ένα ανθρώπινο εύ ζην.
Αυτά και να με συγχωρείς που μακρηγόρησα.

dodos είπε...

Το πανεπιστήμιο- και όχι μόνον το ελληνικό, φοβούμαι- είναι αυτό που χτίζεται από τις απαιτήσεις όλων μας τα τελευταία τριάντα κάτι χρόνια.
Αν δεν μάς αρέσει, ας αρχίσουμε να το αλλάζουμε αμέσως: από το νηπιαγωγείο.

Arkin είπε...

Κι όμως, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορούσε να είναι ένα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο αν άλλαζαν ελάχιστα, αλλά ουσιαστικά πράγματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με τις έννοιες "καλλιέργεια" και "πολιτισμός", οπότε έχει δίκιο ο dodos.

Και μια και έγινε αναφορά στις φοιτητικές παρατάξεις, η γνώμη μου είναι πως η ύπαρξή τους δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η αδιαφορία (εως και απέχθεια) της μεγάλης μερίδας των φοιτητών για τα κοινά (το οποίο βέβαια είναι κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος). Αυτή η "σιωπηλή" πλειοψηφία έχει - αρκεί να το συνειδητοποιήσει - τη δύναμη να απομονώσει αυτούς που για λόγους προσωπικού συμφέροντος βλάπτουν τα πανεπιστήμια, ακόμα και να δημιουργήσει δικές της παρατάξεις (όπως και συμβαίνει σε ορισμένες σχολές).
Μέχρι τότε, οι "ταλιμπάν" ανεξαρτήτως χρώματος θα αποφασίζουν για την τύχη των πανεπιστήμιων, όσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν κι όσοι κανονισμοί κι αν αλλάξουν.

Χρήστος είπε...

Το ποιητικό αίτιο της πραγματικότητας που περιγράφετε , έχει άμεση πρωτίστως, αλλά και έμμεση σχέση με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτή νομίζω πως είναι η αξία τους.

So_Far είπε...

Το κακό είναι ότι ελάχιστοι ακόμα το βλέπουν έτσι..
εμείς πάντως όταν λιώναμε πάνω από τα βιβλία για να μπούμε σε αυτό έτσι το φανταζόμαστε, το ονειρευόμαστε και το οραματιζόμαστε...

σχολιαστής είπε...

Καιρέ το θέμα είναι ανεξάντλητο. Ας αναφερθώ σε ένα μόνο πρόβλημα που δεν το έχω δει στις εφημερίδες και μου κάνει εντύπωση γιατί είναι πολύ σοβαρό. Ξέρεις ότι υπάρχουν τμήματα που ο νεότερος απο τα μέλη ΔΕΠ είναι σχεδόν πενηντάρης; Μια γενιά ολόκληρη έμεινε απέξω διότι έπρεπε να απορροφηθούν οι παλιοί βοηθοί ανεξαρτήτως προσόντων. Φαντάσου σοβαρά τεχνικά μαθήματα που το αντικείμενο έχει απογειωθεί με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών αλλά οι δάσκαλοι λόγω παλαιότητας, δεν το ξέρουν ή τουλάχιστον δεν το διδάσκουν.

Αν οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τα θέματα της εκπαίδευσης βρουν αξιοπρεπείς σχολές στο εξωτερικό που να μην υπάρχει στους δασκάλους ένας 30άρης, 35άρης, 40άρης, θα τους παραδεχτώ.

Τα παραδείγματα τα έχω αντλήσει απο την Πολυτεχνική του ΑΠΘ, αλλά το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε πλήθος σχολών και τμημάτων.

Και φυσικά εκατοντάδες λαμπροί νέοι επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με την έρευνα και τη διδασκαλία, μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και πάνε στο εξωτερικό.

Για να το ανάγω στη δική σου δουλειά, φαντάσου να πρέπει να βγεί η εφημερίδα μόνο με δημοσιογράφους απο 45 φεύγα και πάνω. Θα ήταν μες τη ζωντάνια και τη χαρά.

J95 είπε...

την ίδια περίπου σχέση που έχει η παραλιακή της Λούτσας με τη Γαλλική Ριβιέρα.

Κωστης Γκορτζής είπε...

Ωραία τα λές (πάλι).
Συμφωνώ, με τον καλλιτέχνη (dodos) και πάω κι ένα βήμα παραπέρα, 'απ' το σπίτι μας ν' αρχίσουμε' την αλλάγή του Πανεπιστημίου. Για να μην πώ 'απ΄τον εαυτό μας'...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Με τα κόμματα να παίζουν ρόλο δερβέναγα στους φοιτητές και τους καθηγητές να αδιαφορούν συχνότατα για το διδακτικό τους έργο, είναι λογικό να έχουμε τέτοιες διαστροφές. Ωστόσο, τούτο δε σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ιδιωτικοποιήση της μόρφωσης ούτε κατάργηση του ασύλου.

kwlogria είπε...

Όσο διάβαζα ήθελα να κλαίω. Ευτυχώς που είχες γράψει όμως την τελευταία πρόταση και ανακουφίστηκα... :)

Valisia είπε...

Είχα γράψει κάτι σχετικό παλιότερα.Σε παραπέμπω εδώ.
http://valisia.blogspot.com/2007/09/blog-post.html
Καλησπέρα

Mirage είπε...

Κατά σύμπτωση, Καιρέ, ανέβασα πόστ και ΄γω μετά από πολύ καιρό για το ίδιο θέμα. Φαίνεται μας πονάει όλους ... Αφορμή στάθηκε μια πρόσφατη εκπομπή του συναδέλφου σου, Παντελή Σαβίδη από την ΕΤ3. Μια εκπομπή απογοήτευση από έναν άνθρωπο που θεωρώ ως έναν απο τους ελάχιστους που μπορεί να στήσει εξαιρετικές τηλεοπτικές συζητήσεις. ¨Εχει άλλωστε δώσει παρά πολλά καλά δείγματα, επομένως δικιαιούται και μια κακή εκπομπή.

Και όμως ο δυναμικός Σαβόδης, την πάτησε, έφερε μόνο ακαδημαϊκούς! Έτσι δεν κατάφερε να πάει κόντρα στους "καθ΄ έδρας" ούτε για ένα λεπτό...

Πέρα απο την ελληνική διάσταση όμως, την οποία πολλοί υπερτονίαζουν (να σας πω την αλήθεια έχει αρχίζει να με κουράζει στα blog η κριτική των "άλλων" ελλήνων λες και εμείς είμαστε οι "Ευρωπαίοι", ενώ θα έπρεπε να κριτικάρουμε τις θέσεις μόνο και τις απόψεις! Ας πούμε ποιός σας είπε ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη δεν έχουν τα ίδια και χειρότερα Πανεπιστήμια; δεν λέω Καιρέ ήσουν προσεκτικός, προσπάθησες να σκιαγραφήσεις κάπως πως θα θέλαμε να είναι το Πανεπιστήμιο) προσωπικά με προβληματίζει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ η διάσταση που άγγιξε ο GENEVER, δηλαδή το χάσμα μεταξύ Κατάρτισης (και μάλιστα εκείνης της στενά ωφελιμιστικής για την επαγγελματική "αποκατάσταση") και της Παιδείας. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο εδω και κάτι εκατοντάδες χρόνια (όσο μπορώ να θυμηθώ :) ) !!

Είμαστε όλοι δέσμιοι της Τεχνικής και του ωφελιμισμού, εξαρτημένοι απο έναν τεχνολογικό πολιτισμό όπου σχεδόν τίποτα από αυτά που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν τα έχουμε παράγει χρησιμοποιώντας το δικό μας μυαλό, χέρια και πόδια ... Απόλυτα αλλυσοδεμένοι της Τεχνικής, της Τεχνολογίας, των μεγάλων πολυεθνικών & Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που ελέγχουν την ΕΞΕΛΙΞΗ, την ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΘΕΤΟΥΝ την ΑΝΤΖΕΝΤΑ της Πανεπιστημιακής γνώσης .... !!

Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά, η άρση της μονιμότητας των ακαδημαϊκών και οι αξιολογήσεις, μπορεί να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότητα της Κατάρτισης, αλλά με την ΠΑΙΔΕΙΑ πότε θα ασχοληθούμε ΣΟΒΑΡΑ;

Περισσότερα στο Παιδεία, Κατάρτιση και Πανεπιστήμια

o kairos είπε...

industrial,συνιστω το ρυζι.Ειναι πανευκολο και σε αμετρητες ποικιλιες και συνταγες.Κι εχεις και πελατη.:-)

genever,καλα εκανες και μακρυγορησες,γιατι τα ελληνικα σου ειναι θαυμασια και γιατι οι σκεψεις σου ειναι εφαμιλες των ελληνικων σου.Τεινω να συμφωνησω μαζυ σου,οτι ο προσανατολισμος προς στενα οικονομιστικα και τεχνικα μελλοντα ειναι απο τις κυριες αιτιες του κακου.
Πιστευω,ομως,οτι η κυριοτερη αιτια ειναι η εκτεταμενη διαφθορα,που διαπερναει ολη την ελληνικη κοινωνια,απο την κορυφη μεχρι τα νυχια.Οι ανθρωποι,που βρισκονται στις θεσεις εξουσιας ειναι στην μεγαλη τους πλειονοτητα διεφθαρμενοι.
Ειτε λεγονται γονεις,που προτρεπουν τα παιδια τους να κοιταζουν μονο την παρτη τους για να επιβιωσουν και "να αφησουν ολους τους αλλους να πανε να κουρευονται".
Ειτε λεγονται δασκαλοι,που εχουν γραμμενη την καλλιεργεια των μαθητων στα τετοια τους,γιατι βαριουνται,γιατι δεν πληρωνονται,γιατι ειναι ανεπαρκεις επιστημονικα και διδασκαλικα,γιατι εχουν συντεχνιακοκομματικες φιλοδοξιες.
Ειτε λεγονται νομοθετες,που ειναι ανεπαρκεις επιστημονικα και πολιτισμικα για να αντιμετωπισουν με σοβαροτητα την Παιδεια και ειναι ενταγμενοι σε ενα απολυτως διεφθαρμενο κομματικο συστημα ραγιαδοπελατειακης σχεσης με τους υπηκοους.
Απ ολους αυτους και σ αυτο το περιβαλλον θα ευχαριστουσα την τυχη,που εχουμε τετοια νεολαια.Γιατι η νεολαια ειναι κατω απ αυτες τις συνθηκες πολυ καλυτερη απο κει που τη σπρωχνουν να παει.Αυτο βεβαια δε φτανει.Γιατι κι οι νεοι γινονται σιγα σιγα σαν τα μουτρα της κοινωνιας,που τους σπρωχνει.Ισως και χειροτεροι.
Υπαρχει λυση;Αν δεν ξεσηκωθουν τα αγγουρακια να χτυπησουν τον μαναβη δεν βλεπω φως.Δηλαδη,αν δεν ξεσηκωθουν οι ιδιοι οι φοιτητες να παρουν στο κυνηγι τους διεφθαρμενους δασκαλους,οπως καναμε εμεις μετα το '74,με εκεινη την εγκληματικη κατα τα αλλα λεγομενη αποχουντοποιηση,οπου στο ονομα της καθαρσης πηρε η μπαλα και ενα σωρο αξιους δασκαλους,που απλως δεν υπεκυπταν στα καπριτσια των 18ρηδων,δεν βλεπω φως.Μπορουν οι φοιτητες-οχι οι εγκαθετοι ινστρουχτορες,αλλα οι ελευθεροι πολιτικοποιημενοι και κοινωνικα ευαισθητοι-να κανουν μια καθαρση χωρις τα δικα μας εγκληματα;
Αν δεν ξεσηκωθουν οι επαρκεις και επιστημονες καθηγητες να παρουν στο κυνηγι τους διεφθαρμενους συναδερφους τους,που τους ξερουν εναν κι εναν και τους ανεχονται,οταν δεν τους στηριζουν κι ολας απο μια κακως νοουμενη συναδερφικη αλληλεγγυη (συναδερφος ο ασχετος με τον δασκαλο;;!!) δεν βλεπω φως.
Αν δεν παρουνε στο κυνηγι οι υπηκοοι τους πολιτικους,οταν παπαρολογουν και τους υπαλληλους τους σε καθε δημοσια υπηρεσια,οπου καθε κατεργαρακος καταχραται την εξουσια που του δινει η καρεκλα του,ενω ειναι υπηρετης,δεν βλεπω φως.
Κι αν δεν παρουν οι νεοι τους γονεις τους στο κυνηγι,οπως τους πηραμε εμεις,χωρις να στρογγυλοκαθονται στην ασφαλεια της μαμας και του6 μπαμπα και χωρις να καταντησουν σαν κι εμας,που γιναμε χειροτεροι απο τους γονεις μας,δεν βλεπω λυση.
Επειδη,το πρωτο πανεπιστημιο ειναι το σπιτι.Και το σπιτι μπορει να εχει καλες προθεσεις,αλλα στην πραξη βρωμαει.Θα μου πεις "τι να κανει και το σπιτι,ο,τι μπορει κανει".
Ε, αυτο που κανει το σπιτι ειμαστε.

dodo,ακριβως.

arkin,και βεβαια δεν ειναι προβλημα οι παραταξεις.Το προβλημα ειναι τι νοοτροπια εχουν οι παραταξεις και ποιανου το συμφερον εξυπηρετουν τελικα.Και φυσικα το προβλημα ειναι η αδιαφορια της πλειοψηφιας για τα κοινα.Αλλα,παντα οι πλειοψηφιες και σε ολες τις χωρες αδιαφορουν για τα κοινα και θελουν να τα διαχειριζονται οι εξουσιες τους.Ωραια.Ας δημιουργηθουν δυνατες καλλιεργημενες μαχητικες μειοψηφιες λοιπον.

χρηστο,μαλιστα.Να κανουμε κατι ή να πουμε δεν παει στο διαολο,δεν αλλαζει;

so_far,φτιαχτε κι ολας το μπουρδελο...

σχολιαστη,και το χειροτερο ειναι,που αυτοι ακριβως μπαζουν απο το παραθυρο οποιον νεοτερο τους βρουν,που να πληροι τις ελαχιστες προϋποθεσεις,ωστε και αυτοι να μην απειλουνται,να μην αξιολογουνται,να μη διδασκουν και να πολλαπλασιαζονται οι συντεχνιακες τους κλικες.Εχεις δικιο,οτι οι αντιθετες φωνες δεν πολυβλεπουν το φως της δημοσιοτητας.Ειναι γιατι δεν προλαβαινουν ουτε να αρθρωθουν μεσα στη χλαπαταγη και το θορυβο που κανει η κλικα.Και χανονται ακομα και μεσα στις ερευνες που κανουν,οταν κανουν,οι εφημεριδες.

j95,να μη σου πω,οτι το ωραιοποιεις κι ολας!Γιατι σε πολλα σημεια η Λουτσα ειναι πιο ομορφη απο τη Ριβιερα:-)

Κωστη,και βαλε..

δειμο,ξερεις,οτι ιδιωτικοποιηση δεν υπαρχει σχεδον πουθενα στον κοσμο.Ελαχιστες οι εξαιρεσεις.Τα εξοδα λειτουργιας και συντηρησης ενος ιδιωτικου πανεπιστημιου ειναι απαγορευτικα ακομα και για το Χαρβαρντ και το Ητον.Τα οποια δεν ειναι ιδιωτικα.Ειναι Ιδρυματα με χορηγιες και δωρεες και δημοσιες επιδοτησεις και ερευνητικες εργασιες αμοιβομενες.Πληρωνεις διδακτρα,ναι.Αλλα,αμα τα βαλεις κατω και δεις τι σου στοιχιζει η εδω δωρεαν και η εκει πληρωμενη και τι παιρνεις απο την καθε μια θα σου σηκωθει η τριχα απο την εδω κλοπη.

μωρη κωλογρια,εισαι σε μεγαλη φορμα τελευταια και φυσικα %^#@$&%** σου.

o kairos είπε...

mirage,οπως συμφωνησαμε καποιοι,θαρω κι εσυ,το προβλημα ξεκιναει απο το πανεπιστημιο του σπιτιου.Οχι τοσο με την εννοια της λειψης καλλιεργειας.Οσο της ανοχης σ αυτο το απαιδευτο συστημα κανονων και καλλιεργειας,που εξαπλωνεται σε ολο τον κοσμο.
Εχω ομως μια αντιρρηση.Ποτε αλλοτε στην ιστορια της ανθρωποτητας τοσος μεγαλος ογκος γνωσης δεν ηταν στη διαθεση τοσο μεγαλου πληθους ανθρωπων.Οχι απλως γνωσης.Ολης της γνωσης,που εχει μαζεψει το ειδος ως σημερα.Ποτε αλλοτε δεν ειχε τοσο μεγαλο πληθος ανθρωπων προσβαση στη μορφωση.
Επομενως,δεν μας λειπει η μορφωση.Μας λειπει η Καλλιεργεια.Δηλαδη,μας λειπουν οι ηθικοι κανονες-προσοχη,οχι οι ηθικολογικοι.Μας λειπει η Εξημερωση.Μας λειπει η κοινωνικοτητα και ολοι οι κανονες συνυπαρξης και αλληλεγγυης.Μας λειπει ο αλτρουισμος και η Συμβιωση.
Πολυ φοβαμαι,οτι με τη νοοτροπια της καταναλωσης,που κυριαρχει στο παγκοσμιο κοινωνικο μοντελο,μονο μια παγκοσμια επανασταση ή μια παγκοσμια καταστροφη μπορει να κανει τον ανθρωπο να αλλαξει ροτα.Αυτο,ομως προϋποθετει,οτι θα εχουμε εξαντλησει ολα τα ορια εξαγριωσης.Πολυ φοβαμαι.

o kairos είπε...

valisia,διαβασα το ποστ σου και σου απαντησα εκει.Πιστευω,οτι δεν εχει σημασια απο που θα παρει κανεις την Παιδεια,αρκει να την παρει.Και αρκει να εχει την ευκαιρια να την παρει ο καθενας.Ξερω φτωχοπαιδα,που τους ελιωσε ο κωλος να δουλευουν για να πανε να σπουδασουν στο UCLA και τους ξαναφυγε για να μπορουν να πληρωνουν τη διαμονη τους.Μεχρι το τελος των σπουδων τους.Και ξερω και πολλους,που ηταν και ειναι σε θαυμασιες σχολες στα ελληνικα πανεπιστημια και δεν θα βγουνε ποτε ή θα βγουν ημιμαθεις.Οσο πιο πολλα καλα πανεπιστημια τοσο καλυτερα για τον τοπο.

o kairos είπε...

