Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2010

Οι αναισθητοι

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ χθες, μέσα στην εκκλησία, το πλήθος του κόσμου, που είχε έρθει για την κανονική λειτουργία της Κυριακής, να στοιχίζεται στο τέλος αργά, σε μια μακρά ουρά, όπου ένα μέρος μεταλάβαινε και ένα άλλο, το πιο μεγάλο, έπαιρνε τα πρόσφορα από ένα ασημένιο σκεύος, στη μέση του ιερού.
ΟΛΟΙ αυτοί οι άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα συνταξιούχοι, φανερά πρώην εργάτες και υπάλληλοι μιας αγροτικής καταβολής, που έγιναν μικροαστοί, προχωρούσαν προσεκτικά μη σκοντάψουν, κοιτάζοντας κάτω, όπως κάνουν οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι.

ΑΛΛΑ, κοιτάζοντας κάτω, δεν μπορούσες να αποφύγεις τον συνειρμό, να δεις ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι αδύναμοι, μέσα στα αξιοπρεπή, φτηνά, μα όχι φτηνιάρικα ρούχα τους είναι εκείνοι, που άρπαξε το αδιάντροπο χέρι του κυβερνήτη για να διασώσει τη χαμένη τιμή των ελλειμμάτων του κράτους. Κόβοντάς τους συντάξεις και επιδόματα προκειμένου να μαζέψει απ' αυτούς τα «μαζί τα φάγαμε» του κάθε αναίσθητου διαχειριστή εξουσίας.

ΑΥΤΟΙ, λοιπόν, οι άνθρωποι, που αρκετοί έμπαιναν στην ουρά για να πάρουν απλώς ένα κομμάτι ψωμί, το πρόσφορο, και άλλοι για να πάρουν ένα κομμάτι ελπίδας, την κοινωνία, είναι εκείνοι που θα πληρώσουν με τις συντάξεις τους και με τα επιδόματά τους τα αχόρταγα στομάχια όλων των κηφήνων της εξουσίας και των επηρμένων της εξουσίας και των καβαλημένων της εξουσίας, που φροντίζουν για τις παχυλές τους συντάξεις και τα επιδόματά τους, γδύνοντας απ' αυτά τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. Οι αναίσθητοι.

ΑΛΛΑ γύρω απ' αυτούς τους παππούδες και τις γιαγιάδες περίσσευαν τα απαστράπτοντα αντικείμενα των ναών και τα παγκάρια και τα δωρήματα και τα αρπάγματα από ένα ολόκληρο εμπόριο θεών και αγίων και δοξασιών. Στηριγμένο πάνω σε αρχέγονους φόβους και ατέλειες, όχι μόνο των γερόντων, αλλά του κόσμου σύμπαντος.

ΑΥΤΟΙ όλοι οι στοιχισμένοι για ένα αντίδωρο και μια κοινωνία, όπως και οι άλλοι που απλώς ήταν παρόντες, μετείχαν σ' ένα άλλο δούναι-λαβείν, πανάρχαιο, από καταβολής ανθρώπου. Οπου ένα άλλο μνημόνιο παίζεται, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και απόλυτης εξουσίας: στη ζωή και στο θάνατο.

ΑΝΑΜΕΣΑ σ' αυτές τις δύο εξουσίες, την κοσμική των κυβερνητών και την κοσμική με μανδύα θεών, στοιχίζονται ο ένας πίσω από τον άλλον, όχι μόνο οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αλλά αι γενεαί πάσαι.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ κι εδώ κι εκεί για να σώσουν το σώμα και την ψυχή τους, από την ίδια απειλή τρομοκρατούμενοι: Και κάτω οι καλοί και οι κακοί, και πάνω οι καλοί και οι κακοί. Και κάτω τρομοκράτες και πάνω τρομοκράτες.

ΚΑΘΩΣ απόσωναν οι στοιχισμένοι στις δυο ουρές και έφευγε το εκκλησίασμα, μία οικεία και αγαπημένη φωνή με ρώτησε: «Υπάρχει ελπίδα;» «Οχι», απάντησα.

