Δευτέρα, Μαΐου 30, 2011

Το αυριο στις πλατειες

ΓΙΑ πέμπτη συνεχή μέρα ο λαός -ένας συγκεκριμένος λαός- συγκεντρώνεται μπροστά στη Βουλή, εκεί που στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 ο επαναστατημένος λαός του Μακρυγιάννη υπό τον Δημήτρη Καλλέργη απαίτησε από τον Οθωνα και πήρε Σύνταγμα.

ΤΟ 1843 δεν είναι 2011 και η Ελλάδα δεν γεννάει πια Μακρυγιάννηδες. Γεννάει, όμως, λαό. Ο λαός αυτός που συγκεντρώνεται στις πλατείες δεν είναι προνομιούχος. Είναι αυτός που υφίσταται τον ζυγό μιας αλαζονικής εξουσίας, η οποία φροντίζει μόνο τους πελάτες της. Πελάτες της είναι κοντά τα δύο δέκατα του ελληνικού πληθυσμού, που ζουν και τρέφονται παρασιτώντας πάνω στον κορμό του λαού, διαφθείροντας με τη σειρά τους και άλλο ένα κομμάτι του, που αδικοπραγεί για να επιζήσει.

ΑΥΤΗ η Καμόρα, που δηλητηριάζει όλο το σώμα του λαού εδώ και χρόνια, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αυτό ακριβώς το σώμα του λαού που γεμίζει τις πλατείες.

ΕΝΑ σώμα που σιχάθηκε εδώ και καιρό τα ρουσφέτια, τα γλειψίματα, τις παπαρολογίες των πολιτικών και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, την αρπαχτή των κατ' ευφημισμόν επαγγελματιών σε βάρος του, την αγένεια, την έλλειψη σεβασμού, τον αυταρχισμό τού κάθε τίποτε, που φοράει μια στολή ή κάθεται σε μια καρέκλα, το ροκάνισμα εκατομμυρίων κονδυλίων, που δικαιούνται όλοι, την κουτοπονηριά σαν κυρίαρχη νοοτροπία συναλλαγής.

ΕΝΑ σώμα, που βαρέθηκε να το διοικεί η βλακεία και η ανειλικρίνεια, η κοροϊδία και η αμορφωσιά. Ναι, η αμορφωσιά.

ΕΝΑ σώμα, που διεκδικεί τον Πολιτισμό, που πιστεύει ότι του αξίζει.

ΑΥΤΟ το σώμα του λαού, που γεμίζει την πλατεία για πέμπτη μέρα, δεν έχει καμιά σχέση με το άρρωστο, κουρασμένο, διεφθαρμένο, ραγιάδικο, τριτοκοσμικής νοοτροπίας ελληνικό κατεστημένο, που έχει καταντήσει τη χώρα νότια Αλβανία.

ΑΥΤΟ το σώμα δεν παραμυθιάζεται από τις ηλιθιότητες των ρητόρων στα «παράθυρα», στα έδρανα και στα βήματα του δήθεν λόγου. Ούτε περιμένει να ζήσει από τα ταξίματα των βου-λεφτάδων.

ΑΥΤΟ το σώμα του λαού είναι το αύριο. Το σάπιο πολιτικό σύστημα πεθαίνει και λείπει μόνο μια μικρή σπρωξιά για να πάψει να ζει.

ΑΥΤΟ το σώμα λοιδορείται ότι έχει μιαν άρνηση, αλλά όχι μια λύση. Αυτοί που το λοιδορούν θα 'πρεπε να παρακαλούν να έχει μια λύση. Κι ακόμα σημαντικότερο: Θα 'πρεπε να ξέρουν ότι αυτό το σώμα, όπως όλα τα σώματα στην ιστορία, αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει η χώρα: Είναι το χώμα, έτοιμο να υποδεχτεί το σπόρο τού αύριο. Ο σπόρος συχνά αργεί. Αλλά έρχεται και φυτρώνει όταν υπάρχουν το έδαφος και το κλίμα.

ΑΥΤΟ το σώμα, σ' αυτή την καμπή τής, όχι μόνο ελληνικής, ιστορίας είναι το ώριμο χώμα σε ένα πρόσφορο κλίμα.

Η ΕΛΛΑΔΑ, ο Τρίτος Κόσμος της Ευρώπης, έτσι όπως την κατάντησαν αυτοί που διαπαιδαγωγούν τον λαό εδώ και πολλές δεκαετίες, αντικρίζει στη γεμάτη πλατεία το μέλλον της.

ΕΝΑ μέλλον, που ονειρεύεται να ζήσει αξιοσέβαστο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, με κοινωνική συνείδηση και όχι φιλοτομαρικό, με διεκδίκηση του δίκιου του στην καθημερινότητα και όχι με ραγιαδισμό.

