Κυριακή, Σεπτεμβρίου 27, 2009

Η Βουλη του καναλιου

Photobucket

Σύμφωνα με τις μετρήσεις από τα μηχανάκια, που δεν τα έχει δει κανείς από τους χιλιάδες ανθρώπους που ξέρω, οι μισοί Ελληνες είδαν στις τηλεοράσεις τους τους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ, ενώ κανείς δεν βλέπει τους διαλόγους των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για μείζονα θέματα, που καθορίζουν την καθημερινότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Απ οσο ξέρω, οι συζητήσεις της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση, όπου έχει κανείς την ευκαιρία να δει τον έναν να εγκαλεί τον άλλον με τόνο ζοχαδιακό και φράσεις οξείες, αντικρούοντας τα επιχειρήματα με επιχειρήματα ή πυροτεχνήματα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, απευθύνοντάς του τον λόγο κι όχι κοιτάζοντας με ορθάνοιχτα μάτια στην κάμερα τον τηλεθεατή, χωρίς να τολμάει να πει του αντιπάλου του ούτε ένα «είστε ψεύτης», «εσείς εμπαίζετε τον λαό», σε άπταιστο πληθυντικό, που μου θυμίζει έναν φίλο μου, που από σεβασμό στον πατέρα του του είπε νευριασμένος, οδηγώντας από Αθήνα για Πελοπόννησο: «Πατέρα, γαμώ την Π...γία σας».

Αν στη Βουλή οι συγκρούσεις θεωρούνται από τον λαό ανιαρές γιατί «και οι δύο τα ίδια σκατά είναι», τι να πει κανείς για τους μονολόγους των ντιμπέιτ, όπου οι ομιλούσες κεφαλές λένε μηχανικά το μάθημά τους, μπας και αντλήσουν κανένα ψηφαλάκι, έχοντάς το αποστηθίσει με το σύστημα της παπαγαλίας, που έχουν εφαρμόσει και στα σχολεία μην τάχα κουράσουν τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς με την υποχρέωση να φτύσουν αίμα για να μορφώσουν υπεύθυνους και ανθεκτικούς πολίτες αντί για κουρδιστά πανομοιότυπα της ευκολίας τους (όχι των μαθητών, οι μαθητές είναι τα θύματα).

Παρ' όλα αυτά, όμως, ενώ ο λαός βαριέται και δεν παρακολουθεί τη Βουλή, παρ' όλο που γι' αυτήν ψηφίζει και αυτήν έπρεπε να ελέγχει, πέφτει με τα μούτρα στην τηλεόραση να δει τη στημένη και ψεύτικη μάχη του ντιμπέιτ, γιατί του σερβίρεται σαν ματς, σαν ντέρμπι, σαν κάτι σημαντικό. Και το τρώει.

Ευτυχώς, ο φυσικός νόμος που διέπει τον μέσο νου σώζει την κατάσταση. Γιατί ο μέσος νους δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν ενδιαφέρεται να αποστασιοποιηθεί και να διαπιστώσει τι πραγματικά γίνεται και να κρίνει, συγκρίνοντας ανεπηρέαστος από τις προσωπικές του επιθυμίες. Αντιθέτως, συμμετέχει με εσωτερικό πάθος για να δικαιώσει τη δική του οπτική γωνία, τη δική του νοοτροπία, την ύπαρξή του, υποκείμενος στον υπέρτατο νόμο της ανάγκης της αναπαραγωγής, όπου τα όμοια επιθυμούν να αναπαράγουν όμοια.

Ετσι, σχεδόν κανείς δεν θέλει να γίνει κάτι πιο χρήσιμο για τον εαυτό του ή κάτι πιο βελτιωμένο απ' αυτό που είναι, διαδικασία που απαιτεί να αμφισβητήσει προς στιγμήν τη βεβαιότητα γι' αυτά που ξέρει και να δει τον κόσμο από μια θέση πιο αποστασιοποιημένη και λιγότερο επιδερμική.

Με το ισχύον σύστημα αναπαραγωγής ομοίων, όμως, ο οπαδός του Σαρκοζί θέλει να βλέπει καλύτερο τον Σαρκοζί, του Καραμανλή τον Καραμανλή, του Τσάβες τον Τσάβες και του Ολυμπιακού τον Ολυμπιακό. (Αν και το τελευταίο δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί).

Το καλό, λοιπόν, είναι ότι με αυτό τον μηχανισμό κανείς σχεδόν δεν επηρεάζεται να αποφασίσει τι θα ψηφίσει με γνώμονα το ντιμπέιτ. Οι οπαδοί βλέπουν τον αρχηγό τους ως τον καλύτερο. Δεν ακούν, δεν βλέπουν.

