Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2011

Μωριας εγκωμιον

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ, κατά την άποψή μου, λόγος που η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να κυβερνιέται από ξένους είναι η έλλειψη σοβαρότητας. Προφανώς, να πηγαίνεις προς τον τοίχο και να συνεχίζεις με την ίδια ταχύτητα, κοιτάζοντας αδιάφορα δεξιά-αριστερά, δεν είναι και το πιο έξυπνο.
ΜΟΝΟ άλλοθι αυτής της νοοτροπίας είναι ότι το λεωφορείο δεν είναι δικό σου, είναι των επιβατών, εσύ οδηγείς και έχεις τους μοναδικούς 6 αερόσακους που υπάρχουν και τη ζημιά θα την πληρώσουν οι επιβάτες.

ΜΕΡΙΚΟΙ ισχυρίζονται ότι αυτό δεν είναι έλλειψη σοβαρότητας· είναι εγκληματικό. Και η έλλειψη σοβαρότητας έγκλημα είναι.

ΕΝΑ τέτοιο έγκλημα έγινε σε βάρος, πάλι, των επιβατών τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα την εκποίηση κομματιού της δημόσιας περιουσίας έναντι 50 δισ. ευρώ, ήρθε 9 ώρες μετά την ανακοίνωση από τους ξένους εκπροσώπους να αποδοκιμάσει αυτήν ακριβώς την ανακοίνωση (!) και όχι την εκποίηση.

ΓΙΑΤΙ έγινε αυτή η παράσταση; Ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε αντιδράσει αρνητικά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη συνέντευξη των ξένων δανειστών, όταν απάντησε με non paper σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

ΤΙ οδήγησε την κυβέρνηση στην κωμική μεταμεσονύκτια ανακοίνωση αντίστασης και πάλης κατά των κατακτητών, που είχαν το θράσος να υποδείξουν στην εκλεγμένη νόμιμη αντιπροσωπεία τι θα κάνει με τα οικονομικά της χώρας;

Ο ΤΥΠΟΣ. Ο Τύπος του Σαββάτου, που εκδιδόμενος νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής φτάνει στα κυβερνητικά γραφεία το βράδυ της ίδιας μέρας. Με μια - δυο εξαιρέσεις, σύσσωμος ο υπόλοιπος είχε με πηχυαίους τίτλους το «πωλείται η Ελλάδα», ενώ οι εκπαιδευμένοι στη λαϊκή αντίδραση βουλευτές και υπουργοί έσπευδαν στο τηλεφωνικό κέντρο των ανώτατων κλιμακίων θορυβημένοι.

ΣΕ μια σοβαρή χώρα με σοβαρή κυβέρνηση, δανειστές και δανειζόμενοι, σε κοινή συνέντευξη, ανακοινώνουν στο λαό αυτά που έχουν συναποφασίσει. Εάν η σοβαρή κυβέρνηση διαφωνεί με τα μέτρα, παραιτείται και παραδίδει τη σκυτάλη σε άλλη. Εάν συμφωνεί, δεν παριστάνει ότι διαφωνεί.

ΣΗΜΕΡΑ ζούμε το φαινόμενο η κυβέρνηση Τσολάκογλου να συνεργάζεται απολύτως με τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ στα επίσημα ανακοινωθέντα της διατυμπανίζει ότι κάνει αντίσταση!

ΚΑΙ ο ελάχιστα σοβαρός των ανθρώπων καταλαβαίνει ότι η εικόνα είναι γελοία. Και δεν είναι γελοία έτσι ανώδυνα.

ΑΥΤΟΙ που έχουν δανείσει τη χώρα και ζητάνε να της αρπάξουν όχι μόνο τον πλούτο της, αλλά και την ομορφιά της, όχι μόνο δεν πτοούνται έχοντας να κάνουν με τέτοιες γελοιότητες, αλλά αποθρασύνονται κιόλας. Επειδή ακριβώς βλέπουν ότι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρούς ανθρώπους.