«ΚΑΙ αν αντισταθούμε, και αν δεν υπακούσουμε, μπορούμε κάτι να αλλάξουμε;», επέμεινε η νηφάλια φωνή.

«ΙΣΩΣ, τους εαυτούς μας», είπα.

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν θα σε συμπεριλάβω στην κάτωθι διαπίστωση (αλλιώς δες το για άλλους συναδέλφους σου), αλλά έχει πολύ πλάκα το πώς τόσοι και τόσοι έγκριτοι δημοσιογράφοι υπεράσπιζαν τις κυβερνητικές επιλογές και το μνημόνιο τόσους μήνες και σήμερα πια κάνουν λόγο για τον απλό πολίτη που φτωχαίνει. Σε όλα τα μέτρα ο δημοσιογραφικός κόσμος στήριζε την κυβέρνηση, ενώ σήμερα προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις φοβούμενος την κοινωνική ένταση. Είναι πράγματι αστείο το μέγεθος του λαϊκισμού και απόκρυψης της αλήθειας. Είναι ακόμη πιο αστεία η στροφή που επιχειρείται δύο-τρεις τώρα εβδομάδες

Swell είπε...

Δείμε, αυτή η αλλαγή των τζιτζιφιόγκων της TV, oφείλεται εν πολλοίς στις σφαλιάρες που έφαγε ο Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τους αναίσθητους, Καιρέ, τα πρωτεία αναισθησίας τα έχει μια άλλη εξουσία (κι αυτή) η δικαστική. Που για τα μύρια όσα κολάσιμα που έχουν γίνει, κοιμάται ύπνον βαθύ και αλληλέγγυο στους ποικιλόμορφους αλήτες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κατ' αρχάς, Swell, δεν είναι της TV. Ας θυμηθούμε δεκάδες άρθρα των Νέων και του ΒΗΜΑτος ή της Ελευθεροτυπίας και του Έθνους. Αλλά η μεταστροφή ξεκίνησε πολύ πριν το ξύλο του Χατζηδάκη, αν και αυτό ενέτεινε τη μεταστροφή και την έδωσε πιο δυναμική μορφή.

o kairos είπε...

Δειμο,η Ελευθεροτυπια εχει μια διαρκη σαφη μαχητικη σταση κατα του μνημονιου.Δεν κανει να την μπλεκεις με τους αλλους.Εκτιθεσαι.

Thomas είπε...

Δι-στοιχισμένοι όσοι καρτερούν το αντίδωρο μας σαν αντίτιμο στο πρόσφορο τους.

ΝΙΚΟΣ είπε...

Γιώργο,
Χρόνια Πολλά σε σένα και στους άλλους φίλους που σε παρακολουθούν. Αντιλαμβάνομαι πως αν κατηγορήσεις το σπίτι σου θα σε πέσει να σε πλακώσει. Όμως παρά την συγκριτικά καλύτερη στάση της, η Ελευθεροτυπία δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε να παίξει...
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

DIONYSOS είπε...

Χρόνια τώρα η επίπλαστη δημοκρατία μας στηρίζεται στην ουδετεροποίηση των μαζών, με εργαλεία ΜΜΕ,δεσμευτικές συμπεριφορές και εικονικά κόμματα και αρώματα. Τέτοιες μέρες πρωτοχρονιάς πάντα θυμάμαιτο θείο Βασίλη, πολεμιστή στην Αλβανία και μαστοράντζα, το πρώτο σκεπάρνη της Αίγινας, καλουπαντζής που ακόμα μιλούν ζωντανά γιοφύρια, σκεπές και θόλοι του. Είχε αποσυρθεί χωρίς σύνταξη στα χωράφια του και όποτε τον επισκεπτόμασταν στη ηλιόλουστη Περιβόλα μας υποδέχονταν προφητικά με το ήρθαν οι κληρονόμοι...
Βρέίτε τις ρίζες σας, ποιούς πειρατές είχατε πίσω σας και δείτε τι αντίσταση μπορείτε να κάνετε στο κύμα.

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社