Το κακό είναι ότι το ίδιο συμβαίνει με το 90% του συνόλου των πολιτών ψηφοφόρων εδώ και 35 χρόνια. Αν δει κανείς τα αποτελέσματα των εκλογών διαχρονικά, θα διαπιστώσει ότι ένα 10% των ψηφοφόρων μετακινείται δώθε κείθε και αλλάζει τους συσχετισμούς των δυνάμεων κάθε φορά, αλλάζει τις κυβερνήσεις και τη σύνθεση των άλλων κομμάτων. Πρέπει να γίνει κάποιο ιστορικό γεγονός, που θα διαρρήξει τη συνέχεια του σώματος, σαν τον Β' Παγκόσμιο, τον Εμφύλιο, τη χούντα, για ν' αλλάξει η ματιά. Αλλά κι αυτή πάλι θα υπαχθεί στην άλλη ανθρώπινη αδυναμία, που θέλει να φοβάται πιο πολύ όσο περισσότερα κατέχει.

Δεν είναι τυχαίο που, τις εποχές που κυριαρχούσε η πραγματική φτωχογειτονιά, η Αριστερά συγκέντρωνε το 25% των ψήφων. Και δεν είναι τυχαίο που εφευρέθηκαν δήθεν δημοκρατικοί μεσσίες για να απορροφήσουν τεχνηέντως αυτή την απειλή για το εθνικό και διεθνές κεφάλαιο. Και να το υπηρετήσουν· και εδώ, και στην Ιταλία, και στη Γαλλία την ώρα που η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν αιχμάλωτες του Φράνκο και του Σαλαζάρ, χωρίς κανείς από τους ευρωπαίους κυβερνήτες να ενοχλείται.

Σήμερα το διακύβευμα ξεφεύγει από τα τετριμμένα της τελευταίας 30ετίας. Δεν είναι αγώνας για αύξηση της περιουσίας, της ιδιοκτησίας, των αγαθών, της οικονομικής δυνατότητας πια. Είναι αγώνας για να κρατηθούν τα κεκτημένα από την επίθεση των τραπεζών, των αεριτζήδων επενδυτών, των εργοδοτών, που τα θέλουν πια όλα. Και τους εργαζόμενους σε ρόλο φοβισμένου δουλοπάροικου.

Οσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία 50 χρόνια με απλές απεργίες, τα κέρδισαν. Τώρα δεν φτάνουν οι απλές απεργίες για να τα διατηρήσουν. Ούτε η σιωπή του καναπέ φτάνει. Ούτε τα παρεΐστικα ξεσπάσματα του δρόμου φτάνουν. Ούτε και ο μανδύας μόνο του εργαζόμενου φτάνει.

Γιατί καθένας, πάνω από εργαζόμενος, είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος. Αλλά αυτό το αξιοσέβαστος είναι μια στάση ζωής όλο το 24ωρο. Μια στάση που δεν του χαρίζεται αλλά την κερδίζει. Και δεν την κερδίζει σαν τυφλός οπαδός.

Κυριακατικη Ελευθεροτυπια 27/09/2009

18 σχόλια:

latecomer είπε...

Γιατί μήπως οι συζητήσεις στην ίδια την βουλή δεν γίνονται σε όρους ντέρμπι; Έχετε σίγουρα δει πως αντιδρά η "κερκίδα" του καθενός μόλις τελειώσει την ομιλία. Και τα κανάλια θα σπεύσουνε στα δελτία τους να μας ενημερώσουνε για την "διασταύρωση ξιφών" και τις "[βάλτε τυχαίο υπερθετικό] αντιπαραθέσεις". Όσα λέτε για τους πολίτες σωστά τα βρίσκω, σας θυμάμαι χρόνια να τα λέτε, μα έχω αρχίσει κι αναρωτιέμαι..

gazakas είπε...

Σ' ευχαριστώ (και) γι' αυτό το κείμενο...

Ανώνυμος είπε...

Γιωργο δεν προκειται ν αλλαξουμε τον κοσμο,οπως οραματιζεσαι με μεγαλη ζοχαδα καθε φορα,γιατι απλουστατα ο κοσμος δεν αλλαζει αλλα μεταλασσεται.Τωρα δεν υπαρχουν φτωχογειτονιες οπως τις ξεραμε και ειναι λαθος αυτο που λες οτι η Αριστερα ηταν 25%!Εκτος απο μια φορα το 1961,ολες τις αλλες η Αριστερα δεν επιανε πανω απο 12 αντε 13%.Αν εξαιρεσεις το μονολιθκο ΚΚΕ,η υπολοιπη Αριστερα εχει μεταλλαχτει σε γιαλατζι Αριστερα η οως τη λενε οι Γαλλοι σε gauche caviare!Στις δημοκρατιες κυριαρχουν μονο οι συναθροισεις στην Αγορα και οι συζητησεις στα Κοινοβουλια,ο,τι κι αν λεγεται ο,τι κι αν γινεται.Απο τοτε ομως που ανακαλυφτηκε η Τηλεοραση τα πραματα αλλαξαν και ο Λαος μεταλλαχτηκε σε θεατη-οπαδο,γεγονος που μεταλλαξε και τους πολιτικους σε ηθοποιους σε καραγκιοζ μπερντε..Οποτε..Bessa me ,bessa me mucho/como si fyera esta noche la ultima ves...DONAKARAN

industrialdaisies είπε...

