Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

Η δημοσιογραφια ειναι μια πολυ σοβαρη υποθεση (2)

ΤΗ γιορτινή βδομάδα που πέρασε, το Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης συνεδρίασε και αποφάσισε να παραπέμψει στα πειθαρχικά όργανα του κλάδου επτά από τους οκτώ συντάκτες του γραφείου της «Ε» στη Θεσσαλονίκη, επειδή συμμετείχαν στην έκδοση της εφημερίδας και της «Κυριακάτικης Ε» τις μέρες που η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία στα ΜΜΕ, τον περασμένο μήνα.
ΠΡΙΝ από την απόφαση, σύμφωνα με ασφαλέστατες πηγές, εκφράστηκε προβληματισμός μήπως θα έπρεπε η ΕΣΗΕΜ-Θ να περιμένει πρώτα να δει τι θα κάνει η ΕΣΗΕΑ με τους 270 (διακόσιους εβδομήντα) συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε.», που σε γενική τους συνέλευση είχαν αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε εκείνη την απεργία-μη απεργία, που πρακτικά στρεφόταν αποκλειστικά εναντίον της «Χ.Κ. Τεγόπουλος».

ΔΕΝ εκφράστηκε, όμως, κανένας προβληματισμός, που ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΣΜΕΜ-Θ εργάστηκαν για τα προκατασκευασμένα φύλλα άλλης εφημερίδας που κυκλοφόρησε τις μέρες της απεργίας!

ΔΕΝ έγινε, επίσης, επισήμως γνωστό προς τι η σπουδή του Οργάνου της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην παραπομπή των συναδέλφων, γιορτινιάτικα, όπου τίποτε δεν λειτουργεί στη χώρα. Πολύ δε περισσότερο, που δεν λειτουργεί στην ώρα του ούτε τις μη γιορτινές περιόδους.

ΤΟ βέβαιο είναι ότι μια τέτοια απόφαση λύνει τα χέρια σε όσους από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιθυμούν να παραπέμψουν τους 270 ομοφωνήσαντες συναδέλφους της «Ε» και της «Κ.Ε.» στα αντίστοιχα όργανα των Αθηνών, αλλά διστάζουν.

ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ, και καλά κάνουν, γιατί στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν ανήκουν μόνο όσοι τσαλαπατούν τη συναδελφική δεοντολογία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκδοτών τους. Ανήκουν και Δημοσιογράφοι, που αντιλαμβάνονται ότι η απεργία, που είχε κηρύξει το όργανο, ήταν μια κοροϊδία για τη δημοσιογραφία:

* Η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε επιτρέψει στους εκδότες και τους δημοσιογράφους να υπερεργαστούν αμισθί, χωρίς αποζημίωση τις προηγούμενες μέρες, για να εκδώσουν φύλλα-κονσέρβα, τα οποία θα κυκλοφορούσαν στα περίπτερα τις μέρες της απεργίας! Οπως έγινε.

* Η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει την απεργία ακριβώς για να υπογράψουν οι εκδότες τη Συλλογική Σύμβαση, για την οποία τους είχε προσκαλέσει. Και δεν πήγε να υπογράψει το προεδρείο με τον μοναδικό εκδότη καθημερινής εφημερίδας, που είχε από πριν δεχτεί: την εκδότρια της «Ε» και της «Κ.Ε.».

* Η ίδια η ΕΣΗΕΑ καταστρατήγησε πρώτη τους όρους της απεργίας που κήρυξε, καθιστώντας την απεργία στην «Ε» και την «Κ.Ε.» απολύτως άνευ αντικειμένου, πράγμα που μπορεί να αντιληφθεί και οποιοδήποτε εργατικό δικαστήριο.

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες διασταυρώνεται η πληροφορία ότι μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ περιφέρουν κατάλογο με ονόματα 110 συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.», μελών της Ενωσης, με το ερώτημα της παραπομπής στα πειθαρχικά όργανα γι' αυτή την υπόθεση.