Και για να παρουμε μια μυρουδια της αγραμματοσυνης αυτων που εξεταζουν και αποφασιζουν για την εισοδο των νεων στα πανεπιστημια,να μια επικαιρη επισημανση-κραυγη ενος καθηγητη πανεπιστημιου:Στο διαγώνισμα Νεοελληνικής Γλώσσας, το κείμενο του Σεφέρη συνοδεύτηκε από ένα γλωσσάρι με εφτά λέξεις, άγνωστες ή δυσνόητες κατά τους εξεταστές, ώστε να διευκολυνθούν οι μαθητές.
Έστω. Θάπρεπε όμως οι ορισμοί να δίνονται με τους κανόνες της τέχνης. Να επισημαίνεται το ότι μια λέξη χρησιμοποιείται με ιδιάζουσα ή μεταφορική έννοια και όχι με τη γενική της σημασία. Περασμένων σημαίνει εδώ (αλλά όχι εν γένει) «ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή».
Και βεβαίως, η ερμηνεία που δίνεται πρέπει να είναι σωστή. Ροπές δεν σημαίνει «απόψεις» αλλά «τάσεις» στην κοινή γλώσσα (παρότι στη Φυσική υπάρχει διαφορά). Και κυρίως, «υπόδικη» σημαίνει «υπόλογη» αλλά βεβαίως όχι «ένοχη». Πού πήγε το περίφημο τεκμήριο αθωότητας; Στα σκουπίδια, ως συνήθως.
Και για όποιον πει ότι πρόκειται για ψιλά γράμματα, δεν αντιλέγω. Όμως τα ψιλά λάθη που διαχέονται σε μια ολόκληρη κλάση ηλικίας χοντραίνουν αφάνταστα. Οι εξεταστές οφείλουν να παρουσιάζουν θέματα χωρίς ψεγάδι κανένα. «Δε βαριέσαι» εδώ δε χωράει. Ειδεμή όχι απλώς ακρωτηριάζουμε τα παιδιά μας εθίζοντάς τα στην παπαγαλία, τα κοροϊδεύουμε κι από πάνω.
Φτάνει πια, γλωσσοκτόνοι, παιδοκτόνοι, ντενεκέδες ξεγάνωτοι! Φτάνει!

Βένιος Αγγελόπουλος
2/6/2008

Aggelos Spyrou είπε...

Κομματικοποιημένη "γνώση",
"προγραμματισμένες διακοπές".

Mirage είπε...

Kaire δεν βλέπω διέξοδο από το πρόβλημα, παρά μόνο κατάρευση της ανθρωπότητας, τουλάχιστον όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Αυτό που συνέβει παλιότερα με άλλους "αυτοκαταστροφικούς - επιθετικούς" πολιτισμούς σε τοπική κλίμακα (Μάια, Νήσοι Πάσχα, Ευφράτης, Ελληνικός πολιτισμός, κλπ) θα συμβεί σε παγκόσμια κλίμακα, παρόλο που υπάρχει πράγματι ένα ενδιαφέρον για το περιβάλλον, η "επιθετική" ορμή που έχουμε είναι τεράστια! Για τους παλιούς στοιχεία παραθέτει ο Jared Diamond στο ομώνυμο βιβλίο του.

Τα παιδιά, οι νέοι, δεν μπορούν να οδηγήσουν τις κοινωνίες στο μέλλον! Διαισθάνονται (όσα απο αυτά δεν πρόλαβαν να αλλοτριωθούν εντελώς) ότι κάτι πάει στραβά με τον κόσμο, αλλά δεν έχουν τις εμπειρίες, την γνώση ούτε πολύ περισσότερο την "καθαρή" σκέψη για να δώσουν εκείνα την κατεύθυνση. Τα παιδιά λόγω των ορμών της ηλικίας τους είναι εκείνα στα οποία λειτουργεί πολύ έντονα το ζωϊκό υπόστρωμα, είναι περισσότερο επιρεπή στον φανατισμό και την βία. Ο Πλάτωνας αυτά και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία ήθελε να "παιδέψει", ώστε όταν μεγαλώσουν να δημιουργήσουν την ιδανική "Πολιτεία". Όταν ώριμοι ενήλικες με πρόσβαση στην παγκόσμια γνώση (όπως αναφέρεις) και σφαιρική αντίληψη των πραγματών αδυνατούν να ανατρέψουν τα δεδομένα, πως περιμένεις οι νέοι που μόλις βγήκαν απο την εφηβία και προσπαθούν να διαμορφώσουν - επιβάλουν το αδύναμο ΕΓΩ τους να πράξουν κάτι τέτοιο; Άσε που η γνώση στην οποία αναφέρεσαι είναι και ΠΑΛΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ. Η ηθική "επίγνωση" μετά τον Χόμπς και τον Ρουσσώ επαφύεται στην καλή θέληση των κοινωνιών ... η ηθική δεν αποτελεί στοιχείο της Φύσης, όπως η βαρύτητα το υδρογόνο και το οξυγόνο ώστε να αναζητήσουμε - ανακαλύψουμε τους κανόνες της !! Η ηθική είναι ανύπαρκτη στον άνθρωπο ή στην καλύτερη περίπτωση στηρίζεται σε ένα "κοινωνικό συμβόλαιο", αποτελεί δηλαδή μια σύμβαση μεταξύ των ανθρώπων. Η διαφθορά δεν πρέπει να μας εκπλήσει, δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηθικά όντα εκ "φύσεως" αλλά παρά φύσει ;) Επομένως η διαφθορά αποτελεί την φυσική μας κατάσταση, πως Ω! Καιρέ τότε να πολεμήσουμε την φύση μας;;;

Πως να αποτελέσει η οικογένεια το ιδανικό Πανεπιστήμιο, όταν ο φυσικά ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΙΚΟΣ, ΑΤΟΜΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ, διάφθορος άνθρωπος έχει διαλύσει ακόμη και αυτόν τον ελάχιστο πυρήνα κοινωνικότητας!; Τα διαζύγια στον Δυτικό Κόσμο πάνε σύνεφο. Η επαγγελματική "αποκατάσταση" αποτελεί για άνδρες - γυναίκες την μόνιμη απασχόλησή μας, η ΕΞΑΡΤΗΣΗ μας απο τα ΤΕΧΝΙΚΑ καλούδια του πολιτισμού είναι ολοκληρωτική. Ο δυτικός άνθρωπος σέρνεται εξουθενωμένος και αλλοτριωμένος πίσω από την άμαξα της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ προϊόντων που παράγονται ΑΛΛΟΥ. Η εξάρτηση της ζωής μας απο το χρήμα είναι απόλυτη. Σε μερικά χρόνια η διατροφή μας θα ελέγχεται από 5-6 πολυεθνικές παραγωγής μεταλαγμένων (κάποιοι λένε πως ήδη στην Αμερική το 50% των σοδειών στα σιτηρά είναι μεταλαγμένα). Ποιός έλληνας καλιεργητής μπορεί να αναλογισθεί τους πιθανούς κινδύνους αλλά και την απόλυτη εξάρτησή του απο την πολυεθνική, όταν θα μπορεί να αναγωνισθεί τον "γείτονα" και θα πετυχαίνει κάθε χρόνο σοδιές που δεν θα τις προσβάλουν ζιζάνια και ζωύφια, όταν θα μπορεί να εισπράτει περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσει επιτέλους τα δανικά του τρακτέρ, του σύγχρνου οικιακού εξοπλισμού και των κινητών της οικογένειας;; Για ποιά επανάσταση μιλάμε; Των bloggers της GOOGLE, της μεγαλύτερης πολυεθνικής με κέρδη 500 εκατ $ (ανά τρίμηνο παρακαλώ) που ελέγχει το 65% του παγκόσμιου περιεχόμενου ή του FACEBOOK όπου τελικός μέτοχος είναι η CIA ;;!! Να μην έχουμε καμία αυταπάτη όλοι εμείς οι επαναστάτες της πολυθρόνας, όταν κληθούμε απο τις περιστάσεις να κατέβουμε στους δρόμους (για πιο ΛΟΓΟ να το κάνουμε άραγε), να πεινάσουμε και να κυνδινεύσει η ζωή μας, θα προτιμήσουμε την εξαρτημένη και ελεγχόμενη ασφάλεια του ... πληκτρολογίου μας ... η Ιστορία άλλωστε έχει δείξει, η μεσαία τάξη, η μεγάλη "τάξη", η πλειοψηφία είναι η πιο συντηρητική, αυτή είχε αποδυναμώσει και καταστείλει με την αδιαφορία της τις όποιες ολιγοήμερες επαναστάσεις στο παρελθόν ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καιρέ δε νομίζω ότι πρέπει κι εσύ να χαθείς στο λαϊκισμό για το μάθιημα της Γλώσσας. Δεν σου αξίζει, φίλ μου. Οι ερμηνείες δόθηκαν πολύ σωστά για να βοηθηθούν όλοι οι μαθητές. Εύκολες ή δύσκολες έννοιες δεν έχει σημασία, ακόμα κι αν πρόκειται για δύο ή πέντε "κακούς" μαθητές. Η ερμηνεία των λέξεων δεν έχει κανένα ρόλο με την επιστήμη, ειδικά όταν μιλάμε για έκθεση.

Εσύ δε χρειάστηκε ποτέ σου στην ηλικία εκέινη να ψάξεις λέξεις στο λεξικό, που άλλοι πιθανώς θα γνώριζαν; Δεν είναι κατάντια της εκπαίδευσης, θεωρώ, αλλά πρόοδος που δε βάζει θέματα μόνο για λίγους καλούς (πρβλ ταξικό σχολείο).

Χρήστος είπε...

Να κάνουμε. Συνεργασία φοιτητών και καθηγητών της προκοπής σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Από την εμπειρία μου σε διάφορες ανεξάρτητες ομάδες χωρίς ιδεολογικό σημαιάκι, όταν ήμουν φοιτητής, είδα πως παλεύαμε με τους ανέμους γιατί δεν είχαμε την ικανότητα να συντάξουμε ένα επαρκές και σαφές πλαίσιο. Κάποιον καθηγητή να μας βοηθήσει σε αυτό δεν είχαμε και τελικά οι όποιες βελτιώσεις κατορθώσαμε να πετύχουμε ήταν περισσότερο χαρακτήρα του να μην περάσει κάτι στη σχολή μας άντε και σε μιά άλλη και το πως οι ενέργειες μας δεν ήταν κομμάτικά καπελωμένες. Οι μάχες που δίναμε μεταξύ μας για να συνεννοηθούμε δε...μέχρι που το ζωγραφίζαμε στο τέλος...ετερόκλητοι γαρ

Για να αλλάξει επί της ουσίας το πανεπιστήμιο και να μην είμαστε διαρκώς σε αμυντική στάση η οποία το μόνο που μπορει να καταφέρει είναι η διατήρηση ενός ούτως ή άλλως σαθρού και απαξιωτικού συστήματος, πρέπει να περάσουμε στην επίθεση των αντιπροτάσεων, λογικά δομημένων και εφαρμόσιμων. Για να επιτευχθεί αυτό, η συνεργασία φοιτητών της προκοπής και καθηγητών της προκοπής, είναι απαραίτητη. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν. Πως θα κάμουνε χωριό όμως?

o kairos είπε...

αγγελε,ρευματος...

mirage,ειπα ηθικη και οχι ηθικολογιστικη.Αλλα,στο βρόντο.Η ηθικη ειναι μια απολυτως πρακτικη και μπακαλικη σταση,και ειναι αποτελεσμα απλης κοινης λογικης,που βασιζεται στη χρησιμοτητα.Ειναι μια απολυτως αποψεικοινωνικη και ατομικη λειτουργια,χωρις την οποια δεν θα ζουσε κανενα ειδος στον πλανητη.Η απαρεσκεια στο φονο,στο βιασμο,στην κλοπη και παει λεγοντας,δεν ειναι απλες ηθικολογιες.Εχουν επιλεγει επειδη ειναι ΧΡΗΣΙΜΕΣ για το κοινωνικο συνολο.Ειναι κανονες για αρμονικοτερη συμβιωση.Οχι απλως επιβιωση.Μην ανοιξουμε κουβεντα τωρα για το τι ειναι ηθικο και τι δεν ειναι κι αν ειναι καλο ή κακο,γιατι βαριεμαι να αδικουμε το επιπεδο της συζητησης.Να πηγαινουμε και παρακατω.
Η γνωση,παλι,που λες οτι αναφερομαι και ειναι τεχνοκρατικη,δεν εχει καμια σχεση με τεχνοκρατια.Η γνωση δεν ειναι απλως αποτελεσμα μεταδοσης πληροφοριων,οπως κι αν μεταδιδονται αυτες-τεχνοκρατικη και η λυρικη αφηγηση των Επων του Ομηρου στις ομιγυρεις των ανθρωπων απο τους τροβαδουρους επι 400 χρονια πριν γραφτουν;Η γνωση ειναι το Εύρηκα,που σου αποκαλυπτει ο εαυτος σου καθε μερα για ενα σωρο θεματα και αποριες και ερωτηματικα,σε ανυποπτο κι ολας χρονο.Ο ανθρωπος γενναει γνωση καθε μερα απο την πληροφορηση.Κι αυτος ο ογκος γνωσης,που παιρνουμε ειναι ο μεγαλυτερος μεσα στο χρονο που ζουμε:Το αποτελεσμα μιας συνειρμικης εργασιας,που κανει ο εαυτος μας,χωρις καν να τον ελεγχουμε,χωρις να τον ξερουμε και χωρις να μπορουμε να παρεμβουμε στις διαδικασιες του.Εδω δεν μπορουμε να ελεγξουμε ουτε τους χτυπους της καρδιας και τις τρανσαμινασες,που παραγονται ερημην μας,οπως και τα εννεα δεκατα της λειτουργιας μας.Για ποια τεχνολογια μου μιλας!Της αρχιδοτριχας στο καθημερινο προτσες ενος οντος,που νομιζει οτι ελεγχει κατι τις στον εαυτο του και τον κοσμο;
Η ηθικοι κανονες,λοιπον,ειναι αποτελεσματα μπακαλικης λογικης,που ειναι στη φυση των οντων-αν και σπανιζει στους ανθρωπους-και δεν ειναι καθολου αφυσικοι,οπως λες.Αγαπα τον πλησιον σου δεν ειναι καμμία ηθικολογια.Ειναι απλως πιο χρησιμο απο το να τον μισεις και να ζεις σε μια ενταση και αντιπαλοτητα,που σου στερει το αισθημα της ασφαλειας,της ευχαριστησης στην ανταλλαγη συναισθηματων και πληροφοριων.Οποιος κλεβει να του κοβουν το χερι που εκλεψε δεν ειναι ηθικολογια,ειναι χρησιμο σε μια κοινωνια μιας χρονικης περιοδου για πολυ συγκεκριμενους λογους.
Να μην ειναι αγραμματοι και σατραπες οι καθηγητες δεν ειναι ηθικολογια,ειναι χρησιμα για την καλλιεργεια των μαθητων-για να ερθουμε στο θεμα μας.
Παρε,λοιπον για γνωμωνα το κοινωνικο συμφερον με την εννοια της χρησιμοτητας στην καθημερινη και μελλοντικη ζωη του,και θα εχεις ενα σωρο ηθικους κανονες και ηθικες για να παλεψεις για παρτη τους.Και οχι για παρτη σου.Δεν εννοω εσενα.Και δεν εννοω,οτι ειναι χρησιμο να υποταξουμε την ατομικοτητα στην κοινωνικοτητα.Χρησιμο ειναι να δουμε πότε ειναι χρησιμο για την κοινωνικοτητα και την ατομικοτητα να προτασσεται το συμφερον της μιας ή της αλλης.Αυτο,θελει σοφια,που δεν ειναι καθολου τεχνοκρατικη και καθολου ηθικη.Ειναι χαρισμα και εκπαιδευση.

δειμο,οχι απλως δεν λαϊκιζω,αλλα γινομαι εξαλος οταν εξεταστες καθηγητες,που υποτιθεται οτι πρεπει να ξερουν καλα ελληνικα για να τα δωσουν και στους μαθητες,ειναι τοσο αγραμματοι,που στην επεξηγηση τους μεταδινουν οτι ροπες σημαινει αποψεις και οχι τασεις που ειναι το σωστο,υποδικη σημαινει ένοχη και οχι υπολογη που ειναι το σωστο και ενα σωρο αλλα τετοια μαργαριταρια αμαθειας.
Και,οχι.Δεν θελω τις διευκρυνισεις και τις επεξηγησεις στα τελικα διαγωνισματα.Οποιος ξερει ξερει και οποιος εμαθε εμαθε.Αυτη η φαμπρικα με την ανοχη και προωθηση της ησσονος προσπαθειας και τα χαρισματα και τα χατηρια ειναι που εχουν κανει την ελληνικη κοινωνια βασιλειο της αρπακολλας,του ρουσφετιου,των χειριστων υπηρεσιων.Και ξεκινανε απο το σπιτι απ οπου και επιβαλλονται στα σχολεια απο τους γονεις,που βλεπουν τους κανακαραιους τους σαν ηλιους του συμπαντος.Φτανει πια το χατηρακι.Γιατι το χατηρακι γινεται και στους δασκαλους,για να μπορουν αγραμματοι να γινονται καθηγητες.Νισαφι πια.

χρηστο,ειναι μια θαυμασια ιδεα.

Ανώνυμος είπε...

Kaire καταρχήν δεν υπάρχει λόγος να "αρπάζεσαι", η κριτική μου δεν είναι προσωπική, άλλωστε η εκτίμησή μου προς τα κείμενά σου είναι γνωστή και διατυπωμένη.

Ο διάλογός μας υφίσταται για την διερεύνηση της αλήθειας, μέσα απο εμάς αντιπαρατίθενται απόψεις και ιδέες, όχι άνθρωποι.