Καιρέ μου, λες: "οι μισοί Ελληνες είδαν στις τηλεοράσεις τους τους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών στα ντιμπέιτ, ενώ κανείς δεν βλέπει τους διαλόγους των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή".

Είναι γνωστό. Το κοινό προτιμά την κακή τηλεόραση από το κακό θέατρο.

Ανώνυμος είπε...

Και τον Κλαυσιγελω τον ειδατε αγορια μου,σαν καλοθρεμμενη καλογυναικουσα,οπως λεμε εμεις εδα στην Κρητη.Μ αυτο το υποκειμενο,που επιανε ολη την οθονη της τηλεορασης μου,θα γινει η πρασινη επανασταση; Μ εχει πιασει κλαυσιγελως για την μελλοντικη Βουλη.ΤΣΙΝΤΣΙΛΑ

o kairos είπε...

Να σας πω την αμαρτια μου,προτιμω μια ξεφτυλιμενη Βουλη απο τη σοβαροφανεστερη τηλεοραση.

喜洋洋 είπε...

筆跡鑑定
挽回婚姻
老公偷腥
男人外遇
丈夫外遇
婚姻諮詢
感情諮詢
挽回感情
老婆偷腥
工商徵信
商標侵權
市場調查
財務顧問
法律問題
徵信相關
專利侵權
專業偵探
工商調查
優良徵信
外遇蒐證
討債公司
外遇徵信
外遇調查
婚前調查
老公外遇
太太外遇

喜洋洋 είπε...

追蹤
監聽
跟蹤
拍照
調查
錄音
針孔
偷拍
錄影
竊聽
定位
監控
跟監
跟人
行蹤
追蹤
租車
gsm
汽車
機車
怪手
偷拍
針孔
跟監

喜洋洋 είπε...

應收帳款問題
呆帳問題
企業異動監控
沖開

喜洋洋 είπε...

金融貸款
催收人員
催收技巧
催收款
催收話術
催收實務
催收工作
債權憑證
討債權威
不當逼債
收數公司
收帳
收數公司
討債王
收數王
討債戰術
資產管理
詐賭
欠債還錢
票據信用監控
委託討債
如何委託討債
不良債權
債權收買
債務調解
債權評價

喜洋洋 είπε...

靈骨塔糾紛
靈骨塔詐騙
債務整合
債務更生
債務人
債務清償條例
債務人不履行
生前契約
生前契約糾紛
生前契約詐欺
生前契約詐騙
負債救星
負債諮詢
卡債
卡債協商
卡債整合
卡債更生
卡債扶助
貸款
信用貸款
個人信貸
企業貸款
協商機制
汽車貸款
銀行貸款
房屋貸款

喜洋洋 είπε...

針孔偵測器
反針孔偵測器
防止老人走失
防止小孩走失
防止寵物走失
底盤式追蹤器
車底追蹤器
追蹤器平台
日港電信
追蹤器科技網
北台灣防衛科技
汽車追蹤器出租
行車記錄器
租車公司
汽車衛星追蹤器
吸附式追蹤器
商業間諜
內神通外鬼
通姦罪
中華徵信
中華徵信所
羅漢腳
大陸新娘
外籍新娘
越南新娘
印尼新娘

喜洋洋 είπε...

有線針孔
無線針孔
探測盜拍
汽車定位
攝影錄音
調查器材
機車追蹤
監聽手機
子女行蹤
監聽器材
監聽設備
gps定位器
gps遮斷器
gps追蹤器
針孔攝影機
大哥大監聽
定位追蹤器
汽車追蹤器
機車追蹤器
車輛追蹤器
gps衛星定位
gps汽車防盜
gps追蹤定位
gps定位追蹤
gps汽車追蹤器
衛星定位追蹤

喜洋洋 είπε...

agps
追蹤器
防詐騙
追跡機
反針孔
反偷拍
反監聽
反監控
反跟蹤
監聽器
追蹤器
錄影筆
監聽器
竊聽器
出租車
中古車
挖土機
反竊聽
針孔筆
反針孔
gsm定位
gps定位
gps追蹤
失竊汽車
追蹤定位
外遇追蹤

喜洋洋 είπε...

婦幼徵信社-外遇
徵信社首選南愛徵信社
抓姦│偵探│私家偵探-成功徵信社
離婚|徵信婦幼有限公司
徵信-中華民國徵信專業經理人協會
徵信社首選大愛徵信社
中華民國工商經濟市場調查徵信協會
奇美徵信社
抓姦|離婚專業服務
外遇.大老婆徵信社
兩岸徵信社
海峽偵探│偵探社
偵探│私家偵探 推薦婦幼徵信
抓姦-專業大陸抓姦達網
婚姻挽回協助所
外遇|抓姦追蹤器
MONEY徵信社專業調查
外遇|MONEY帳款催收部
徵信器材網
鴻海徵信社
徵信社品質保障關懷協會推薦-遠傳徵信社
外遇-債務催收徵信社
外遇調查哨|外遇
鴻海徵信社
大統徵信
警民徵信

喜洋洋 είπε...

婦女徵信全國入口網
廣達徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社