Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2010

Κρατος και παρακρατος

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο στον αναγνώστη υπό την παρούσα συγκυρία, το πιο πολύτιμο κομμάτι μιας οργανωμένης κοινωνίας είναι η δημόσια διοίκηση.

Για την ακρίβεια, η δημόσια διεκπεραίωση, διαιτησία, διαχείριση. Δημόσια διοίκηση είναι η κατάχρηση των προηγούμενων τριών ζωτικών υποχρεώσεων και η μετατροπή τους σε αυθαίρετη και διεφθαρμένη εξουσία. Αυτό που έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Εκείνοι που στρέφονται εδώ και (λίγο - πολύ) καιρό εναντίον του ελληνικού δημοσίου είναι δύο ειδών: Αυτοί που θέλουν ένα δημόσιο που να κάνει τη δουλειά του υπέρ του πολίτη και αυτοί που θεωρούν ότι η διαχείριση των κοινόχρηστων αγαθών πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, γιατί έτσι θα αποδίδει καλύτερα.

Η στήλη είναι με τους πρώτους. Γιατί το δημόσιο, δηλαδή το κράτος, είναι -από θέση- υποχρέωση, καθήκον και όχι χώρος για κέρδος. Αν υπάρχει ένας βασικός λόγος, για τον οποίο έχει πέσει έξω η χώρα, όχι επειδή το 'παν οι Βρυξέλλες, αλλά επειδή καρκινοβατούν τα δικαιώματα των πολιτών, είναι ακριβώς γιατί από χώρος ευθύνης το δημόσιο έχει γίνει χώρος λούφας και αρπαχτής.

Ενα από τα κορυφαία δικαιώματα των πολιτών είναι να ελέγχουν την ποιότητα της ζωής τους. Η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, η νομοθετική εργασία, η αστυνόμευση, η υπεράσπιση του εδάφους και της ελευθερίας, η χρηστή διαχείριση των οικονομικών είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην άσκηση αυτού που λέμε λαϊκή κυριαρχία. Χωρίς τη δυνατότητα του ελέγχου αυτών των λειτουργιών οι πολίτες είναι απλώς υπήκοοι, δηλαδή υπάκουοι. Κοινώς, δούλοι.

Αυτό που έχει καταφέρει η εδώ και πολλά χρόνια δημόσια διοίκηση, υπό τη συνδυασμένη εξουσία βουλευτών και συνδικάτων, είναι να είναι παντελώς ανεξέλεγκτη από τον λαό και, αντιθέτως, να δρα, καταχρώμενη το δημόσιο χρόνο και χρήμα, εναντίον του.

Μιλώντας για ελληνικό δημόσιο, αναφερόμαστε σε περίπου 1.000.000 υπαλλήλους, επί συνόλου 11.000.000 κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως μονίμων, συμβασιούχων, στενού και ευρύτερου τομέα, μαζί με τις ΔΕΚΟ και τις κατ' ευφημισμόν ιδιωτικές επιχειρήσεις, σαν την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ.

Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κανένα δημόσιο έλλειμμα ως σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα. Ακόμα και αν περιορίσουν το χρέος στα κατώτατα επίπεδα, θα κρατάνε 10.000.000 ντόπιους και μετανάστες ομήρους του επόμενου ελλείμματος, της επόμενης υποδούλωσης στην αυθαιρεσία του εφόρου, του αστυνόμου, του πρωτοκόλλου υπουργείου, του ταμία, του σμηνία, του κοινοτάρχη, του παππά, του μηχανικού της πολεοδομίας και πάει λέγοντας.

Οι οποίοι θα διαιωνίζουν την εξουσιαστική νοοτροπία, που τους έχει δώσει η ασυλία της θέσης τους ελέω νομοθετικών ρυθμίσεων (λέγε με βουλευτή), προκειμένου να διαιωνιστεί το πελατειακό κράτος επιχειρηματιών-βουλευτών και βουλευτών-υπαλλήλων στο ροκάνισμα της τσέπης των εννέα δεκάτων του λαού.

Τα μέτρα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση δεν ακουμπάνε καθόλου το μείζον πρόβλημα. Αφαιμάσσουν για κάποιο διάστημα κάτι από το εισόδημα των υπαλλήλων, με επόμενα θύματα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προς εξυπηρέτηση των εργοδοτών, αλλά με στόχο να περάσει η μπόρα για να ορθοποδήσει το ήδη υπάρχον σύστημα. Κουτοπονηριές ως συνήθως.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχουν κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον να κάνουν το ελληνικό κράτος, κράτος δικαίου. Γιατί αυτό θα σήμαινε μετωπική σύγκρουση με τους βασικούς πελάτες και υπηρέτες τους.

Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από πολίτες και όχι πελάτες. Και έχει ανάγκη από ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι από λαμόγια.

Σε 28 δισ. ευρώ ανέρχονται οι βεβαιωμένοι ανείσπρακτοι φόροι. Τους μισούς απ' αυτούς αν εισπράξει η κυβέρνηση, το έλυσε το πρόβλημα. Δεν μπορεί. Γιατί δεν ορίζει ούτε αυτή τους εισπρακτικούς μηχανισμούς που εξέθρεψε (και αυτή) στους κόλπους της. Και για την ακρίβεια, στα κόλπα τους. Εισπράττει από τους ίδιους και τους ίδιους από ευκολία.

