Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2011

Σ εχω παραγραμμενο

ΜΕ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται να καταργηθεί η 5ετής και 10ετής παραγραφή των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, που ισχύει, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος οποιασδήποτε χρήσης, σε οποιοδήποτε βάθος χρόνου.
ΕΚ πρώτης όψεως, μια τέτοια πρόβλεψη δεν είναι κακή αν αποβλέπει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στον έλεγχο των εσόδων.

ΜΕΧΡΙ στιγμής, όμως, το υπάρχον ελεγκτικό σύστημα δεν είναι ικανό εδώ και πολλές 10ετίες να ελέγξει όχι μόνο τις προ 5ετίας φορολογικές δηλώσεις, αλλά ούτε τις τρέχουσες.

ΑΝ δεν το ξέρουν οι πολίτες, ας μάθουν ότι οι φορολογικές τους δηλώσεις δεν ελέγχονται λεπτομερώς. Καταχωρίζονται. Θεωρούνται αυτοδικαίως ειλικρινείς. Δεν είναι κακό. Για την ακρίβεια, δεν θα ήταν κακό αν στη χώρα δεν φοροέκλεβαν τεκμηριωμένα οι 6 στους 10 φορολογούμενους.

ΑΥΤΗ, λοιπόν, είναι η κατάσταση στα φορολογικά των πολιτών, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει από τη 10ετή (και 5ετή) παραγραφή, που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Ισχύει, όχι για να χαρίζεται στους φοροφυγάδες, αλλά για να μη στοιβάζονται τζάμπα και βερεσέ εκατομμύρια χαρτιά και φάκελοι σε δωμάτια και αποθήκες για να τρέφονται τα ποντίκια.

ΑΠΟ την άλλη πλευρά, η ίδια η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, με τη συμφωνία και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, σκαρφίζονται ένα σωρό νομικίστικα κόλπα και δικαιολογίες για να προβλέπουν την παραγραφή των ενδεχόμενων παρανομιών καθενός, που έχει διατελέσει υπουργός, υφυπουργός ή υπηρεσιακός παράγων.

ΚΑΙ ο οποίος, όταν παρανομεί, καταπίνει ή χαρίζει εκατομμύρια. Οχι εκατοντάδες ή ψωροχιλιάδες σαν τους φορολογούμενους.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, για να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους κυβερνήτες και για τους κυβερνώμενους, και επειδή η κλοπή και η απάτη βλάπτουν εξίσου το κοινωνικό σύνολο (εξαιτίας τους σήμερα είμαστε υπό κατοχή), το δίκαιο είναι να μην ισχύει παραγραφή για τα αδικήματα κανενός. Ούτε των πολιτικών.

ΑΛΛΙΩΣ, να ισχύει η παραγραφή για όλους. Γιατί, το παρόν πολιτικό σύστημα δεν θα βρει πλέον πολλά κορόιδα, που να δεχτούν συνέχεια της διακυβέρνησης ολιγαρχικού, αριστοκρατικού ή οθωμανικού τύπου.

ΗΔΗ, τα γιούχα σε δρόμους, μαγαζιά και πλατείες έχουν πληθύνει. Μην εκτραχυνθούν κιόλας οι αντιδράσεις.

4 σχόλια:

Thomas είπε...

Γενικότερα τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους κυβερνήτες και για τους κυβερνώμενους καθορίζουν τη βαρύτητα όλων των υποθέσεων ανάμεσα σε ελεγκτές και ελεγχόμενους.

Lamprosp είπε...

Καλή είναι η αναλογία . Στους 10 οι 6 κλέβουν την εφορία . Η εφορία με τη σειρά της κλέβει τους υπόλοιπους 4 .Οπότε πρέπει η εφορία να βρει να κλέψει άλλους 2 και εξαφανίστηκε το έλλειμμα!

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社