Κατανοώ την άποψη περί χρηστικότητας της ηθικής απο τις κοινωνίες. Υπο τις παρούσες περιστάσεις αιώνων δυτικού ατομικισμού, φαίνεται να είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε μπας και πάμε ένα βήμα μπροστά. Όμως δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω ότι η χρηστικότητα αποτελεί ένα σαθρό θεμέλιο της ηθικής και της κοινωνίας. Διότι άνετα μπορεί να πει κανείς ότι και η διαφθορά μπορεί να είναι χρήσιμη για μια κοινωνία η οποία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά (λόγω αδυναμίας π.χ.) υπο κάποες περιστάσεις. Ακόμη και το επίσημο ΠΑΣΟΚ πλαγίως την χρηστικότητα και την σκοπιμότητα επικαλέσθηκε όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει το πως μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ ... εαν αφεθεί στις κοινωνίες να αποφασίσουν πότε και πόση ηθική τους είναι χρήσιμη κατά περίσταση, τότε ουσιαστικά καταργούμε την έννοια "ηθική" ως κάτι το οποίο είναι φυσικό και αναπόδραστο.

Ας δούμε τώρα πως θα ήταν τα πράγματα εαν απορίπταμε την χρηστικότητα της ηθικής και συλλογιζόμασταν την αναγκαιότητα, το αναπόδραστο, αν βλέπαμε δηλαδή την ηθική ως τις τρανσαμινάσες (που πολύ όμορφα αναφέρεις) του (υγιούς και σφρυγιλού) κοινωνικού/ πολιτικού "σώματος".

Παραπέρα, εαν όχι μόνο υποτάσσαμε την ατομικότητα στην κοινωνικότητα, αλλά εαν τεντώναμε στα άκρα την σκέψη μας και διαπιστώναμε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην πραγματικότητα ΑΤΟΜΑ! Πως τα άτομα τα έχει εφεύρει η αναλυτική σκέψη για να μπορέσει να μελετήσει τα φαινόμερα. Εαν βλέπαμε δηλαδή πως όλα είναι τόσο στενά διασυνδεδεμένα ώστε τρανσαμινάσες, αμινοξέα, πρωτεϊνες, ιστοί και εγκέφαλοι λειτουργούν ΓΙΑ ΝΑ υπάρχουν άνθρωποι, οι άνθρωποι ΓΙΑ ΝΑ υπάρχουν κοινωνίες, οι κοινωνίες όλων των ειδών (άνθρωποι, άλλα ζώα, φυτά, νερά, χώμα, κλπ) ΓΙΑ ΝΑ υπάρχουν τα φυσικά οικοσυστήματα, τα οικοσυστήματα ΓΙΑ ΝΑ υπάρχει η ΓΑΙΑ, δηλαδή ένας "ζωντανός" πλανήτης, ένας πλανήτης που σφίζει απο ΖΩΗ. Η ανθρώπινη ηθική, ως έννοια ως νοητικό πόνημα, έπρεπε να βασίζεται σε διαπιστώσεις - αξίες - αναγκαιότητες καθολικού κύρους τις οποίες μπορεί να συναντήσει κανείς στην φύση, τις οποίες υπηρετούν όλα τα "άτομα" οποιασδήποτε φυσικής "κοινωνίας", ίσως χωρίς να το γνωρίζουν. Αλλά εμείς ως σκεπτόμενα "άτομα" θα έπρεπε να το είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό έτσι δεν είναι; Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά, γι αυτό και διαλεγόμαστε μπας και το ανακαλύψουμε...

Η ηθική τότε θα αποκτούσε εκείνο το ειδικό βάρος που κατέχει η βαρύτητα. Διότι δεν μπορούμε να πούμε πως η βαρύτητα δημιουργείται όταν μας είναι χρήσιμη για να μένουμε κολημένοι πάνω στην γη και καταργείται όταν θέλουμε να πετάξουμε ... Η βαρύτητα υπάρχει πάντοτε και ασκεί την δύναμή της, επομένως θα πληρώσουμε το τίμημα (τόνους καύσιμα) για την κατάργησή της όταν αισθανθούμε (λανθασμένα) πως δεν μας είναι χρήσιμη αλλά μας κρατάει δέσμιους πάνω στον πλανήτη .... διότι βλέπεις Kaire χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε καν ο πλανήτης !!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κατ' αρχάς ροπές στο εν λόγο κείμενο του Σεφέρη σημαίνει όντως απόψεις και όχι τάσεις. Η έννοια τάσεις είναι η γενικότερη, αλλά στο δοκιμιακό αυτό λόγο του Σεφέρη. Όχι ότι απέχουν πολύ οι έννοιες και όχι ότι ένας καλός μαθητής δεν θα το αντιλμβανόταν εν τέλει. Ωστόσο, το να μη βοηθηθεί ο μαθητής -ο "κακός" μαθητής- σημαίνει ότι αποδέχεται κάποιος τις ταξικές διακρίσεις στο σχολείο και τις επιδόσεις. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να δούμε νομίζω το ζήτημα ακι όχι με τον τρόπο που το εθεσες.

Nefestoras είπε...

Τα μεγέθη όταν είναι τεράστια δεν μπορούμε να τα συλλάβουμε. Αυτό είναι μια καλά κρυμμένη συλλογική και ατομική αλήθεια που μας διαφεύγει. Τρομάζουμε και δεν τα ακούμε ούτε τα βλέπουμε. Δεν θέλουμε τους ιερούς μας τόπους και τα σύμβολά μας, να τα αποδείξει κάποιος σκάρτα, ακόμη και αν αυτός ο κάποιος είναι η ίδια η πραγματικότητα. Σα το παιδί που δεν βλέπει κάτι που δεν έπρεπε να δει, μέσα στο σπίτι. Κάτι που το φοβίζει και το μαραζώνει.
Είναι μια ψυχολογική πνιγηρότητα, που εμπλοκεύει απόλυτα την εγκεφαλική ικανότητα μας.
Θυμίζει την κατάσταση της σοβιετικής ένωσης, την οποία όλοι οι αριστεροί, καθόλου υστερόβουλα όμως, δικαιολογούσαν σκαρφιζόμενοι τα πιο απίστευτα επεξηγηματικά σεντόνια αιτιάσεων, για να διασώσουν τις ιδέες και τις τρομακτικές προσπάθειες και θυσίες του σοσιαλισμού, από το τέρας που είχε γεννηθεί στα σπλάχνα του.
Ότι συνέβη με τις καταστροφικές συντεχνίες των εργαζομένων στα γνωστά ρετιρέ των δικαστικών, της ολυμπιακής και πολλών-πολλών άλλων.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει για δυό δεκαετίες τουλάχιστον στο σύνολο των πανεπιστημιακών συντεχνιών και αρνούμαστε να το δούμε. Η κατάσταση εκεί είναι σάπια παντού. Μια ανωριμότητα και μια ανευθυνότητα, μια συμφεροντοκρατία που συναγωνίζεται την στάση των πολιτικών και διαπερνάει απ άκρου σε άκρο όλο τον χώρο της τριτοβάθμιας τουλάχιστον εκπαίδευσης.
Μια πανταχόθεν αγυρτεία που έχει χιμήξει και καταλύσει το πανεπιστημιακό άσυλο ιδεών, και το έχει παραδώσει σε μοντέρνους και μεταμοντέρνους εμπόρους, και σε στρεβλωμένες επαναστατικές σέχτες, που κολυμπάνε στις ψυχολογικές τους νευρώσεις.
Αυτό το παντού καλούμαστε να παραδεχτούμε, αφού δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό το νεκροταφείο πνεύματος, καθώς ανιδιοτελείς μνήμες άλλων αθώων εποχών, ντροπιασμένες παρατηρούν την σημερινή εξέλιξη και κατάντια των πανεπιστημίων, και αναστέλλουν την κρίση μας.
Κατά την γνώμη μου αγαπητέ καιρέ, για να προσθέσω στον γόνιμο προβληματισμό που διακινείται στο blog σου πάνω στο καλό κείμενό σου,
ούτε ένας φοιτητής, ούτε ένας καθηγητής δεν εξαιρείται από αυτό το μακελειό. Ούτε κανείς αναρχικός. Και αυτό το ξέρουν όλοι εκεί μέσα και όλοι εδώ έξω. Ο χρόνος θα μας κρίνει όλους για τις απόψεις μας και τις θέσεις πού πήραμε ή δεν πήραμε σε αυτή τη ζωή.

Φιλικά Νεφέστορας.

Χρήστος είπε...

Η συνεργασία είναι θαυμάσια. Εμπεριέχει την αύξηση, ας το πω, της επικοινωνίας και όταν αυτό συμβαίνει, μπορούν να γίνουν θαυμαστά πράγματα.Έχει αρκετές δυσκολίες η αύξηση της επικοινωνίας. Νομίζω πως απαιτεί την αύξηση της πολυπλοκότητας ως σύστημα γιατί αφορά τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ο ψυχισμός του κάθε μέλους μιάς ομάδας πρέπει να είναι διατεθειμένος να αλλάξει ως ένα βαθμό, ώστε να επιτευχθεί επικοινωνία με σκοπό την συνεργασία.
Τα μέλη συνειδητοποιούν πως η εικόνα που έχουν για μιά ιδέα και εν πολλοίς για τον κόσμο, είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που έχουν οι υπόλοιποι της ομάδος. Το πρώτο στάδιο λοιπόν μου φαίνεται πως είναι η ταύτηση της σημειολογίας.

Τα μέλη μιάς ομάδας μπορεί να πέσουν εύκολα στην παγίδα της διαφωνίας λόγω διαφορετικής σημειολογίας. Αυτό μπορεί να κοστίσει σε χρόνο και σε πράξεις, άρα όσο συντομότερα επιτευχθεί, η ταύτηση της σημειολογίας,τόσο αποτελεσματικότερη γίνεται μιά ομάδα.

Ταύτηση της σημειολογίας συμβαίνει όταν τα μέλη αποδέχονται πως δεν υπάρχουν 2 άνθρωποι που βιώνουν ακριβώς το ίδιο κομμάτι της πραγματικότητας και πως σε αυτό ακριβώς συνίσταται η πραγματικότητα. Παρόλα αυτά μπορούν να βρουν νοήματα τα οποία δρουν εντός του προσωπικού τους πεδίου επίγνωσης, έστω και αν στο δικό τους κομμάτι έχουν άλλο όνομα ή άλλα ρούχα αλλά και διαφορετική συναισθηματική φόρτιση.

Αυτή η διαδικασία της κοινωνίας μεταξύ των μελών εξασφαλίζει την αυθεντικότητα τους και κατά συνέπεια την ενσυνείδητη επιλογή τους να είναι μέλη.

Λέω ωρισμένα πράγματα που έχω παρατηρήσει στη λειτουργία των ομάδων καθώς και γω νομίζω πως ομάδες μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

ladybug είπε...

Γιατι υπάρχει οτιδήποτε ελληνικό που να λειτουργεί όπως θα έπρεπε?

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα ειναι τα Πανεπιστημια ,υπερβολικες αντιδρασεις συνηθως χαοτικες.
Ετσι δεν ηταν πάντα;.Και επιστημονες βγαινουν και θα βγαινουν ,και νεες ιδεες ξεκινουν ,και φωτισμενοι δασκαλοι υπαρχουν που κανεις δεν τολμα να αγγιξει και ηλιθιοι υπαρχουν που τους εχουν για σφαλιαρες και κραξιματα.
Το μεγαλο προβλημα τωρα ειναι οτι οι κομματικες οργανωσεις χανουν σε μεγαλο βαθμο τις δυνατοτητες συνδιαλλαγης με τους καθηγητες λογω αμεσης εκλογης.Ετσι τερμα τα τσαμπα πτυχια κλπ
Επισης μεγαλο προβλημα εχουν καθηγητες που ειχαν καλυψει την εκπαιδευτικη και προσωπικη τους ανεπαρκεια σε τετοιου ειδους συναλλαγες.
Ολοι αυτοι πανε στη θεση που τους αρμοζει (στην γωνια και στα υπογεια )και τους ερχεται καπως δυσκολο.

Herinna είπε...

welcome back

"Είναι το πανεπιστήμιο ένας οργανισμός, που παρέχει ακριβώς ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι έχουν τις μαθησιακές προϋποθέσεις και τη θέληση να το παρακολουθήσουν...."
Θα έπρεπε

industrialdaisies είπε...

Εχμ, συγγνώμη που ματαξαναπαρεμβαίνω αλλά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση κι έχω να πω κάποια πράγματα.

Κατ' αρχάς, Νεφέστορα, μιλάς για τα Πανεπιστήμια και αυτούς που τα απαρτίζουν λέγοντας ότι όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, φταίνε. Υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις. Δεν το λέω μόνο εγώ. Υπάρχουν άνθρωποι που προχωρούν την έρευνα, που προχωρούν τον διάλογο για να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα, που "παράγουν" παιδεία, που απέχουν από το "life style" άλλων καθηγητών πανεπιστημίου. Και φοιτητές που συμμετέχουν σε όλο αυτό. Παραδείγματα τέτοιων ομάδων, τέτοιων μονάδων ξέρω κι εγώ αλλά και πολλοί άλλοι σε πολλά και διαφορετικά ανώτατα ιδρύματα.

Και, σε τελική ανάλυση, έχω βαρεθεί αυτήν την ηρωοοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου προ 20ετίας, δηλαδή την γενιά του Πολυτεχνείου. Δεν μπήκε ξαφνικά μία γενιά φοιτητών (ή καθηγητών) που αποφάσισε να το καταστρέψει. Ούτε ξαφνικά σε μία χρονιά έγινε το Πανεπιστήμιο τσαρδί των κομμάτων. Η γενιά των γονιών μου κι όλων των θείων μου την περίοδο του Πολυτεχνείου σπούδαζε -και τα χρόνια που ακολούθησαν. Σε μαραθώνιες συνελεύσεις συμμετείχαν κι αυτοί, σε καταλήψεις συμμετείχαν κι αυτοί, κι αυτοί είχαν καθηγητές-φαντάσματα και καθηγητές που φέρονταν σαν τον Billy the Kid στα λημέρια του, κι αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υποχρηματοδότησης. Έχω βαρεθεί, δηαλδή, λίγο αυτήν την ρομαντική αναπόληση στο "τότε". Ας πει κάποιος πότε είναι αυτό το "τότε" και τι ίσχυε ακριβώς για να κάνουμε και μία σύγκριση επί της ουσίας... Πότε λειτούργησε σωστά το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Όσο για το σχόλιο του ανώνυμου... Ανώνυμε, νομίζω χαοτική είναι η δική σου αντίδραση... Χαοτική ως προς το ότι την ουσία την έχεις χάσει και σχολιάζεις πάνω στις "χαοτικές" αντιδράσεις και διαπιστώσεις που πρωταγωνιστούν στα media. Η ουσία είναι αλλού. Και μια χαρά βολεύει και την κυβέρνηση και τα media να υπάρχουν τέτοιου είδους αναταραχές, για να μην μιλά κανείς για τα ουσιαστικά προβλήματα του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Όλα τα παραπάνω με κάθε σεβασμό στις απόψεις των επισκεπτών της σελίδας και χωρίς ίχνος επιθετικότητας. Καλησπέρα σε όλους.

So_Far είπε...

Για να φτιαχτεί θέλει γροθιά στο μαχαίρι αγαπητέ Καιρέ..
Έχω πρόσφατη εμπειρία από κάτι ειδικά σεμινάρια στο ΕΜΠ πέρσι το χειμώνα..
Και πείτε μου με ρεαλισμό και ορθολογισμό:

Φτιάχνεται αυτό το μπουρδέλο; Έχει χαλάσει το πράγμα από παντού.. και όλοι είναι βολεμένοι στους ρόλους τους..

Θα πρότεινα μάλιστα
νέες ονομασίες
ΕΜΠ-Ιντρακόμ ή Άκτωρ
ΑΣΟΕΕ - Μαρφιν
Ιατρική Αθηνών - Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κλπ κλπ

o kairos είπε...