ΑΥΤΟ το σώμα, που γεμίζει τις πλατείες, είναι ένα καλύτερο αύριο. Και πολλοί από τον σάπιο κόσμο θα προσπαθήσουν να το υποτάξουν, να το εκμεταλλευτούν και να το λερώσουν.

ΑΚΟΜΑ πιο επικίνδυνο: Κάποιοι μέσα σ' αυτό το σώμα θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν για να αρχηγέψουν.

ΑΥΤΟ το σώμα, όμως, ενός πολιτισμένου, φιλειρηνικού και δημοκρατικού ξεσηκωμού είναι το αύριο. Είτε βρίσκεται στις πλατείες είτε στο σπίτι του.

ΚΑΙ μακάρι να κυριαρχήσει.

Ελευθεροτυπια 30/05/2011

7 σχόλια:

ellinida είπε...

Ετσι! Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να τα πει κανείς καλύτερα. Καλησπέρα!

DIONYSOS είπε...

Σύμφωνα με τα στοιχεία 27-5-11 σελ 19 άρθρου της Ελευθεροτυπίας ο Παπακωσταντίνου και ο Παπανδρέου πωλούν το 10% του ΟΤΕ με βάση την άσκηση δικαιώματος στη Deutsche Telecom 402 εκατ ευρώ και ένα 6% των υπολοίπων για 235 εκατομ. ευρώ. Η σπουδή και οι εκβιασμοί των πωλήσεων εξηγούνται στην παρούσα στιγμή αρκεί να σκεφτεί ένας ψυχραιμος παρατηρητής ότι το ΔΩΡΑΚΙ ΤΟΥς ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές του 2008 είναι 946.190.000+ 559.990.000= 1.506.180.000
Το ξαναλέω οι Γερμανοί επωφελούνται από το σημερινό και υπό αυτές τις συνθήκες ξεπούλημα του ΟΤΕ 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κοψοχρονιά! Δοξάστε τους "νοικοκύρηδες" που "εκβιάστηκαν" να σώσουν τον τόπο!
Ετσι εξηγούνται οι καταστροφικές επίτηδες δηλώσεις του Παπακωσταντίνου για πιθανή ανυμπόρια πληρωμών στα μέσα Ιούλη, διώχνουν τα λεφτά έξω και ρίχνουν το χρηματηστήριο νάρθουν τα "αφεντικά" τους να ψωνίσουν φτηνά.

Rodia είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο.. ώρες ώρες ζηλεύω που δεν ανήκω στη γενιά αυτή..
Σίγουρα, κάτι πολύ καλό θα προκύψει!

paraxeno είπε...

