Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

Εδωδιμα-αποικιακα
Η θεία μου η Ελένη έσκυψε πάνω από το χαρτάκι της ταμειακής μηχανής του μανάβη, το ξετύλιξε, απίθωσε στη γωνία του ένα τασάκι για να μη γίνεται ρολό και να διαβάζεται, και πήγε στην εταζέρα για να πάρει τα καφέ γυαλιά της υπερμετροπίας, όπως της αρέσει να τα λέει, καθώς αποφεύγει σαν τον διάολο το λιβάνι να τα πει πρεσβυωπίας.
Με το όπλο της όρασης, γύρισε στο τραπέζι της κουζίνας, παραμέρισε τη χάρτινη σακούλα με τα πορτοκάλια, τράβηξε την καρέκλα κι έκατσε, παίρνοντας στο χέρι τη λούπα από κασσίτερο που της είχαμε κάνει δώρο πριν από κάτι Χριστούγεννα.

Εφερε τον χοντρό μεγεθυντικό φακό σχεδόν κολλητά στα επίσης χοντρά κοκάλινα γυαλιά και έσκυψε πάνω από το λευκό χαρτάκι, στολισμένο πάνω στα γράμματα με μια λαδιά από το μπουκάλι με το σαμπού, που είχε βάλει στην ίδια πλαστική τσάντα με τα πορτοκάλια.

«Κο-ρλί-ρη-ς - και - Σσσία - Ο.Ε. - ο-πω-ρο...» συλλάβιζε η θεία μέχρι εκεί που η λαδιά από το σαμπού δεν επέτρεπε στις οπώρες να γίνουν και παντοπωλείο, ώστε να συμπληρωθεί το ποθητό όνομα του μανάβικου, όπως απαιτούσαν ο κύριος υπουργός και ο κύριος έφορας για να εκπέσουν τα 2,5 ευρώ των «πο-ρτο-κα-λια-Μέ-ρ-λιν - Λα-κω-νί-ας, βββ-βά-ρος-κι-λά-2» από το εισόδημα των 800 ευρώ μηνιαίως της σύνταξης του μακαρίτη του θείου Στέλιου, όπως όριζε το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ηαγωνία της θείας κορυφώθηκε όταν μετά τα κιλά και το «σύ-νο-λο-ευ-ρώ-2,5» και σε απόσταση τουλάχιστον δύο λευκών αράδων προς τα κάτω, το με αχνά γράμματα ιερογλυφικού βάρους «ΑΦΜ 01713...» έμοιαζε δυσανάγνωστο, από την αναθεματισμένη μικρή σταγόνα του σαμπού, που περιπαικτικά ανταγωνιζόταν τη μεγάλη αδερφή της πιο πάνω, στο επίσης μισακό «οπωροπαντοπωλείο».

Ενας βαθύς αναστεναγμός κούνησε το λευκό, ρολαριστό χαρτάκι του εδωδιμεμπόρου -κοινώς μανάβη- που απελευθερωμένο από το βάρος του σταχτοδοχείου, λόγω ωστικού κύματος, αναπήδησε στο πλαστικό πολύχρωμο τραπεζομάντιλο και αιωρούμενο επί κάποια βασανιστικά δευτερόλεπτα προσγειώθηκε στο λευκοπράσινο μωσαϊκό της κουζίνας, τελευταίο δείγμα μιας τέχνης που απαιτούσε περισσότερο μεράκι παρά οικονομοτεχνική μελέτη για να γίνει.