ανωνυμε,δεν αρπαζομαι για καμια κριτικη.Απλως κουραζομαι πια να γραφω την ελληνικη γλωσσα με εξαιρετικη σαφηνεια σε λεξεις και φρασεις και να υποχρεωνομαι να εξηγω τα σαφη αντι να πηγαινει η κουβεντα παρα περα.Δεν διαβαζει προσεκτικα ο Ελληνας ,πώς να το κανουμε.Διαβαζει οπως ζει.Και να με συμπαθας,δεν ειναι προσωπικη κριτικη,ξερω για τι μιλαω και τα παραπανω κειμενα μου για τα οποια μιλαω ειναι πεντακαθαρα.Αλλα,τα παιρνω γιατι αυτη ειναι μια μονιμη συνθηκη εδω μεσα.ΣΚΥΨΤΕ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑς.Παμε στην ουσια.
Η φυση δεν λειτουργει υπερ ενος σκοπου,οπως γραφεις.Δηλαδη το κυταρρο δεν υπαρχει και δεν λειτουργει ΓΙΑ να υπηρετειται ο οργανισμος.Το καθε κυτταρο,για να μην μακρυγορω.Το καθε κυτταρο ειναι ενας δικος του κοσμος,που ζει και αναπτυσσεται για τον εαυτο του και μονο.Για να ζησει και να επιζησει δινει και παιρνει απο το περιβαλλον του.Αυτη η συνθηκη δημιουργει μια σχεση στενη αναμεσα στα κυτταρα,που μ αυτο τον τροπο αλληλοσυμπληρωνονται,αλληλοεξαρτωνται και δημιουργουν με τη σειρα τους μια νεα συνθηκη,που με τη σειρα της δημιουργει ενα νεο περιβαλλον,με νεα κυτταρα και παει λεγοντας.
Η ατομικοτητα ειναι η πρωτη και ισχυροτερη συνθηκη για να υπαρχει το συνολο.Αρρωστα ατομα δινουν αρρωστο συνολο.Υγιη ατομα δινουν υγειες συνολο.Αρρωστο συνολο με υγιη ατομα δεν υπαρχει και το αναποδο.
Η κοινωνικοτητα,δηλαδη η συνυπαρξη εξυπηρετειται και εξυπηρετει.Ειναι η ΑΜΥΝΑ,δεν ειναι η ΘΕΣΗ των ζωντων.Υπαρχουν ζωντα που δεν εχουν κοινωνικοτητα απο τη φυση τους και αλλα που εχουν.Αλλα,η αμυνα μπορει να ειναι πολυ χρησιμη οταν αποτελει τειχος σε μια απειλη,συχνα ομως ειναι φυλακη αντι τειχος για οσους κλεινονται μεσα του.
Ετσι,αυτο που λες περι της υποταγης της ατομικοτητας σε μια ανωτερη μορφη,που θεωρεις οτι ειναι η κοινωνικοτητα,γενναει, εκτος απο τον αλτρουισμο,και τον απεχθεστερο φασισμο.
Η φυση μισει την νομοτελεια.Ο,τιδηποτε νεο γεννιεται απο μια ιδιαιτεροτητα ατομικοτητας.Ενα στοιχειο του DNA αντι να εχει δυο αμινοξεα εχει 2,5.Ετσι.Απο μια ιδιομορφια λεπτομερεστατων συνθηκων,που παρεισφρυουν στην αλυσσιδα.Αυτο γενναει ενα νεο ειδος,μια αλλη μορφη ζωης.Ετσι.
Ολο το συμπαν ειναι αποτελεσμα τυχαιων συνθηκων,που η μια λειτουργει σαν αιτιο μια αλλης συνθηκης.Αιτιο,οχι προϋποθεση,οπως γραφεις.Τιποτε δεν γινεται ΓΙΑ ΝΑ.Ολα γινονται ΕΠΕΙΔΗ.Και λειτουργουν αλληλοεξαρτωμενα,αλληλοεπηρεαζομενα και αλληλοεξοντωνομενα ή αλληλοπολλαπλασιαζομενα.
Και εναποκειται σε μια εξαιρετικα βαθεια και πολυ προσεκτικη σκεψη να δει πότε η ατομικοτητα ειναι πιο συμφερουσα απο την κοινωνικοτητα και ποτε η κοινωνικοτητα ειναι πιο συμφερουσα.ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ-ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΏς ΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΝΕΙς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΝΩΜΩΝΑ κρινουμε και την ηθικη του.
Δεν ειναι απλο το πραγμα στην πραξη,αλλα ειναι για μενα πεντακαθαρο στην οψη.Γιατι εισαι υποχρεωμενος απο τη ζωη καθε στιγμη να υπερασπιζεσαι ενα μειζον αγαθο.Ειτε ειναι αν θα περασεις το δρομο,ειτε πώς θα δουλεψεις,ειτε τι θα πεις στο παιδι σου,ειτε αν θα ξυσεις τη μυτη σου.Και απο τις προτεραιοτητες και την αξιολογηση που κανεις φτιαχνεις την ηθικη που σε διεπει.Και που μεταδινεις στο περιβαλλον σου.

δειμο,στη δικη μου και πριν τη δικη μου γενια ολοι σχεδον οι εγγραμματοι ανθρωποι και οι καλυτεροι μαθητες προερχονταν απο τα πιο φτωχα χωρια της ελληνικης επαρχιας και απο τις πιο φτωχες γειτονιες των πολεων.Και μαλιστα απο τους πιο αντιδραστικους γονεις.Επομενως αυτο που λες περι ταξικης μαθησης δεν εχει βαση.Η μαθηση ειναι ζητημα θελησης,δεν ειναι οικονομικη.Για να μην σου πω,οτι αντιθετως οσο πιο πολλα λεφτα τοσο λιγοτερη μορφωση.Το βλεπουμε,το ζουμε.Απλως πολλες ταξεις μεσαιες εχουν βολευτει στη διαφθορα του ρουσφετιου και της καθε ειδους ευκολιας.

nefestora,θα υπεγραφα καθε σκεψη,που ξετυλιξες εδω.

χρηστο,πραγματικα οι ομαδες λειτουργουν και ετσι οπως λες.Ομως,η ουσια μιας απαντησης μου πιο ολοκληρωμενης βρισκεται πιο πριν,στην απαντηση μου στον ανωνυμο.

ladybug,οι καραβομαραγκοι..

ανωνυμε,τα πραγματα πηγαινουν διαρκως στο απαξιωτερο.Οι καθηγητες ειναι ολο και πιο αμορφωτοι και διεφθαρμενοι.Οι φοιτητες ολο και πιο συντηρητικοι ή εξαγριωμενοι.Το κρατος ολο και πιο αξεστο.Εχω μετρο συγκρισης τα χρονια,που ηταν φοιτητης ο πατερας μου,τα χρονια που ημουν εγω και τα χρονια που ειναι τα παιδια μας.Η ποιοτητα πεφτει διαρκως.Η ποσοτητα αυξανεται.Και φυσικα δυο απο τις αιτιες ειναι τα τυφλα κομματικα υποκινουμενα και οι καθηγητες.Αλλα,οχι μονο δεν θα πανε στη θεση τους,αλλα θα μεινουν εκει που ειναι και θα διααιωνιζουν το προτυπο τους.

herinna,χωρις σημαια δεν παει στρατος:-))

industrial,οπως εγραψα και στον ανωνυμο,υπηρχε εποχη που το πανεπιστημιο εκανε κατα 80% τη δουλεια του.Και μαλιστα τη δυσκολη δεκαετια του '50 και του 60 και αναμεσα απο εξεγερσεις και συγκρουσεις.Απο το μαθημα,ομως,αν δεν ηξερες πραγματικα δεν περναγες.Και μαλιστα απο καθηγητες μ'αρχιδια και οχι απο αρχιδια καθηγητες.Η ταση αρχισε στα μεσα του'70 να ειναι φθινουσα και εξ αιτιας της απαξιωσης των εδρων απο μια χουντικη διακυβερνηση,που ειχε αποκλεισει ολους τους λαμπρους επιστημονες.Και κορυφωθηκε με το δικο μας εγκλημα στη διαρκεια της αποχουντοποιησης και της επιβολης της κομματικης ταυτοτητας στα οργανα.

so far,η μονη ελπιδα να πεσει ενας καρπος,που δεν μπορεις να κοψεις, ειναι να σαπισει..

Arkin είπε...

Καιρέ, συμφωνώ πλήρως με την απάντησή σου στον Δείμο και συμπληρώνω ότι δεν είναι απλώς η θέληση, αλλά η ανάγκη. Η ανάγκη για μια καλύτερη ζωή. Κι όπως λες αυτό φαίνεται παντού γύρω μας. Δεν είναι τυχαίο που το μέσο ελληνόπουλο (με όλες τις ανέσεις) είναι σχεδόν αναλφάβητο, ενώ παιδιά μεταναστών (με χίλια προβλήματα) αριστεύουν σε σχολεία και πανεπιστήμια. Αν σε έχουν μάθει να τα έχεις όλα στο πιάτο, τι κίνητρο έχεις για να διαβάσεις, να μάθεις, να προοδεύσεις; Ή, για να το θέσω πιο γενικά, τι κίνητρο έχεις για να εργαστείς;

industrialdaisies είπε...

Καιρέ, μου φαίνεται τουλάχιστον τραγική ειρωνία το πανεπιστήμιο να λειτουργούσε σωστά την εποχή που λες, με όλα αυτά στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, και τα τελευταία σαράντα χρόνια (που σηματοδοτούν μία πορεία προς την σταθερότητα, τουλάχιστον του πολιτεύματος) να έχει γίνει τέτοιος χαμός.

Σε πιστεύω ότι λειτουργούσε καλά (δεν έχω στοιχεία για το αντίθετο). Όμως σήμερα βάλλεται πανταχώθεν και αδυνατεί να στηριχτεί έστω και στα προτερήματά του ή να βρει ουσιαστικό στήριγμα σε κάποιους. Εγώ, το μόνο που είπα, είναι ότι αντί να φέρνουμε μονίμως επιχειρήματα από το παρελθόν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι εποχές ζούμε, πόσα μπορεί να προσφέρει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να κοιτάξουμε πώς θα το κάνουμε να ορθοποδήσει.

Όμως συνειδητοποιώ όσο μεγαλώνω όλο και περισσότερο ότι ο αποκλεισμός των λαμπρών επιστημόνων, των φωτεινών μυαλών και των πρωτοποριακών ιδεών είναι παντιέρα της εποχής μας. Δεν αφορά μόνο στο Πανεπιστήμιο. Απλά, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου τα μήντια και οι κυβερνήσεις μπορούν να θολώνουν τα νερά προτάσσοντας κουκουλοφόρους και καμένες σημαίες. Και κανείς να μην ασχολείται με την ουσία.

Sorry αν σε κούρασα Καιρέ, έχουμε φάει ώρες με κάποιους να τα συζητάμε αυτά και φως δεν βλέπω...

Καλό Σαββατοκύριακο. :)

Χρήστος είπε...

Διάβασα τη θέση σας και ομολογώ πως οι όποιες διαφωνίες μας, έχουν την ποιότητα ενός ελληνικού καϊμακλή σε κάποιο μπαλκόνι,απόγευμα καλοκαριού. Μία μεταδιαφωνία, ας μου επιτραπεί...

nik-athenian είπε...

Καιρέ
το ίδιο το ποστ σου και οι απαντήσεις σου στα σχόλια, μου έδωσαν κάποια σημεία να κρατηθώ, μακρυά από κραυγές.
Βλέπω από το χώρο μου ότι δίπλα στη μαυρίλα, αρχίζει και φυτρώνει και μια καχεκτική αισιοδοξία σε δάσκαλους και σπουδαστές.

Mirage είπε...

Kaire το θέμα που ανοίξαμε περί ηθικής είναι πολύ ενδιαφέρον (τουλάχιστον για μένα αλλά και για σένα εάν κρίνω από την προσεγμένη σου απάντηση), οπότε να με συγχωρέσεις που θα καταχραστώ τον φιλόξενο χώρο σου.

Η «αντιπαράθεση» είναι ένας τρόπος διερεύνησης, αναζήτησης, καλύτερου προσδιορισμού εκείνου το οποίο διαισθάνομαι πως είναι στην ρίζα των προβλημάτων της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας (αλλά και πολλών άλλων εγωκεντρικών κοινωνιών στο παρελθόν όπως έχω ήδη αναφέρει). Είναι ευκολότερο να βλέπει κανείς την ατομική δράση ως δημιουργό της συλλογικής, το άτομο ως δημιουργό του όλου, μέσα από μια στενή εγωκεντρική και συμφεροντολογική συμπεριφορά.

Η αλλαγή οπτικής από το άτομο στο σύνολο είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση μια και είμαστε μέσα σε αυτό. Έτσι αυτή η αναζήτηση, δηλαδή της Αλήθειας του Όλου, είναι μια ενασχόληση που παίρνει μια ζωή. Οπότε να με συγχωρέσεις που δεν γίνομαι τόσο κατανοητός όσο θα ήθελα, πολλές φορές είναι που δεν έχω βρει ακόμη τις λέξεις να περιγράψω τα νοήματα που βλέπω κάπου μακριά στο βάθος, άλλες φορές ακόμη δεν έχω καν φτάσει σε αυτά ...

Πράγματι η Φύση δεν έχει κάποιον ΠΡΟ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ σκοπό, μακριά από εμένα η τελεολογία, οι προϋπάρχουσες και αιώνιες Ιδέες του Πλάτωνα και οι θεοί. Επομένως συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι το DNA δεν δημιουργήθηκε (και βέβαια όχι από κάποια υπερβατική ή εξωγήινη οντότητα) ΓΙΑ ΝΑ δημιουργηθεί κάποτε ο άνθρωπος, ούτε τα μάτια, ούτε τα έντερα δημιουργήθηκαν «για να». Πράγματι έτσι είναι, όμως έχω μια πολύ λεπτή αντίρρηση (και πάλι) για τον τυχαίο χαρακτήρα της φύσης! Το «για να» το προσεγγίζω από μια μη-τελεολογική σκοπιά.

Συμβαίνει όλα τα γνωστά αμινοξέα να είναι π.χ. αριστερόστροφα ενώ μπορούσαν να είναι και δεξιόστροφα, όμως αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο! Αντίστοιχα με το παράδειγμά σου, το ότι υπάρχουν 2,5 ακριβώς αμινοξέα και όχι 2 δεν είναι τυχαίο αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ εντελώς ΑΝΑΓΚΑΙΟ. Διαφορετικά, εάν δηλαδή επικρατούσε το τυχαίο, θα είχαμε και θα εμφανίζονταν όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, δηλαδή DNA με 1.5, 2, 2.5, 3 και ποιος ξέρει πόσα τέτοια διαφορετικά DNAs. Εάν τα αμινοξέα μέσα στο DNA ήταν «ελεύθερα» να συνδυαστούν όπως ήθελαν, δηλαδή με εντελώς τυχαίο τρόπο, τότε θα έπρεπε να έχουμε τα μισά δεξιόστροφα και άλλα μισά αριστερόστροφα! Τόσα ακριβώς όπως μας λέει η θεωρία πιθανοτήτων. Και όμως όλα (σχεδόν, το 99,99%) είναι αριστερόστροφα! Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή/σημασία στο γεγονός αυτό …. Τι ήταν αυτό (και συνεχίζει προφανώς να είναι) που αναγκάζει τα αμινοξέα να ενώνονται πάντοτε αριστερόστροφα;; Προφανώς η απλοϊκή απάντηση «το θεϊκό χέρι» δεν (πρέπει να) μας αρκεί. Ήταν το φυσικό βιοχημικό περιβάλλον μέσα στο οποίο και ΑΠΟ ΤΟ οποίο ΑΝΑΔΥΘΗΚΑΝ για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τα αμινοξέα, εκείνο που ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ τα ενδεχόμενα στις πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες. Τα παραδείγματα στο φυσικό μας περιβάλλον είναι αναρίθμητα, από την ATP μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ χημική ένωση που αποτελεί το θεμέλιο ΟΛΩΝ των ενεργειακών ενζυματικών διαδικασιών, μέχρι το ότι όλα τα ζώα έχουν τα μάτια στο κεφάλι και όχι στην πλάτη ή στο στήθος …

Τίποτε, δεν είναι τυχαίο στην ΖΩΗ που γνωρίζουμε, η μαθηματική τύχη στην οποία αναφερόμαστε όταν σκεφτόμαστε είναι μια χρήσιμη αλλά θεωρητική κατασκευή που πρέπει να αξιοποιείται με μεγάλη προσοχή. Τις περισσότερες φορές όταν λέμε πως κάτι εμφανίστηκε τυχαία, απλά αναφερόμαστε στην ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ η οποία μας εμποδίζει να γνωρίζουμε επακριβώς το πώς και το γιατί.
Και εμποδιζόμαστε, ακόμη περισσότερο, διότι στην έρευνά μας αγνοούμε (επιδεικτικά; από συνήθεια;; από αδυναμία;;) την επίδραση που ΑΣΚΕΙ το ΟΛΟ στο μερικό … μέσα από αναρίθμητες συσχετίσεις … που πολλές φορές δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη αναλυτικά και επομένως παραμένουν κρυφές.

Ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΟ οικοσύστημα, ένα οικοσύστημα δισεκατομμυρίων συμβιωτικών κυττάρων τα οποία ακολουθούν ΠΟΛΥ συγκεκριμένους κανόνες βιοχημικής λειτουργίας και δημιουργούν το φαινόμενο άνθρωπος. Κάθε ένας από εμάς κουβαλάει μέσα του κυριολεκτικά τουλάχιστον 4 δις ιστορίας εξέλιξης, είναι θαυμαστό το οικοδόμημα, είναι ασύλληπτη η ΔΟΜΗ και η πληροφορία που έχει δημιουργήσει το φυσικό μας περιβάλλον στην βάση μιας χημικής ένωσης (της ATP) και κάποιων (μερικών) διαδικασιών μεταβολισμού. Όλα επομένως αναδύονται ΜΕΣΑ στο φυσικό όλον, το οποίο επιτρέπει μονάχα μερικές, τυχαίες δοκιμές από τις οποίες μάλιστα θα επιβιώσουν οι ΚΑΤΑΛΗΛΟΤΕΡΕΣ πάλι μέσα ΣΕ ΑΥΤΟ (ΤΟ ΟΛΟΝ).

Το εκάστοτε όλον αλλά και το υπερσύνολο όλων των ζωντανών ολοτήτων, η ΓΑΙΑ (η ζωντανή γη) χρησιμοποιεί άβουλα μεν, αναπόφευκτα δε, τις τυχαίες δοκιμές των συστατικών της «ατόμων» της για να γίνει καλύτερο (πολυπλοκότερο και αποτελεσματικότερο)!

Από αρχαιοτάτους χρόνους είχε παρατηρηθεί αυτή η «κατεύθυνση» στην εξέλιξη της ζωής, η τάση δηλαδή για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, για την ΑΝΑΔΥΣΗ νέων οργανισμών με περισσότερη ΔΟΜΗ και πληροφορία μέσα τους. Δυστυχώς δεν μπορώ να το εκφράσω καλύτερα, για όσους ενδιαφέρονται ας διαβάσουν την σύγχρονη θεωρία της ανάδυσης. Εάν επικρατούσε η μαθηματική τύχη τότε ο πλανήτης μας θα ήταν νεκρός σαν τον Άρη, όπως έχω περιγράψει στον bio-mirage.

Kaire έχουμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην εγωκεντρική έννοια της ατομικότητας και τα μεγαλύτερα δεινά μας προέρχονται ακριβώς από αυτό. Απορώ πως δεν έχει γίνει ΞΕΚΑΘΑΡΟ ακόμη!

Λες πως ο καθένας μας καλείται καθημερινά να αποφασίσει τι είναι ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ κάθε στιγμή (ατομικότητα ή η κοινωνικότητα) και επομένως άλλοτε να είναι ατομιστής και άλλοτε κοινωνικός. Αλλά δεν διευκρινίζεις ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;;;; Εάν εννοείς περισσότερο συμφέρον για το ΑΤΟΜΟ, τότε πως είναι δυνατόν να κρίνουμε (και να κατακρίνουμε) ηθικά τις πράξεις του άλλου; Γιατί να κρίνουμε τον άλλο που ξύνει την μύτη του, που πετάει τα σκουπίδια του στα πάρκα ή που κλάνει δημοσίως; Με πιο δικαίωμα να κατακρίνουμε τον καθηγητή που συμμετέχει σε επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή έρευνες, που εργάζεται αλόγιστα πάνω στα μεταλλαγμένα, που ερευνά και παράγει γνώση στους ψυχο-διανοητικούς τομείς (όπως το μάρκετινγκ) για την προώθηση επιβλαβών προϊόντων;; Πως μπορούμε να κρίνουμε τον μικροαπατεώνα που έτρεξε να αγοράσει καμένα για ένα κομμάτι ψωμί ώστε να τα πουλήσει πανάκριβα στις κατασκευαστικές, τι να πούμε για τους παρα-δικαστικούς, τους παρα-γιατρούς, γενικά τους παρα …;!