Το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, που να ξηλώσει το τεράστιο αυτό παρακράτος και να φτιάξει κράτος δικαίου. Εστω, δικαιότερου.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τζωρτζινο,πρεπει να το παρουμε χαμπαρι οτι κρατος χωρις παρακρατος δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο.Ουτε στην ιδεατη δημοκρατια ουτε σε κανεν α ειδος σοσιαλισμου.
Και οι δυο δυναμεις κρατος+παρα-κρατος εχουν (εν δυναμει) τη βια μεσα τους και ειναι μοιραιο να συγκρουονται και ενιοτε να ισορροπουν για να συνυπαρξουν.Πως λεμε "ειχε κι η γιαλια μουνι κι εσκυβε και το'βλεπε και ξεροχαχανιζε".
Ιντα με λες τωρα;η λυση ειναι μια κι οποιος τη βρει κανει κομμα και ζηταει την ψηφο του λαου για να παταξει το δρακο του παρακρατους.
Αλλιως μενουμε στα λογια σαν τους κωλοκαψαδες τους Ρωμιους που δεν συμφωνουν παρα μονο στο κατουρημα!
(ΤΥΡΤΑΙΟΣ)

DIONYSOS είπε...

Exeis δίκιο σε όλα. Ατιμωρησία στα μικρά φέρνει μέχρι την ανύπαρκτη, αδύναμη κυβέρνηση κατ επίφαση. Υποχείριο με τη σειρά της στο πρώτο χαμηλόμισθο ελεγκτικό μηχανισμό ΕΕ αυτοί που επισκέπτονται να επιτηρήσουν τα άτακτα, κακομαθημένα παιδιά. Παίζουν τους πολίτες ενω είναι πελάτες επιπόλαιοι και μοιραίοι αντάμα.

ΡΑΜ είπε...

Θεωρείς δυνατόν το να κατέβει ο κόσμος στον δρόμο και αντί να φωνάζει σκόρπια συνθήματα ο καθένας από το τσανάκι του, να απαιτήσει κάτι τέτοιο σαν αυτό που γράφεις. Δηλαδή θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποιο βασικό κείμενο αρχών και να το απαιτήσουμε. Είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε συμβιβασμούς. Νομίζεις πως είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο? Δηλαδή πόσοι επί της ουσίας διαφωνούν στο αίτημα κράτους δικαίου? Θα μπορούσε κατι τέτοιο να αρχίσει πέρα από κόμματα, θα μπορούσαν να το αρχίσουν οι πολίτες, να το ζυμώσουν κα να μαζέψουν κόσμο? Είμαστε ικανοί να φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό συμμβόλαιο?

ΡΑΜ είπε...

Αυτά δε, στα ρωτάω, υπό το mannish boy και όχι υπό το και συ λαέ βασανισμένε...

Elva είπε...

Σιγουρα η κυβέρνηση αυτη όπως και οι προηγούμενες δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ, οπως λες, να κάνουν το ελληνικό κράτος,'κράτος δικαίου' επειδη αυτό θα σήμαινε μετωπική σύγκρουση με τους βασικούς πελάτες τους. Για το μονο που ενδιαφερονται
ειναι να σιγουρεψουν τα επιπλεον αντιλαϊκα μετρα, που αφου εχουν και τυπικα συμφωνηθει μας ερχονται με τις "ευλογιες" της Ευρωπαικης Τραπεζας και του ΔΝΤ καθως και των απεσταλμενων τους (μερικοι εκ των οποιων και απο Σουηδια, δυστυχως!) στα πλαισια και αλλων περικοπων. Για να καταλαβουμε μαλιστα ποσο αντιλαϊκα ειναι αρκει να πουμε οτι και ο Α. Σαμαράς τα στηριζει οπως και η Eurobank (ομιλος Λατση) με μια μελετη που δημοσιοποιησε προσφατα για την απασχοληση, συμφωνοντας ετσι με τις υπολοιπες χωρες της Ευρωζωνης, λες και αμφιβαλαμε ποτέ για κατι τετοιο...

αθεόφοβος είπε...

Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις αλλά οι διαπιστώσεις του άρθρου μου θυμίζουν τις εκθέσεις που γράφαμε παλιά που καταλήγαμε με το Ηθικόν συμπέρασμα που εδώ είναι πως :
Με πορδές δεν βάφονται κόκκινα αυγά!
Αμ το πρόβλημα είναι πως τα βάφεις;
Εδώ σε θέλω!

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεις ρε καργιολη Φριτς να προσβαλεις την αισθητικη μας!

Δεν μπορει, παλιομαλακα Γερμανε, η Αφροδιτη της Μηλου να πληρωνει ξενα γαμησατικα.

(ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ Μ.)

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ!!!

o kairos είπε...

