Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2008

Καλη Χρονια

Photobucket
Η προσευχη

34 σχόλια:

DIONYSOS είπε...

Είμαι Παλαιστίνιος από τη Γάζα το 2009.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ο χρόνος τελειώνει πολύ αιματηρός. Όχι ότι δεν ήταν στο ανάμεσο, αλλά ο μποναμάς αυτός ήρθε πολύ απότομα. Πυρβολισμοί εν ψυχρώ, δακρυγόνα, βομβαρδισμοί εν πλήρει συνειδήσει.

industrialdaisies είπε...

Είδες, Καιρέ, πόσα σκατά περικυκλώνουν θανάτους ανθρώπων...

Ο soon-to-be-ex πανίβλακας κύριος Μπους διεμήνυσε στο Ισραήλ να προσέχει, λέει, να περιορίσει τις απώλειες αμάχων. Όχι, δηλαδή, ότι δεν του καλάρεσε (ή δεν ήταν κι αυτός μαζί) η επίθεση των Ισραηλινών -απλά, έτσι, κάτι να πει για να μην φανεί ότι η μάμα-Ισραήλ δεν εμπλέκεται στα του τέκνου της (αυτός ο μαλάκας λίγο πριν αποσυρθεί έχει βάλει στόχο να πείσει και τον τελευταίο ζώντα οργανισμό για το μέγεθος της καταστροφικής μαλακίας του, είδες το άλλο με τις γεωτρήσεις στην Αλάσκα για πετρέλαια;). Ο soon-to-be-president είναι κουρασμένος από την προεκλογική και στέλνει τις ευλογίες του από τη Χαβάη (θα επιστρέψει σύντομα, γιατί έχει ακόμη να διακοσμήσει αρκετά δωμάτια στον Λευκό Οίκο).

Ο μεσιέ Νικολά κι ο σερ Γκόρντον δεν ευκολύνονται τώρα καθότι ο πρώτος αγοράζει κόκκινα στριγκάκια για την Κάρλα (για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς) κι ο δεύτερος παλεύει να μην πεθάνει από πλήξη ψωνίζοντας στα Χάροντς. Ο σύντροφος Βλαδίμηρος αδυνατεί να εμπλακεί φανερώςγιατί τα χέρια του είναι βρώμικα αφού τα βούτηξε σε κάτι αγωγούς και μία πόρνη πολυτελείας (Ε.Ε.) ψάχνει να ξεπενταριάσει τους αδαείς πελάτες της καθότι περνάει εποχές κρίσης.

Οι τριγύρω Άραβες καθ' ότι αποτιμούν και το σκατό τους ακόμη πολύ ακριβά διστάζουν να ξοδέψουν κατιτίς για τα φτωχαδάκια τους Παλαιστίνιους, που τέτοιοι γκαντέμηδες που είναι δεν φρόντισαν να έχουν τόνους πετρελαίου κάτω από τα βρακιά τους -ή, έστω βρε αδερφέ, κανα πυρηνικούλι να εκβιάζουν για το θεαθήναι τους δυτικούς...

Κι ο άλλος, ο καραγκιόζης, ο ανύπαρκτος Ο.Η.Ε. για ακόμη μία φορά κάει πρόβα στα λαμπιόνια των Χριστουγέννων (σύνδρομο Κακλαμάνη θα ονομάζεται από εδώ και πέρα).

Η δικιά μας η Ντόρα έπιασε το νόημα. Δεν είναι πράματα αυτά μεσούσης οικονομικής κρίσης. Τουτ'έστιν, περιμένετε λίγο να τα πιάσουμε πάλι χοντρά και μετά βλέπουμε.

Εγώ μέσα σε όλα αυτά, Καιρέ, θυμάμαι τους παιδικούς μου φίλους (τον Γιάννη και τον Αλέξανδρο) και τους γονείς τους (τον Ιωσήφ και τη Νάζουα) που κάθε τόσο έπαιρναν τις γιαγιάδες τους στη Δυτική Όχθη να δουν αν ζουν... Ούτε ξέρω πού μπορεί να είναι σήμερα...

Παρόλα όσα γίνονται, εύχομαι καλή χρονιά. Ο καθένας οφείλει να μην σταματά να ψάχνει την ευτυχία, έτσι δεν είναι;

ΑΠΕΙΡΩΤΑς είπε...