Όλοι αυτοί εξυπηρετούν το ατομικό τους συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επομένως, εάν η απόφαση για το τι είναι ηθικό αποτελεί αποκλειστική δικαιοδοσία του ατομικού ηθικού φορέα, το περισσότερο που μπορούμε να απαιτήσουμε είναι η ΣΥΝΕΠΕΙΑ.
Η ηθική γίνεται τότε εντελώς ΣΧΕΤΙΚΗ, χάνει κάθε έννοια καθολικότητας και περιορίζεται στην απαίτηση η κάθε ηθική μονάδα να πράττει ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ την ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ, να είναι δηλαδή συνεπής στην ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗ. Τι περισσότερο μπορούμε να απαιτήσουμε;;;

Τώρα βέβαια μπορεί να απαντήσεις, πως εννοούσες το συμφέρον της Ομάδος, ας πούμε το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας. Τότε το ζήτημα γίνεται σαφώς πιο ενδιαφέρον. Διότι όταν τυχαίνει το ατομικό να συμβαδίζει με το ομαδικό, τότε είμαστε εντάξει, η απόφαση να πράξει κάποιος ατομικιστικά ωφελεί και το κοινωνικό σύνολο.

Όταν όμως έρχεται σε αντίθεση τι θα πούμε; Με πιο κριτήριο θα βάζει κάποιος το κοινωνικό «συμφέρον» πάνω (ή κάτω) από το ατομικό;; Να το αφήσουμε λες στην ατομική του δικαιοδοσία και στην συνέχεια να τον κρίνουμε για πόσο συχνά βάζει το κοινωνικό πάνω από το ατομικό. Και τι θα κερδίσουμε με αυτό, αφού το άτομο θα κωφεύει στην κριτική μας ;;;

Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η έννοια της ατομικής χρησιμότητας είναι από μόνη της αυτό-καταστροφική! Θα έπρεπε να ασχολούμαστε με ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ζητήματα! Διότι ποιο είναι το νόημα της ζωής;; ;Να κινούμαστε καθημερινά από την ΕΠΙΘΥΜΙΑ για περισσότερα κέρδη και υλικά αγαθά, δέσμιοι της ΗΔΟΝΙΚΗΣ μηχανής που έφτιαξε η φυσική εξέλιξη για άλλους λόγους;; Ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου εάν δεν είναι ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ του;;

Αυτό το οποίο δεν έχουμε ΑΚΟΜΗ γίνει, μια κοινωνία, ένα νέο οικοσύστημα, μια νέα οντότητα, που θα πάει την ΖΩΗ ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά. Εάν δεν συνεχίσουμε να κάνουμε συνειδητά πλέον, αυτό που γινόταν ασυνείδητα στο παρελθόν με τα αμινοξέα που έγιναν DNA, με τα DNA που έδωσαν ώθηση στoν πολλαπλασιασμό και με τους πολύ-κυτταρικούς οργανισμούς που ενώθηκαν σε φυτά και ζώα;;

Το «ΓΙΑ ΝΑ» στο οποίο αναφέρομαι δεν είναι φασιστικό. Φασισμός είναι η επιβολή της βούλησης με την βία μιας μειοψηφίας πάνω στην πλειοψηφία ΠΡΟΣ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ (της μειοψηφίας). Εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι φασιστική μια ΔΟΜΗ η οποία δημιουργήθηκε ΓΙΑ ΝΑ εξυπηρετεί ένα «ανώτερο» σύνολο, ένα μεγαλύτερο και καλύτερο οικοσύστημα.

Σαν να λέμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φασιστικός απέναντι στα κύτταρά του ... Επειδή χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση, παρακαλώ πολύ να με υποστείς (είτε) λιγάκι ακόμη μέσω του παραδείγματος του σκουληκιού/ εντέρου.

Ίσως να μην είναι γνωστό στους περισσότερους, αλλά το έντερο αποτελεί το αρχαιότερο, περισσότερο πολύπλοκο και ίσως σχετικά αυτόνομο τμήμα του ζωντανού σώματος. Το έντερο πριν από μερικά δις χρόνια κατοικούσε στους αρχέγονους ωκεανούς «ελεύθερο» και αυτόνομο ως σκουλήκι, κάτι το οποίο συνεχίζει να κάνει ακόμη και σήμερα ελαφρώς παραλλαγμένο. Τι ώθησε σταδιακά το σκουλήκι να τροποποιήσει/πτροσαρμόσει τον ανεξάρτητο τρόπο λειτουργίας του και να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία αρχικά των μαλακίων, στην συνέχεια των ψαριών, αμφιβίων , κλπ ;;;

Προφανώς το αρχέγονο φυσικό του περιβάλλον! Εκείνο έδωσε την δυνατότητα στο σκουλήκι να ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε κάτι άλλο πιο ΣΥΝΘΕΤΟ (με δυνατό σκελετό, αργότερα μάτια και άλλα όργανα κατεύθυνσης, νευρικό σύστημα, κλπ). Άλλα περιβάλοντα ΔΕΝ παρέχουν τέτοιες ευκαιρείες ! (έρχεται και πάλι στον νου ο πλανήτης Αφροδίτη, ο Άρης, κλπ).

Αποτέλεσμα ήταν το σκουλήκι να συνεχίσει να κάνει την δουλειά που ήξερε πολύ καλά, όμως πλέον ΜΕΣΑ στο νέο ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ /ΟΝΤΟΤΗΤΑ (το σώμα) που αναδύθηκε. Όφελος για εκείνο να λαμβάνει περισσότερη και καλύτερη τροφή αλλά με την υποχρέωση να δίνει πίσω θρεπτικές ουσίες για το υπόλοιπο σώμα ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή του.

Δηλαδή το περιβάλλον ώθησε το σκουλήκι να χάσει την ατομικότητά του ΓΙΑ ΝΑ ενσωματωθεί σε κάτι περισσότερο πολύπλοκο, σε κάτι μεγαλύτερο από εκείνο. Τι είναι χρησιμότερο τελικά για το σκουλήκι, να είχε παραμείνει σκουλήκι ή να είχε συν-εξελιχθεί σε έντερο;

Ευτυχώς που δεν ερωτήθηκε …. Ευτυχώς που η φύση οδεύει προς την αποτελεσματικότητα και την πολυπλοκότητα, διότι αν περιμέναμε από το εγωκεντρικό σκουλήκι να δεχτεί οικειοθελώς την συμμετοχή του σε κάτι μεγαλύτερο από εκείνο … τώρα δεν θα πληκτρολογούσαμε ;)

Φαίνεται πως υπάρχει ΚΑΤΙΤΙΣ, μια θαυμαστή φυσική πραγματικότητα η οποία σπρώχνει τα ζωντανά όντα σε όλο και μεγαλύτερες και πολυπλοκότερες ΕΝΩΣΕΙΣ και ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ για την ΑΝΑΔΥΣΗ νέων και ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ οντοτήτων.

Έτσι το σκουλήκι πλέον ως έντερο λειτουργεί μέσα στο σώμα ΓΙΑ ΝΑ υπάρχει το ανθρώπινο σώμα. Απόδειξη, η εξάρτησή του από την καλή υγεία του συνόλου του σώματος. Εάν ο άνθρωπος το ταΐζει με ακατάλληλες τροφές, εάν ταλαιπωρεί το σώμα του, εάν δεν προσέχει την υγιεινή του συνολικά, δηλαδή εάν δεν προσέχει ΠΡΩΤΑ την υγεία σώματος και πνεύματος, τότε μπαίνει σε κίνδυνο και η υγεία –ύπαρξη του εντέρου. Στην περίπτωση της κακής συνολικής υγείας του οργανισμού, η λειτουργία του εντέρου μπορεί να «αποδιοργανωθεί» και να αρχίσει ένας ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός, μια καρκινική διαδικασία. Θα λέγαμε κάπως ποιητικά πως η διαταραχή του συνόλου, σπρώχνει το έντερο προς την απειθαρχία, προς την ελευθεριότητα, προς την κατάσταση του εγωκεντρικού σκουληκιού …. αποτέλεσμα καρκίνος, μεταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα, πλήρης αποδιοργάνωση και θάνατος τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το σκουλήκι! Παρόμοια μια καρκινική διαδικασία (αν και πολύ πιο σπάνια) μπορεί να ξεκινήσει από το ίδιο το έντερο, ίσως λόγω κάποιας ισχυρής μετάλλαξης/ακτινοβολίας και να παρασύρει ολόκληρο τον οργανισμό, αν δεν προλάβει εκείνος να αυτό-θεραπευτεί. Η ισορροπία της δομής είναι ισχυρή μεν, εύθραυστη δε. Μάλιστα όσο πιο πολύπλοκο το σύστημα τόσο πιο εύθραυστο σε μικρές αλλαγές.

Εαν δούμε ιστορικά και εξελεκτικά την ανάδυση του ανθρώπου θα διαπιστώσουμε ότι προφανώς ο άνρθωπος δεν υπάρχει για να υπάρχουν τα έντερα, αλλά για να υπάτρξει ίδιος. Παρόμοια πρέπει όμως δεχτούμε πως τα Οικοσυστήματα και η ΓΑΙΑ δεν υπάρχει για να υπάρξει ο άνθρωπος! ( η περιβόητη, εγωκεντρική ανθρωπική αρχή). Επομένως τα Οικοσυστήματα και η Γαία έχουν την ΔΙΚΗ τους ΗΘΙΚΗ αξία η οποία είναι ΑΝΩΤΕΡΗ από την δική μας. Απο εκείνα (πρέπει) να αντλούμε και εμείς την ηθική μας υπόσταση.

Λοιπόν Kaire τι θέλουμε να είμαστε;; Μια ζωή σκουλήκια; Μήπως είναι προτιμώτερο να ταχθούμε στην υπηρεσία της κοινωνίας, μια κοινωνίας που θα ταχθεί στην υπηρεσία των Οικοσυστημάτων; Το Πανεπιστήμιο έπρεπε να είχε ταχθεί στην υπηρεσία μιας τέτοιας κοινωνίας. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργεί ως το έντερο (ή αν προτιμάτε ως τα μάτια) της κοινωνίας, μιας κοινωνίας ή οποία θα λειτουργεί ως το έντερο (ή αν προτιμάτε ως ο εγκέφαλος) του πλανήτη!

Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα, νομίζω, ίσως καταφέρουμε να ορίσουμε τελικά με αντικειμενικό και καθολικό τρόπο τι είναι ηθικό και τι ανήθικο και ΟΧΙ στην βάση της ύπαρξης του ΑΤΟΜΟΥ, μια μεταφυσικής έννοιας που κληρονομήσαμε μεταλλαγμένη από τις ανθρωποκεντρικές θρησκείες του παρελθόντος.

Εμφανιστήκαμε πάνω στην ΓΑΙΑ, στον «ζωντανό» πλανήτη, ως μια πολλά υποσχόμενη δοκιμή με μοναδικές νέα ικανότητες (νόηση, φαντασία, γλώσσα) για βελτίωση του φαινόμενου που αποκαλούμε ΖΩΗ. Θα είμαστε άλλο ένα από τα αναρίθμητα ατύχημα του παρελθόντος ή ένα πετυχημένο πείραμα; Προς το παρόν, μερικοί (ίσως όχι αρκετοί ακόμη) έχουν διαπιστώσει πως το είδος μας αναπτύσσεται πάνω στο σώμα της γης ως καρκίνος …. και ξέρουμε τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις … τα καρκινικά κύτταρα ή παρασύρουν σε θάνατο ολόκληρο τον οργανισμό ή σκοτώνονται από ισχυρά αντισώματα του ίδιου του οργανισμού που αντιλαμβάνεται ότι κάποια κύτταρά του έχουν «τρελαθεί», αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και απειλούν την ίδια την υπόστασή του

Την υπόσταση ενός ΥΠΕΡοργανισμού, μέσα στον οποίο κατοικούν, ΑΠΟ τον οποίο τρέφονται και ΓΙΑ τον οποίο υπάρχουν ... θέλοντας και μη ;)

Συγνώμη και πάλι για την έκταση. Ξέρω, σας έχω συνηθίσει σε λητές και σεμνές συμμετοχές. Δεν βρίσκω εύκολα blogs και ανθρώπους που να μπορώ να μοιραστώ προχωρημένες σκέψεις, οπότε σε παρακαλώ να δείξεις κατανόηση ...

o kairos είπε...

arkin,η φυση η ιδια βαζει σαν κινητρο της ζωης την απουσια και την ελλειψη και οχι την πληροτητα.Για την τροφη καθοριζει την πεινα.Για την αναπαραγωγη το ιδιο και παει λεγοντας.Η πληροτητα δημιουργει συνθηκες νευρωσης και ανικανοποιητης απληστιας,οταν-το πιο συχνα- δεν δδημιουργει καταθλιψη.Γιαυτο και συμβαινει αυτο που λεμε για τους στερημενους.

industrial,και βεβαια ο εντυπωσιασμος εχει γινει πρωταγωνιστικο στοιχειο της κοινωνιας του θεαματος,οπως ειναι η καταναλωτικη.Οχι μονο για τα μιντια,που το ξεσκιζουν το θεμα,αλλα και για τους ιδιους τους πρωταγωνιστες της συγκρουσης.
Υπαρχει πρακτικο αδιεξοδο για ολους οσοι ανησυχουν,πονανε και ενδιαφερονται.Αυτο ειναι αναμφισβητητο.Και πολυ φοβαμαι,οτι τιποτε δεν μπορει να γινει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ αν δεν εξαπλωθει σε ολο τον κοσμο η σαπιλα,ωστε μεγαλα κομματια του κοσμου πια να ξεσηκωθουν.Κι αυτο ειναι μια πολυ χρονοβορα διαδικασια για το καθε ατομο-και για μας τωρα-αλλα δεν ειναι για το χρονο της Ιστοριας.
Και,οπωσδηποτε καθε ξεσηκωμος δεν μπορει να πατησει πουθενα αν δεν υπαρχουν ηδη σκαλια χτισμενα.Ειναι το αποτελεσμα μιας διαδικασιας.Και εδω μπαινει το αμειλικτο ερωτημα για τους πιο πολλους.Μαλακας ειμαι γω να βαλω το κεφαλακι μου στον παγκο του χασαπη για να -και αν - ξεσηκωθουν οι ανθρωποι σε 100 χρονια;Εδω σε θελω καβουρα.Γιατι,πολυ φυσιολογικα,οι ανθρωποι θελουν το ζησουν το αποτελεσμα του αγωνα τους.Δεν μπορουν να ζουν με υποθετικες μελλοντικες νικες.Προσεξε να δεις τι τραγικο που ειναι.Αλλα,ποσο αναγκαιο και αναποφευκτο.

χρηστο,ελπιζω,οτι δεν εννοεις πως εχουν την ποιοτητα κουβεντας του καφενειου...

nik-athenian,καλωσηρθες.Μηπως παντα δεν υπηρχε φως διπλα στο σκοταδι;

