Τρίτη, Μαΐου 19, 2009

Μαμ κακα και νανι

Οι δύο μονομάχοι του κυβερνητικού κορβανά ανακοίνωσαν τους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές της 7 Ιουνίου.
Ο προεκλογικός αγώνας ουσιαστικά ξεκίνησε με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα. Οι ψηφοφόροι παρακολουθούν ακόμα αδιάφοροι, και τα μικρότερα κόμματα πασχίζουν με εφαλτήριο αυτή την αναμέτρηση να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή ή να κερδίσουν μια θέση μελλοντική στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το τελευταίο που πληροφορείται ο ψηφοφόρος είναι τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητες της Ευρωβουλής, για την οποία προορίζονται οι υποψήφιοι των κομμάτων.

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα ενιαίο σώμα, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ευρώπης και όχι τα συμφέροντα των χωρών της. Αυτό, τουλάχιστον, υποτίθεται ότι είναι. Προς το παρόν του λείπουν δύο στοιχεία για να έχει και την ισχύ Κοινοβουλίου:

Πρώτον, η Ε.Ε. δεν έχει ένα Ευρωπαϊκό Γενικό Συμφέρον πάνω στο οποίο να παίρνει τις αποφάσεις της, ούτε έχει, κατά συνέπεια, μια σαφή πολιτική εντολή. Δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός. Οι περισσότερες κυβερνητικές δυνάμεις στις χώρες-μέλη δεν θέλουν να γίνει ένας πολιτικός οργανισμός και βοηθάνε να μένει ο πολιτικός, πολιτισμικός και οικονομικός γίγαντας στο ρόλο ενός δυσκίνητου υπηρέτη των συμφερόντων άλλοτε της αγγλοαμερικανικής συμμαχίας, άλλοτε της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας και σχεδόν πάντοτε της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία δημιούργησε την Ενωση Χάλυβα, μετέπειτα ΕΟΚ και νυν Ε.Ε.

Δεύτερον, οι καθοριστικές και σοβαρές αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην Ευρωβουλή. Λαμβάνονται πριν και στη διάρκεια των συνόδων κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών, οι οποίοι δεν δίνουν δεκάρα για το τι πιστεύουν ή τι δεν πιστεύουν οι λαοί τους για την ενωμένη Ευρώπη και την πολιτική της.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών εργάζονται για τα στενά συμφέροντα των χωρών τους (όταν είναι μεγάλες ή κολλάνε με τα συμφέροντα των μεγάλων) έτσι όπως διαμορφώνονται από την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Προς το παρόν, η θεμελιώδης λειτουργία ενός εκλεγμένου κοινοβουλευτικού σώματος, που είναι η δυνατότητα του λαού να γνωρίζει τι κάνει η εξουσία, να ελέγχει τι κάνει η εξουσία, να δίνει εντολές για να αντιμετωπίζεται η εξουσία, δεν λειτουργεί στην Ε.Ε. και στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις -οι περισσότερες και σοβαρότερες των οποίων εκδίδονται από την Κομισιόν- χωρίς να μπορούν να ελέγξουν τους μηχανισμούς που τις πήραν. Η Κομισιόν έχει το μονοπώλιο της νομοθετικής εξουσίας και το ασκεί πολλές φορές αγνοώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το τοπίο σήμερα μοιάζει πολύ με την εποχή που τα πρώτα Κοινοβούλια με τις κυβερνήσεις υπήρχαν ως παραχώρηση των βασιλέων για να ελέγχουν, υποτίθεται, τα οικονομικά της Αυλής, αλλά στην πραγματικότητα για να εγκρίνουν με τη λαϊκή, ας πούμε, βούλα την κάθε παλαβωμάρα του στέμματος. Υπό αυτές τις συνθήκες έγινε η γαλλική επανάσταση, το κίνημα του Κρόμβελ, η κομμούνα των Παρισίων, η επανάσταση του 1905 στη Ρωσία - για να θυμηθούμε τις σημαντικότερες.

Βέβαια, τότε οι λαοί ήταν εξαθλιωμένοι και μπορούσαν να ξεσηκωθούν, δεν χρωστούσαν τα σπίτια τους στις τράπεζες, ούτε είχαν να στερηθούν κανένα DVD και καμία σαλάτα με ρόκα και αβοκάντο, ούτε καν ένα σουβλάκι απ' του Θανάση.

Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι ακόμα πανίσχυρες, ορκίζονται στο όνομα του χρήματος, υπέρ του οποίου υπάρχουν, και μία φορά κάθε πέντε χρόνια στέλνουν τους πολίτες τους να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους (των κυβερνήσεων και τοπικών κομμάτων...) στην Ευρωβουλή για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίων!