ΟΠΩΣ επαναλαμβάνω καθημερινά τα κοντά 40 χρόνια που εργάζομαι στις εφημερίδες, η δημοσιογραφία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Και δεν αφορά τους δημοσιογράφους. Αφορά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, με την καθημερινή της στάση, παράγει ήθος και πρότυπα, θέλει - δε θέλει. Δεν μπορεί να είναι ούτε κουμπωμένη μπροστά σε γενναίες αποφάσεις ούτε να τσαλαπατάει τη δεοντολογία, τη συναδελφικότητα και το συμφέρον των πολιτών για να ικανοποιήσει προσωπικά ή ξένα απωθημένα και συμφέροντα.

Η ΕΙΔΗΣΗ που μεταδόθηκε και γράφτηκε δύο φορές χωρίς να διαψευστεί είναι ότι ο εκδότης του ΔΟΛ απαίτησε (!) από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να τιμωρηθούν οι συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε» (!). Σύμφωνα με τη μία πηγή, απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν υπογράφει τη Συλλογική Σύμβαση.

Ο ΙΔΙΟΣ εκδότης απέλυσε 20 συναδέλφους σε μία μέρα, πριν από την απεργία, χωρίς η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να κουνήσει το δαχτυλάκι της!

Ο ΛΑΟΣ δεν έχει πληροφορηθεί πλήρως ότι τα δύο υπερχρεωμένα με δάνεια εκδοτικά συγκροτήματα ΔΟΛ και Πήγασος έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων για την επιβίωσή τους, και την αποδυνάμωση της «Ελευθεροτυπίας». Η οποία έχει τον ελάχιστο δανεισμό σε σχέση με τους άλλους και σε σχέση με την περιουσία της.

ΚΑΙ μερικοί μέσα στα συμβούλια της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια φορά αποδοκίμασε την απεργία τους με κάλπη η πλειοψηφία των συναδέλφων του «Εθνους», μία των «Νέων» και μία της «Χ.Κ. Τεγόπουλος».

ΜΗΠΩΣ αντί να στρέφονται εναντίον ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ θα έπρεπε να σκεφούν ότι κάτι δεν υπηρετούν σωστά;

ΜΗΠΩΣ βλέπουν ότι οδηγούν τον κλάδο σε διασπαστικές περιπέτειες; Μήπως -το κυριότερο- απαξιώνουν με τις αποφάσεις τους αυτό που θα έπρεπε να φυλάνε ως κόρην οφθαλμού: το κύρος της ΕΣΗΕΑ;

ΜΗΠΩΣ, αντί να ετοιμάζονται να προκαλέσουν επικίνδυνη αναταραχή με τις ενέργειές τους, προτιμήσουν να κάνουν σοβαρά τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν και μόνο αυτή; Αλλιώς ας παραδώσουν τη σκυτάλη σε άλλους.

Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να γίνει κερκόπορτα για εκδότες.

5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως αυτό ακριβώς έγινε: κερκόπορτα. Δε νομίζω ότι ήταν πολύ διαφορετικά παλαιότερα. Απλά το κίνημα και οι πολίτες ήταν πιο ενεργοί.

DIONYSOS είπε...

Ο εκδότης του ΔΟΛ προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα προφανώς με όχημα συνδικαλιστές δεμένους με ποταπά κίνητρα. Στην εποχή του καταστροφικού καπιταλισμού ασκητεύει στο διαίρει και βασίλευε,είχε καλούς μοναχούς να τον διαολήσουν και ευεπήφορους συναδέλφους σας αθήρματα ως εκτελεστές. Θα μπορούσαν να ειπωθούν με τρόμο για το τι μας πασάρουν ευληπτα ή μη και αχυρανθρώπους έναντι πινακίου φακής συν ένα παντεσπάνι....

Thomas είπε...

Το διαίρει (στην Δημοσιογραφία) και βασίλευε (στην Ενημέρωση) είναι δημοσιο-άγραφος νόμος του κλάδου.

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社