mirage,παραπανω απο σ ευχαριστω για την περιληπτικη,αναλογα με το θεμα,απαντηση και χαιρομαι,που μπορουμε να συνομιλουμε με κοινο τοπο.Θα σου απαντησω και στο μερος και στο ολον,αλλα οχι μονομιας.
Απο την αρχη,πρεπει να πω,οτι ενω μοιαζει ο καθε οργανισμος να μην μπορει να δει το συνολο,ως υποσυνολο που ειναι,στην ανθρωπινη φυση -δεν ξερω τι γινεται με τα αλλα εμβια- η συναισθηση και στη συνεχεια η αντιληψη του συνολου ειναι κομματι της.Δεν θα σου πω λογικα τι γινεται,αλλα ετσι οπως πολυ συχνα τα τελευταια χρονια το ζω και το αισθανομαι.Κατεληξα στο συμπερασμα,οτι καταλαβαινω πραγματα,για τα οποια δεν εχω σαφη πληροφορηση γιατι καθε τι απο το οποιο αποτελουμαστε περιεχει και τις πληροφοριες του.Ειμαστε μια συμπαντικη κατασκευη ή οπως γραφω και στο σημα κατατεθεν του blog μου,ενας τροπος συμπεριφορας του συμπαντος.Οπως ολες οι ανοργανες και ενοργανες μορφες.Υπαρχει προσβαση σ αυτες τις πληροφοριες;Υπαρχει.Οχι απο τα θρανια της μαθησης,αλλα απο αλλα θρανια,οπως η παρατηρηση και,κυριως η αισθηση.Τα μηνυματα ειναι ολα εδω,μεσα μας,και μας χτυπανε την πορτα καθε δευτερολεπτο.Δεν ειναι κατι μεταφυσικο,αλλα κατι απολυτως φυσικο.Ο κεντρικος υπολογιστης ξερει ολο το συστημα του και σε τι κατασταση βρισκεται ανα πασα στιγμη.Αυτο,που οι ανθρωποι λενε διαισθηση ή εκτη αισθηση ή ενοραση ή του δινουν δαιμονικες ή θεολογικες διαστασεις δεν ειναι τιποτε αλλο απο την πληροφορια που δινει το συστημα για τον εαυτο του.Αρκει να εχει κανεις ελευθερη σχεση με το συστημα.Οχι ταμπου,οχι προκαταληψεις,οχι φραγμους.Σχεση εμπιστοσυνης.Ετσι κι αλλιως,δεν οδηγουμε εμεις το πλοιο.Το πλοιο παει,κι εμεις κραταμε το τιμονι σε μια πορεια που ειναι αγνωστη και εν πολλοις προδιαγεγραμμενη.Η ψευδαισθηση περι ελευθεριας βουλησης ειναι σε δευτερο επιπεδο.Σε ενα πιο βαθυ επιπεδο καταλαβαινει κανεις,οτι μπορει να κανει μονο ο,τι του ειναι μπορετο να κανει.Με την εννοια των οριων του.Ακομα και ο πιο ακραιος ηρωισμος ειναι μπορετος μονο γιαυτους που μπορουν προδιαγεγραμμενα να το κανουν.Με καταλαβαινεις.
Ο ανθρωπος λοιπον,εχει μια πληρη εικονα και συναισθηση του συνολου των στοιχειων που τον απαρτιζουν,δηλαδη του συμπαντος.Εχει αντιληψη του συνολου.Δεν ειναι αριθμος.Ειναι αδιαφορο στη δικη μας συζητηση αν αυτο το αντιλαμβανονται 10 ανθρωποι ή 1 δισεκατομμυριο ανθρωποι.Σημασια εχει η δυνατοτητα.Ολα τα αλλα ειναι θεμα εκπαιδευσης και αγωγης.Παιδειας και καλλιεργειας.
Συμφωνουμε,οτι δεν ειναι τυχαιο,που τα αμινοξεα ειναι αριστεροστροφα,αλλα και στο οτι τιποτε δεν ειναι τυχαιο,παρα με τη λεξη τυχαιο συμπυκνωνουμε μια σειρα απο απειρες αιτιες και διεργασιες,που η μια εχει επηρεασει την αλλη μεχρι το τελικο αποτελεσμα.
Ομως,το παιχνιδι δεν ειναι τοσο στημενο οσο περιγραφεις.Ειναι πιο ελευθερο σε παρεκλισεις απο αυτο που φαινεται σαν προκαθορισμενο,απο αιτιες που δεν ειναι προϋπολογισμενες.Μια συγκρουση γαλαξιων με απιστευτη εκκληση ενεργειας,που μπορει να αλλαξει τη συνθεση και τη συσταση μιας μορφης-ενα και μονο μοριο- σε αποσταση εκατομμυριων ετων φωτος,με αποτελεσμα μια αλλαγη στην αλλυσιδα αυτης της ζωης στο μελλον.
Λες οτι η φορά του DNA ειναι αριστεροστροφη σε ολα σχεδον τα οντα.Αν δεν κανω λαθος,στον ανθρωπο ειναι δεξιοστροφη.Ισως επειδη ειναι συντηρητικος:-)).Ισως επειδη ερχεται απο αλλη διεργασια γιαυτο και λειτουργει σαν καρκινικο κυτταρο στο γηινο περιβαλλον.Πραγμα στο οποιο συμφωνουμε απολυτως,ειναι ηλιου φαεινοτερο.Δεν λεω,οτι ειναι εξωγηινο ον.Ουτε λεω οτι δεν ειναι.Σαμπως ολα δεν ειναι γηινα και εξωγηινα;Αλλα,να.Το μηνυμα στο DNA για την ουρα του εξαφανιστηκε σχετικα συντομα.Τι ιδιο για την τριχοφυια του,για το υψος του,για τη μορφη του προσωπου του,για το μεγεθος των γεννητικων του οργανων,την παραγωγη σπερματοζωαριων και ωαριων,την κατανOμη των δοντιων και παει λεγοντας.Αλλαζει ραγδαια,προσαρμοζοντας και προσαρμοζομενος στις συνθηκες του περιβαλλοντος.Οχι,ομως αυτου που του επιβαλλεται.Αλλα,αυτου που επιβαλλει ο ιδιος πλεον.Γιατι αυτο το δημιουργημα φτιαχνει πια το δικο του περιβαλλον,παραμεριζοντας και υποτασσοντας το ηδη υπαρχον στην επεκτατικοτητα του.Χωρις μαλιστα αυτη η επεκτατικοτητα να του ειναι απαραιτητη για την επιβιωση του!!Μοναδικη περιπτωση μαζυ με τον καρχαρια,που δεν τρωει μονο οταν πειναει,αλλα και οταν ειναι αρτι φαγωμενος!.Ειναι απαραιτητη η καταστροφικη επεκτατικοτητα για την επιβιωση μιας πεινασμενης για ολο και περισσοτερο χωρο ελιτ,παρά και χωρις τη συνειδηση της συντριπτικης πλειονοτητας των ανθρωπων.Η Γη φτανει και περισσευει για να μας ταϊσει και να μας κανει ευτυχισμενους ολους.Οχι ομως οταν το 0,1% του πληθυσμου καρπουται το 40% του φυσικου πλουτου...
Κι εδω ακριβως θελω να ξεκαθαρισουμε τα περι ατομικοτητας.Οπως εγραψα και στο προηγουμενο,η ιδια η φυση μας δειχνει,οτι χεστηκε το καθε κυτταρο για τον ανθρωπο.Το καθε κυτταρο κοιταζει να ζησει.Και για να ζησει του ειναι χρησιμοτερο να εξυπηρετει και να εξυπηρετειται απο ενα αλλο παρεμφερες κυτταρο και σ αυτο συμφωνουμε φυσικα.ΤΟ'ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ 'ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ παει και γινεται η αμοιβαδα ανθρωπος.Ο,τι συμβαινει με τις κοινωνιες συμβαινει και με τα υποσυνολα τους.Κολλαει ο ενας ανθρωπος πανω στον αλλον για να ειναι πιο ασφαλης και να μακροημερευσει και -το κυριοτερο-να αναπαραχθει.Φτιαχνει μια οικογενεια,ενα συγγενολοϊ,μια γειτονια,ενα χωριο,μια πολη,μια τοπονυμια,μια χωρα,μια συμμαχια,μια διαρκη συνθηκη ενταξης σε κατι,που τον κανει πιο ασφαλη και ισχυρο ή ετσι νομιζει.Γιατι,και ο οργανισμος την ιδια δουλεια κανει,τι νομιζεις.Ο ανθρωπος δεν μπορει παρα να μιμηθει αυτο που ειναι.Απο την κορυφη μεχρι τα νυχια.Τον εσωτερικο του κοσμο μιμειται και κατα συνεπεια το κοσμο απο τον οποιο εχει δημιουργηθει.
Θα σ αφησω με τη γλυκα τωρα και να με συμπαθας,αλλα εχω ταξειδι και θα επανελθω οσωνουπω στρατηγε μου..

Χρήστος είπε...

Πολύ καλώς δεν το πιστεύετε....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν μπορώ πάντως σε καμία πε΄ριπτωση να καταλάβω πώς ένα πανεπιστήμιο με ταξικά κριτήρια λειτουργούσε καλά. Πώς ένα πανεπιστήμιο στο οποίο μπορούσαν να εισαχθούν μόνοι λίγοι -κατά στατιστική ειρωνία μόνο από τις ανώτερες τάξεις- θεωρείτε καλό.

Επιπλέον, επειδή βλέπω ότι ο μέσος μαθητής σήμερα θεωρείται αναλφάβητος, ας πω ως εκαπιδευτικός ότι οι σημενρινοί μαθητές έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες κριτική ικανότητας από εμάς στην ηλικία τους. Ας κρίνουμε μόνο για τη βελτίωση της κατάστασης και όχι απλά για να παινευόμαστε γερνώντας αφού στα δικά μας χρόνια ήταν καλά τα πράγματα. Σκατά ήταν και σήμερα είναι καλύτερα. Εκείνα τα σκατά θέλουμε να αλλάξουμε που ακόμα επηρεάζουν τη σκέψη μας και οδήγησαν σε καβγάδες για επιστημονικά ζητήματα (βλ. λεξικά ή βιβλ ή τέχνη) και στην υποβάθμιση της σχολικής ζωής αφού δείχνουμε στα παιδιά μας ότι το σχολείο δεν αξίζει και είναι μόνο για βαθμό.

o kairos είπε...

δειμο,μην επιμενεις σε κατι που μαλλον εχεις λαθος πληροφορηση.Το πανεπιστημιο της εποχης του '50 και του '60 ηταν απολυτως αταξικο,γιατι δεν υπηρχαν μεχρι τα μεσα του '60 εισαγωγικες εξετασεις και οποιος διαβαζε απο τα σχολικα βιβλια για τις κατατακτηριες πηγαινε κι εδινε στα πανεπιστημια κι εμπαινε ή οχι .Ηταν θεμα δουλειάς και τιποτε αλλο.Μετα οι εισαγωγικες φεραν μαζυ τους και τα φροντιστηρια,που στην αρχη πηγαιναν μονο οσοι ειχαν να τα πληρωσουν,μεχρι που οι ιδιοι οι καθηγητες τα καναν πιο απαραιτητα απο τα σχολεια και τα πληρωνουν θελουν-δε θελουν πλουσιοι και φτωχοι.Για πες μου.Πότε ηταν πιο ταξικα τα πανεπιστημια.Τοτε ή τωρα.
Αμα κρινω απο αυτα που ζω οι σημερινοι μαθητες-για το δευτερο σκελος του σχολιου σου-μπορει να εχουν πολλαπλασιες δυνατοτητες κριτικης ικανοτητας,αλλα δυστυχως εχουν μονο αυτο.Οι γνωσεις τους στο επιπεδο της παιδειας ειναι σχεδον ανυπαρκτες.Ειναι καλοκουρδισμενες μηχανες εξειδικευσης για να λαδωσουν τη μηχανη της-με την παλια εννοια-αγραμματης βιομηχανιας και του εμποριου.Να μη μιλησουμε για αντοχη στα δυσκολα της ζωης.
Και,πως να το κανουμε,τα σχολεια μεχρι τα τελη της δεκαετιας του '70 ηταν σχολεια.Μετα τα εφαγαν οι συλλογοι γονεων με την προστασια των κανακαραιων και τις κοινωνικοπολιτικες μωροφιλοδοξιες των πατεραδων,η εισβολη των κομματικων ινστρουχτορων με την πιο χυδαια αποψη και την πιο ρηχη πολιτικη σκεψη-να μη μιλησουμε για τους τραμπουκισμους- και,τελος,η ολο και μεγαλυτερη ανοχη και συμμετοχη των δασκαλων στην υποβαθμηση των σπουδων,με τη διογκουμενη εισοδο ολο και ανεπαρκεστερων στα σχολεια,ολο και πιο αβουλων και δραχμοφονιαδων (τα εχουμε πληρωσει και τα πληρωνουν χιλιαδες μαθητες)Μην ξεχνας,οτι ο δασκαλος πρεπει κατ αρχην να ειναι παιδαγωγος.Επαγγελματιας και επαρκεστατος.Ποσους τετοιους ξερεις στο χωρο σου,με το χερι στην καρδια.Ποσοι ιδρωνουν και πονανε τη φανελα σαν κι εσενα που σκιζεσαι να πολλαπλασιασεις εναν πολιτισμενο λογο μεσα και απο ενα blog.Πες μας.

Mirage είπε...

ΟΛΑ (και τα ανθρώπινα!) τα αμινοξέα που φτιάχνουν πρωτεϊνες που φτιάχνουν ζωντανούς οργανισμούς αποτελούνται απο αριστερόστροφα αμινοξέα. Δες εδω

http://en.wikipedia.org/wiki/Chirality_%28chemistry%29#In_biology

Η θεωρεία της ανάδυσης των αριστερόστροφων λόγω των συνθηκών του γήινου περιβάλλοντοε δεν είναι διάσιμη. Έτσι και αλλιώς δεν έχουν βρει κάποια εξήγηση γι αυτό ακόμη.

Πάντως η κυρίαρχη επιστήμη θεωρεί πως αυτό πρέπει να είναι ένα γενικό (συμπαντικό) χαρακτηριστικό της ζωντανής ύλης και γι αυτό στην αναζήτηση ζωής στον Άρη θα χρησιμοποιηθεί και αυτό το "τέστ". Δες εδω

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=524622

o kairos είπε...

mirage,παμε παρακατω μετα την καταιγιδα στην αρχαια Νεμεα.Ελεγα,λοιπον,οτι αν παρατηρησεις θα δεις οτι τα ατομα,ολα τα ατομα,εντασσονται σε συνολα και σχηματισμους για να επιβιωσουν ασφαλεστερα και να φερουν σε περας την ισχυροτερη εντολη,που υπαρχει στον κοσμο:τα ομοια παραγουν ομοια.
Οι ανθρωποι δημιουργουν ενα χωριο,ας πουμε,ή μια συμμαχια.Σε λιγο,εκτος απο τον εαυτο τους αρχιζουν και ασχολουνται και με τη λειτουργια του χωριου ή της συμμαχιας.Ωσπου το συνολο γινεται,ή μοιαζει σπουδαιοτερο απο το υποσυνολο,γιατι η καταρρευση του χωριου ή της συμμαχιας θα σημανει αυτοματως και δυστυχια των ατομων.Εδω ακριβως η αμυνα-γιατι οπως ειχα γραψει και στο αρχικο σημειωμα η κοινωνια ειναι αμυνα και δεν ειναι ουσια-παιρνει διαστασεις σημαντικοτερες απο τα ατομα,σε σημειο που συχνα τα ατομα θυσιαζονται στο βωμο αυτου που υποδεικνυεται σαν συμφερον του συνολου.Ολες οι σφαγες και οι διωγμοι στην ιστορια εχουν γινει με αυτην ακριβως τη στρεβλωση.
Εγω δεν πιστευω σε τιποτε εκτος απο την ευδαιμονια,με την αρχαια εννοια της λεξης.Σε διαβεβαιωνω,οτι ζω οπως γραφω.Μαχομαι καθε μερα για μια κοινωνικη κοινωνια ζωντας σε μια απολυτως αντικοινωνικη κοινωνια,οπως ειναι η ελληνικη.Γιατι μου συμβαινει αυτο,ενω πιστευω,οτι το ατομο ειναι το μειζον αγαθο;Γιατι δεν ειμαι ενα ακομα φιλοτομαριστικο γαϊδουρι σαν τους περισσοτερους συμπατριωτες μου;Γιατι δε θελει και πολυ μυαλο να δει κανεις οτι η κοινωνικη κοινωνια,αυτη,που υπαρχει για να εξυπηρετει την αρμονικη συμβιωση των ατομων ειναι και εκεινη που συμφερει στην ευτυχια των ατομων.Αντιθετα,η αντικοινωνικη κοινωνια σαν την Ελλαδα,που εξυπηρετει την αναξιοκρατια,το ρουσφετι,την απατεωνια,το ριξιμο και το βολεμα οργανωμενων ομαδων σε βαρος αλλων ομαδων δεν εξυπηρετει την αρμονικη συμβιωση και δεν δημιουργει συνθηκες ευτυχιας για τα ατομα.Δεν συμφερει.Δεν ειναι εξυπνη.
Το συνολο,λοιπον,που υπηρετει την ευτυχια των ατομων ειναι το ζητουμενο.Συχνα,ομως,παρα πολυ συχνα,οι ανθρωποι μπερδευουν τα πραγματα.Ετσι,η κοινωνια,ας πουμε το χωριο ή η πατριδα,γινονται απο μονα τους ιεροτερα απο τα ατομα και τα ατομα καλουνται να υπηρετησουν το χωριο ή την πατριδα οχι γιατι αν καταστραφει το χωριο ή η πατριδα θα καταστραφουν και τα ατομα,αλλα γιατι θεωρειται σαν χρησιμοτερος οργανισμος το χωριο ή η πατριδα,ετσι,αυθαιρετως,σαν ιερο.Ενω η πατριδα γινοταν στην αρχη υμνος για την ασφαλεια και την ευημερια που προσφερε στα ατομα,με την παροδο του χρονου χαθηκε ο σκοπος της και πηρε το ρολο του αυτοσκοπου.Το ιδιο εχει συμβει με ενα σωρο αμυνες του ανθρωπου,που ενω κληθηκαν να παιξουν το ρολο τους σαν τετοιες,αποχτησαν με την παροδο του χρονου ρολο αυτοσκοπου.
Οχι μονο αυτο.Αλλα,-και εδω ειναι η διαφωνια μας- αναγονται αυτες οι αμυνες και σε αιτιατα,ενω ο σκοπος παραμενει παντα ο ιδιος:η επιβιωση του ατομου.
Παρα την εκπληξη του αναγνωστη,θελω να ξερεις οτι εγω αγαπω και υπερασπιζομαι ολες τις πατριδες.Γιατι αυτος ειναι ο πιο αποτελεσματικος τροπος για να ευτυχει κανεις.Αυτο συμφερει.Δηλαδη,σεβομαι τα κυτταρα,τα οργανα,τον ανθρωπο και τα αλλα εμβια,το χωρο τους,τις πατριδες,τις καθε πατριδες,απο τη γειτονια μεχρι το συμπαν.
Και,παρολο που ειμαι εντελως αθεος,σεβομαι και ολες τις θρησκειες,γιατι οι θρησκειες ειναι καταφυγια της αδυναμιας του ανθρωπου μπροστα στα ερωτηματικα της υπαρξης.Και οι αδυναμιες των ανθρωπων ειναι περα απο κριτικη και δεν ειναι για να κανει κανενας τον εξυπνο ή τον καμποσο.
Εγω λοιπον,για να σου απαντησω στην κατακλειδα,θελω και τασσομαι υπερ του ατομου.Του εξυπνου ατομου,που καταλαβαινει,οτι ο μονος τροπος να ευτυχησει ειναι η αρμονικη συμβιωση με το περιβαλλον.Η αλληλοεξυπηρετηση δεν ειναι καμια καλοσυνατη πραξη.Ειναι ο τροπος για να ευτυχουμε.Και επειδη ειναι τετοιος γιαυτο και μας γεμιζει χαρα.Η ευτυχια ειναι ανταποδοτικη.
Αλλα,παλι θα διακοψω και χρωσταω τον επιλογο,γιατι πρεπει να φυγω απο δω που ειμαι.Ες αυριο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καιρέ μου, πώς μπορεί ένα σχολείο (και δη το παν/μιο) σε μία τξαική κοινωνία να είναι αταξικό; Η ίδια η βαθμολόγηση των μαθητών επηρεάζεται άμεσα από την κοινωνική τους προέλευση (σε παραπέμπω στα εκπαιδευτικά
μου και πιο συγκεκριμένα στο σχολική επίδοση και κοινωνική προέλευση, στην επίδοση στο ελληνικό σχολείο και στο πιο ειδικό (αλλά σχετικό)διαχωρισμό των σχολικών τάξεων σε προχωρημένους και αρχάριους και πιο θεωρητικά στα η γλώσσα, η σκέψη και η νοημοσύνη στην ψυχολογία στο Γλώσσα και Γλωσσική Κατάρτιση και στο
στόχοι παιδείας και ιδανικά παιδείας). Η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης το έχει ήδη αποδέιξει και με τα στατιστικά δεδομένα των εισαχθέντων στα τότε πανεπιστήμια μέχρι πριν από 15 χρόνια (βλ. φραγκουδάκη κ.ά.)