Και επειδή η απαυτή θέλει να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει, και επειδή πραγματικά καρφάκι δεν καίγεται στα κόμματα εξουσίας για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη (ίσα ίσα αυτά δεν θέλουν), μετατρέπουν τις ευρωεκλογές σ' αυτό που τους ενδιαφέρει: Μονομαχία τοπική με έπαθλο, άλλη μια τετραετία στο ξεκοκάλισμα του εθνικού δημόσιου χρήματος.

Οι λίστες είναι έτοιμες. Οι ληστές επίσης.

Ελευθεροτυπια 18/05/2009

15 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Σκέψου όμως ότι αν είχε ουσιαστική εξουσία το Ευρ. κοινοβούλιο με την αναλογική του εκπροσώπιση τα μικρά κράτη θα βρισκόντουσαν τελικά να υπηρετούν τις αποφάσεις των μεγάλων κρατών που έχουν την πλειόψηφία των βουλευτών.
Η αναλογική εκπροσώπιση ενώ είναι δημοκρατική σε ομοιογενή ομάδα δεν είναι τελικά το ίδιο δημοκρατική σε ανομοιογενείς, ίδιως στο οικονομικό επίπεδο, ομάδες ή κράτη.

DIONYSOS είπε...

H Ευρωβουλή της τελευταίας πενταετίας που προέκυψε από ευλίγιστες μειοψηφίες αποχής ήταν άκρως συντηρητική.
Το συμβούλιο των πρωθυπουργών που 22 από τους 27 ανήκαν στη συντηρητική παράταξη έδωσε γη και ύδωρ σε πολυεθνικές, τράστ μονοπωλίων αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις στα πλαίσια συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.
Μονο νέα πανώλη δεν εφηύραν να εξαφανίσουν τους ενοχλητικούς πολίτες ευρωπαίους που ζητούν κοινωνικό κράτος, εργασία, συνθήκες νομιμότητας. Και ακόμα επιμένουν να μας πείσουν να πάμε για μπάνιο ,να απεμπολήσουμε ένα βασικό μας όπλο την ψηφο που τους μαυρίζει και τους χαλάει τα σχέδιο
Αν προσκυνάμε λάθος θρησκείες μην περιμένουμε σωτηρία.
Η πίστη σώζει μόνο τους βασιλείς του πλούτου.

ladybug είπε...

Μήπως να μην ψηφίζαμε?

ΝΙΚΟΣ είπε...

Η πορεία υπερσυγκέντρωσης εξουσίας σε ανεξέλεγκτα εξωθεσμικά πολιτικοοικονομικοστρατιωτικά κέντρα, δεν βλέπω να είναι εύκολο πια να αντιστραφεί, με τις θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες.
Τώρα αν κάποιοι θα ψηφίσουν υπέρ των ληστών, δεν νομίζω πως αλλάζει και πολύ τα πράγματα...

Κωστης Γκορτζής είπε...

Επί του θέματος, κι επειδή 'Καζαντζάκισα' πια (δεν πιστεύω και δεν ελπίζω σε τίποτα, άρα είμαι τελείως ανελεύθερος...), απέχω.

Επί του σχολίου σου στα δικά μου, αντιγράφω την απάντηση:
"Καπταν Γιώργη, η απουσία ήταν σχεδόν αναπόφευκτη από διάφορα τρεχάματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν κάποιοι φίλοι που σταυρώσαμε τις πλώρες μας στα μπλογκς και αλληλοεκτιμηθήκαμε δια παντός. :-) Προσωρινή είναι η απόσταση.
Την Πέμπτη γιορτάζω και σκοπεύω να πάρω τα βουνά. :-))))
Την Παρασκευή, 22-5, δεν θα είμαι δυστυχώς και ευτυχώς στο Φάληρο.
Το Σάββατο, 23-5, θα αναρτήσω στο μπλογκ 'μια ομιλία που δεν έγινε ποτέ για ένα Κίνημα που δεν εκδηλώθηκε ποτέ'..."

με αγωνιστικούς ασπασμούς

industrialdaisies είπε...

Κι οι λαοί, όμως, έχουν αναρτήσει πανώ για τους ληστές:

"Ανοίξαμε και σας περιμένουμε".

o kairos είπε...

αθεοφοβε,ονομα και πραγμα,αν ειχε το ρολο αντιπροσωπευτικου κοινοβουλιου δεν θα χρειαζοντουσαν τα κρατη με τη σημερινη τους μορφη.Θα ειμασταν ευρωπαιοι απο την πολιτεια Ελλαδα.Και το πρωτευον θα ηταν να ζουμε σαν ανθρωποι μεσα σ αυτο τον κοινο τοπο με κοινα συμφεροντα.Οχι με τα συμφεροντα των αγγλοσαξωνων και των τραπεζιτων.Αν δεν εγινε κατανοητο,εγω μιλαω για μια επανασταση.