ΑΥΤΗ, αλλά και αρκετές άλλες πέννες, εδώ και δύο χρόνια έχουν προειδοποιήσει ότι το παγκόσμιο κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για τα χρωστούμενα της Ελλάδας ή για τα ελλείμματά της. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρέη και τα ελλείμματα άλλων χωρών, που δεν αγγίζονται από τους δανειστές.

Η ΕΛΛΑΔΑ υπήρξε ο αδύναμος κρίκος στον πόλεμο ευρώ - δολαρίου και επελέγη ως το κράτος προς παραδειγματισμό για την επίθεση που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο σε όσα δικαιώματα απέκτησαν οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής εδώ και 60 χρόνια.

ΕΤΣΙ, έγινε η χώρα μια εύκολη λεία στα νύχια ξένων κεφαλαιούχων, που μπορούν να αποκτήσουν σ' αυτόν το φυσικό παράδεισο ένα κομμάτι, πληρώνοντας ψίχουλα.

Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι θύμα των ξένων. Είναι θύμα των κυβερνητών της και των κεφαλαιούχων της, αλλά και όσων για τα μικροσυμφέροντά τους γαλούχησαν έναν λαό με τη νοοτροπία της αρπαχτής, της κλοπής, του φιλοτομαρισμού και της έλλειψης Παιδείας.

ΑΥΤΟΙ άνοιξαν την Κερκόπορτα στους ξένους. Και αυτοί είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν για τα βάρη που θα πέσουν στο λαό. Το χρήσιμο σύνθημα,λοιπον,δεν είναι το «δεν πληρώνω». Είναι «πληρώνω. Γι' αυτό θα πληρώσεις κι εσύ αυτό που σου αναλογεί». Αν θέλουμε να χτίσουμε μια σοβαρή χώρα.

7 σχόλια:

Swell είπε...

Συμφωνώ. Ας αρχίσουμε λοιπόν ακούγοντας τους Τσοχατζόπουλο, Παναγιωτακόπουλο, Βουλγαράκη και τους άλλους, να κλίνουν το ρήμα "πληρώνω" σε όλους τους χρόνους. Ενα μικρό πρόβλημα έχω με τον αόριστο και τον παρακείμενο χρόνο, αλλά δεν μπορείς να τα 'χεις όλα σε αυτή τη ζωή.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ωραίο, ειλικρινές και κριτικό κείμενο.

DIONYSOS είπε...

Miά ξεχωριστή εκδοχή του δεν πληρώνω είναι τα αφορολόγητα κέρδη των πολυεθνικών:
"Ηδη, πολλά κράτη, τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΟΟΣΑ, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου η εσωτερική τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών να μην είναι ανεξέλεγκτη. Ούτε να διαμορφώνεται αυθαίρετα και περιστασιακά, ανάλογα με τις συγκυριακές ανάγκες κάθε φορά. Μόνον στην Ελλάδα φαίνεται να ισχύει η έκφραση «ξέφραγο αμπέλι» και κάθε εταιρεία δηλώνει ό,τι νομίζει, δηλαδή ό,τι την εξυπηρετεί. Το θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις για το ελληνικό φορολογικό σύστημα, καθώς, με τη μείωση των συντελεστών φορολογίας κερδών, η απώλεια φορολογικών εσόδων αναμένεται να είναι σημαντική τα ερχόμενα χρόνια και θα διευρύνεται εξαιτίας της πλήρους ασυδοσίας που έχει παραχωρηθεί στις πολυεθνικές...

Στο εξωτερικό

Ορισμένες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία στις οποίες υπάρχει σημαντική δραστηριότητα διεθνών εταιρειών, έχουν επιβάλει την υποχρέωση να δηλώνονται οι συναλλαγές εντός του ομίλου κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εταιρειών. Φορολογικές υπηρεσίες άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες που είναι έδρα πολυεθνικών εταιρειών, όπως οι Γερμανία, Μ. Βρετανία, Δανία και Ολλανδία, είναι ακόμα αυστηρότερες. Καθιέρωσαν την υποχρέωση, οι επιχειρήσεις μαζί με τη φορολογική τους δήλωση να υποβάλλουν στον φορολογικό έλεγχο γραπτώς την εσωτερική τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν.