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.
Χρόνια καλύτερα καιρέ μου!

Thanassis Kontonatsios είπε...

Οι ‘Άλλοι’

Διαβάζοντας στο press-gr το άρθρο του κυρίου Νίκου Προμπονά ‘Εορταστικές σκέψεις...’ εντελώς ανέλπιστα και απότομα ξεκαθάρισε μέσα στο μυαλό μου το τι συμβαίνει τις τελευταίες δύο - τρεις εβδομάδες στην χώρα μου.

Όλες αυτές τις ημέρες παρακολούθησα από κοντά την επικαιρότητα και διάβασα διάφορα άρθρα και απόψεις. Διάβασα πολύ! Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα να βρω μια ολοκληρωμένη θέση, ένα συμπαγές επιχείρημα που να έχει αρθρωθεί από τους ‘καθ’ ύλην’ αρμόδιους δηλαδή την πνευματική ηγεσία του τόπου, τους διανοούμενους, τους ανθρώπους της τέχνης.

Κυκλοφόρησαν διάφορα γραπτά και συνεντεύξεις όπως το πρώτο (και ύστερα το δεύτερο) κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, η συνέντευξη του καθηγητή Γιανναρά και το ‘συλλογικό’ κείμενο του κυρίου Δοξιάδη.
Εξαίρεση μερικές λακωνικές τοποθετήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων.

Οι θέσεις των κομμάτων αφού ξεκίνησε μία ευγενής άμιλλα τοποθετήσεων – με το ένα μάτι στους ψήφους – κατέληξε σε παρεμφερείς ή ακόμα και ταυτόσημες θέσεις με ελάχιστες διαφορές, ομοειδείς θέσεις που διατρέχουν ολόκληρο το υπάρχον ‘πολιτικό’ φάσμα.

Το κείμενο όμως του κυρίου Προμπονά έδρασε μέσα μου ως καταλύτης. Αντιλήφθηκα επί τέλους ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες που συνυπάρχουν στον ίδιο τόπο.

Η μία Ελλάδα είμαστε εμείς οι νομοταγείς και σοβαροί πολίτες. Εμείς που τελειώσαμε το Πανεπιστήμιό μας ολοκληρώσαμε τα μεταπτυχιακά μας, οπότε αμέσως μετά αρχίσαμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, τόσο σκληρά που ξεχάσαμε ότι μία Πέμπτη βράδυ ήμασταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Επίσης είναι πλέον αδύνατον να θυμηθούμε τι ακριβώς γυρεύαμε εκεί!

Η άλλη Ελλάδα είναι ‘οι Άλλοι’. Αυτοί οι Άλλοι είναι ενοχλητικοί. Ήταν πάντα ενοχλητικοί. Στην αρχή δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε διότι ήθελαν το γάλα τους ή απλά να παίξουν. Μετά άρχισαν τις ερωτήσεις οι οποίες όλο και δυσκόλευαν και στο τέλος η κατάσταση έγινε ανυπόφορη! Αυτοί οι ‘Άλλοι’ άρχισαν να μην ανέχονται την υποβάθμιση των αξιών, την καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος, την διάλυση της οικονομίας, τις επεκτεινόμενες νοοτροπίες καταστολής, τον υπερ-συντηρητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... Όπως καταλαβαίνετε το πράγμα δεν πήγαινε άλλο. Το ποτήρι ξεχείλισε!

Πρέπει επειγόντως να προστατευτούμε από αυτούς τους ‘άλλους’. Ξέχασα να σας πω ότι ‘Αυτοί’ μυρίζουν και ‘αριστερίλα’ ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων ... απροσδιόριστο ..., καμιά φορά σπάνε και βιτρίνες και άκουσον-άκουσον καθυστερούν την έναρξη θεατρικών παραστάσεων!

Σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, στο κάτω-κάτω και αν τέσσερις ή πέντε ‘Άλλοι’ πέσουν νεκροί, δεν χάλασε ο κόσμος – εδώ κάτι λέγεται σχετικά με ομελέτα και σπασμένα αυγά αλλά μου διαφεύγει ...