o kairos είπε...

mirage,σ ευχαριστω πολυ για την πηγη γνωσης.Με ενδιαφερει πολυ γιατι παρατηρω πραγματα και μαθαινω.Δεξιοστροφα ή αριστεροστροφα,εν παση περιπτωσει,δεν παιζει ρολο στην παρουσα κουβεντα μας.Εμεις συζηταμε για το ατομο και τα συνολα και ποιος αραγε ειναι ο δρομος για να ζησει καλυτερα η πανεπιστημιακη κοινοτητα και συνακολουθως η συντριπτικη πλειονοτητα των ανθρωπων εδω,στη χωρα μας,ξεροντας οτι ειμαστε εξαρτημενοι απο το συνολο του περιβαλλοντος κοσμου.
Ελεγα λοιπον,οτι ο προορισμος του ατομου-σε αντιθεση μ αυτο που υποστηριζεις εσυ-δεν ειναι κανεις αλλος απο την ευδαιμονια του.Δεν υπαρχει προορισμος με την εννοια που τον θετεις.Γενιομαστε,ζουμε και πεθαινουμε,αναπαραγομενοι ή οχι.Αυτο ειναι ολο.Στην πορεια του ανθρωπινου ειδους ακομα και μορφες σαν τον Μεγαλεξανδρο δεν παιζουν κανεναν απολυτως ρολο.Μεγαλεξανδροι υπηρχαν και υπαρχουν πολλοι στην πορεια του ειδους.Δεν αναπτυσσονται.Δεν ζουν.Σε εναν επετρεψαν οι συνθηκες να γινει αυτο που εγινε.Να ζησει το πεπρωμενο του.Οι συνθηκες,λοιπον.Επειδη,η ζωη για να υπαρχει χρειαζεται τρια συστατικα απαραιτητως:Σπορο,εδαφος,κλιμα.Χωρις ενα απο αυτα δεν υπαρχει ζωη.Με καταλαβαινεις.
Μπορει να ακουγεται σκληρο,οτι,οσον αφορα στον ανθρωπο,η ατομικοτητα ειναι το αλφα και το ωμεγα,αλλα η ατομικοτητα δεν ειναι καθολου απαραιτητως η φιλοτομαρικοτητα,που περιγραφεις.Ουτε οδηγει απαραιτητως στον εγωκεντρισμο.Ειναι καθαρα θεμα παιδειας και εκπαιδευσης.Αγωγης.Ο Γκαντι και ο Χριστος και ο Βουδας και ο Σωκρατης δεν ηταν παρα ατομα.Καθολου εγωκεντρικα.Για την κοινωνικοτητα εζησαν και πεθαναν.
Κανενα κοινωνικο συνολο δεν μπορει να δημιουργησει συνθηκες ηθικης,με τη μη ηθικολογικη εννοια του ορου,που συζηταμε εδω τωρα,τετοια που να αναπαραγει χρησιμους κανονες συμβιωσης των ανθρωπων.
Αντιθετως,κοινωνικες κοινωνιες,που ζουν συνειδητα απο τα γενοφασκια τους για την αλληλουποστηριξη και αλληλοεξυπηρετηση των ατομων τους εξελισσονται με μαθηματικη ακριβεια ειτε σε ρατσιστικες,σαν τη Βρετανια,την Αμερικη,την Ισπανια,την Ιαπωνια και τη Γερμανια,ειτε σε εξουσιαστικες,οπως η Σουηδια,η Ολλανδια,το Βελγιο,η Αμερικη,η Βρετανια,η Γερμανια,η Ιαπωνια.Κανουν ο,τι μπορουν για να ευημερουν τα ατομα της κοινωνιας στην καθημερινη τους ζωη,με χιλιαδες κανονες κοινωνικης συμπεριφορας,αλλα.Αλλα,αυτη η,ας την πουμε πολιτισμενη τους συμπεριφορα,τους δημιουργει μια επαρση απεναντι σε κοινωνιες σαν των αφρικανων,των ασιατων και των νοτιοαμερικανων,που ειναι λιγοτερο εξημερωμενοι στα ηθη.Κι αυτο με τη σειρα τους δημιουργει ενα εδαφος φασισμου.
Εχουν τρομερα πανεπιστημια,με μια δομη και κανονες μορφωσης,που δεν μπορει να τους φανταστει η ελληνικη παραγκα,που βασιζεται σε μερικους ηρωικους συντελεστες μονο και περιστασιακα.
Για δες,ομως.Η κοινωνικη τους ηθικη και κοινωνια και οι κανονες συμβιωσης που εχουν δεν τους βοηθανε να ειναι χρησιμοι στο ανθρωπινο συνολο γενικοτερα.Το οποιο εχει πληρωσει και πληρωνει εκ μερους τους σε εκατομμυρια νεκρους σε ολα τα μηκη και πλατη του πλανητη.
Γιαυτο σου λεω.Δεν ειναι η κοινωνια το κυτταρο.Το ατομο ειναι το κυτταρο.Αν δεν αλλαξει η παιδεια και η αγωγη του ατομου δεν θα δουμε ποτε την κοινωνια,που κι εσυ κι εγω και οι περισσοτεροι εδω μεσα και εξω απο δω ονειρευομαστε.Και οχι μονο αυτο.Τιποτε δεν θα γινει αν ολοι οι ανθρωποι στον πλανητη δεν προσεγγισουν περιπου την ιδια νοοτροπια.Επειδη,αν υπαρχει χασμα,παντα οι πιο πισω θα ζητανε με το δικιο τους τα δικαιωματα τους στον πλουτο και την ευδαιμονια.Και οι αλλοι θα υπερασπιζονται το εχει τους με μια υπεροψια.
Ξερω,πρεπει κανεις να απαλλαγει απο την επιθυμια να δει αυτο που ονειρευεται εδω και τωρα ή αντε σε 20 χρονια.Αλλα,αν δεν γινει καθενας ενα σκαλι στη σκαλα προς τον εξανθρωπισμο,δεν θα εχει πουθενα να πατησει για να μπει στον εξανθρωπισμο ο ανθρωπος του μελλοντος.Οχι για αλλα λογο,αλλα γιατι αυτο ειναι το εξυπνο συμφερον να γινει.Και οποιος δεν συνεργει σ αυτο προδινει την ιδια του τη φυση.Την ευφυη.Υποτιμα τον εαυτο του.
Κι αυτα τα λεω παρολο που πιστευω,οτι το ειδος μας ειναι ενα ακομα στον κοσμο,που ηρθε,ζει και θα εξαφανιστει,οπως ηρθαν εζησαν και εξαφανιζονται ολα τα ειδη.Και δεν με τρομαζει καθολου η ιδεα.
Ευχαριστω την τυχη,που γεννηθηκα και ζω ολο αυτο το θαυμα γυρω μου και μεσα μου.
Δεν ειναι και λιγο.
Σ ευχαριστω πολυ,που μου εδωσες την ευκαιρια να ξεδιπλωσω τοσες πολλες απο τις σκεψεις μου για πρωτη φορα.Να σαι καλα.

o kairos είπε...

δειμο μου,οταν λεω αταξικο εννοω,οτι ειναι ταξικα αντιπροσωπευτικο,χωρις αποκλεισμους.Και,οπως μπορουν να σε βεβαιωσουν και αλλοι που εχουν ζησει τις δεκαετιες στις οποιες αναφερομαι,οι καλυτεροι φοιτητες ηταν παντα αυτοι που ερχονταν απο τις πιο φτωχες αγροτικες περιοχες.Μα,και στην εποχη τη δικη μου η συντριπτικη πλειονοτητα των φοιτητων ηταν απο τα μαλλον φτωχα στρωματα.Εδω και μια 15ετια εχει κλεισει αυτη η ψαλιδα στη διαστρωματωση της κοινωνιας και εχει δημιουργηθει μαι τεραστια μεσαια ταξη,που αποτελει το 70% του πληθυσμου.Επομενως,δεν μπορουμε παλι να μιλαμε για ταξικη διαστρωματωση με την εννοια που τη λες.Ασε,που των πλουσιων τα παιδια συνηθως πανε εξω για σπουδες ή πανε στα Ντερι και τα τοιαυτα.
Το πονημα σου για τους προχωρημενους και τους αρχαριους,που εχω διαβασει ειναι ενα σκαστο δειγμα του φασισμου,που διεπει τη νοοτροπια ενος μεγαλου κομματιου της εκπαιδευτικης κοινοτητας.Και δεν πιστευω οτι ειναι θεμα χρηματων.Νομιζω οτι ειναι θεμα παιδειας.Αγωγης δηλαδη.
Να σαι καλα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως, καιρέ μου, μπορώ να σου αποδέιξω ότι ούτε το 6% δεν προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες (όταν ο αγροτικός πληθυσμός άγγιζε το 40-55% του ενεργού πληθυσμού) και μόνο το 12 ήταν από πόλεις της αγροτικής υπαίθρου -αλλά όχι από αγρότες γονείς (Φραγκουδάκη). Ομοίως τότε από εργατικές οικογένειες προέρχονταν μόνο το 15%. Κατά κυ΄ριο λόγο ήταν μικροαστικές ακι μεσσάιων οικονομικών στρωμάτων και αναλόγου μορφωτικού επιπέδου οι φοιτητές. Μη σε γελάει ο μικρόκοσμός μας (η στατιστική είναι πολύ σκληρή εν τοιαύτη περιπτώση).

Για τη μεσαία τάξη σήμερα, δε θα διαφωνήσω σε γενικές γραμμές (αν ακι το ποσοστό είναι ίσως μικρότερο). Πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη την εσωτερική της διαστρωμάτωση με βάση όχι τόσο τη θέση στην εργασία κάποιου όσο το εισόδημά του και την αυτοαντίληψή του για το οικονομικό του συμφέρον (π.χ. στη μεσάια τάξη είναι εκτός των ΔΥ, των τραπεζικών, εκπαιδευτικών, διευθυντών, οι μεγαλοδικηγόροι και αγαδημαϊκοί και μεγαλογιατροί, και οι πολύ μικρότεροί τους -με εργατικές απολαβές- εμποροϋπάλληλοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι κτλ).

Από την άλλη, η ταξική διάκριση σήμερα για την εισαγωγή σε πανεπιστήμιο φαίνεται από τις σχολές. Αν κάποτε η ανώτερη μεσαία τάξη επεδίωκε την Αρχιτεκτονική και την Ιατρική (και άλλα στρώματα εκπαιδευτικά, νομικά κτλ) σήμερα τα κατώτερα στρώματα απλά μπάινουν σε ένα ΤΕΙ. Ακόμα και αυτό πάει να σκοτώσει η ΝΔ. Σοίγουρα τα ταξικά κριτήρια έχουν αμβλυθνεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν απαληφθεί.
(σεντοσχόλιο ήταν αυτό, συγνώμη)

Mirage είπε...

Kaire μάλλον λέμε τα ίδια (πάνω-κάτω)πράγματα ... απλά ενω εγω ίσως είμαι αρκετά στριφνός εσύ τα παρουσιάζεις με τρόπο που να μπορούν να γίνουν ελκυστικά και κατανοητά από τις εγωκεντρικές κοινωνίες. Μπας και τα άτομα γίνουν εξυπνότερα, δηλαδή ξυπνήσουν και ξεσηκωθούν ενάντια στις απόψεις τους :)

Φυσικά και οι "πολιτισμένες" κοινωνίες που αναφέρεις είναι μέρος του προβλήματος! Γι αυτό ΔΕΝ κατηγόρησα για παντελή έλειψη παιδείας το ελληνικό Πανεπιστήμιο ΜΟΝΟ αλλά ΟΛΑ τα Δυτικά ...

Οι κοινωνίες που έχω υπόψην μου και απέφυγαν μια κατάρευση (όχι όμως δυστυχώς και την καταπίεση απο τους "πολιτισμένους") είναι οι "απολίτιστοι". Εγω γράψει λίγα αλλά ουσιαστικά εδω και εδω.

Για τις κοινωνίες αυτές, γιατί επέζησαν και πως έζησαν ευδαιμονικά όπως λες, έχει γράψει ανάμεσα σε άλλους και ο Jared Diamond στο βιβλίο του "Κατάρευση" που ανέφερα ήδη.

Mirage είπε...

Λοιπόν επειδή αρκετοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει την έννοια του όρου Παιδεία (ως αντιδιαστολή με τον όρο Κατάρτιση) τους προτρέπω ΟΧΙ να παρακολουθήσουν, αλλά να μελετήσουν το ακόλουθο video το οποίο έχω αναρτήσει στο τέλος του άρθρου μου Παιδεία, Κατάρτιση και Πανεπιστήμια

Το τέστ κατανόησης είναι το κατά πόσο θα δακρύσουν. Εαν δε τύχει και κλάψουν γοερά τότε ίσως και να έχουν εντρυφήσει στο θέμα μας ...

Διότι όπως αναφέρει μια παλιά Ινδιάνικη παροιμία Οι ψυχές δεν θα έλαμπαν ως ουράνια τόξα εάν τα μάτια δεν είχαν την ικανότητα να δακρύζουν

ladybug είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όσα μοιραστήκατε μαζί μας.
Θα ήθελα να σε παρακαλέσω αγαπημένε μου Γιώργο όποτε έχεις όρεξη και χρόνο να αναλύσεις λίγο περισσότερο το θέμα της ευδαιμονίας και κατά πόσο μπορούμε πράγματι να λειτουργούμε σαν ένα σύνολο. Μερσί :)

ange-ta είπε...

εγω έχω μια απλή ερώτηση:
Ξέρεις ή ξέρει κανείς απο τους εξαίρετους σχολιαστές, κάποια χώρα και για να γίνω και λίγο πιο δίστροπη, κάποια εποχή που να υπήρχε ένα τέτοια Πανεπιστημιο ;;

Για όσους ονειρεύονται μια τέτοια χώρα, θα τους προσγειώσω με τα λόγια μιας άλλης κριτικής:


"Η βιομηχανία γίνεται το κόσκινο μέσα από το οποίο πρέπει να κοσκινίζονται τα γεγονότα, ώστε να μένουν πίσω οι σκληρές δυσάρεστες αλήθειες και να περνάνε μόνο τα ακίνδυνα τρίμματα.Ξέρω ότι είναι πολλοί οι ευαίσθητοι επιστήμονες που ενοχλούνται που τα ιδρύματά τους μετατρέπονται σε βιτρίνες των βιομηχανιών. Κάποιοι έχουν θέσει ένα ενοχλητικό ερώτημα αν σήμερα στην Αμερική αναπτύσσεται ένα πνεύμα λινσενκοϊσμού – της φιλοσοφίας που οδήγησε στην εξαχρείωση και στην καταστροφή της επιστήμης της γενετικής στη Ρωσία και μάλιστα διείσδυσε σε όλες τις γεωργικές επιστήμες του έθνους αυτού.Όμως εδώ η παραποίηση, το κοσκίνισμα της στοιχειώδους αλήθειας γίνεται όχι μόνο για να εξυπηρετήσει μια κομματική γραμμή, αλλά για να διευκολύνει το βραχυπρόθεσμο κέρδος, να υπηρετήσει τους θεούς του κέρδους και της παραγωγής.

Αυτά έκεγε 40 χρόνια πριν η Ρακέλ Κάρσον, οπότε με ένα σμπάρο δυο τριγόνια.
Η ωραία ελεύθερη Αμερική και η πρώην Σ.Ε.

Αυτά τα περί Ελληνικού Πανεπιστημίου είναι η μισή αλήθεια, που κρύβει και παραποιεί την ολόκληρη αλήθεια!

ange-ta είπε...

Εξαίρετη η παρέμβαση του mirage!!!

ange-ta είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ange-ta είπε...

Καιρέ, λές κάπου στον μιράζ, ότι το πρόβλημα ξεκινάει απο το πανεπιστημιο του σπιτιού.
.
.
.
μεγάλη κουβέντα που μπορεί να είναι σωστή μπορεί και τελείως λάθος.
Διότι αν έχεις στο σπίτι παιδεία, γιατι να πας πανεπιστημιο, αλλά αν έχεις στο σπιτι παιδεία θα έχεις ακόμα καλλίτερη στο πανεπισήμιο.
Αλλα αν δεν έχεις παιδεία στο σπίτι πώς θα έχεις στο πανεπιστήμιο;
Με λίγα λόγια σπίτι - πανεπιστημιο - κοινωνία είναι αδιαχώριστα.

Θα ήθελα να πω και μερικά άλλα, αλλά τα είπε ο μιράζ με το βιολογικό του ανάλογο, τόσο ωραία, που ότι και να πω θα έρθω δεύτερη.

Χρήστος είπε...

Ange-ta
Και αν δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο πανεπιστήμιο....τι μας λέει αυτό?

ange-ta είπε...

Χρήστο

Λέει ότι το φαινόμενο δεν είναι ΜΟΝΟ ελληνικό, αλλά παγκόσμιο, δηλαδη συστημικό.
Επομένως δεν ψάχνουμε να βρούμε το κακό στην ελληνική κοινωνία, αλλά αλλού. στο σύστημα.

Χρήστος είπε...

ange-ta
Ναι αλλά πως θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το σύστημα μην αγγίζοντας την περιβάλλουσα μορφή του συστήματος?
Εξάλλου το συστημα πραγματώνεται με διαφορές κατα τόπους αλλά και με ομοιότητες. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε και για τα δύο, τόσο το καλύτερο...έτσι μου φαίνεται τουλάχιστον.

ange-ta είπε...

@ Χρήστο,

Σωστός χωρίς αμφιβολία!

