Τρίτη, Φεβρουαρίου 22, 2011

Τι 30,τι 40,τι 50 δις

ΣΤΟΥΣ πολίτες, που είναι απληροφόρητοι, και είναι δυστυχώς οι περισσότεροι, δημιουργήθηκε την περασμένη βδομάδα η εντύπωση ότι η χώρα βαδίζει προς την απώλεια εδάφους και επιχειρήσεων της τάξης των 50 δισ. ευρώ, τα οποία (εδάφη και επιχειρήσεις) θα περιέλθουν σε ξένη κατοχή.
ΣΤΗΝ καλύτερη περίπτωση, οι πολίτες πίστεψαν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει τα παραπάνω, γεγονός που για εθνικούς -αλλά και ταξικούς- λόγους πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί.

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ, όσοι ανησυχούν πρέπει να ησυχάσουν. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι εντελώς ανίκανο να πουλήσει ή να εκμεταλλευτεί την περιουσία του, και το αποδεικνύει εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΕΑΝ την αξιοποιούσε, δεν θα υπήρχε οικονομική κρίση στη χώρα, ακόμα και αν φοροδιέφευγαν οι 6 στους 10 φορολογούμενοι, όπως συμβαίνει ώς σήμερα.

ΠΙΣΩ από τις λαϊκίστικες κραυγές περί ξεπουλήματος της περιουσίας του λαού, απ' αυτούς που θυμούνται το λαό μόνο όταν εκείνος πρόκειται να πληρώσει, η άρνηση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα έπρεπε να διώκεται ως κακοδιαχείριση και δόλια διαχείριση. Και σε βάρος των υπεύθυνων δημόσιων λειτουργών και σε βάρος των πολιτικών τους προϊσταμένων, γραμματέων, υφυπουργών και υπουργών.

ΕΠΕΙΔΗ η αδιαφορία στην αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι μια νοοτροπία και μια πράξη που στρέφεται ευθέως κατά της καλυτέρευσης της ζωής του λαού.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποπειράται να προσθέσει λεφτά στο ταμείο από τη δημόσια περιουσία. Το 1998 ιδρύθηκε η Α.Ε. Αξιοποίησης Περιουσίας ΕΟΤ. Το 2000 μετονομάστηκε σε Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. Τι έκανε; Το 2004 ξαναμετονομάστηκε σε Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, αλλά με νέα μορφή του νόμου 3270! Και λοιπόν;

ΛΟΙΠΟΝ, ήδη προγραμματίζεται η συνένωσή της με την Α.Ε, που υποτίθεται ότι διαχειρίζεται τα Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά και με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, για να δημιουργηθεί ένας φορέας, στον οποίο θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, ώστε να αξιοποιηθούν!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ, όταν ακούω «φορέας», είμαι σίγουρος πως πρόκειται είτε για μπαλαφάρα είτε για απάτη. Αυτό μου έχει δείξει η ζωή μου στη χώρα και η υπερτριακονταπενταετής επαγγελματική μου εμπειρία.

ΠΙΣΩ από τις πιο πολλές απ' αυτές τις εταιρείες, αλλά και τις εκατοντάδες διάσπαρτες μικρότερες, δεν υπάρχουν παρά βολέματα παχυλά αμειβόμενων ημετέρων, χαμηλά αμειβόμενων υποτιθέμενων ψηφοφόρων, διαπλεκόμενων με μεσάζοντες κολλητών και άχρηστα σχέδια, μόνο και μόνο για να δικαιολογούνται οι υπάρξεις τους.

ΦΥΣΙΚΑ το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας, που υποτίθεται ότι διαχειρίζονται οι παραπάνω φορείς, αλλά και όσοι έχουν στα χέρια τους τίτλο δημόσιο, είναι ουσιαστικά άχρηστο! Αλλοτε γιατί είναι καταπατημένο, άλλοτε γιατί απαιτεί μυθώδεις απαλλοτριώσεις, άλλοτε γιατί κολλάει στο άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος, άλλοτε γιατί η αξιοποίηση πάει να γίνει προς όφελος επιχειρηματιών, που χρησιμοποιώντας πολιτικές γνωριμίες και πιέσεις θησαυρίζουν ζημιώνοντας το κράτος ή απλώς κερδοσκοπούν.

ΑΛΛΟΤΕ, τέλος, γιατί ακόμα κι όταν βρίσκονται σοβαροί επενδυτές, το βάζουν στα πόδια μπροστά στη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Γραφειοκρατία που δεν έχει στηθεί για να προστατέψει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αλλά για να προστατέψει τα συμφέροντα των συμμοριών, που έχουν δημιουργηθεί από πίσω της και οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο για τη θέση τους και την τσέπη τους.

Σ' ΑΥΤΟΝ όλο τον κύκλο απαξίωσης της περιουσίας του λαού να προσθέσουμε και συντεχνιακές ομάδες, που την κρατάνε υποβαθμισμένη, υπερασπιζόμενες όχι την υπεραπόδοσή της υπέρ του λαού, αλλά τη δική τους κυριαρχία και διαιώνιση επ' αυτής.

ΕΙΝΑΙ κυρίως αυτές που κόπτονται υπέρ του λαού όταν χρειάζονται πλάτη στις διεκδικήσεις τους. Αλλά το πραγματικό τους πρόσωπο το ζει κανείς όταν σαν πολίτης έρθει σε επαφή με τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων όπου οι συντεχνίες πρωτοστατούν.

ΑΣ μην ανησυχούν λοιπόν όσοι φοβούνται ότι θα ξεπουληθεί η χώρα στους ξένους. Εχει ηδη ξεπουληθεί σε ποικίλα συμφέροντα ντόπιων. Δυστυχώς, όχι αυτών που πραγματικά την αγαπάνε. Αυτοί, μονίμως αναμένονται.

8 σχόλια:

Thomas είπε...

Ο φόβος (ξεπουλήματος) μεταδίδεται ευκολότερα όσο αυξάνονται οι φορείς (αξιοποίησης).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Σιγά μην καταφέρει και πουλήσει τίποτα...

o kairos είπε...

Αν δεν αλλαξει η νοοτροπια να γραφει ο ενας Ελληνας τον αλλον συμπολιτη του στα τετοια του δεν προκειται να αλλαξει τιποτε εδω.Οχι τωρα.Ποτέ.

Zaphod είπε...

Να χαμε να λέγαμε δηλαδης. Δεν μπορω να πω πως πεφτω και απ τα σύννεφα!

Jason είπε...

Για μένα, η κουβέντα αυτή έχει σημασία πλέον μόνο σε επίπεδο ηθικής, του πόσο ηλίθιους δηλαδή μας θεωρούν και του πόσο ηλίθιοι όντως είμαστε τελικά, με όλα αυτά τα θέατρα που μας πουλάνε.
Από 'κει και πέρα, η ουσία της ιστορίας είναι ότι τη χρεοκοπία δεν τη γλυτώνουμε, αποδεικνύεται σχεδόν μαθηματικά. Το νόημα θα έπρεπε να κοιτάξουμε πώς θα είναι τα πράγματα μετά τη χρεοκοπία, και όχι όλα αυτά τα χαζά σόου με τρόικες και υπουργούς.

kerasia είπε...

προσωπικά πιστεύω ότι το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι το αν θέλουμε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε ως ελληνική κοινωνία. η άποψή μου είναι ότι έχουμε πάψει από καιρό να (αν ποτέ) γουστάρουμε ο ένας τον άλλο.

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社