Έτσι είναι, αυτό πρέπει να γίνει, στο μεταξύ προσπαθώ από το πρωϊ να υπολογίσω την παρακάτω εξίσωση: Αν (λέμε ΑΝ) ένας ανεπάγγελτος κομματάνθρωπος χωρίς προσόντα και ευαισθησία, χωρίς όραμα και αρχές καταλήξει να γίνει υπουργός, τότε αυτό το τελείως φανταστικό και υποθετικό σενάριο – ως καταστροφή – με πόσες σπασμένες βιτρίνες ισοδυναμεί; Η πάλι το κατεστραμμένο σύστημα υγείας σε πόσους καμένους κάδους απορριμμάτων αντιστοιχεί; (ως φαινόμενο καταστροφικής βίας πάντοτε)…

Νάστε καλά κύριε Προμπονά με κάνατε και ησύχασα ...

Σταματάω εδώ, κουράστηκα. Σίγουρα κούρασα και εσάς, επιστρέφω στο σπίτι μου. Ευτυχώς οι δικοί μου ‘Άλλοι’ είναι 21 και 24 ετών έχουν σταματήσει τις ερωτήσεις γιατί άρχισαν να βρίσκουν απαντήσεις. Oπότε με ενοχλούν όλο και λιγότερο...

Καληνύχτα σας.


blog: www.grsail.blogspot.com

Aggelos Spyrou είπε...

Κρίση Ευχών...

o kairos είπε...

Καλη χρονια σε ολους σας φιλοι και συντροφοι στο κοινο τραπεζι της πνευματικης τροφης και του μοιρασματος διανοηματων και,κυριως,συναισθηματων.
Θαναση,εισαι πλουσιος.Γιατι εχεις αυτους τους "αλλους" οχι μονο μεσα στο σπιτι σου,αλλα μεσα σου,αφου τους εχεις αφομοιωσει.Κι αυτο ειναι το σημαντικοτερο.Να μπορεις να Μαθεις.Να Δεις.Να γινεις κατι πιο Χρησιμο για σενα και για τους αλλους.Ολους τους Αλλους.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Γιώργο,
Χρόνια πολλά, καλά και παραγωγικά.
Χρόνια πολλά και σε όλους τους συνδαιτυμόνες, του τραπεζιού αυτού, όπως προσφυώς τους περιέγραψες.
Δυστυχώς, όπως είχες γράψει παλαιότερα, ο πόλεμος μεταξύ θηρίων και ανθρώπων συνεχίζεται. Και δυστυχώς τα θηρία νικάνε...
Καλή και ειρηνική χρονιά.

just me είπε...

Από καρδιάς Καλή Χρονιά, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει στη γενικότητά του, και με υγεία, αγάπη, δημιουργία, αγωνιστικό "παρών" για εσάς προσωπικά.

dodo είπε...

Καλή χρονιά, ευχή και προσευχή: "συν Αθηνά και χείρα κίνει"...

vrakas kostas είπε...

...και ειπαν οι Ισραελεεινοι..
τους χαμας τωρα;..η; δεν τους χαμας;
Και ..τους χαμησαν.

Καλη χρονια ομως..
Ευτυχεσμενο το 2009 Γιωργη.

Arkin είπε...

Πολύ αίμα αυτός ο Δεκέμβρης. Ευτυχώς τελείωσε (για να αρχίσει ο ματωμένος Γενάρης). Καλή χρονιά.

σχολιαστής είπε...

Καλή χρονιά Καιρέ, με υγεία και τύχη

spy είπε...

ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

DIONYSOS είπε...

Καλή χρονιά ας μην αφήσουμε την οργή και την απανθρωπιά γύρω μας να μας καταβάλει. Οσο μας φορολογούν ελπίζουμε να μην μας βομβαρδίσουν, για το καλό μας ...πάντα. Ας προετοιμαστούμε για βομβαρδισμό μαυρίσματος ανάξιων ηγετών στις Ευρωεκλογές φέτος.

kyriaz είπε...

Γράψε ένα ποίημα για τη Γάζα
απ’ τον καπνό της πίπας σου εμπνεύσου
να μιλήσεις για του πολέμου τον καπνό
κοίτα στο τζάκι τη φωτιά που δε ζεσταίνει τους ανθρώπους
μα τους καίει
και το αφρώδες της σαμπάνιας σου
για δες πώς μοιάζει με τις φουσκάλες των καμένων...