Διονυσε,ειδαμε και με την κυριαρχια των σοσιαλδημοκρατων και σοσιαλιστων πώς συρρικνωθηκε η δυναμη της πλουτοκρατιας...

λαιδη μου,ψηφος ή αποχη με δραση.Οχι αποχη για εκδρομη.

ΝΙΚΟ,οι θεσμοθετημενες δημοκρατικες διαδικασιες ειναι πια οι αλυσσιδες για καθε νεο και καθε καθαρτηριο.Γιατι εχουν θεσμοθετηθει στο ονομα και εναντιον της δημοκρατιας.Απ αυτους που τη ροκανιζουν καθε μερα.

Κωστα μου,Ευχομαι πολυχρονος και ευτυχισμενος.Στενοχωριεμαι που δεν θα βρεθουμε με αφορμη το Βελος.Το ιδιο το Βελος ειναι πια μια αφορμη για τις γνωστες παπαρολογιες απο ασχετους και αλλους πολιτικα φιλοδοξους,οπως καλυτερα γνωριζεις.Η αληθεια ΜΑΣ θα (ξανα)γραφτει απο σενα,οπως προαναγγελεις στο μπλογκ σου.Ισως παω λοιπον μονο και μονο για να δω τον Ματαραγκα.Σε ξαναφιλω με την ιδια παντα ζεστασια.

industrial,αν οι λαοι ηταν ικανοι να υπερασπιστουν τους εαυτους τους δεν θα οριζαν βασιλιαδες,προεδρους,συμβουλια γεροντων,αρχηγους,βουλές,κι ενα σωρο αλλα συστηματα για να κυβερνιωνται.Και δεν τους καπελωσαν τα συστηματα.Αυτοι,ηδη απο τα σπηλαια,οριζουν κυβερνητες.Οι οποιοι τους καπελωνουν.Και οι λαοι δεν ειναι ανικανοι επειδη ειναι βλαμενοι.Απλως το πληθος εχει τη φυσικη αδυναμια να αποτελειται απο πολυποικιλες και αλληλοσυγκρουομενες αποψεις,που ειναι ανοργανωτες.Η πιο πετυχημενη αποπειρα για μια αναρχικη-με ολη τη σημασια-κοινωνια εγινε στην Ισπανια στις αρχες του 1900 και κρατησε μεχρι τις αρχες του ισπανικου εμφυλιου,τον οποιο εκρατησε στην πλατη του αυτο το αναρχικο κινημα και οχι οι κομμουνιστες,οπως η σοβιετικη και αργοτερα η αριστερη προπαγανδα θελουν να πουλησουν.Κι αυτο ομως το αναρχικο κινημα,με πρωτοστατη την πανισχυρη FAI (Federazion Anarchista de Iberia),που πρωταγωνιστουσε στη ζωη της χωρας,αναγκαστηκε να ενταχτει στη συμβατικη πολιτικη ζωη,να εκλεξει πρωθυπουργο απο τους κολπους της (τον Ντουρουτι) και να μπλεχτει στα γραναζια της ανθρωποβορας εξουσιας.

Aggelos Spyrou είπε...

Αν κάποιος δει τα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων, θα νομίσει ότι οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν κυβέρνηση.

"Τι κάναμε" οι μεν, "τι θα κάνουμε" οι δε, "τι σας λένε, τι μας λέτε" και οι δύο, κάποιοι απροσδιόριστοι οικολόγοι πανηγυρίζουν σπίτι τους, κάποιες Αλέκες και Αλέκοι είναι έτοιμοι για ...Δράση!!!

Η Ευρώπη είναι υπόθεση όλων, αλλά όλοι εμείς είμαστε υπόθεση των λίγων, που με τη σειρά τους είναι δέσμιοι συμφερόντων και χρήματος. Και δεν είναι πανέξυπνοι, ούτε άτρωτοι, απλά υποθέτουν ότι εξακολουθούμε να είμαστε χειραγωγημένοι κι ευκολόπιστοι. Κι ακόμα τους κάθεται.

Θέατρο παραλόγου πριν από κάθε είδους εκλογές σε τούτον τον τόπο που γέννησε δημοκρατία. Ίσως όμως αυτό να ήταν το σφάλμα. Μεγάλωσε η δημοκρατία, δείχνει ήδη πολύ γερασμένη...

DIONYSOS είπε...

Ouk ουαί μη καθεύδειν το της σοσιαλδημοκρατίας ....τρόπαιον.
Ποτέ δεν υπήρξα των σαλονιών Γιώργο μόνο ο Κυναίγειρος... των λιμανιών ή και ο αδελφός του (σεμνότης και στα μπατζάκια)! :-)

αθεόφοβος είπε...

Το πόσο ώριμοι είναι οι λαοί για αυτό που γράφεις φάνηκε με βίαιο τρόπο στην Γιουγκοσλαβία και με ήπιο στην Τσεχοσλοβακία!

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社