Η θεία Ελένη έσπρωξε προς τα πίσω έντρομη τη μεταλλική καρέκλα, δώρο της ανεψιάς της για να μη βάζει δύναμη στο τράβα-σήκωνε με τις παλιές ξύλινες με την ανατομική πλάτη, που πουλήθηκαν μπιρ παρά σ' έναν γύφτο για τα παλιατζίδικα, και έσκυψε έτσι όπως ήταν καθισμένη ακόμα, με απλωμένο το χέρι, για να πιάσει το ρολαριστό άσπρο χαρτί του μανάβη απ' το περίτεχνο μωσαϊκό. Μόνο που το λευκό αυτό έξοδο των 2,5 ευρώ, που φάνταζε ώς τώρα έσοδο εάν αντιγραφόταν στη λευκή κόλλα με τις γραμμές, που κάθε μέρα γέμιζε με ευλάβεια και τρεμάμενο χέρι η θεία Ελένη, όπως την είχε ορμηνέψει ο ανεψιός και όπως την είχαν διατάξει ο υπουργός των Οικονομικών και ο έφορας είχε, φευ, γίνει διάφανο από τη σατανική σταγόνα νερού, που πάνω του σημάδεψε να πάει να πέσει!

«Αϊ στα κομμάτια», βλαστήμησε με τη χειρότερη βρισιά που είχε στη φαρέτρα της η αγαθή γερόντισσα και, παίρνοντας από την άκρη προσεκτικά το αποδεικτικό στοιχείο της φορολογικής της έκπτωσης, σηκώθηκε ορθή και το ακούμπησε στο μεταλλικό καπάκι της ηλεκτρικής κουζίνας, όπου, ανάβοντας το ένα μάτι στο 1 συνήθιζε να στεγνώνει τα μικρά, λευκά, ρολαριστά φορολογικά στοιχεία, που θα αποδείκνυαν στον κύριο υπουργό και στον έφορα ότι μήτε ο εδώδιμας-αποικιακάς, μήτε η θεία Ελένη ήσαν φοροφυγάδες.

Ησαν απλώς υποτελείς προχειροτήτων.

Ελευθεροτυπια 02/01/2010

20 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θα συμφωνήσω. Ουσιαστικά παρουσιάζεις μια ιεροτελεστία, αλλά πουθενά δεν γράφεις, αγαπητέ, ότι αυτή την όρισαν δημοσιογράφοι κι όχι πολιτικοί -ακόμα και τον ανιψιό επηρέασαν. Άσε που μάλλον η κυρα-Ελένη θα έχει φοροαπαλλαγή.

Thomas είπε...

Οι "λαδιές" και το "ξέπλυμα" (στην παραβολή λαχαναγοράς της Θείας Ελένης), δεν επηρεάζουν την εγκυρότητα των αποδείξεων υποτέλειας, απλώς αλλοιώνουν την καθαρότητα των τεκμηρίων αφέλειας στους "λαχανάδες" της εφορίας.

Παναγιώτης Παπαδόπουλος είπε...

Κατ' αρχήν, και πριν τα παρατήσεις λόγω του μακροσκελούς σχολίου μου, μια μικρή αβλεψία:

Στην 4η παράγραφο ξεκινάς με "Ηαγωνία", ενώ είναι "Η αγωνία".

Όσον αφορά στην ουσία τώρα. Συμφωνώ και επαυξάνω, με την έννοια λίγα τους σέρνεις.

Σου εσωκλείω μικρό αρθράκι από τους "Χρησμούς…":

Καλά, έχουμε μπλέξει, το 'χετε καταλάβει; Ρε σεις, παληκάρια, τι είναι όλα αυτά που σκαρφιστήκατε με τις αποδείξεις; Δηλαδή, επειδή όλοι αυτοί οι αλήτες οι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, φαναρτζήδες, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες δεν κόβουν αποδείξεις, μας βάζεις εμάς να παίζουμε τους ελεγκτές; Μας κόβεις και κάτι από τους φόρους, σαν να λέμε κατ' αποκοπήν έξοδα κίνησης, ή κάτι σαν μπόνους, να πούμε, για να κυνηγάμε εμείς τον κάθε κάφρο που στο τέλος τέλος εσείς οι ίδιοι τον εκπαιδεύσατε και τον εξωθήσατε στη λοβιτούρα, στην κομπίνα και στην αρπαχτή. Εσείς και οι άλλοι δηλαδή, γιατί πέρασαν και οι άλλοι είναι η αλήθεια· για λίγο, ευτυχώς, αλλά πρόλαβαν μια χαρά να τα κάνουν μπάχαλο. Θα μου πεις, δεν ήταν μπάχαλο; Ήταν, έχεις κι εσύ τα δίκια σου, πάσο.