Ροδούλα μου ουτε εγώ ανήκω σε αυτή τη γενιά τη νέα, ουτε στην παλιά ακόμη, αλλα εκεί είμαι κάθε απόγευμα με μικρό διάλειμμα σήμερα :) οπως τα λεει ο Γιωργος ειναι και ακόμη πιο παράξενα μαγικά και μεστά... μας λένε ανώριμους οσους πηγαινουμε κάτω, ιδίως οσους δεν βγαιναμε στα στημενα πανηγύρια τα κομματικά και τα συνδικαλιστικά, με τις μολότωφ και το ξύλο, μας θεωρούν και μας φτύνουν ενα απολιτίκ στα μουτρα λες και ειναι ποινικό αδίκημα η απαξίωση των κομματικών μαγαζιών τους... (ποσο σικ όρος μα τους θεούς!) μα εκεί κατω εκφράζεται στις ανοιχτές συνελεύσεις ολο και πιο πολύ μεστωμένη πολιτική αποψη, καθαρός πολιτικός λόγος χωρις καπέλα σημαιες και καθοδήγηση, προβληματισμός, κυριαρχει η ψυχραιμία η λογική και ο σεβασμός, και θελω να ελπίζω οτι σύντομα θα εκφραστούν και προτάσεις πραγματώσιμες, οχι ουτοπικές... Από τα σπουδαια που αντικρυσα τις πεντε μερες που βρεθηκα κατω ειναι η καθαριότητα, με χιλιάδες κόσμο τοσο στο δρομο επάνω στη βουλή, οσο και στην πλατεία και τα σκουπίδια ολων μας λες μαγικά μαζεύονται στις προκαθορισμένες με ταμπελίτσες θέσεις, ανθρωποι σκύβουν να μαζέψουν το αδεσποτο κουτί ή μπουκάλι που βλεπουν δεν το προσπερνούν... κι ουτε καν οι γόπες απο τα τσιγάρα δεν τολμούν να μεινουν για ώρα σε κοινή θέα.... Το δεύτερο σημαντικότατο εως συγκινητικό για μενα την "ανώριμη και πρωτάρα στο δρομο" ειναι το επιπεδο της συζήτησης που διατηρειται τόσο στη συνέλευση που γινεται καθε βραδυ στις 9 αλλά και αναμεσα στις παρεες γνωστών κι αγνώστων που δημιουργούνται παντού ενα γύρω.... Από τις ελάχιστες σιγμές στη ζωή μου που όλοι (κι είναι τόσο πολλοί) φαινονται γνωριμοι με διαθεση για κουβέντα οχι καβγά ακόμη και στη διαφωνία, ολοι επιζητούν τα ματια του διπλανού τους, και να μιλήσουν... να μοιραστούν, ανθρωποι που γνωρισα το πρωτο βραδυ κι ανταλλάξαμε σκεψεις κι αποψεις ηλθαν και με χαιρέτησαν και τα επομενα βράδυα κι ας μην ξερουμε ο ενας το ονομα του άλλου... το ιδιο εκανα κι εγώ... με οσους ειδα ξανά και ξανά.... Αυτή η κοινωνικοποιηση και μονον ειναι θησαυρός, αφήσαμε εκτός απο τις κομματικές ίσως σημαιες και τον φόβο στα σπιτια μας, τον ατομικισμό που υψωνε τοιχους ανάμεσά μας... κι οπλιστήκαμε με οπλα πρωτόγνωρα και σε εμάς αλλα και σε ολο το σύστημα που κατατρώει τα σπλάχνα και τα δικά μας και του τόπου τουτο τον καιρό... οπλισμένοι με θετική διαθεση με πολιτισμό, με ανοιχτό μυαλό και σκεψη που διψάει να γεννήσει, ολοι οσοι κατβαινουν ελπίζω, ή εστω οι περισσότεροι, ειμαστε καθε βραδυ εκεί, και φτιαχνουμε κοινωνία, τουλάχιστον αυτό αν όχι και άλλα που δεν εχουν γινει ορατά ακόμη....

Αν θα εχει μέλλον ή θα γεννήσει κατι άλλο όλη αυτή η κινητοποίηση δεν ξερω, θα ειμαι εκεί ομως να το δω....

καλό ξημέρωμα και αγαπημένε καιρέ ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο πολυλογούδικο σχόλιό μου :)

Stathis είπε...

Σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου.
Το σώμα αυτό που αναφέρεσαι έχει σοβαρές ελλείψεις και κενά στον τρόπο αυτοοργάνωσης.Αυτό μαρτυρά πόσο δεν μάθαμε να συνταιριάζουμε τις σκέψεις και τα θέλω μας, ώστε να τα βάλλουμε σε ένα κοινό δρόμο.Ωστόσω αυτός ο δρόμος-αίτημα παρουσιάζεται κοινός και απαραίτητος τώρα, όπως παρουσιαζόταν πάντα, μόνο που εμείς δεν θέλαμε να τον διαβούμε.
Θέλω η ιστορία να μας έχει διδάξει ήδη. θέλω να γίνει ότι είναι να γίνει χωρίς να χυθεί αίμα;Μήπως είμαι βαθιά νυχτωμένος ή μήπως είμαι δειλός;
Όταν είμασταν παιδιά, λέγαμε γι αυτόν που ήταν δυνατός ότι, "αυτός έχει του παππού του, τη δύναμη" Μακάρι να πάρουμε των παππούδων μας τη δύναμη όταν χρειαστεί.

ΚΒΚ είπε...

@STATHIS
Όχι δεν είσαι βαθεια νυχτωμένος ούτε δειλός. Είναι κοινή πεποίθηση και κοινή επιθυμία να μη μας παρασύρουν αυτή τη φορά σε εμφύλιο. Το βλέπω σε όλα τα bloggς
Φοβάμαι μόνο τον ... φόβο τους. Τους έχω ικανούς να κτυπήσουν όχι από επιλογή, αλλά από φόβο. Είδατε τί είπε ο Πάγκαλος;
Ένα από τα ιστορικά στελέχη ενός κατ' εξοχήν αντιδικατατορικού χώρου απείλησε με τον στρατό, πρώτη φορά μετά το 1974.
Καταλαβαίνεται πόσο τρομαγμένοι είναι;
Αυτό φοβάμαι

喜洋洋 είπε...

高雄縣徵信商業同業公會
南部徵信聯盟
外遇觀測站
大愛離婚諮詢網
離婚大剖析
大愛徵信有限公司
尋人專家徵信服務網
女人徵信公司
華陀徵信
離婚協助中心
跟蹤蒐證徵信器材網
抓姦觀測
大愛徵信
溫馨徵信
成功徵信社