Η αντισταση κατα των Γερμανων μας μαρανε των επανασταταδων Ελληνων,που χαζολογανε αμετοχοι τη ληστεια και τον καθημερινο εξευτελισμο στα γραφεια και τα ταμεια και του κρατικου ληστρικου αυταρχισμου και του ιδιωτικου κλεφταρχειου.
Αν οι Ελληνες ειχαν και την παραμικρη τσιπα θα ειχαν κλεισει με επανασταση στη φυλακη τουλαχιστον 1000 βουλευτες και εκατομμυρια συμπολιτες τους της τελευταιας 30ετιας.Αντι να τους ψηφιζουν και να συναλλασονται μαζυ τους,καταντωντας αυτοι οι ιδιοι τη χωρα τους ενα απεραντο διαφθορειο.Αλλα,μας περισσευει η θρασυδειλια και η ευκολη,ανωδυνη μαγκια.
ΡΑΜ,δεν εχω καμμια αντιρρηση να φτιαξουμε ενα πολυ σοβαρο και τεκμηριωμενο μανιφεστο πανευρωπαϊκου ξεσηκωμου κατα της επιθεσης του κεφαλαιου εναντιον των ευρωπαϊκων ημερομισθιων και μισθων.Γιατι περι αυτου προκειται.Με την Ελλαδα για μοντελο.Και να το προωθησουμε σε ολα τα ευρωπαϊκα δικτυα,σε συνεργασια και με οποιους ευρωπαιους συμφωνουν.Εξω απο κομματα και συνδικαλατα.Ενα κινημα πολιτων.Αλλο πραγμα το οτι εδω ειμαστε μια χωρα κλεφταραδων και μικροαπατεωνων και αλλο πραγμα το οτι μας εχουν βρει κερκοπορτα για να κοστιζουν ολοι οι ευρωπαιοι λιγοτερο και με λιγοτερα δικαιωματα.Αλλα,αυτο που λεμε απαιτει να συμφωνουμε,οτι το προβλημα του κοσμου δεν ειναι οικονομικο.Ειναι ηθικο.Ειναι προβλημα νοοτροπιας κοινωνικης συμβιωσης και ατομικης υπαρξης.

ΡΑΜ είπε...

Αλλα,αυτο που λεμε απαιτει να συμφωνουμε,οτι το προβλημα του κοσμου δεν ειναι οικονομικο.Ειναι ηθικο.Ειναι προβλημα νοοτροπιας κοινωνικης συμβιωσης και ατομικης υπαρξης.

Συμφωνώ απολύτως. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκφάνσεις και παράμετροι της ηθικής, δηλαδή της συνήθειας του τρόπου ζωής.

Άρα, ένας + ένας = 2.

Κανας άλλος παίδες που θέλει να γυρίσει το παιχνίδι προς το ανθρωπινότερο?

Ανώνυμος είπε...

Και με βαση ποια "ηθικη",ρε παιδες,θα κανουμε το κινημα,με του Πλατωνα η του Σπινοζα;
Ποτ εφανη,ποτ εκουστη να χουν οι πουτανες πιστη;
Αντι να καταριεστε το σκοταδι αναφτε ενα κερι,γιατι βλεπω πολυ μανια και ψυχοπλακωμα που δεν θα βγει σε καλο στους αγωνιουντες.
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ..
Κατω τα οπλα,προσω ηρεμα και μη ξεχνατε τη ρηση του μεγαλου Μπαρμπιρολι"THREE FARTS AND A REPBERRU"!
ΥΓ-Παει Γκερμανια το παιντι,σωθηκαμε.Θα πληρψσουμε το δανειο χρυσο στους απογονους του Χιτλερ,του Χιμλερ και ολων των εκατομμυριων ναζιστικων καθαρματων που αιματοκυλησαν τον κοσμο.
(Θυμα της ναζιστικης θηριωδιας στην Κανδανο, VARUM αγαπητε Καιρε;!)

Ανώνυμος είπε...

Το χοιρο ρωτηξανε γιαντα πανε τ'αρχιδια του πισω.
"Ηντα ποια μου δουλεια παει μπρος;'ειπε..

Thomas είπε...

Όταν η ποιότητα ζωής ρυθμίζεται από την δημόσια διοίκηση σαν υποχρέωση διαχείρησης, τότε μοιραία ο πολίτης αντιμετωπίζεται σαν πελάτης αγαθών.
Στην πελατειακή σχέση λοιπόν πολίτη - δημοσίου, ο ρόλος των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών απλώς περιορίζεται στην επιβολή διατίμησης στα κοινόχρηστα αγαθά.

vras είπε...

Όσο ο παράς του νομιμοφανή πολίτη θα παραμορφώνει το κράτος σε παρακράτος, το μείζον πρόβλημα δε θα είναι το ξήλωμα της παρανομίας αλλά το παραξήλωμα της υποκρισίας νομιμοφροσύνης.

喜洋洋 είπε...

二奶
捉姦
通姦
法律
捉猴
偵探
離婚
尋人
劈腿
第三者
監護權
贍養費
包二奶
婚外情
徵信所
徵信業
不倫戀
離婚證人
法律諮詢
感情挽回
私家偵探
外遇調查
大陸抓姦
徵信器材
背信
不忠

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社