Γράψε ένα ποίημα για τη Γάζα
από τη μάνα που τα παιδιά της θάβει γελαστή
σε ένα ίντερνετ καφέ
θα φτάσεις εύκολα στη μάνα που βλέπει τα παιδιά της να βυζαίνουν
θάνατο απ’ το στήθος των αεροπλάνων
απ’ τα πυροτεχνήματα της γιορτής εμπνεύσου
φέγγουν κι εκεί οι ουρανοί
έχει τον τρόπο του ο πόλεμος το νέο πόνο να γιορτάσει...

Γράψε ένα ποίημα για τη Γάζα
απ’ το φτωχό μας Παπαδιαμάντη ως το βομβαρδισμένο τους τζαμί
δεν είναι η απόσταση μεγάλη
μπορείς αν θες να κόψεις δρόμο για τα ερείπια
περνώντας από την αντιπαροχή του πατρικού σου...

Το ποίημα γράφτηκε
μα δεν επουλώνεται η συνείδηση μόνο με μία Γάζα.

o kairos είπε...

Καλυτερη χρονια.Οχι με την εννοια,που το συνηθιζουμε.Καλυτερη θα ειναι αν ανοιξουν τα ματακια μας και τα ματια του κοσμου καλυτερα,συνταξειδιωτες μου.
Με ολη μου την αγαπη

ellinida είπε...

Κοίτα που φτάσαμε. Κάθε πέρισυ και καλύτερα να λέμε. Αναμένοντας τα νέα μέτωπα που θ' ανοίξουν δηλώνω τον αποτροπιασμό μου.
Τι ευχές να πει κανείς;
Να είσαι καλά Καιρέ μου.

Ανώνυμος είπε...

Με ανοιχτά ματάκια λοιπόν κι ακόμα περισσότερο ανοιχτά μυαλά Καλή χρονιά.

kyriaz είπε...

Το slide που ανέβασα στο μπλογκ μου,διάβασα πως αποτελείται από φωτογραφίες που 'χαν ανεβεί ως βίντεο στο youtube μα κατέβηκε μάλλον για λόγους ...δεοντολογίας.

Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μπαίνουν φραγμοί στην ευαισθητοποίηση των συνειδήσεων πάνω σε τέτοια προβλήματα της ανθρωπότητας και να μην μπαίνει κανένας φραγμός για την εξάλειψη αυτών των βαρβαροτήτων.

Από τότε που είδα τις εικόνες αυτού του slide ο θυμός μου έγινε σιγά σιγά μεγαλύτερος από την οδύνη μου.
Οι εικόνες σε κάνουν να καταλάβεις πως οι άνθρωποι δεν είναι απλοί αριθμοί στα δελτία των ειδήσεων ούτε απλώς παραπάνω ποσοστά τηλεθέασης...

Κι αν εγώ ένιωσα μια φορά την ανάγκη να ασκήσω τυφλή τρομοκρατική βία -με την οποία ιδεολογικά διαφωνώ-ας σκεφτούμε τι αισθάνονται οι όσοι ζωντανοί Παλαιστίνιοι.

Κάθε ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης νιώθω να σκοντάφτει σ' ένα σωρό πτωμάτων και να μην μπορεί ποτέ να ολοκληρωθεί...

Καλή σου μέρα Γιώργο.

Roxanred είπε...

και η αντιδραση?

σε ποια φωτο θα τραβηχτεί?

atg είπε...

. . .

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΠΡΟΒΑΤΟ, ΟΧΙ ΑΡΝΙ είπε...

Είχα πόλύ καιρό να μπω. Βλέπω τώρα το τελευταίο σου μήνυμα πέρσι. Δεν άλλαξε τίποτα. Τους ίδιους λόγους έχουμε για να κάνουμε ακόμη τις ίδιες προσευχές...

σχολιαστής είπε...

Φίλτατε Kαιρέ, για να μη γράφεις στο blog, θα γράφεις κανένα βιβλίο;

@ithaca είπε...

Καιρέ μας ήρθε η άνοιξη! Δεν θα αναρτήσεις νέο ποστ;

atg είπε...

pare ena fili na ksupniseis e?

atg είπε...

pare ena fili na ksupniseis e?

Manya Maratou είπε...

καιρέ, σιωπηλός;
δες το μπλογκ του γιου μου Τηλέμαχου, το έφτιαξε μόνος του και πάει στην τρίτη δημοτικου
δεν ξέρω γιατί σκέφτηκα εσένα,
χαιρετώ
sohamelitzel.blogspot.com

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社