Πάντως, τώρα φαίνεται ήρθε η ώρα των μεταπτυχιακών για μας τους πολίτες αυτής της χώρας. Βέβαια! Μετά τη βασική εκπαίδευση στη λούφα και στην αρπαχτή, τώρα είναι ώρα για εκπαίδευση στο χαφ-ρουφ, ήγουν στο χαφιεδισμό και στη ρουφιανιά. Να δεις που τώρα θα αρχίσει να κατασκοπεύει ο ένας τον άλλο και να καρφώνουμε το μπακάλη γιατί δεν έκοψε απόδειξη για τη λάμπα, ή για το χαρτομάντηλο. Καλά, ρε, τι αποδείξεις θα κόβει ο περιπτεράς και τι θα τις κάνετε αυτές τις αποδείξεις στο φινάλε; Με τις αποδείξεις δεν αλλάζουν οι άρρωστες δομές που επιμελώς εγκαθιδρύσατε από το 1974 και δώθε, ούτε η οικονομία θα εξυγιανθεί ως δια μαγείας επειδή θα πήξουμε στο κωλόχαρτο. Ρε, γελοίοι, ξεπεράσατε ακόμη και τους κρετίνους τους δημοσιοκάφρους σε ανοησία και προχειρότητα. Δεν με πειράζει αυτό· με πειράζει που με αναγκάζεις να κάθομαι να μαζεύω χαρτάκια και να τα καταγράφω σαν το ποντίκι σε κιτάπια και να τα φυλάω σαν το δωσίλογο σε μαύρες σακούλες για να μην πάρουν, λέει, φως επειδή είναι από χαρτί θερμικό, άκουσον άκουσον! Θα τρελαθούμε παιδιά σ' αυτή τη χώρα στο τέλος, να μου το θυμηθείτε…

Ανώνυμος είπε...

Τζωρτζη οι μισοι Ελληνες ανοιγουν φυλλο και οι αλλοι μισοι τρωνε τζαμπα τις χυλοπιτες!
Καταλαβες τωρα γιατι δεν μπορει να βρει ακρη κανενας υπουργος;
Αν προτεινεις τωρα εσυ την ασφαλεστερη μεθοδο συλληψης των φοροφυγαδων,τοτε θα φαμε κι εμεις με την κυρα Λενη καμια τυροπιτα!

Ντόροθυ είπε...

Μου άρεσε το τέλος..

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα να την έλεγαν Μαρία και να ΄ταν ράφτρα μεσ την κοκινιά....

Rodia είπε...

Καλα, δεν παιζεσαι λεμε...
Μα δεν σκεφτηκες καθόλου το φτωχό παιδι, το άνεργο της γειτονιάς, που θα κάνει κομπόδεμα με τις δουλίτσες που θα βρει συμπληρώνοντας τα έσοδα/εξοδα των υπερμετροπικων γιαγιαδοπαπουδων; Παπαπαπα!!!
(μπορει να τρωει και καμμια τυροπιττουλα)

Ανώνυμος είπε...

Μ ΑΓΑΠΑΣ ΝΤΑΡΛΙΝΓΚ;
-ΑΠΟΔΕΙΞΗ!
(Ρουνα)

vras είπε...

Μέχρι να μάθει η θεία Ελένη να ανοίγει αποδείξεις όπως ανοίγει φύλλο και ότι το μάτι της κουζίνας πρέπει να είναι στο 3, ας επιδιώξουμε στην καινούρια έκδοση του εφοριακού τσελεμεντέ οι ζαρζαβατικές της αποδείξεις να μην συμμετέχουν στην φορολογική σαλάτα.