Αναπροσαρμογή της νομοθεσίας προς αυστηρότερες διατάξεις προβλέπεται επίσης στις ΗΠΑ από τον νόμο Σαρμπάνις – Οξλεϊ, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί και στην Κίνα από την αρχή του έτους, παρότι ωφελείται από την... παγκοσμιοποίηση.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ, Ρίτσαρντ Χέκλινγκερ, εκτιμά πως το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου αποτελείται από συναλλαγές συγγενικών εταιρειών. Οι συναλλαγές αυτές δεν υπόκεινται στις ίδιες δυνάμεις της αγοράς όπως εκείνες των ανεξάρτητων εταιρειών, επισημαίνει τονίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο χειραγώγησης των τιμών.

Ενα από τα θέματα που προκύπτουν κατά τον ΟΟΣΑ είναι η αντιπαράθεση τελωνειακών και φορολογικών υπηρεσιών στο ίδιο κράτος, καθώς οι δύο υπηρεσίες έχουν «αντιτιθέμενα συμφέροντα»! Στην περίπτωση εισαγωγών σε μια χώρα, τονίζει το στέλεχος του ΟΟΣΑ, η τελωνειακή υπηρεσία έχει «συμφέρον» να αποδεχθεί υψηλή τιμή του εισαγόμενου προϊόντος για να επιβάλει τους ανάλογους δασμούς. Την ίδια στιγμή, η φορολογική υπηρεσία αμφισβητεί την υψηλή τιμή της εισαγόμενης πρώτης ύλης επειδή μειώνει τη φορολογητέα κερδοφορία της εταιρείας.

Αρκετές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Μεξικό, Ισπανία, Μ. Βρετανία) έχουν συνενώσει τελωνειακές και φορολογικές υπηρεσίες. Ο Καναδάς ενώ είχε συγχωνεύσει τις δύο υπηρεσίες, στη συνέχεια τις διαχώρισε και πάλι. Η Αυστραλία επέβαλε μια γραφειοκρατική διαδικασία, κατά την οποία οι πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν έγκριση για τις ενδοεταιρικές συναλλαγές, προκαταβολικά, πριν γίνουν. Το σύστημα αυτό μάλλον θεωρείται αποτυχημένο."
Θυμάσαι ποιανού είναι το κείμενο;

dodo είπε...

"... Έχει μεγαλύτερη σχέση μ'αυτή την ιδιότυπη ασυναρτησία που τόσο συχνά παρατηρούμε στον τόπο μας` μιάν έλλειψη τού συναισθήματος τής συνέπειας, που κάνει τον Έλληνα έναν άνθρωπο γεμάτον απρόβλεπτα` που είναι ακόμη ο βαθύτερος λόγος που μολονότι επιτύχαμε τόσα και τόσα, δεν καταφέραμε να προκόψουμε σαν πολιτικός οργανισμός".
Έγραφε ο Σεφέρης, το φθινόπωρο τού 1941 (Γιώργου Σεφέρη, Δοκιμές, Τρίτος τόμος, Παραλειπόμενα).

Πόσο να προκόψαμε άραγε από τότε;...

Thomas είπε...

Με πληρωμή από τους πολίτες δεν αγοράζεται η σοβαρότητα της πολιτείας, αλλά εξαγοράζεται η σοβαροφάνεια της πολιτικής της.

Zaphod είπε...

"Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι θύμα των ξένων. Είναι θύμα των κυβερνητών της και των κεφαλαιούχων της, αλλά και όσων για τα μικροσυμφέροντά τους γαλούχησαν έναν λαό με τη νοοτροπία της αρπαχτής, της κλοπής, του φιλοτομαρισμού και της έλλειψης Παιδείας. "

Σωστός!

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社