Ναι το σύστημα δεν είναι ομοιόμορφο. Και οι μικρές διαφορές σου αλλάζουν τη ζωή. Στην Ελλάδα η ζωή μας είναι δύσκολη, το σύστημα είναι κουτό, δεν θέλει, ισως δε μπορεί, να μας πλανέψει και να σε μηδενίσει. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι άθλιο, αλλα πουθενά δεν υπάρχει αυτο που επαγγέλεται ο καιρός.

Και σε κάθε περίπτωση: Όσο περισσότερα μαθαίνουμε και για τα δύο, τόσο το καλύτερο!!!
όπως πολύ ωραία λες.

Χρήστος είπε...

ange-ta
Χαίρομαι που συμφωνούμε ως προς αυτό!
Κατά τα άλλα θα σου πω πως η αξία κάποιων πραγμάτων έγκειται στη δυνατότητα τους να συμβούν, να υπάρξουν και όχι στο ότι υπάρχουν τώρα που μιλάμε. Με αυτό το σκεπτικό, συμφωνείς ή διαφωνείς με το πανεπιστήμιο που περιγράφτηκε στο πόστ? Θέλω να πω... σου αρέσει σαν ιδέα πραγματοποιήσιμη ή το θεωρείς χίμαιρα?

o kairos είπε...

mirage,ειναι σαφες οτι μιλαμε για το ιδιο πραγμα,ως προς το ζητουμενο.Και φυσικα οι περισσοτεροι μπερδευουν την παιδεια,για την οποια μιλαμε,με την εκπαιδευση.Κι αυτο ειναι φυσικα.Γιατι για να την αντιλαμβανεσαι την παιδεια σαν εννοια πρεπει να την εχεις κι ολας.
Σ ευχαριστω πολυ για τη συζητηση.Να σαι παντα καλα.

δειμο,βεβαια και δεν εχει καταργηθει η ταξικη διαστρωματωση,αλλα,να,πώς να το κανουμε.Οι πλουσιοι δεν ειναι πιο ευτυχισμενοι απο τους φτωχους,μονο που αυτο δεν το ξερουν οι φτωχοι.Αλλα,η παναρχαια γνωση,οτι ο πλουτος δεν φερνει ευτυχια εχει μαλλον χαθει μεσα στη διψα για πλουτο,που αναπαραγεται απο αριστερα και δεξια στερεοτυπα.
Οσο για την εισαγωγη στα πανεπιστημια,δεν ειπα οτι παλιοτερα οι πιο πολλοι που μπαινα ηταν απο την αγροτικη υπαιθρο.Ειπα οτι οι αριστουχοι ηταν απο κει.
Εν κατακλειδει,δεν πιστευω στην ταξικη ερμηνεια των πραγματων,γιατι εχω ζησει και σε προσφυγικο αντισκηνο και σε νεοκλασσικο σπιτι.Μπορω να μαρτυρησω και για τις δυο κοινωνιες σαν αυτοπτης,αλλα και σαν παρατηρητης και μετοχος κατοπιν,της ζωης της ιδιας.Η ταξικη προσεγγιση ειναι ενα στενο γιλεκακι που δεν χωραει τον ανθρωπο.Χωραει μονο εναν πρωτολειο πολεμο των πλουσιων και των φτωχων.

ange-ta,το μπουρδελο,που ειναι το ελληνικο πανεπιστημιο-και να με συμπαθανε τα μπουρδελα,που εχουν τρομερη οργανωση-βρισκεται εντελως εξω απο καθε εννοια εκπαιδευσης και παιδειας.Δεν ειναι ικανο ουτε μια μελετη και εργασια για τα συμφεροντα του Κοκκαλη να φερει σε περας αποτελεσματικα και με υψηλες προδιαγραφες.Με εξαιρεση το πανεπιστημιο της Κρητης,που στις μηχανολογικες και φυσικες του επιστημες ειναι πολυ μπροστα.
Ενω λοιπον εδω ξεκιναμε απο το -20 για να παμε στο 50,που ειναι το ζητουμενο και για το οποιο γραφω,στην Αμερικη,που αναφερεις και στη Μοσχα,αλλα και στο Λονδινο,τη Λειψια,τη Βιεννη,τη Χαϊδελβεργη,τη Στοκχολμη,το Νιουκασλ,το Παρισι,τη Λυων,το Ουρμπινο κι ενα σωρο αλλα campuses παραγεται,εκτος απο την εκπαιδευση και ποταμος παιδειας και γνωσης.Εκει,ξεκινανε απο το 20 ως το 30 για να πανε στο 50 ,για το οποιο γραφω.
Δεν αγνοω ουτε εγω ουτε κανεις,οτι τα πανεπιστημια ειναι ΚΑΙ οι αντλιες της βιομηχανιας και του διεθνους εμποριου,αλλα και οι δεξαμενες απο οπου οι πιο αντιδραστικες δυναμεις αντλουν,για να μην πω στρατολογουν επιστημονες και οπαδους.Σιγα τα λαχανα.Δεν υπαρχει ασυπτικο περιβαλλον στη ζωη.Ολοι περπαταμε μεταξυ σκατων και ανθεων.Αλλοι περισσοτερο απο εδω,αλλοι περισσοτερο απο κει.Σημασια εχει απο ποια αφετηρια ξεκινας,επομενως ποσο χωματοδρομο εχεις να διανυσεις.Ε,εδω εχεις να διανυσεις απο τους χειροτερους στον πλανητη.
Και,δεν υπαρχει κανενα συστημα,που δεν υπηρχε και πριν απο 200 ή πριν απο 2000 χρονια.Το συστημα φταιει οταν οι ανθρωποι δεν θελουν να παρουν την ευθυνη των δικων τους πραξεων.Δηλαδη,οταν αρνουνται να ειναι πολιτες και προτιμανε να πιπιλανε την καραμελα ενος συστηματος που φταιει αντι να φταινε αυτοι οι ιδιοι,που δεν επαναστατουν και δεν αντιστεκονται και δεν υπερασπιζονται τα δικαιωματα τους,εξοντωνοντας καθεναν που τα υπονομευει.
Να με συμπαθας,αλλα εχω ζησει αρκετα ωστε να εχω δει,οτι οι υπαιτιοι για καθε δεινο ειναι αυτοι,που το υφιστανται.Γιατι το ανεχονται,οταν δεν συνεργουν κι ολας.Οι ανατροπες δεν γινονται με μυξοκλαματα και αναθεματα για την πουτανα την κοινωνια και το ατιμο το συστημα,που μας καταπιεζει.Το συστημα και η κοινωνια η πουτανα βρισκουν και τα κανουν.Και δεν εχει τιποτε προσωπικο για σενα αυτη μου η αναφορα.Ετσι λειτουργει η ζωη,που δεν ευνοει την αδυναμια.

ange-ta είπε...

@ χρήστο,

προφανώς και συμφωνω με ένα τέτοιο πανεπιστημιο! Απλώς θα έλεγα, ότι έτσι όπως εγω αντιλαμβάνομαι την σημερινη λειτουργια όλης της παιδείας, απο την κατωτατη μέχρι την ανώτατη και κυριως την μεταπτυχιακή, ενα πανεπιστημιο που θα παράγει ελεύθερη γνώση, συμβατη με το περιβάλλον και την ανθρωπια εν γένει και με όσα παρα πολύ ωραία περιγραφει ο "καιρός" είναι αδύνατο να υπάρξει.

@ Καιρε

δεν διαφωνω με αυτά που γράφεις, καθόλου!
Αυτο που θέλω να πω, είναι να μην ξεγελιόμαστε απο το ελληνικό αλαλούμ και να μην φανταζόμαστε ότι αλλού τα πράγματα είναι καλά. Καλίτερα, δεν σημαίνει καλά.

λες:
"Δεν ειναι ικανο ουτε μια μελετη και εργασια για τα συμφεροντα του Κοκκαλη να φερει σε περας αποτελεσματικα και με υψηλες προδιαγραφες"
Εχεις αναρωτηθεί, μηπως είναι πιο ελπιδοφόρο κάτι τέτοιο; Δεν χρειάζεται να απαντησεις, απλώς ενα δίλλημα βάζω. Απο τους λαμπρούς επιστημονες που τους έχει αρπάξει στα γρανάζια τους, μια στρεβλή επιστημη που το μόνο που καταφέρνει είναι να βοηθάει σε μια γρηγορότερη και ίσως και ολοκληροτική κατάρρευση του πολιτισμού μας, μηπως το ελληνικό μπουρδέλο είναι προτιμότερο;

Επίσης αναρωτιέσαι "οταν οι ανθρωποι δεν θελουν να παρουν την ευθυνη των δικων τους πραξεων"
Οταν αυτο θα συμβει, θα έχει ολοκληρωθεί η μεγαλλίτερη επανάσταση του ανθρώπου και μάλλον θα είναι και επιτυχημένη.
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι σήμερα μεταφέρουν την ευθύνη των πράξεων αλλα και των πραγματωσεων των επιθυμιών τους σε άλλους, είναι η κυριότερη αιτια της αποτυχίας κάθε συστηματος.

Χρήστος είπε...

ange-ta
O Hans Reichenbach(google it)ρώτησε κάποτε τον Άινσταιν πως βρήκε τη θεωρία της σχετικότητας. Το τρελλοκομείο αυτό του απάντησε πως τη βρήκε γιατί ήταν πεπεισμένος για την αρμονία του σύμπαντος. Κάπως έτσι αποχαιρετήσαμε σε αυτήν την περίπτωση τα στάνταρ των νευτωνείων και έχουμε ακόμα δρόμο....

o kairos είπε...

ange-ta,καταλαβαινω πολυ καλα την οπτικη γωνια,απ οπου κοιτας εδω τα πραγματα.Εγω προτιμω μια καλη μελετη για τον Κοκκαλη.Γιατι μια κακη μελετη θα του δωσει σκαρτα παραγωγα,που θα τα ψωνισουμε εμεις και εμεις θα τα λουστουμε στη χρηση τους.Μια καλη μελετη θα δωσει σε μας καλυτερα προϊοντα.Οχι σε κεινον.Εκεινος θα κριθει στην πραξη απο εναν συνειδητο λαο πολιτων οχι για τα σκαρτα προϊοντα του,αλλα για το ρολο του σε μια κοινωνια πολιτων και οχι όρνεων.

Η υποταγη της επιστημης στο στυγνο κερδος δεν κανει τιποτε αλλο απο το να επιταχυνει την καταρρευση ενος διεφθερμενου συστηματος.Το ελληνικο μπουρδελο,απλως το διαιωνιζει.Τι προτιμαμε.

Καταλαβαινω,οτι η ευθυνη ειναι ενα βαρυ φορτιο γιαυτους που δεν εχουν μαθει απο τα γενοφασκια τους σ αυτην.Καταλαβαινω,οτι ισως ποτε η κοινωνια των ανθρωπων δεν θα φτασει σ αυτο το επιπεδο.Επειδη το μερος μπορει ευκολοτερα να ειναι τελειοτερο απο το ολον.Ο μεσος ορος,με βαση τον οποιο λειτουργει η φυση οταν εχει να κανει με κοινωνικα συνολα,δεν προοιωνιζεται αισιοδοξες προβλεψεις.
Αλλα,εγω προσωπικα,συμπεριφερομαι ως εξης:Εκφραζω αυτο που μου υπαγορευει η κοινη λογικη ως πλεον χρησιμο και αυτο που βλεπω μεχρι αυτη τη στιγμη σαν αποτελεσμα,χωρις να παραγνωριζω αυτο που συμβαινει στην πραγματικοτητα.
Η φυση ειναι ενας συνδυασμος συμβιωσης πολλων και αλληλοσυγκρουομενων παραγοντων ακομα και εντος μας,που ομως μπορουν και συμβιωνουν αρμονικα.Αρκει να εχεις καλα αυτια,να τους ακους και να τους αποδεχεσαι ολους.
Ισως γιαυτο τα κειμενα μου ειναι συχνα παρεξηγησιμα.Να σαι καλα.

ange-ta είπε...

@ χρήστο,
δεν μπορώ να μη πω στο πειρασμό να σου πω, (μάλλον θα το ξέρεις)πως ο Einstein βρηκε τις φοβερές εξισώσεις της θ.Σ.
Σκέφτηκε, ότι αν είσαι μέσα σε ένα τραίνο που τρέχει με ταχύτητα μεγαλλίτερη του φωτός, και κοιτας σε ενα καθρέφτη τη φάτσα σου, δεν θα την δεις, πράγμα που έρχεται σε αντίφαση με την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων!
Εκανε ενα τρίγωνο και εφάρμωσε το πυθαγόριο θεώρημα! Voila!

@ καιρέ
καλά τα λες,
αλλα, θα σου έλεγα μην ψωνίζεις Κοκκαλη. (εδω κάποιοι βάζουν ενα ανθρωπάκι που γελάει)

o kairos είπε...

ange-ta,δεν ψωνιζομαι γενικως:-))

david santos είπε...

Great post, Kairos, very good.
Happy day

Θανάσημος είπε...

Καλησπέρα Καιρέ και σε όλους τους παθιασμένους συνομιλητές σου.

Σας στέλνω ένα λινκ που συμπυκνώνει λίγο – πολύ την άποψη μου τόσο για το θέμα της παιδείας, όσο και για τον τρόπο που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα γενικώς:

http://www.ted.com/index.php/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

Παράλληλα, θα ήθελα να προσκαλέσω όποιον είναι πρόθυμος να παίξει ένα μικρό παιχνιδάκι: ας ξαναδιαβάσει το (πολύ καλό όπως πάντα) άρθρο του Καιρού, βάζοντας αντί για την λέξη «πανεπιστήμιο» την λέξη «ίντερνετ».

Φιλικά,

Θανάσημος

σχολιαστής είπε...

Καιρέ τα ποστ βαρέθηκες
ή θα επανακάμψεις;

o kairos είπε...

σχολιαστη,θα καταλαβεις απο το επομενο ποστ...

προς όσους μιλάνε για μας χωρίς εμάς είπε...

Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Μαθηματικό! Εδώ Γεωλογικό! Εδώ Φιλοσοφική! Εδώ 280 κατειλημμένες σχολές! Οι φοιτητές και πάλι εξεγείρονται ενάντια σε όσα δρομολογούνται για εμάς χωρίς εμάς. Ποιες είναι λοιπόν οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδεία και αφορούνε μόνο όσους ανήκουν στο χώρο αυτό;
Αυτά που κυρίως συσπειρώνουν τους φοιτητές είναι η επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή όσον αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 και η επανερχόμενη κατάθεση του νέου νόμου πλαισίου που ήδη μια φορά, το Μάη-Ιούνη, με τις τότε κινητοποιήσεις δεν κατέβηκε.
Το άρθρο 16 απαγορεύει τη δημιουργία πανεπιστημίων από ιδιώτες. Η αναθεώρησή του στόχο έχει όχι μόνο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά, διαμέσου της συνύπαρξης ιδιωτικών-κρατικών πανεπιστημίων σε καθεστώς ανταγωνισμού, τη μετατροπή των τελευταίων σε επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έρευνα (ήδη γίνονται έρευνες για το ΝΑΤΟ), το πρόγραμμα σπουδών(περιορισμός μη «ανταγωνιστικών» αντικειμένων πχ ήδη υπάρχει παραμερισμός καθαρών μαθηματικών προς όφελος της επιχειρησιακής έρευνας, παραμερισμός ανθρωπιστικών σπουδών) και τους ταξικούς φραγμούς(δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων). Πολλά από αυτά ήδη είναι πραγματικότητα, ήδη σε πολλά μεταπτυχιακά πληρώνονται δίδακτρα και ήδη πολλά συγγράμματα αγοράζονται. Επίσης, αυτό το διάστημα προωθείται και η ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου, ο οποίος περιλαμβάνει τη λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την κατάργηση του ασύλου, τα πληρωμένα συγγράμματα, όρια φοίτησης κ.ά.
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και γενικότερα η επίθεση στην εκπαίδευση δεν αφορά όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση(φοιτητές, καθηγητές) αλλά όλους μας. Αφορά τους μαθητές ως εν δυνάμει μελλοντικούς φοιτητές. Αφορά τους γονείς που θα τα στάξουν για ένα αξιοπρεπές μέλλον του παιδιού τους, όσο αξιοπρεπές μπορεί να είναι σε ένα περιβάλλον ανεργίας και ανασφάλειας. Αφορά τους πάντες γιατί η έρευνα που θα γίνεται σε αυτά θα αφορά τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρήσεων και γιατί από τα πανεπιστήμια θα βγαίνουν περισσότερο «καλοί» εργαζόμενοι και λιγότερο ελεύθεροι άνθρωποι.
Η επίθεση στην εκπαίδευση δεν είναι μόνη. Συνδυάζεται με την ευρύτερη επίθεση σε λαϊκά στρώματα, όπως η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, το ξεπούλημα του ΟΤΕ, η βάση του 10, η μη ανανέωση των συμβάσεων στους δήμους, οι κάμερες και η αστυνομοκρατία, η αναθεώρηση του συντάγματος που περιλαμβάνει αντιδραστικές αλλαγές για τα δάση, καταργούν τη μονιμότητα, και προβλέπουν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και άλλα τέτοια μαγευτικά. Πέραν, λοιπόν, της αλτρουιστικής αλληλεγγύης προς κάποιον αδικημένο, μια ενδεχόμενη νίκη σε κάποιο από αυτά τα μέτωπα θα δώσει σε όλους όσων τα δικαιώματα πλήττονται και θα κόψει τη φόρα της κυβέρνησης να προχωρήσει παραπέρα την ταξική πολιτική της. Βάζουμε το άρθρο 16 ως αιχμή των αιτημάτων μας γιατί αφορά εξίσου όλη την κοινωνίακαι δημιουργεί ήδη έναν αναβρασμό ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα στρώματα.
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΕΙΑ
ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Μαθηματικού

Ανώνυμος είπε...

A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇

Ανώνυμος είπε...

情趣,情趣用品,情趣,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖

Ανώνυμος είπε...

I just downloaded a iphone theme onto my blackberry 8330 Curve and dont know what to do now.________________
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

Ανώνυμος είπε...

I am not talking about a single conversation but rather 100% all items in messages. It seems like every phone I have ever had has this feature except the iphone. I have accumulated a “lot” of messages and would hate to go through every single one, if there is an easier way. Thank you for the help.________________
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社