Ανώνυμος είπε...

Σαλατα με αποδειξεις!Μουρλια! Και με τον μπλαστη για κουταλα.Βρασε ορυζα,θεια Λενα...(Κλανει ο νοικοκυρης,χεζει ο μουσαφιρης)

Ανώνυμος είπε...

H MΑΝΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑΡΑΜΑ!
Και κατι σκωληκωειδεις εκ-βλαστησεις ξερει καλα πως να τις ξεριζωνει!Τα επομενα τσολια τωρα,κοινως βλητοβλαστρα η Κωσκοτοπουλα!
Ξερεις εσυ Γιωργαρε,που δεν =και συ=μασας τον ταραμα..(Φλουδας)

Ανώνυμος είπε...

Pan Papadopoule mas trelanes!!!!!!!!!!

aniaris είπε...

Κι εγώ σαν τη θεία Ελένη στεγνωνα τις αποδείξεις του παππού-Νάσιου πάνω στην απλώστρα, στο καλοριφέρ και λίγες με το πιστολάκι, αφού πριν λίγο κατά την αντιγραφή τους στο "Τετράδιον Αποδείξεων" , ο παππούς έριξε πάνω τους το καυτό του πρωινό γάλα.

Ανώνυμος είπε...

Σωστα τα λες με τις αποδειξεις αλλα με τις αλλες αποδειξεις που κοβει μια υστεροβουλη ιστορικος,η κυρια Δραγωνα (τροφιμος τωρα του υπουργειου παιδειας)τι θα γινει;
Ποιος αρωστημενος και ανθελληνικος εγκεφαλος καθοδηγει ολο αυτο το σκυλολοι,με τις στενες διασυνδεσεις στα ΕΛΙΑΜΕΠ και τ αλλα σκοτεινα κεντρα του Αγγλοσαξωνισμου;
Η κυρια Δραγωνα (εκ του Dragon;)οπως μας αποκαλυπτει ο Μικης Θεοδωρακης ειναι συζυγος καποιου Μουζελη,καθηγητη αμερικανοαγγλοσπουδαγμενου και τροφιμου στο δημοσιο πρυτανειο,ο οποιος αρθρογραφει προβαλλοντας ενα νεο ειδος ψευτοσοσιαλισμου και δεν συμμαζευεται.
Για να μη μακρυγορω,ολη αυτη η ορχηστρα που παιζει τις παρτιτουρες αλλοτε του Χολμπρουκ,αλλοτε του Κισσινγκερ και αλλων γνωστων συνθετων κοπροσκυλων υποπτης προελευσης,εχει προγραμματισει να μας αλλαξει εθνικους προσανατολισμους,με προφανεστατους σκοπους.
Να συστρατευτουμε ολοι διπλα στον Μικη,για να τους ξαποστειλουμε μια ωρα αρχιτερα στου διαολου τη μανα. ΓΙΑΤΙ οσο ανακατευεις το σκτο τοσο σκυλοβρωμαει(Καναλ ντ' Αμουρ)

Ανώνυμος είπε...

Ακομα ρε Τζωρτζη θ ανοιγει το φυλο η κυρα Ελενη απο τον Μυστρα;Κανε κατι γιατι αναψαμε το φουρνο και τελειωνουν τα καυσοξυλα!(ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ)

ellinida είπε...

Χαχα θεός! Ιπτασαι ίπτασαι!

ellinida είπε...

Χαχα θεός! Ιπτασαι ίπτασαι!

喜洋洋 είπε...

二奶
捉姦
通姦
法律
捉猴
偵探
離婚
尋人
劈腿
第三者
監護權
贍養費
包二奶
婚外情
徵信所
徵信業
不倫戀
離婚證人
法律諮詢
感情挽回
私家偵探
外遇調查
大陸抓姦
徵信器材
背信
不忠

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社